Søndag Aften

    Kulturpolitik - med andre ord

    • Arkitektur og design
    • Biblioteker
    • Film
    • Kunst og museer
    • Litteratur
    • Medier og internet
    • Musik
    • Politik
      • EU
      • Finanslov
      • Kommunerne
    • Teater og dans
      • Seneste

        Helt aktuelt

      • Medieaftale til 2025

        juni 7, 2022

      • 20 års medieaftaler

        juni 7, 2022

    Aktuelt · Arkitektur og design · Film · Medier og internet · Politik

    Nede i Alex Nyborg Madsens kælder og andre spørgsmål til ministeren

    • november 2, 2014
    Share
    Print Friendly, PDF & Email

    Blandt de 446 spørgsmål, der blev stillet af folketingsmedlemmer til kulturministeren i 2013-2014, finder man enkelte, som nok kan overraske. Vi bringer her et udpluk af årets guldkorn.

    Det er ikke godt at vide, hvad kulturministeren og hendes nærmeste tænker, når alskens spørgsmål dukker op. Langt de fleste berører aktuelle diskussioner i offentligheden – og kommer næppe bag på nogen. Det er klart forudsigeligt, at når DR vælger at lukke DR Underholdningsorkestret, dukker et antal kritiske spørgsmål op. Men nogle gange, må selv erfarne politikere og embedsmænd undre sig.

    Vi bringer et udpluk af årets guldkorn.

    Nede i Alex Nyborg Madsens kælder

    Morten Marinus (DF) stillede således dette spørgsmål:

    Vil ministeren oplyse, hvorfor Alex Nyborg Madsen sender/laver radio til P4 fra et kælderstudie i sin egen bolig i stedet for fra et studie i TV-Byen, og om dette studie er betalt af DR?

    Ministeren svarer – efter at have spurgt DR – at “der er etableret et minimalt hjemmestudie hjemme hos radiovært Alex Nyborg Madsen med det formål at udsende en række programkoncepter, hvor værten inviterer danske kunstnere inden for i privaten til personlige samtaler om deres albumudgivelser. Målet med hjemmestudiet er dermed at understøtte programmets personlige og intime stemning.”

    Når staten nu har såvel Rigsrevision som Statsrevisorer (foruden DR’s interne revision), er det rart at vide, at der er nogen, som holder øje med, at licensmidlerne ikke bliver brugt til unødige formål. Selv om nogle måske måtte mene, at man går i ganske små sko.

    Med fare for dyr

    Det fremgår ikke hvem i folketingets kulturudvalg, som stillede dette spørgsmål:

    “Kulturministeren bedes redegøre for, om DR (og TV2) har levet op til deres beredskabsfunktion set i lyset af, at medierne først reelt begyndte at advare mod at bevæge sig udenfor og rapportere om konsekvenserne af og farerne ved stormen den 28. oktober 2013, da stormen nærmede sig de tættere befolkede områder (ved 16-17 tiden) og ikke allerede ved 14 tiden, da stormen ramte Vest- og Sydjylland, og allerede da var til fare for såvel mennesker som dyr i disse egne af landet.”

    Den korte version af svaret er, at DR følger varslingsmeddelelser fra politiet og modtog en sådan kl. 16.19 – og udsendte første varsel kl. 16.22.

    Direktionens arbejdstid

    Der er politisk opmærksomhed om, at TV2 fortsat skal sende fra Odense. Dette har givet anledning til flere spørgsmål fra Alex Ahrendtsen (DF):

    “Ministeren bedes oplyse, hvor stor en del af TV2-direktionens arbejdstid der er lagt i Odense?”

    Ministeren svarer: “Til brug for besvarelsen af det stillede spørgsmål har jeg indhentet bidrag fra TV2/DANMARK A/S, som har oplyst følgende:
    ”TV 2 opgør ikke direktionens arbejdstid og fordelingen heraf. Som tidligere oplyst afholdes TV2’s direktionsmøder fast på Kvægtorvet i
    Odense.”

