Svensk litteratursatsning
Sverige satser på læsefremme – og prioriterer minoritetssprog
September 2012 præsenterede et svensk litteraturudvalg rapporten Läsandets kultur (se Søndag Aften arkiv). Rapporten, som var på 627 sider, var en særdeles grundig gennemgang af litteraturens forhold, befolkningens læsevaner, forlagenes position, e-bøgernes indtrængen, bibliotekernes opgaver og den statslige litteraturstøtte. Nu har den svenske regering barslet med den kontante opfølgning, Läsa för livet, en beskeden publikation på 74 sider.
Læsefremme
Regeringen foreslår en række nationale mål for læsefremme, at befolkningens læseevne skal forbedres, at flere regelmæssigt skal læse både fag- og skønlitteratur smat at kundskaberne om læsnings betydning øges i forhold til i dag.
Opfyldelsen af disse mål skal evalueres i 2018.
Det mest markante forslag fra regeringen er en budgetforøgelse på 15 mio. sek årligt fra 2014 til læsefremmende initiativer af national interesse. Pengene skal fordeles af det svenske Kulturrådet. Ligeledes for at styrke læsefremmende aktiviteter målrettes 30 mio. sek af folkeoplysningens midler til formålet. Pengene skal bl.a. bruges til at styrke samspillet mellem biblioteker og civilsamfundet.
Mindre bevillinger
Det svenske Institutet för språk och folkminnen får øget budget på 3 mio. sek til at styrke de nationale minoritetssprog (samisk, finsk, romani og jiddisch), styrke tegnsprog samt svensk for svenskere med andet modersmål end svensk.
Kungliga biblioteket får en bevilling på 2 mio. sek til forsøg med e-bøger.
Konstnärsnämnden får 1 mio. sek til at etablere et internationalt udvekslingsprogram indenfor litteraturen.
I 2012 og 2013 har der været en forsøgspulje med støtte til arrangementer i boghandlen og støtte til digitalisering af ældre titler. Begge forsøg forlænges.
Bibliotekspenge
Forud for regeringens plan har der været en del usikkerhed om den fremtidige ”biblioteksersättning”, svarende til de danske bibliotekspenge. Biblioteksersättningen fortsætter stort set uændret. Regeringen har besluttet, at udelukkende udlån af fysiske bøger skal indregnes i beregningen af Biblioteksersättningen.
I Danmark arbejder et udvalg nedsat af kulturministeren for øjeblikket på at etablere en model som kan sikre bibliotekspenge – også for ebøger.
Valgkamp
Der afholdes rigsdagsvalg september 2014 og i Sverige starter valgkampen pr. tradition 1 år før. Litteraturforslaget skal derfor også ses som et kulturpolitisk valgoplæg fra den siddende regering.
Oppositionens kritik af forslaget har primært handlet om bindingen af folkeoplysningsmidler til litteraturformål. Det ville have været mere reelt med en egentlig merbevilling til folkeoplysningen, lyder kritikken.