Aktuelt · Politik · Tipsmidler
De sene tipspenge
De årlige tipsbevillinger falder senere og senere. Kulturministeren lancerer børneinitiativ uden at fortælle, hvor pengene skal komme fra.
Hvert år tildeles kulturlivet omkring 300 mio. kr. i tipspenge. Pengene kommer som en andel af overskuddet i Danske Spil og bevilliges til en lang række forskellige kulturelle formål.
Bevillingsprocessen er usædvanligt lukket, idet Kulturministeren fremsætter et forslag til såkaldt Aktstykke til Folketingets Finansudvalg. Finansudvalget kan stille spørgsmål til ministeren – men det ender altid med, at ministerens forslag vedtages uændret. Først herefter offentliggøres aktstykket, og ministeriet kan påbegynde den konkrete udmøntning af de mange puljer, heriblandt mange faste modtagere, som spændt venter på, om deres budgetforudsætninger holder.
Folketingets kulturudvalg indgår ikke i processen, selv om der er et uformelt samarbejde indenfor de enkelte partier, hvor finansudvalgsmedlemmer konfererer med egne kulturudvalgsmedlemmer.
Tidligere var det fast praksis, at tipsaktstykket blev fremsat for folketingets finansudvalg omkring 1. april. I de seneste 5 år er aktstykket blevet væsentligt senere fremsat, og under den nuværende regering har man forsinket fremsættelsen yderligere. Tipsbevillinger under den nuværende regering, 2012-2014, er de seneste nogensinde.
Den umulige diskussion
Foruden det bøvl det giver tilskudsmodtagere at vente i op til tre måneder mere end sædvanligt (de skal jo også udbetale løn, husleje og andet), medfører såvel proces som forsinkelse, at den mulige offentlige debat om anvendelsen af midlerne bliver umulig.
Eksempelvis har kulturministeren den 20. maj lanceret strategien ”Det begynder med børn og unge”, hvortil der er afsat 40 mio. kr. over fire år. Næsten alle kommentarer til strategien – og i hvert fald formålet – har været positive.
Tipsbevillinger under den nuværende regering, 2012-2014, er de seneste nogensinde.Men reelt er de 40 mio. kr. afsat, uden at nogen ved, hvor pengene skal komme fra. Først med ministerens tipsaktstykke kan man se, at puljen KulturDanmark på 5,0 mio. kr. forsvinder, puljen til idrætspolitiske initiativer beskæres med 2,5 mio. kr. samt at en pulje på 5,0 mio. kr. til arkitekturinitiativer forsvinder. Så er der pludseligt råd til at etablere en ny pulje med 10 mio. kr. årligt i fire år.
Ved finansloven fremlægger regeringen en samlet prioritering, hvoraf man kan se, hvilke områder der forøges, og hvilke der beskæres. Når ministeren lancerer et initiativ flere uger inden tipsaktstykket offentliggøres, bliver debatten om initiativet afskåret fra den økonomiske virkelighed.