Aktuelt · Kunst og museer · Medier og internet · Musik · Politik
Kulturdebatter i marts
Den aktuelle kulturpolitiske debat: udsalg fra museer, bøder til modehuse, kønskvotering på spillesteder. Søndag Aften gennemgår kulturpolitikernes kulturindslag i den seneste måned.
Vi er i et valgår – også kulturpolitisk. Kan Facebook bruges som barometer for den aktuelle kulturpolitiske debat? I så fald kan en gennemgang af folketingspartiernes kulturpolitiske ordføreres indslag på Facebook måske give nogle svar.
Kroer er kulturarv
Michael Aastrup Jensen (Venstre) har sammen med DF og K stillet beslutningsforslag om, at kroer som Hvidsten Kro fortsat må bruge kongekrone som en del af deres logo. Ifølge Michael Aastrup Jensen er det absurd, at Rigsarkivet vil stoppe denne formidling af kulturarven.
Kønskvoter og spillesteder
Lars Barfoed (Konservative) er uenig med kulturministeren om kønskvoter: “Jelved skal ikke bestemme hvor mange mænd og kvinder, de danske spillesteder ansætter – de skal have lov til at vælge dem, de synes er dygtige. Det er et udtryk for radikal kulturpolitik af værste skuffe, når man prioriterer køn over kompetence i kulturen”.
I et andet opslag skriver han: “Ens musikalske talent afgøres ikke af, om man er født som mand eller kvinde. Derfor skal kulturministeren også holde op med at bruge sin politisk magt til at presse spillesteder og DR til at prioritere køn over talent og til at føre kønspolitiske regnskaber. Vi har et armslængdeprincip, der betyder, at vi politikere skal respektere den kunstneriske frihed – det bør ministeren respektere.”
Mette Bock (Liberal Alliance) kommenterer også diskussionen om kvinder i musikbranchen med en henvisning til en artikel om Tønder Festival, som har to kvinder i spidsen: “Tja – i forlængelse af debatten om kønskvoter i musikbranchen må de to stærke kvinder nok forberede sig på, at den ene må flytte sig…”
Det skæve Danmark
Michael Aastrup Jensen (Venstre) har stillet flere spørgsmål til Kulturministeren “om den store skævhed i kulturstøtte og fokus mellem øst og vest Danmark”. “Vi skal have bedre balance i landet, da kulturen skal være for alle danskere, for det er også alle danskere som betaler til det.”
Salg fra museer
Michael Aastrup Jensen foreslår også, at “museer skal have lov til at sælge ud af deres kæmpe arkivsamling, fx. hvor man har mange eksempler af den samme genstand. For i stedet for, at de står og samler støv på et arkiv i alle årene og aldrig ser et udstillingslokale, så kan de i stedet for skabe flere penge til museer, som så kan få penge til at skabe en nyere og bredere samling.”
Mediepolitik
Morten Marinus (Dansk Folkeparti) håber i anledning af Medieordførermøde om køreplan for udbygningen af digital radio i Danmark, “at vi snart kan få droppet et FM sluk og så stadig komme videre parallelt med digital radio og lade forbrugerne bestemme hvilke platforme man vil bruge”.
Zenia Stampe (Radikale) glæder sig over, at Hillary Clinton er begejstret for DR’s serie Borgen: “Så er det da en fryd og fornøjelse, at Danmarks Radio eksporterer kultur lige tilbage i hovedet på Hollywood og USA’s måske kommende præsident. Godt gået, Danmarks Radio!”
Morten Marinus (Dansk Folkeparti) stiller et ganske åbent spørgsmål: “Hvad mener du om licens”. Ud fra at politikerne om 3 år skal indgå ny medieaftale, søger han input til, om licensordningen skal erstattes af abonnement, skat eller helt andre ordninger.
Modepoliti(k)
Özlem Cekik (SF) vil indføre bødestraffe til modehuse som benytter for tynde modeller: “vi bør overveje om ikke modehusene kunne straffes med bøder, hvis de anvender syge piger. De ekstrem tynde modeller er dels et problem for modellernes helbred. Dels frygter jeg, at brugen af de ekstremt tynde modeller kan sende et forkert signal til offentligheden om, hvordan en sund krop ser ud.”
Cekik har spurgt sundhedsministeren, om han vil nedsættes et udvalg af eksperter, repræsentanter fra modebranchen og interesseorganisationer, der kan komme med anbefalinger til, hvordan man stopper brugen af alt for tynde modeller.
Debatten
Helt gennemgående opnår politikerne kun kommentarer til deres opslag fra de, som er enige. Endda overdrevent enige, kan man sige. Lars Barfoeds opslag om kønskvotering får 29 kommentarer, hvoraf ingen er uenige med Lars Barfoed. Niveauet i kommentarerne siger mere om Lars Barfoeds Facebookvenner end om kulturpolitik. Her er nogle få af kommentarerne: “Gå nu på pension Jelved!!”, “Gå nu af Jelved. 70’erne med lilla bleer er forbi,” “Kan I ikke finde et kustodejob til hende?”, “Er hun nu igen stukket af fra plejehjemmet”, “Jelved er GAL og jeg mener GAKGAK”,”Hun har sin snude i alt”.
Lars Barfoed afholder sig fra at kommentere kommentarerne.
Özlem Cekiks opslag om modehuse og tynde modeller adskiller sig fra mængden ved både at blive rost og blive mødt kritisk. Og ved at Cekic selv indgår i debatten, dog ikke helt lige så klart som i sit indlæg. Når nogen kritiserer, at Cekic vil lovgive, svarer hun, at hun blot vil nedsætte en arbejdsgruppe (den kan som bekendt ikke give bøder…), når nogle kritiserer BMI, som anvendeligt objektivt mål, svarer Cekik, at man bruger BMI i Spanien og Frankrig uden at forholde sig til kritikernes argumenter i øvrigt. Om ikke andet opnår Cekik en egentlig debat om problemstillingen.
Michael Aastrup Jensens forslag om salg af genstande fra museer bliver også mødt både med ros og med kritik. I den kritiske endda kan man læse sådanne udgydelser: “Det mest katastrofale kulturpolitiske forslag til dato. Der er ingen forskel på dette eklatante landsforræderi vendt mod kulturarven og på hvad ISIL foretager i Syrien og Irak. ” Men også langt mere moderate kommentarer, som problematiserer, hvilken betydning forslaget vil kunne få for borgeres aflevering af genstande til museer. Ligesom der blandt de, der roser forslaget, er tillid til, at museerne fint selv vil kunne forvalte hensynet til kulturarven.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag i marts 2015. Du kan selv følge opslagene ved at skrive “Kultur- og medieordførere (Liste)” i Facebooks søgefelt . Her samles alle opslag fra 11 kultur- og medieordførere. Listen kan følges, uden at man behøver tilkendegive, om man følger listen endsige like’ de enkelte politikere. Man kan følge listen ved øverst til højre at klikke på værktøjstegnet, pil og Følg liste. Ordførerne forholder sig til mange andre emner end kultur, du må selv skimme listen for det, der interesserer dig. For god ordens skyld, skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter mange andre steder.