Aktuelt · Finanslov · Kunst og museer · Politik · Teater og dans
Finanslovsforslaget for 2025
Regeringen har præsenteret sit finanslovsforslag for 2025. Det indeholder enkelte nyheder, men er først og fremmest stærkt mangelfuldt.
“600 millioner til kulturen de næste fire år” lyder den glade pressemeddelelse fra Kulturministeriet. Ministeriet skal denne gang have point for at allerede i overskriften oplyse, at beløbet omfatter fire år. Men derudover er oplysningsniveauet stærkt begrænset.
De 600 millioner kr. forklares skematisk med ca. 150 millioner kr. hvert af årene fra 2025 til 2028. Finansministeriet oplyser, at af de hidtidigt afsatte 100 millioner kr. årligt 2025-2027 til en kommende museumsreform er 25 millioner kr. med til at finansiere den årlige bevilling på 150 millioner kr.
Kulturministeriet oplyser heller ikke, at de fleste af de enkeltbevillinger der er med i ministeriets oversigt, er forlængelse af hidtidige bevillinger. Det som i et teknisk fagsprog kaldes skrænter.
Forlængelser af bevillinger
I 2025 gælder dette for bevillingerne til:
- Copenhagen Phil (4,3 millioner kr.)
- Danmarks Underholdningsorkester (13,6 millioner kr.)
- Det Kongelige Teater (22,7 millioner kr.)
- Folkeuniversitetet (7,8 millioner kr.)
- Huskunstnerordningen (11,2 millioner kr.)
- Kulturmødet Mors (0,5 million kr.)
- KVINFO’s Videncenter (4,4 millioner kr.)
- Levende Musik i Skolen (11,2 millioner kr.)
- Netværks og genrespillestedsordning (13,7 millioner kr.)
- Styrket indsats for fortidsminder (15 millioner kr.)
I alt bruges 104,4 millioner kr. til at forlænge tidligere midlertidige bevillinger.
Finansieret af udlodningsmidler
Enkelte bevillinger er finansieret gennem udlodningsmidlerne:
- Klassisk Lab Danmark, Aalborg Symfoniorkester (1,5 million kr.)
- Prosuktionens Danmark (2,5 millioner kr.)
Udlodningsmidlerne finansierer således 4,0 millioner kr. af finanslovens merbevilling.
Nye bevillinger
Der er dog også nogle egentlige nye bevillinger i finanslovsforslaget. Det gælder:
- Art Barns Lolland (1,5 million kr.)
- Det Jyske og Det Fynske Kunstakademi (merbevilling på 2,0 millioner kr.)
- “Flere i Teatret” (20 millioner kr.)
- Seniorhøjskoler (merbevilling på 0,8 million kr.)
- Styrkelse af gadeidræt (10 millioner kr.)
- “Øvrigt” (5,9 millioner kr.)
I alt til nye initiativer afsættes 40,2 millioner kr. i 2025. Altså mindre end en tredjedel af presemeddelelsens 150 millioner kr.
Bortfald af bevillinger
På Kulturministeriets område handler diskussionen om Finansloven i høj grad om de såkaldte “skrænter”, midlertidige bevillinger som udløber.
Disse 2024-bevillinger udløber efter 2024:
- Etårig ekstraordinær indsats for filmbranchen (40 millioner kr.)
- Museers samlingsarbejde (25 millioner kr.)
- Vedligeholdelse kulturinstitutioners ejendomme (20 millioner kr.)
- Pulje til lokale initiativer (19 millioner kr.)
Hertil kommer, at der ved finanslovsaftalen for 2024 blev afsat en “pulje til lokale initiativer” på 82 millioner. kr til 36 lokale initiativer. Disse initiativer videreføres tilsyneladende ikke. De største enkeltbevillinger i 2024-lokalpuljen var: Skoleskibet Georg Stage (9,0 million kr.), Energimuseet (5,0 million kr.), Faaborg Museum (5,0 million kr.), Veteranhjem i Region Sjælland (5,0 million kr.),Museum Sønderjylland ((4,5 million kr.) og Bevar Ukraine (4,0 million kr.). Da regeringen ikke lader disse projekter indgå i finansloven, er det altså op til folketingets øvrige partier at bruge forhandlingskapital, hvis der fortsat skal afsættes penge til disse initiativer i 2025.
Helt særligt for Kulturministeriets del af finansloven for 2025 i forhold til tidligere år, er at såvel forlængelser som nye bevillinger faktisk ikke fremgår af selve finanslovsforslaget. Det er således umuligt at gætte det konkrete indhold af de enkelte bevillinger. Det er næppe alle som ved, at Art Barns Lolland er et nyt museumsinitiativ på Lolland. Og alle kan sikkert tilslutte sig et formål som hedder “Flere i teatret”, men hvilken institutionel ramme dette skal udvikles i og hvilke målgrupper det måtte omfatte, fremgår hverken af Kulturministeriets offentliggjorte materiale eller af selve Finansloven. Og det er jo slet ikke til at gætte, hvad Kulturministeriet mener med en bevilling, som kaldes “Øvrigt – Kulturministeriet”.