EU’s nye kommissær for uddannelse, kultur, unge og borgerskab bliver den nu tidligere ungarske vicestatsminister og udenrigsminister, Tibor Navracsics.
Er der ét EU-land, hvis kulturpolitik i de senere år er faldet i kritikeres øjne, så er det Ungarn. Regeringen, under ledelse af Viktor Orbán, har gentagne gange blandet sig direkte i kunstlivet, afskediget kritiske ledelser, skåret i budgetter for kritiske institutioner.
I det omfang regeringen ikke selv har forsøgt at lukke munden på kritiske stemmer, har man overladt arbejdet til armslængdeorganet Det ungarske akademi. Det ungarske akademi står regeringspartiet Fidesz ganske nær og har eksekveret kulturpolitiken ganske brutalt ud fra udsagn om, at kunsten fx ikke må provokere den kristne tro og med en overvældende entydig fortolkning af, at kunstnere skal vise nationalt sindelag.
Som ledende medlem af Orbáns Fideszparti har Tibor Navracsics naturligvis været dybt involveret i tiltagene, der har øget censuren i Ungarn.
Høring, ikke om kultur
Tibor Navracsics vil få ansvaret for et ganske bredt kommisærområde: uddannelse, kultur, unge og borgerskab. I kommissærrangfølgen rangerer området lavt. Dog må man sige, at det samlede felt må siges at være politisk følsomt i forhold til netop Ungarns problematiske forhold til ytringsfrihed.
Ved EU-parlamentets høring af Tibor Navracsics var det tydeligt, at dette bekymrer mange parlamentarikere. Her var fokus især på Ungarns medielovgivning og forholdet mellem regeringen og NGO’er. Dette selv om EU-kommissionen har splittet kultur- og medieområderne ad. Tibor Navracsics får ikke ansvar for medier, et område, som Orban-regeringen har styret med langt hårdere hånd end kulturfeltet.
Derimod var der knapt nok nogen spørgsmål om kulturområdet. Men Tibor Navracsics var ganske klar i mælet ved at fremhæve, at han vil arbejde indenfor EU-fællesskabets rammer og hverken kommer med egen eller en ungarsk dagsorden.
Kultur som blot industri
Tibor Navracsics har i sine kulturpolitiske udtalelser især lagt vægt på de dele af EU’s kulturpolitik, som handler om kultur som industri: “Jeg vil arbejde for at maksimere bidraget fra de kulturelle og kreative sektorer til Europas strategi for arbejde og vækst”. Dette følges op af nøgleord som “styrke folks kompetence, kreative kompetencer, entreprenørskab og selvudfoldelse”, “styrke Europas sociale samhørighed, dynamik og evne til at konkurrere globalt”, “udvikle Europæisk identitet”.
De egentligt kulturfaglige elementer i EU’s kulturprogram har Tibor Navracsics været forbavsende tavs om. Han har dog klart udtalt enighed i EU’s omfattende sprogprogram, som sikrer også de mindre sprog i EU. Men det er netop på de kulturfaglige felter, kulturaktører kan have grund til at være bekymrede. Som kommissær vil han naturligvis ikke indgå i den faktiske vurdering af ansøgninger indenfor fx litteraturprogrammet.
Kulturpolitisk vil hans store opgave blive at sætte rammerne for det næste kulturprogram, efterfølgeren til det nuværende “Et kreativt Europa” (se Søndag Aften arkiv).
Ungarns kulturpolitik har i høj grad handlet om mistro til de, som ikke satte “ungarsk kultur” over alt andet. Spørgsmålet bliver, om vi ad åre vil få en tilsvarende “europæisk kultur-tænkning”.