Aktuelt · Finanslov · Medier og internet · Musik · Politik
Facebookdebat i november
Finansloven, Det Kongelige Teater, Jørgen de Mylius, musikhandlingsplanen og uvidenhed var blandt kulturpolitikernes temaer i november.
Trods folkeafstemning havde kulturpolitikerne tid til at beskæftige sig lidt med kulturpolitik, bl.a. økonomiske nedskæringer, fortsatte diskussioner om DR, om køn skal være politik var blandt månedens debatter.
Finansloven
Zenia Stampe, de radikale, skriver:
“Det er en idiotisk finanslov.
Det er det på mange områder, også på kulturområdet. Dansk Folkeparti har fået igennem, at der skal flyttes millioner fra Statens Kunstfond til fortidsminder.
Det er klart, at vi skal bevare fortiden. Og det gør vi også. Men hverken runesten eller kalkmalerier i kirkerne ville være blevet til noget som helst, hvis datidens magthavere kun havde set tilbage. De er udtryk for en kultur, der på det tidspunkt var fremtiden!
Det er så sørgeligt, når en kultur lukker sig om sig selv og vender blikket tilbage til en længst forsvunden fortid. Jeg vil det modsatte. Jeg vil en kulturpolitik, hvor vi står med fødderne i fortiden – og hvor vi samtidig løfter blikket mod horisonten og fremtiden! Vi skal prioritere den nye kunst.”
I et andet indlæg skriver hun:
“Rygterne siger, at de borgerlige partier i dag præsenterer Danmarks finanslov for 2016. De siger også, at Sigurd Barrett har fået sin helt egen bevilling. Fuldkommen som Inges Kattehjem og Fregatten Jylland fik det sidste gang DF sad med ved bordet. Sigurd Barrett er dygtig… men på finansloven ligefrem? Vi er tilbage til hullahop-dagene. Skal vi ikke kalde denne finanslov for Sigurds lov?”
Kultur og terrorisme
Båse de radikales Zenia Stampe og Socialdemokraternes Mogens Jensen lagde mærke til skriverier om andre landes kulturpolitik efter terrorangrebet i Paris 13. november.
Zenia Stampe:
“I dag holdt Italiens premiereminister en tale om terrorisme. ”Vi svarer tilbage med kultur. De ødelægger statuer, vi elsker kunst. De ødelægger bøger, vi er bibliotekernes land.” Og så lancerede han en udvidelse af Italiens kulturbudget på en lille milliard kroner.
Og i England annoncerede den konservative finansminister George Osborne, at ”En af de bedste investeringer, vi som nation kan foretage, er i vores rigdom af kunst, museum, kulturarv, medier og sport.” I en tid med hårde offentlige nedskæringer i England forventes det, at Arts Council vil få en budgetudvidelse på 1-2 pct. over de kommende år.
Men i Danmark skærer vi ned. Vi skærer ned på kultur, og vi skærer ned på de private fonde, der støtter kultur. Det er både småt og dumt. Politi og efterretningstjenester kan give os sikkerhed, de kan hjælpe os til at være lidt tryggere, når vi sidder derhjemme. Men det er kulturen, der giver os liv, identitet og fællesskab. Det er vores kultur, vi skal kæmpe for!”
Tilsvarende skrev Mogens Jensen:
“Fantastisk at Italiens premierminister Matteo Renzi nu aktivt vil bruge kulturen i kampen mod terror og ISIL. At give unge en langt stærkere, kulturel ballast er et vigtigt instrument for at modgå radikalisering. Italiens regering investerer nu 7,5 mia kr i kulturel oprustning, som blandt andet skal bruges i udkanterne af de større byer, hvor sammenstød mellem immigranter og italienere er hyppige. Imens sidder vores egen regering på hænderne…”
Det Kongelige Teater
Rasmus Nordqvist (Alternativet) henviser til en artikel, han har skrevet til Berlingskes Politiko om den 4-årige aftale om Det Kongelige Teater. Heri beklager han sig over den spare-økonomiske ramme, der blev lagt for forhandlingerne. Men glæder sig alligevel, dels over at Det Kongelige Teaters ledelse får friere hænder til selv at styre, og dels over at Det Kongelige Teater fremover skal samarbejde bredt med det danske scenekunstmiljø. (Man kunne dog fristes til at spørge, hvordan friere rammer harmonerer med krav om samarbejde?)