    Restaurant Kvægtorvet

    Samme spørger følger et andet spor for at finde dokumentation for, at TV2 er ved at flytte teltpælene:

    “Ministeren bedes oplyse, om lukningen af restaurant Kvægtorvet kan være et udtryk for den faldende TV2-aktivitet i Odense?”

    Ministeren svarer: “Til brug for besvarelsen af det stillede spørgsmål har jeg indhentet bidrag fra TV2/DANMARK A/S, som har oplyst følgende:
    ”Restaurant Kvægtorvet var en bortforpagtet, ekstern restaurant. Lukningen af restauranten er ikke udtryk for faldende TV2-aktivitet i hovedsædet i Odense. TV2’s
    personalekantine betjener fortsat TV2’s medarbejdere på Kvægtorvet.”

    Det har siden TV2’s etablering været et politisk krav, at hovedsædet er i Odense, dette er også præciseret i Medieaftalen for 2011-2014 og videreført i aftalen for 2015-2018.  Det reelle spørgsmål er om de partier, som i medieaftalen for 2011-2014 fortsat arbejdede for privatisering af TV2, også forestillede sig, at en mulig køber skulle forpligtes til fortsat at have hovedsæde i Odense.

    Go’ Morgen i Tivoli

    Også Jørgen Arbo-Bæhr (EL) interesserer sig for TV2’s virksomhed. Han stillede derfor blandt andet dette spørgsmål til ministeren:

    “Ministeren bedes kommentere, at TV2 har flyttet deres udsendelser, “Go ´morgen Danmark”, fra Hovedbanegården til Tivoli, og har lavet en aktuel serie, “Sommer i Tivoli”, herunder bedes ministeren redegøre for, om der er en sammenhæng mellem, at Lars Liebst både er direktør i Tivoli og formand for bestyrelsen i TV2. Desuden bedes ministeren oplyse, hvor meget TV2 skal betale for at leje Tivoli i forhold til lejen på Hovedbanegården.

    Ministeren kan oplyse, at i TV2 træffes denne slags beslutninger af programledelsen og ikke bestyrelsen, og at TV2 har benyttet Tivoli til dette formål, også inden Lars Liebst blev medlem af TV2s bestyrelse. Og at lejemålet er gratis.

    Der er naturligvis god grund til altid at være opmærksom på muligheder for inhabilitet og endog for returkommission. Men det er vel nærmest skuffende, hvis det bedste eksempel Enhedslisten kan finde på mulig inhabilitet er placeringen af TV2’s Go’Morgen i Tivoli.

    Fra ministerens kalender

    Mette Bock (LA) spørger: “Vil ministeren oplyse, hvorfor hun ikke deltog i mødet den 2. oktober 2013 sammen med finansministeren vedrørende statens bidrag til Aarhus som europæisk kulturhovedstad 2017?”

    Ministeren svarer, at da hun ikke var involveret i mødet, har hun spurgt Finansministeriet, som svarer, at der blev afholdt et møde med borgmesteren og fire rådmænd fra Aarhus om en række forskellige sager. Aarhus 2017 indgik som et enkelt blandt mange andre dagsordenspunkter.

    Kongeligt privilegerede kroer

    Alex Ahrendtsen (DF) vil gerne vide, ”Hvad agter ministeren at gøre, så kroer fortsat kan kalde sig kongeligt privilegerede kroer?”

    Dette foranlediger ministeren til at redegøre for såvel lovgivning som administrationspraksis vedrørende kroers benyttelse af Kongekronen. Dermed blev sikkert både spørger og minister klogere.

    Store krav til private

    Der stilles også spørgsmål, hvor man må sige, at der formuleres ganske store krav til ministerens kunnen og gøren.

