Aktuelt · Politik · Tipsmidler
500.000 kr. til valgkamp
I løbet af få hektiske dage inden folketingsvalget i 2011 blev udskrevet, fik daværende kulturminister, Per Stig Møller, sikret en ansøgning, bevilling og pressemeddelelse om støtte til Team Danmark. Fra en pulje med helt andre formål.
Blandt tipspuljerne har der i en årrække været en pulje til Idrætspolitiske initiativer.
I 2011 var puljen på 6,9 mio. kr.
Ifølge tipsbevillingen for 2011 anvendes puljen således:
Puljen anvendes til idrætspolitiske initiativer, herunder særligt i forbindelse med opfølgningen på Breddeidrætsudvalgets rapport, hvortil der er afsat 4,0 mio. kr. (sidste del af en 3-årig bevilling). Puljen anvendes yderligere til evalueringer af institutioner på idrætsområdet, herunder Team Danmark i forhold til tilsvarende organisationer i udlandet samt til undersøgelse af effekt af lov om børneattest m.v.
I 2012 beskæres puljen til 3,0 mio. kr. og formålet beskrives således:
Puljen anvendes til idrætspolitiske initiativer, bl.a. til analyse af idrættens struktur og økonomi.
I 2013 forøges puljen til 6,3 mio. kr. Formålet er enslydende med formålet i 2012.
I alle tre år står, at puljen fordeles af Kulturministeriet.
Herudover etableres fra 2011 en pulje til Sundhedsfremmende initiativer på 1,1 mio. kr.
Puljen anvendes til sundhedsfremmende initiativer inden for idrætten, herunder indsats mod doping i motions- og fitnesscentre. Puljen fordeles af Kulturministeriet.
Afslag på afslag
Kulturministeriet modtager løbende et antal ansøgninger med idrætsformål. Der er tale om vidt forskellige initiativer, typisk fra mindre idrætsforeninger, som enten vil gennemføre et konkret arrangement, etablere en ny event eller få forbedrede faciliteter.
Kulturministeriet giver nærmest udelukkende afslag til disse ansøgninger. Typisk med denne begrundelse:
Kulturministeriet råder desværre ikke over puljer eller midler, der kan støtte et sådant formål, hvorfor ansøgningen ikke kan imødekommes.
Og med denne tilføjelse:
Kulturministeriets udlodningsmidler til idrætsformål går fortrinsvis til Danmarks Idræts-Forbund (DIF), Danske Gymnastik- og
Idrætsforeninger (DGI), Dansk Firmaidrætsforbund (DFIF), Hestevæddeløbssportens Finansieringsfond og Lokale- og Anlægsfonden.
I ganske mange af alle disse afslag beklager Kulturministeriet den sene besvarelse.
I 2011 er der dog to undtagelser. Både hvad angår svarets indhold og sagsbehandlingstiden.
Penge til anti-doping
11. maj 2011 ansøger Anti Doping Danmark om 500.000 til en forebyggende oplysningskampagne. 17. maj imødekommer daværende kulturminister, Per Stig Møller, denne ansøgning. 19. maj udsendes en pressemeddelelse, “Styrket informationsindsats mod doping i motions- og fitnesscentre”.
Sagsbehandlingen – 6 dage – må siges at være beundringsværdig hurtig. Måske for hurtig, for så sent som januar 2012 – lang tid efter at Per Stig Møller har forladt kulturministerposten, er der fortsatte fortolkningsvanskeligheder om bevillingen.
Lynbehandling af Team Danmark
Fredag den 19. august sender Team Danmark en ansøgning på 500.000 kr. – som tilskud til forberedelserne frem mod OL i 2012. Selve ansøgningen er på 1 A4-side. Den indeholder intet budget, endsige begrundelse for hvorfor man har behov for yderligere penge end det allerede budgetlagte og forlængst planlagte forløb frem mod OL i 2012.
Tirsdag den 23. august udsender daværende kulturminister Per Sig Møller en pressemeddelelse, “Adrenalinindsprøjtning til danske medaljedrømme ved OL”. Af pressemeddelelsen fremgår, at ministeren har besluttet at tildele Team Danmark 500.000 kr. som støtte til forberedelserne frem mod OL i 2012.
