Aktuelt · Politik · Tipsmidler
Tipspenge 2016: Oprydningen er begyndt
Mere til Kultur i hele landet og en ny pulje til fusioner mellem institutioner. Med tipsbevillingen for 2016 har Kulturministeriet påbegyndt oprydningen som en konsekvens af kritikken fra Statsrevisorerne.
De årlige tipsaktstykker, der forelægges Folketingets finansudvalg, plejer at ligne hinanden. Ofte med så megen copy-paste at der opstår besynderlige korrekturfejl. I 2015 blev der fx bevilliget 1 mio. kr. til Holbergudgaven – som 6. del af 8 års bevillinger. Hvor er så bevillingen i 2016? Jo, 2015-bevillingen var faktisk 8. og sidste år, man havde blot copy-pastet teksten “6. af 8” fra 2013 og 2014!
I juni kom Statsrevisorernes kraftige kritik af Kulturministeriets bevillingspraksis omkring tipspengene (“udlodningsmidler” som det nu kaldes). Tipsaktstykket blev godkendt af finansudvalget inden da. Men da der var en dialog mellem Rigsrevisionen og Kulturministeriet inden offentliggørelsen, har Kulturministeriet nået at tage hensyn til nogle af kritikpunkterne i Statsrevisorernes kritik. Det har ført til lidt større præcision i en række af puljerne, men ikke ført til egentlige ændringer i fordelingen af pengene.
Mindre børne- og ungestrategi
Tidligere Kulturminister Marianne Jelved lancerede i 2014 en børne- og ungestrategi, som i alt var budgetteret til 40 mio. kr. Planen blev fulgt op af en tipsbevilling på 15 mio. kr. i 2014 og 16,5 mio. kr. i 2015.
Dette reduceres til 3,2 mio. kr. i 2016.
Mere til Kultur i hele landet
Puljen Kultur i hele landet øges fra 20,1 mio. kr. til 24,1 mio. kr.
I 2015 fremgik det af beskrivelsen af puljen, at den også rummede en tidligere festivalpulje, som bl.a. omfattede støtten til Golden Days, Copenhagen Jazz Festival og Århus Festuge. Det står der ikke længere, det er derfor uvist om festivalerne er omfattet af denne pulje.
Puljen blev oprindeligt etableret under navnet Provinspuljen, som en modvægt mod den store kulturstøtte til hovedstadskommunerne. Af puljens tekst fremgår ikke længere det specifikke ikke-københavnske formål. Man må derfor gå ud fra, at puljen også kan anvendes til formål i de to hovedstadskommuner – til trods for Kulturministerens tidligere udsagn om, at han ønsker at flytte frie midler fra København til provinsen.
Det er i øvrigt værd at bemærke, at alle puljens penge ikke blev brugt i 2015, hvorfor 10,5 mio. kr. overføres fra 2015 til 2016. I forhold til det store politiske fokus der er på at få flere penge til provinsen, er det bemærkelsesværdigt, at puljen ikke er udtømt. Reelt råder puljen således over 35 mio. kr. i 2016.
Puljen fordeles af Kulturministeriet.
Internationale gæstespil
Der etableres en ny pulje til internationale gæstespil i danske koncert- og kulturhuse. Puljen er på 0,5 mio. kr. Det fremgår ikke at tipsbevillingen, hvem der skal administrere puljen, endsige om det er en ansøgningspulje.
Kulturpolitisk udvikling og information
Kulturministeriet har fortsat en pulje med dette formål. Den er blandt de tre puljer som Rigsrevisionen har haft en kritisk gennemgang af.
Nu er formålet strammet op, så puljen ikke længere kan bruges til “kulturpolitiske initiativer og projekter”.
Desuden fremgår det, at bevillinger på over 1 mio. kr. skal godkendes af Folketingets finansudvalg.
Fusionspulje
Der etableres en ny pulje på 12 mio. kr. til at støtte fusioner mellem institutioner på Kulturministeriets område.
Der må være ganske store forventninger til antallet fusioner, idet hensigten med fusioner almindeligvis er at spare penge. Sammenlægninger af institutioner har naturligvis følgeudgifter, men almindeligvis vil disse være “dækket ind” af forventninger til fremtidige besparelser.
Bedre service og ny teknologi
Fusionspuljen erstatter den hidtidige pulje Bedre service og ny teknologi på Kulturministeriets institutioner, som er en af de tre puljer omfattet af Rigsrevisionens kritiske granskning.
Ud fra Rigsrevisionens beretning kan man konkludere, at puljens overskrift kun havde beskeden sammenhæng med anvendelsen af midlerne. Nedlæggelsen af puljen forekommer derfor logisk.
Danmarks-Samfundet
Der etableres en ny støtteordning til Danmarks-Samfundet på 0,3 mio. kr.
Rådighedssummen
Kulturministerens rådighedssum var ligeledes en af de tre puljer, som indgik i Rigsrevisionens gennemgang.
Kulturministeriet har anvendt puljen som en budgetreserve – som hovedregel ikke til formål af “presserende karakter”.
Kulturministeriet tager konsekvensen af Rigsrevisionens kritik og fastslår, at bevillinger på over 1 mio. kr. skal godkendes af Folketingets Finansudvalg.
Puljen øges fra 2,5 mio. kr. i 2015 til 4,3 mio. kr. i 2016.