    Pia Kjærsgaard (DF) stillede dette spørgsmål: “Ministeren bedes redegøre for, om ministeren vil forpligte kommercielle biografer til at etablere sig i byer, hvor kommunalt støttede biografer efter lovændringen må give op.”

    Ministeren svarer ganske kort: “Alle landets biografer vil fortsat kunne modtage kommunal støtte. Jeg hverken kan eller ønsker at forpligtige private eller offentlige aktører til at bedrive biografdrift.”

    Man må nok også sige, at det ville bryde ganske væsentligt med den almindelige danske virksomhedsform for private, hvis det offentlige kunne pålægge private at etablere sig i byer, hvor det offentlige ikke har råd.

    En umulig garanti

    Jørgen Arbo-Bæhr (EL) vil gerne have svar på dette spørgsmål: “Kan ministeren give en garanti for, at de store biografer ikke vil prøve deres sag for EU?”

    Ministeren svarer: “Jeg hverken kan eller vil give en garanti for, at de store biografer eller andre ikke vil prøve deres sag for EU-kommissionen.”

    Det er nok også i helt andre og langt mindre demokratisk funderede lande, Enhedslisten vil kunne finde eksempler på, at en minister garanterer at ingen vil efterprøve en given sag retsligt.

    Måske en moské i Tyrkiet

    Alex Ahrendtsen (DF) er optaget af relationen mellem kristendom og islam. Derfor stiller han dette spørgsmål:

    Med henvisning til artikel i Kristelig Dagblad den 14. maj 2014 om den historiske kirke Hagia Sophia i Konstantinopel bedes ministeren redegøre for, hvordan man fra dansk side vil arbejde for at sikre, at Hagia Sophia ikke bliver omdannet til en moské, og ministeren bedes redegøre for, om hun agter at tage emnet op med sine europæiske kulturministerkolleger på det kommende rådsmøde med henblik på at formulere en henvendelse til den tyrkiske regering.”

    Ministeren svarer: “Jeg var under samrådet i Kulturudvalget den 14. maj 2014, hvor der blev stillet spørgsmål om sagen, ikke bekendt med Kristeligt Dagblads artikel fra den 14. maj 2014. Jeg har nu haft lejlighed til at undersøge sagen og har blandt andet noteret mig, at brugen af den historiske bygning er genstand for en løbende debat i Tyrkiet. Jeg har ikke fundet bekræftelse på, at premiereminister Recep Tayyip Erdogan skulle arbejde på at omdanne Hagia Sophia til en moske. Ligeledes er der ikke kommet oplysninger frem om, at der er planer om at ændre i bygningens arkitektur. Blandt andet i det lys finder jeg ikke grundlag for at gå ind i sagen – hverken i forhold til at rejse sagen på det kommende ministerrådsmøde i EU eller bilateralt i forhold til min tyrkiske kollega.”

    Det har været og ligner stadig en moské, Hagia Sophia i Istanbul. Siden 1934 et museum.

    Det har været og ligner stadig en moské, Hagia Sophia i Istanbul. Siden 1934 et museum.

    I Danmark er Kirkeministeriet ved at sælge og omdanne en række kirker til andre formål. Hvad ville vi sige, hvis regeringsrepræsentanter fra andre lande henvendte sig officielt og bad os om at fastholde bygningernes hidtidige formål? Og man kan nok også hævde, at der er vigtigere fælles anliggender for diplomati mellem Danmark og Tyrkiet.

    Foruden, at en sådan diplomatisk henvendelse til Tyrkiet næppe vil blive fremmet, hvis den angår en by vi kalder Konstantinopel!

     

    • Tilbage Tyndt lovprogram
    • Næste Kulturpolitik er blevet mediepolitik

      Læs også:

    • Medieaftale til 2025 juni 7, 2022
    • 20 års medieaftaler juni 7, 2022
    • Kunsten at åbne DR’s arkiver juni 7, 2022
    • Medieaftalen: Mindre til medier, mere til politik juni 7, 2022
    • AAA
    • NYHEDSBREV

      Vil du have det månedlige nyhedsbrev?

