Aktuelt · Film · Finanslov · Musik · Politik · Teater og dans · Tipsmidler
På ministerens skrivebord
Vi ved endnu ikke, hvem der bliver kulturminister efter folketingsvalget i juni. Men vi ved, hvad der ligger på skrivebordet.
Hjørnekontoret i det gamle Assistenshus, det nuværende Kulturministerium, står for nærværende nærmest ledigt og klart til en ny kulturminister. Valget og de efterfølgende forhandlinger vil afklare, hvem der fremover skal besætte posten. usikkerhed om personen, endsige partifarven, ændrer ikke ved, at der er en række givne opgaver, som den kommende minister skal tage fat på.
Men usikkerhed om personen, endsige partifarven, ændrer ikke ved, at der er en række givne opgaver, som den kommende minister skal tage fat på. Bunkerne er ikke voldsomme eller uoverkommelige – men vil selvfølgelig stille krav om et vist politisk håndelag.
Finansloven
Bortset fra sædvanlige tekniske ændringer, har kulturministeriet endnu ikke sendt sit bidrag til finansloven for 2016 til finansministeriet. Valget blev udskrevet inden den politiske proces kom i gang. Det betyder, at den interne ministerie-proces får andre tidsfrister i år end sædvanligt.
Den første opgave for den kommende kulturminister bliver derfor at tage stilling til, om der skal foreslås ændringer og eventuelt nye tiltag i finansloven for 2016. Dette gælder uanset om det bliver blå eller rød blok, som besætter ministerposten.
Det Kongelige Teater
Finanslovsrammen vil blive afgørende for efterårets vigtigste politiske diskussion, en ny 4-årsaftale for Det Kongelige Teater. Forhandlingerne er allerede i gang i den forstand, at teatret har præsenteret partiernes ordførere for de strategiske overvejelser, man har. Teatret har naturligvis forsøgt at gøde jorden hos de politiske partier bedst muligt – måske med undtagelse af Alternativet?
De politiske partier “plejer” kun i begrænset omfang at interessere sig for det kunstneriske indhold. Derimod kan der være politiske markeringer om publikum: større geografisk spredning, nye målgrupper, mangfoldighed og lignende. Aftalen vil typisk falde endeligt på plads samtidig med aftalerne om finansloven, det vil sige i november.
Biblioteksafgift
Til oktober skal regeringen fremlægge lovkataloget for det kommende folketingsår. Der er kun et enkelt forslag, som allerede har været i høring, nemlig spørgsmålet om bibliotekspenge til forfattere af e-bøger (se Søndag Aften arkiv).
Ifølge rapporten er det hensigten, at et lovforslag skal vedtages i det kommende folketingsår. Dette forudsætter dog afklaring af EU-retten og naturligvis stillingtagen til de høringssvar, der er kommet. Endnu har ingen politiske partier ytret sig om rapportens indhold eller forslag. Den nuværende kulturminister har blot udtalt “Jeg har i dag sendt rapporten i høring og ser frem til at læse de synspunkter, der måtte komme i den forbindelse.”
Den, der sætter sig i ministerstolen efter valget, skal anderledes klart tage stilling til rapportens forslag og i givet fald præsentere sine hensigter ved offentliggørelsen af regeringens lovkatalog i begyndelsen af oktober.
Afsluttede sager
Marianne Jelved nåede at færdiggøre to væsentlige opgaver: en ny musikhandlingsplan og en Vision for scenekunsten. I tilknytning hertil blev også tipsbevillingen for 2015 godkendt af finansudvalget.
Selv hvis en ny minister måtte være uenig i dele af disse planer, vil det blive vanskeligt at tilbagekalde disse beslutninger. Det vil kræve nybehandling i finansudvalget af nogle bevillinger, ingen hidtil har protesteret over.
Det eneste punkt, der har været kritiseret, er ministerens ønske om en mere ligelig kønsfordeling indenfor den rytmiske musik. Men selve handlingsplanen indeholder i realiteten ikke andre forpligtelser end afholdelse af en konference om problemstillingen. Det er næppe denne plan, en mulig ny minister vil markere sin modstand imod.
Hængepartier
Aftalepartierne bag museumsloven har siden 2012 arbejdet på at nå frem til en model for museumsbestyrelser for statslige museer som fx Nationalmuseet (se Søndag Aften arkiv). Dette arbejde henstår fortsat.
Filmaftalen, indgået i 2014, pålagde ministeren og folketingets kulturudvalg at gennemføre ganske mange evalueringsdiskussioner (se Søndag Aften arkiv). En del af disse møder er blevet forsinket af valget.
Der venter derfor et travlt efterår i filmens tegn for såvel ministeren som for folketingets kulturudvalg.
Sidst i 2015 skal indgås en ny rammeaftale for Det københavnske Teatersamarbejde (tidligere Københavns Teater). Den umiddelbare vurdering er, at den kommende aftale vil blive forsøgt landet som en forlængelse af den nuværende. Det er næppe her, man vil finde kulturpolitisk dramatik dette efterår.