Aktuelt · Medier og internet · Politik
Facebookdebat i oktober
Finanslov, kultur på recept og DR var blandt de emner som optog folketingets kulturordførere i oktober.
Det er som om folketingets kulturordførere ikke for alvor er kommet i gang med det nye folketingsår. I hvert fald er debatlysten fortsat begrænset.
Ingen party i Provinsen
Mogens Jensen (Socialdemokraterne) gør både på Facebook og i dagbladskommentarer opmærksom på, at kulturministerens forslag til finanslov vil medføre besparelser på kulturinstitutioner i Provinsen.
“Bertel Haarder har slået sig op på at ville styrke kultur i provinsen, men gør det stik modsatte med besparelser på op mod 200 mio. kr. Det er utroværdigt.”
Mogens Jensens kommentar i Jyllands-Posten nævner udvalgte områder, hvor finanslovsforslaget medfører besparelser: landsdelsorkestrene (han opgør det til 11,2 mio. kr. – selv om Copenhagen Phil vist kun vanskeligt kan tælles med som Provins – red.), men også børneteaterinstitutionen Teatercentrum og en række museer bliver ramt.
Finanslovsforslagets besparelse får også Mogens Jensen til at give disse ord med til ministeren:
“Der er gået inflation i Haarders kulturkanoner. Vi har hitlister nok! Vær nu lidt mere opfindsom, hvis du vil sætte kulturen under debat. Foreløbig kan vi jo drøfte hvordan V’s besparelser på 600 mio monstro bidrager til at skabe nye talenter og ny guldalder for dansk kultur.”
Kultur-re-seppten
Alternativets Rasmus Nordqvist glæder sig over, at partiet har fået tilslutning til, at der gennemføres et forsøgsprojekt med titlen Kultur på Recept. Pengene er fundet gennem satspuljeforliget.
Rasmus Nordqvist advarer også om, at “vi skal passe på at regeringens finanslov ikke ender ud i kultur kannibalisme”.
Public panic
Morten Løkkegaard (Venstre) er blevet medieordfører – og er dermed straks kommet i ilden i debatterne om DR og licens:
“Og mens flygtninge-debatten rasede, genoplivede medierne en august-klassiker: DRs fremtid, herunder licensen. Som nybagt medieordfører kastede jeg mig ud i debatten, hvor også kulturministeren – og snart også finansministeren – gik på banen. Bare et år henne i en firårig medieaftale er der grænser for, hvor meget man kan pille ved, men jeg vil fastholde, at tre år er alt for længe at vente i en eksplosiv teknologisk udvikling, der ændrer hele mediebilledet nærmest fra år til år. Det fremgik også af den første høring med Connie Hedegaards public service udvalg. Selv om Mogens Jensen (S) i sin retorik er meget beton-DR’sk, fornemmer man også, at socialdemokraterne ikke er tonedøve overfor argumenter. Vi skal blot vise dem, at Venstre ikke nødvendigvis er ideologiske i den debat. Jeg foretrækker at se os som en god – og kritisk – ven af huset. En ven, som kun ønsker det bedste for DR i fremtiden.. smile-humørikon Til gengæld må DR indse, at der skal en ny vision til, gerne med svar på spørgsmålet: Hvad er public service i det 21. århundrede?”
Nutidens kunstnere
Holger K. Nielsen (SF) vil have kunstnere med i samfundsdebatten:
“I dag giver jeg svar på tiltale i Information. Jeg mener, at det ville være klædeligt hvis flere kunstnere og kulturfolk bidrog til samfundsdebatten. De skal blande sig, fordi de netop kan bryde med den økonomiske og teknokratiske tankegang som hersker i samfundsdebatten. Det er relevant at vi får inddraget ambitioner og visioner for kulturen, i diskussionen om vores samfund, og hvilke værdier dette samfund skal bero på – og det kan kulturfolk bidrage med.”
Holger K. Nielsen har desuden et indlæg, hvor han påpeger, at “Der er behov for en målrettet strategi, så væksten i det danske kunst- og kulturliv kan komme tilbage på rette spor.”
Han henviser til en artikel i Altinget.dk, hvori han foreslår et tværministerielt samarbejde for at styrke de kreative fag i uddannelsessystemet.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. oktober til 30. oktober 2015. Du kan selv følge opslagene ved at skrive “Kultur- og medieordførere (Liste)” i Facebooks søgefelt (kræver at man er logget ind på Facebook) . Her samles alle opslag fra 12 kultur- og medieordførere. Listen kan følges, uden at man behøver tilkendegive, om man følger listen endsige like’ de enkelte politikere. Man kan følge listen ved øverst til højre at klikke på værktøjstegnet, pil og Følg liste. Ordførerne forholder sig til mange andre emner end kultur, du må selv skimme listen for det, der interesserer dig. For god ordens skyld, skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter mange andre steder.