Aktuelt · Finanslov · Kommunerne · Kunst og museer · Politik
Museernes optur
Gennem de sidste ti år er det lykkedes for de statsanerkendte museer at øge publikumstallet – trods besparelser fra staten.
Mens publikumstallene til de statsanerkendte museer har været for opadgående i det sidste tiår, har det haltet med de offentlige bevillinger. Staten har stadig ikke indhentet besparelserne fra årene med omstillingsbidrag.
Fra 2014 til 2023 steg antallet besøg på de statsanerkendte museer fra 8,1 millioner til 9,8 millioner, en stigning på over 20 procent. Det er en imponerende udvikling, som partierne bag museumsaftalen i 2012 næppe havde forestillet sig. Dengang øgede man bl.a. minimumumstilskuddet til de statsanerkendte museer og fjernede nogle bureaukratiske krav til museerne.
Bevillinger stået i stampe
Stigningen i besøgstallene er ikke mindre imponerende af, at de offentlige bevillinger til de statsanerkendte museer har stået i stampe siden.
Målt i løbende priser er kulturministeriets bevillinger til de statsanerkendte museer steget fra 420 millioner kr. i 2014 til 474 millioner kr. i 2024, en stigning på 54 millioner kr. Stigningen har dog været væsentligt større fra kommunernes side. I 2014 afsatte kommunerne 612 millioner kr. til museer, hvilket er steget til 753 millioner kr. i 2024, en stigning på 141 millioner kr. Stigningen er mest markant for kommunernes vedkommende. I 2014 stod kommunerne for 59 procent af det offentlige tilskud til museerne, i 2024 står de for 61 procent.
Staten har sparet
Målt i faste priser bliver forskellen i prioritering mellem kommuner og stat tydeligere. Kommunerne har stort set fastholdt deres tilskud til museerne. Tilskuddet er i 2024 en procent lavere end det var i 2014. Derimod har staten valgt at spare på tilskuddene til de statsanerkendte museer. Målt i faste priser udgør tilskuddet i 2024 kun 91 procent i forhold til 2014.
Den aktuelle museumsreform og regeringens forslag til finanslov for 2025 lægger op til en væsentlig forøgelse af det statslige tilskud til museerne. Det vil så at sige kunne gøre op med forsømmelserne fra det forgange tiår. Men kommunerne har ikke nogen grund til at have dårlig samvittighed over at man har fulgt med prisudviklingen gennem et tiår, hvor staten reducerede tilskuddene til de statsanerkendte museer.