      • Tidligere udgaver
    • Artikler der fortjener flere læsere

      • Zelensky talte ved Biennalen i Venedig
      • Norman Foster vil genopbygge Kharkiv
      • Medieaftalen: Mindre til medier, mere til politik
      • Idræt: mere til stadions, mindre til børn og unge
      • Facebook i november: finanslov, mediepolitik og woke
    • Mest læste

      • Færrest biblioteksbøger i København
      • Bibliotekerne: øgede materialeudgifter
      • Bibliotekerne: Teenagere som superlånere
      • Yderligere fald i biblioteksudlån
      • Prisparadokset på museerne
    • Arkiv

      • juni 2022
      • maj 2022
      • april 2022
      • marts 2022
      • februar 2022
      • januar 2022
      • december 2021
      • november 2021
      • oktober 2021
      • september 2021
      • august 2021
      • juni 2021
      • maj 2021
      • april 2021
      • marts 2021
      • februar 2021
      • januar 2021
      • december 2020
      • november 2020
      • oktober 2020
      • september 2020
      • august 2020
      • juni 2020
      • maj 2020
      • april 2020
      • marts 2020
      • februar 2020
      • januar 2020
      • december 2019
      • november 2019
      • oktober 2019
      • september 2019
      • august 2019
      • juni 2019
      • maj 2019
      • april 2019
      • marts 2019
      • februar 2019
      • januar 2019
      • december 2018
      • november 2018
      • oktober 2018
      • september 2018
      • august 2018
      • juni 2018
      • maj 2018
      • april 2018
      • marts 2018
      • februar 2018
      • januar 2018
      • december 2017
      • november 2017
      • oktober 2017
      • september 2017
      • august 2017
      • juni 2017
      • maj 2017
      • april 2017
      • marts 2017
      • februar 2017
      • januar 2017
      • december 2016
      • november 2016
      • oktober 2016
      • september 2016
      • august 2016
      • juni 2016
      • maj 2016
      • april 2016
      • marts 2016
      • februar 2016
      • januar 2016
      • december 2015
      • november 2015
      • oktober 2015
      • september 2015
      • juli 2015
      • juni 2015
      • maj 2015
      • april 2015
      • marts 2015
      • februar 2015
      • januar 2015
      • december 2014
      • november 2014
      • oktober 2014
      • september 2014
      • august 2014
      • juni 2014
      • maj 2014
      • april 2014
      • marts 2014
      • februar 2014
      • januar 2014
      • december 2013
      • november 2013
      • oktober 2013
      • september 2013
    • Tags

      Alternativet biblioteker biografer Birgitte Bergman Copenhagen Phil corona Dansk Folkeparti Det Kongelige Teater DR e-bøger ebøger Enhedslisten ereolen.dk EU Facebook film Finanslov Joy Mogensen kommuner Konservative kulturarv Kulturministeriet København licens medieaftale Mette Bock Mogens Jensen Morten Marinus Museer Musik musikskoler Nationalmuseet Norge public service Radio24syv scenekunst SF Socialdemokratiet Statens Kunstfond streaming Sverige Søren Søndergaard TV2 Venstre Zenia Stampe
    • Støttet af Statens Kunstfonds Tidsskriftstøtteudvalg
    • Home
    • Aktuelt
    • Nede i Alex Nyborg Madsens kælder og andre spørgsmål til ministeren
        • Arkitektur og design
        • Biblioteker
        • Film
        • Kunst og museer
        • Litteratur
        • Medier og internet
        • Musik
        • Politik
        • Teater og dans
        • Kontakt
        • Nyhedsbrev
        • Om Søndag Aften
        • Privatlivspolitik

        © 1997-2021 Søndag Aften. All rights reserved.