Aktuelt · Film · Kunst og museer · Litteratur · Medier og internet · Musik · Teater og dans
Kunstnere under angreb
Freemuses årlige rapport om censur og angreb på kunstnere er deprimerende læsning. Det står skidt til.
En fordobling (98%) af antallet censursager og angreb på kunstneres frihed fra 2014 til 2015. 20% forøgelse af drab, angreb, bortførelser, fængslinger og trusler.
Det fremgår af den årlige rapport, Art under Threat 2015, fra NGO’en Freemuse.
I rapporten for 2015 finder man:
- 3 kunstnere dræbt
- 15 nyligt fængslede
- 31 fortsat fængslede fra tidligere år
- 6 bortførte
- 24 fysisk angrebet
- 33 forfulgte eller truede
- 42 forfulgte
- 23 tilbageholdte
- 292 tilfælde af censur
Statistik af denne art skal naturligvis læses med stærke forbehold. Der gemmer sig store mørketal, som ingen kender, fx er Nordkorea så hermetisk lukket, at landet kun indgår med en enkelt sag i statistikken. Man må også formode, at Freemuse bliver dygtigere til at finde eksempler på censur, efterhånden som organisationen bliver stærkere. Ligesom grænserne, for hvad man vil acceptere af fx statslige overgreb, kan ændres, og opmærksomheden på censurtiltag kan ændres. Alligevel er den store stigning fra 2014 til 2015 bekymrende. Det skulle helst gå den modsatte vej.
I statistikken indgår alle slags overgreb mod kunstneres frihed – som kunstnere, men ikke hvis en kunstner anholdes for almindelig politisk virksomhed.
Sortlistede lande
De lande som “fører” i statistikken med alvorlige overgreb mod kunstnere (hvor censur ikke tælles med) er:
- Kina (20)
- Iran (16)
- Rusland (15)
- Burundi (10)
- Syrien (10)
- Tyrkiet (10)
Ifølge Freemuse, kan overgrebene samles i to grupper: enten statslige overgreb og religiøst funderede overgreb.
Det er vigtigt at huske, at hvert eneste overgreb på kunstneres frihed fører til, at andre kunstnere begrænser deres ytringer, og at angreb på publikum (Bataclan fx) fører til nervøsitet og større forsigtighed fra publikums side.
Grundlaget for Freemuse var behovet for at styrke musikeres (“muse”) ytringsfrihed. Efterhånden har man udvidet registreringen til også at omfatte billedkunstnere, filminstruktører, teater, litteratur og dans. 66% af de sager, der indgår i Freemuses statistik for 2015 angår musik og musikere. I statistikken indgår dog ikke de sager, som registreres af søsterorganisationer som fx PEN International, Reporters Without Borders og Commitee to Protect Journalists. Angrebet på Charlie Hebdo tæller således ikke med. Derimod tæller angrebet på Bataclan med – men kun som et enkelt tilfælde, trods de 89 dræbte på stedet.