Den eneste folketingspolitiker, som forsøgte at bringe kulturpolitik ind i valgkampen, blev ikke valgt. Banen må ligge helt åben for de nyvalgte politikere, som vil profilere sig på kulturområdet.
Hvis folketingspolitikernes opdateringer på Facebook kan tages som udtryk for deres politiske interesser, var der under valgkampen kun én politiker, som interesserede sig for kulturpolitik, Marlene Borst Hansen fra De Radikale. Og hun opnåede ikke genvalg!
Blandt hendes indlæg findes dette:
“Jeg har de sidste par dage været på kultur-tour i det sydjyske. Fordi jeg insisterer på at kultur skal på valgkamps-dagsordenen. Jeg har været forbi Koldinghus, Trapholt, Sønderborg Slot, Vejle kunstmuseum og tale med mennesker jeg mødte, om hvad kultur betyder for dem. I dag var jeg så på musikkonservatoriet i Esbjerg og fik en snak med Alexander, som spiller obo. Han fortæller hvor glad han er for at kunne studere på eliteplan her i Syddanmark og hvor meget kultur betyder for ham i dagligdagen. Kultur knytter mennesker og giver vores samfund sammenhængskraft. Det mener langt de fleste jeg har talt med. Hvorfor fylder det stort set ingenting i valgkampen?”
Eller en lille video, hvor hun – strategisk placeret foran teatret Møllen i Haderslev – fortæller, hvorfor hun tror, at flere kulturtilbud vil gavne mere end nedsat grundskyld, hvis man skal øge indbyggertallet i Haderslev.
Marlene Borst Hansen drister sig endda også til at anbefale Venstres Ellen Trane Nørby (hvis man vil stemme på en fra den daværende opposition), fordi denne deler samme kultursyn.
Alla andre: tavshed
De konservatives Lars Barfoed gentog undervejs en enkelt gang, sit ønske om at genoplive DR Underholdningsorkestret. Og det nærmeste Venstres Michael Aastrup Jensen kom et kulturpolitisk udsagn var:
“Niels Frid fra DR har fulgt mig på besøg på bl.a. Aros og Teateret Svalegangen i Aarhus, hvor jeg bl.a. diskuterede den store skævhed i kunststøtte mellem øst og vest Danmark.”
Hvis nogle af de valgte har engagement, synspunkter og debativer, må man sige, at feltet ligger helt åbent.Alle andre medie- og kulturordførere i Folketinget holdt sig helt væk fra at ytre noget om kulturpolitik i valgkampen. I hvert fald på Facebook.
I skrivende stund kendes listen over denne valgperiodes medie- og kulturordførere ikke. Hvis nogle af de valgte har engagement, synspunkter og debativer, må man sige, at feltet ligger helt åbent. Så svært er det vel ikke?
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 6. til 30. juni 2015. Du kan selv følge opslagene ved at skrive “Kultur- og medieordførere (Liste)” i Facebooks søgefelt . Her samles alle opslag fra 11 kultur- og medieordførere. Listen kan følges, uden at man behøver tilkendegive, om man følger listen endsige like’ de enkelte politikere. Man kan følge listen ved øverst til højre at klikke på værktøjstegnet, pil og Følg liste. Ordførerne forholder sig til mange andre emner end kultur, du må selv skimme listen for det, der interesserer dig. For god ordens skyld, skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter mange andre steder.