Aktuelt · Politik · Teater og dans · Tipsmidler
Børnene vandt i tips
Det er især kultur for børn, som har nydt godt af den afgående regerings tipsbevillinger. Digitaliseringen af kulturarven er pludseligt forsvundet.
Kulturministeriets årlige tipsbevillinger lever deres eget stille liv. Ministeriet gør intet for at offentliggøre bevillingerne, og medierne viser ingen interesse. Og dog er der sket væsentligt større økonomiske ændringer gennem de årlige tipsbevillinger end de årlige finanslove.
VK-regeringens sidste tipsbevilling var i 2011. Siden har de radikale kulturministre fået 4 tipbevillinger godkendt af folketingets kulturudvalg.
Mest bemærkelsesværdigt i tipsbevillingen for 2015 er, at den hidtidige pulje til Digitalisering og formidling helt forsvinder.Den mest markante ændring er, at puljen Kultur til børn er øget fra 6,1 mio. kr. i 2011 til hele 27,1 mio. kr. i 2015. Andre markante ændringer er, at puljen til musik er øget fra 23,1 mio. kr. i 2011 til 35,2 mio. kr. i 2015, puljen teater/scenekunst er øget fra 42,7 mio. kr. til 47,7 mio. kr., og puljen Dansk kultur i internationalt perspektiv er øget fra 34,6 mio. kr. til 40,1 mio. kr. Forøgelsen af puljen Dansk kultur i internationalt perspektiv skyldes alene en bevilling i 2015 på 10 mio. kr. til Århus som Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Uden denne bevilling ville den internationale pulje være begrænset.
(beløb i mio. kr., faste priser)
Ingen digitalisering
Mest bemærkelsesværdigt i tipsbevillingen for 2015 er, at den hidtidige pulje til Digitalisering og formidling helt forsvinder. Puljen har hidtil været anvendt til at støtte digitalisering og formidling af kulturarven, primært for statslige institutioner. Puljen var i en årrække på 6 mio. kr., men blev sparet til 4 mio. kr. i 2014, og nu er den altså helt væk.
Besparelsen er især bemærkelsesværdig, fordi kulturministeren så sent som i april 2015 i dagbladet Politiken udtrykte, at hun “anerkender problematikken”, og “jeg er helt enig i, at det er vigtigt at sikre større digital tilgængelighed af dansk nationallitteratur, både den ældre del og den del, der stadig er omfattet af ophavsrettigheder”.
Og det må siges at være ganske overraskende, at denne besparelse på digitaliseringspuljen er gået enstemmigt gennem folketingets finansudvalg uden at én eneste fra oppositionen har ytret noget som helst. Den sag havde haft stof i sig til en valgkamp, men er selvfølgelig svær at løfte, når man ukritisk tilslutter sig ministerens forslag.
International scenekunst
Det er ligeledes værd at notere, at samtidig med at kulturministeren har lanceret er såkaldt visionspapir om scenekunsten (Læs: Viden som vision), hvori der udtrykkelig angives større ambition for stærkere internationalt samarbejde for scenekunsten, vælger kulturministeren at nedlægge såvel en hidtidig pulje på 0,5 mio. kr. til internationale gæstespil for danske koncert- og kulturhuse og en pulje på 0,5 mio. kr. til den landsdækkende scenekunstportal (scenen.dk).