Aktuelt · Biblioteker · Film · Finanslov · Kunst og museer · Litteratur · Musik · Politik · Teater og dans
2015-kulturkalenderen
Folketingsvalg i 2015. Det ved vi. Og det kan påvirke de kulturpolitiske dagsordner. Uanset valgkamp er der en række diskussioner, kulturpolitikerne skal igennem i år. Her er Søndag Aftens kulturpolitiske kalender for 2015.
2015 står naturligvis i valgkampens tegn. Både fordi den “planlagte” kalender bliver ændret, når der udskrives valg, og fordi al kulturpolitik vil blive vurderet ud fra valgperspektivet. Desuden vil der med stor sandsynlighed både blive sammensat en ny Regering og udpeget en ny kulturminister.
Men nogle ting står dog klart i politikernes kalendere.
Udvalg om biblioteksafgift
I september 2012 nedsatte daværende kulturminister Udvalg om biblioteksafgift for bøger og musik. Udvalgets primære formål er at undersøge mulighederne for at udvide den nuværende biblioteksafgift til også at omfatte e-bøger. Udvalget skulle oprindelig aflægge rapport 1. juli 2013, men rapporten er blevet forsinket flere gange. Dels af praktiske årsager som udskiftning i sekretariat. Men primært fordi man har haft behov for at afklare de EU-retslige konsekvenser af udvalgets forslag. I forvejen hviler biblioteksafgiften på en dispensation. Derfor er det nødvendigt at sikre, at en kommende ordning faktisk kan lade sig gøre.
Udvalget har diskuteret mange modeller for biblioteksafgift for e-bøger. Det lader til, at man er nået frem til en model, hvor der på forhånd afsættes en årlig andel af biblioteksafgiften til forfattere af e-bøger. Det vil ske gennem en trappemodel, hvor andelen øges over et antal år.
Den store vanskelighed er dog at etablere en model, som ikke er lagerafhængig, som den almindelige biblioteksafgift. Her tæller man bibliotekernes samlede lager af de enkelte titler op og udregner biblioteksafgiften ud fra dette. Da e-bøger jo kun findes i lagertal 1, kan man naturligvis ikke bruge lagertal som udgangspunkt.
Udvalgets rapport har været annonceret til offentliggørelse flere gange. Nu tales der om mulig offentliggørelse i januar 2015.
Museumsbestyrelser
I forbindelse med den seneste ændring af museumsloven, blev der i december 2012 indgået en politisk stemmeaftale mellem samtlige folketingets partier. Stemmeaftalen forpligter Kulturministeren til at fremsætte et lovforslag om bestyrelser for både Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst. Lovforslaget skulle ifølge stemmeaftalen være fremsat efteråret 2013.
Ministeren har skyndt sig langsomt med at opfylde kravet fra stemmeaftalen, men der pågår politiske forhandlinger, og der er grund til at forvente, at et lovforslag kan fremsættes i år.
Kulturministeren skal også undersøge muligheden for at etablere bestyrelser for øvrige statslige museer.
Ministeren har skyndt sig langsomt med at opfylde kravet fra stemmeaftalenStemmeaftalen indebærer også, at de politiske partier skal mødes tidligt i 2015 og for at følge op på museumsudredningens anbefalinger om kvalitetsvurderinger og om tildelinger af statsanerkendelse.
Filmpolitik
Ifølge den nyligt indgåede filmaftale, skal de politiske partier mødes adskillige gange i løbet af 2015 for at diskutere enkeltelementer og opfølgninger af aftalen (se Søndag Aften Arkiv).
Det Kongelige Teater
Senest i december skal der indgås en ny 4-årig aftale om Det Kongelige Teater. Aftalen må forventes indgået samtidig med aftalen om finansloven. Forberedelserne er naturligvis i gang, især hos Det Kongelige Teaters nye ledelse, som har udarbejdet en kortfattet strategi for 2015-2018 (Strategisk retning: “bevæge sig fra at være en driftsorganisation til at være en udviklingsorganisation”). Men selve aftalen (som skal gælde for 2016-2019) indgås efter folketingsvalget.
Finansloven
Regeringen skal fremlægge forslag til finanslov for 2016 i august. Selve aftalen forventes indgået i november. Tidsplanen kan naturligvis blive forskubbet af folketingsvalget. Der er ikke på forhånd andre givne dagsordner end Det Kongelige Teater.
Det københavnske Teatersamarbejde
Inden årsskiftet skal der indgås en ny rammeaftale for Det københavnske Teatersamarbejde (tidligere Københavns Teater). Hvor der tidligere har været stort politisk fokus på organisationen Det københavnske Teatersamarbejde, synes der at være opnået en slags balance mellem forventninger og krav til organisationen. Man må derfor forvente, at den kommende rammeaftale bliver mere driftsorienteret.
Musikhandlingsplan
Januar 2016 forventes en ny musikhandlingsplan indgået. De musikpolitiske organisationer arbejder allerede på elementer i den kommende plan. Det egentlige politiske arbejde vil ligge efter finansloven. Finansieringen vil typisk blive kædet sammen med tipsbevillingen april-juni 2016.