Bibliotekernes billige e-bøger
E-bøger er billigere end fysiske bøger for folkebibliotekerne.
E-bøger er dyre for bibliotekerne, hævder biblioteksledere. Men hvad koster så de fysiske bøger for bibliotekerne. Det er der ingen, som spørger om. Hver gang der udlånes en e-bog, koster det folkebibliotekerne 13,50 kr. Det er gennemsnitsprisen bibliotekerne betaler forlagene for udlån gennem ereolen.dk.
Der eksisterer ikke en tilsvarende simpel opgørelse over, hvad udlån af fysiske bøger koster på bibliotekerne.
Folkebibliotekerne landet over brugte ifølge Danmarks Statistik i 2021 185 millioner kr. på indkøb af bøger. Samme år var udlånet 15 millioner bøger. Alene målt i forhold til indkøbsprisen, svarer hvert udlån til en udgift på 12,10 kr. Naturligvis indkøbes ikke alle bøger med henblik på udlån. Beregningsteknisk vil dette blot medføre, at indkøbsudgiften til den enkelte bog til udlån øges.
Hertil kommer alle konkrete håndteringsudgifter for den enkelte bog, fra modtagelse af bøger, opstilling i reoler, transport af bøger mellem biblioteker, håndtering af reservationer, modtagelse af returnerede bøger, genopstilling på hylder og til sidst kassation af udtjente bøger. En væsentlig del af bygningsmassen er også relateret til opbevaringen af de fysiske bøger.
Ud over dette er der også en række datarelaterede udgifter, det gælder både til de digitale og til de fysiske bøger. Katalogisering, lagerstatus, kommunikation med lånere osv. Som udgangspunkt må man gå ud fra, at det digitale flow for e-bøger hos ereolen.dk er langt billigere end for de fysiske bøger, hvor landets 98 biblioteker skal samkøres.
Hvad koster et fysisk udlån?
Tilsyneladende eksisterer der ikke nogen aktuel opgørelse over, hvad et konkret biblioteksudlån koster. Med 15 millioner udlån om året, skulle man ellers mene, at det var relevant at kende såvel drifts- som marginalomkostninger.
En opgørelse fra lang tid før digitaliseringen, viste at håndteringsomkostningerne for hvert udlån var ca. 40 kr. Dette beløb skal tages med alskens forbehold, men er muligvis et godt udgangspunkt for, hvilke niveauer man taler om. De konkrete håndteringsudgifter for det enkelte udlån er i hvert fald væsentligt større end udgifterne for det enkelte udlån gennem ereolen.dk.
Når den enkelte låner vælger at låne en bog gennem ereolen.dk er det således væsentligt billigere, end når låneren går ned til det lokale bibliotek. Rent faktisk kunne bibliotekerne spare på indkøbet af fysiske bøger, hvis man i højere grad henviste lånerne til at bruge ereolen.dk.