DR og Jørgen de Mylius
Naser Khader (Konservative) har denne svada til DR:
“Jørgen de Mylius er en af mine integrations helte – for mig er han en væsentlig del af nutidens danskhed – der er ikke noget bedre end at køre gennem det smukke danske sommer landskab og lytte til kongen – forstår ikke DR!”
Dette opslag opnår (foreløbig) hele 2.878 likes, 111 delinger og 284 kommentarer. Langt de fleste kommentarer er enige med Naser Khader – og lægger som hoveregel lidt oveni med, at DR er ungdomsfikseret, licensen skal stoppes, og at de røde styrer DR.
Enkelte prøver at mane til besindighed med at præcisere at Jørgen De Mylius ikke er fyret, men kan høres 1 time hver dag på DAB-kanalen P5.
Holger K. Nielsen (SF) diskuterer ikke Jørgen de Mylius, men DR:
“Haarders angreb på DR er absurd. Vi har lige indgået et medieforlig, og det kommer vi ikke til at genåbne. Lad nu DR’s bestyrelse få arbejdsro til at handle under den autoritet, og de beføjelser, vi har givet dem.”
Herefter henviser han til et indlæg i Nordjyske.
Musikhandlingsplanen
Samme Holger K. Nielsen møder nok månedens største proteststorm med et indlæg om musikhandlingsplanen:
“8 ud af 10 rytmiske musikere er mænd. Derfor er jeg også skuffet over den musikhandlingsplan regeringen i dag har fremlagt. Der mangler et fokus på, hvordan vi kan gøre det mere attraktivt for piger at gribe ud efter musikinstrumenterne. Dertil kommer at Bertel Haarder har valgt at fjerne kønsregistrering på spillestederne, som ellers var et tiltag der skulle belyse kønsfordelingen på musikscenen, og samtidig sætte fokus på misforholdet mellem køn blandt musikere. Øv.”
Det indlæg fører til (foreløbig) 72 likes, hele 246 delinger og 266 kommentarer (når der er flere delinger og kommentarer end likes, kan man være sikker på, at man er ude i en storm). Stort set samtlige kommentarer er stærkt negative, hvor de gennemgående temaer er, at folketingspolitikere burde bruge deres tid på mere væsentlige problemer, at kønsfordelingen i rytmisk musik ikke er et politisk anliggende, at der er mange andre eksempler på kønsskævheder (fodboldlandsholdet fx), og at socialister vil regulere alt.
Åbenhjertig uvidenhed
Britt Bager fra Venstre starter en dialog med dette udsagn:
“Regeringen har valgt at spare på kulturområdet. Det står jeg fuldt ud på mål for, man kan nemlig ikke få i både pose og sæk!”
Dette opslag fører til en sjældent åben dialog:
“Pyt med kulturen, så længe vi får motorveje. Sådan. Stakkels Danmark. Og det fra kulturordføreren. WTF?”, skriver én.
Britt Bager svarer: “Jeg er gået til valg på at udvide E45, så det vil jeg naturligvis kæmpe for. Jeg er ikke gået til valg på at styrke kulturen.
Og ja, motorveje er meget vigtigt.
Vi støtter kulturen med ca. 7 mia årligt, det synes jeg er flot, og det givet mulighed for, at vi har et bredt udbud af kulturmuligheder. Men jeg står fuldt ud på mål for de besparelser, som regeringen gennemfører – også på kulturområdet.”
Hertil kommenters videre: “Hvorfor er du blevet kulturordfører, hvis du ikke vil kæmpe for kulturen?”
Britt Bager svarer hertil åbenhjertigt: “Jeg har ikke søgt jobbet som kulturordfører, det er noget, jeg er blevet tildelt. Sådan er det med ordførerskaber. Og det er ingen hemmelighed, at jeg ingen forudsætninger har, for at bestride den post. Inden jeg blev kulturordfører, har arbejdet med skat og retsområdet, hvilket også fremgår af mit CV.
Jeg har aldrig beskæftiget mig med kultur – men hvem i Venstres folketingsgruppe har det?”
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 31. oktober til 30. november 2015. Du kan selv følge opslagene ved at skrive “Kultur- og medieordførere (Liste)” i Facebooks søgefelt (kræver at man er logget ind på Facebook) . Her samles alle opslag fra 12 kultur- og medieordførere. Listen kan følges, uden at man behøver tilkendegive, om man følger listen endsige like’ de enkelte politikere. Man kan følge listen ved øverst til højre at klikke på værktøjstegnet, pil og Følg liste. Ordførerne forholder sig til mange andre emner end kultur, du må selv skimme listen for det, der interesserer dig. For god ordens skyld, skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter mange andre steder.