Onsdag den 24. august sender kulturministeriet en mail til Team Danmark, hvoraf det fremgår, at kulturministeren har imødekommet ansøgningen på 500.000 kr. samt at Team Danmark vil modtage nærmere oplysninger om tilskudsbetingelser fra Kunststyrelsen.
Onsdag den 24. august udsender Team Danmark en pressemeddelelse, “Per Stig Møller giver 500.000 kr. i ekstraordinær OL-støtte. I pressemeddelelsen citeres såvel kulturminister Per Stig Møller (Kons.) som Team Danmarks formand, Carl Holst (Venstre).
Før valg udskrives
På dette tidspunkt spekuleres i pressen voldsomt i, hvornår statsministeren vil udskrive valg. Fx bringer Berlingske Tidende den 18. august (dagen før Team Danmarks ansøgning) en artikel, Ny næring til valgrygter som viser sig at holde ganske godt. Heraf fremgår det, at fremlæggelsen af regeringens forslag til Finanslov er udskudt fra tirsdag (den 23. august) til onsdag (den 24. august). Gættet er, at Statsministeren vil udskive valg 23-25. august.
Finansloven fremlægges den 24. august. Statsministeren udskriver valg den 26. august.
Det er særdeles nærliggende at antage, at Kulturministeren under indflydelse af valgrygterne på en eller anden måde har aftalt, at Team Danmark skulle fremsende en ansøgning. Ansøgningen skal behandles inden et valg udskrives, idet ministeren herefter blot kan fungere som forretningsminister og ikke må iværksætte nye initiativer eller tage stilling til nye sager. Det er åbenlyst vigtigere for kulturministeren, at der udsendes en pressemeddelelse om bevillingen (23/8) end at orientere modtager (24/8).
At fremsende pressemeddelelsen dagen før finanslovsforslaget offentliggøres er givetvis det optimale i situationen, hvis kulturministeren skal opnå omtale.
31. august sender Kunststyrelsen et tilskudstilsagn til Team Danmark. Heri indgår standardformuleringer som, at “det er en forudsætning for bevillingen, at projektet bliver gennemført som aftalt med Kulturministeriet” og “hvis projektet derfor undergår væsentlige ændringer, skal De meddele ændringerne til os sammen med et revideret budget”. Kunststyrelsen er åbenlyst ikke klar over, at der slet ikke foreligger noget budget i ansøgningen.
I de efterfølgende ni måneder nævner ministeriet Team Danmark blandt den ovennævnte række organisationer (DIF, DGI etc.) som er “fortrinsvise” modtagere af støtte fra ministeriet. Fra juli 2012 forsvinder Team Danmark fra denne liste – igen.
Ingen andre bevillinger
Der foreligger ikke andre bevilligede ansøgninger til denne idrætspulje i årene 2011 til 2013. Der eksisterer ikke nogen ansøgningsskemaer endsige annoncering af frister eller lignende. De eneste, der får imødekommet en ansøgning, er åbenlyst aftalt på forhånd med kulturministeren.
Bevillingen til Anti Doping Danmark ligger klart indenfor det ovenfor beskrevne formål for puljen til Sundhedsfremmende initiativer. Derimod kan man på ingen måde hævde, at bevillingen til Team Danmark er indenfor det felt, der er beskrevet i Kulturministeriets tipsaktstykke.
Der eksisterer ikke nogen regnskaber for disse puljer for årene 2011 til 2013.
At rykke for ansøgninger
I juli 2012 beslutter Kulturministeriet at ændre praksis vedrørende en række “faste” driftstilskud under andre idrætspuljer i tipsbevillingen. Man meddeler disse faste modtagere, at de fremover skal sende en ansøgning indeholdende såvel budget som sammenligneligt regnskab. Ansøgningen for 2013/2014 skal være ministeriet i hænde senest november 2012.
Da ministeriet kan konstatere, at man ikke har modtaget en række af de forventede ansøgninger, rykker ministeriet organisationer som Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger e.V., Sport Event Denmark, ISCA, Dansk Skoleidræt, De Danske Brevdueforeninger samt Handicapidrættens Videnscenter.
Rykkerne begrundes med den ændrede praksis, som organisationerne muligvis ikke har været opmærksomme på.