Amatørmusikkens sammenslutning DAM mister tilskud og overlever næppe.
Amatørmusikkens samarbejdsorganisation DAM (Dansk AmatørMusik) mister det hidtidige tilskud fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for musik.
DAM er en sammenslutning af DAMU (Dansk Amatørmusik) og DAKU (Dansk Amatør KorUnion) og har i løbet af de senere år formået at samle et ellers spredt amatørmusikmiljø. Organisationen har hidtil modtaget støtte i form af en fireårig rammeaftale med Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik.
Blandt DAM’s opgaver har været at give tilskud til orkestre, kor og ensembler, kurser, rådgivning og administrativ assistance.
Evaluering: ny struktur
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik gennemførte en evaluering af DAM’s virksomhed i 2013-2014. Evalueringen indeholder både roser og torne, fx et ønske om at DAM skal udfase den administrative assistance.
Ud fra denne evaluering konkluderede Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik (se Søndag Aften arkiv):
”DAM har inden for sit arbejde med amatørkor, -orkestre og -ensembler opnået mange gode resultater, og det er udvalgets håb, at DAM sammen med de landsdækkende aktører inden for amatørmusikområdet kan indgå i en konstruktiv proces, som fører til skabelsen af en ny, samlet amatørmusikinstitution fra 2017.
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik vil gå i dialog med DAM, de landsdækkende amatørmusikorganisationer og eksperter, som skal føre frem til, at udvalget kan fastsætte en ny struktur og nye rammer for opgavevaretagelsen gældende fra 2017.”
Fra omorganisering til nul tilskud
Evalueringen og signalet om omstrukturering giver ikke grundlag for at forestille sig, at det næste skrift fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik ville være at fjerne tilskudsgrundlaget. Konklusionen på evalueringen kommer i februar 2016. I april 2016 giver Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik afslag om støtte til DAM fra 2017.
DAM’s driftstilskud ophører. Fremover vil Projektstøtteudvalget for Musik selv uddele støtte til amatørmusikken.
Økonomisk er konsekvensen, at det hidtidige driftstilskud til DAM overføres til en ny amatørmusikpulje. Men de uddelingsmidler DAM har haft rådighed over, 600.0000 kr. årligt, fjernes fra området. Netto mister amatørmusikken 600.000 kr.
I DAM er man endnu ikke afklaret om, hvad der vil ske med organisationen. Sekretariat og konsulentfunktion må nedlægges. De samarbejdsflader, som såvel amatørmusikken har haft gavn af som Projektstøtteudvalget for Musik har krævet, står for fald.
Amatørmusikkens fremtid er helt uvis.
Et sårbart fagudvalg
De involverede må opleve det som en voldsom kovending, at først skulle forholde sig til krav om strukturændringer og dernæst tvinges til at lukke organisationen.
hvorfor skulle Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik overhovedet blande sig i, hvordan amatørmusikken er organiseret, når man ikke længere vil støtte organisationenDet er naturligvis en relevant diskussion om et fagudvalg under Statens Kunstfond skal støtte kor og orkestre direkte eller overlade sådant arbejde til et “fedtlag” af en organisation på området. Der er en naturlig risiko for, at en sådan medlemsorganisation varetager medlemshensyn fremfor de kunstneriske hensyn, som er centrale for fagudvalgene.
Bevisbyrden for at den hidtidige konstruktion ikke har løftet den kunstnerisk-faglige opgave godt nok, må ligge hos fagudvalget. Samtidig bliver fagudvalget sårbar for kritik, når man kvalitativt skal vurdere et felt (amatørmusikken), som man i øvrigt kun beskæftiger sig sporadisk med.
Hvorfor blande sig?
Ret beset kan man spørge: hvorfor skulle Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik overhovedet blande sig i, hvordan amatørmusikken er organiseret, når man ikke længere vil støtte organisationen og altså samarbejde med den.
Amatørkunstnerorganisationerne er gennemgående nervøse ved konstruktioner, hvor man er afhængige af støtte fra Statens Kunstfond. Man har en oplevelse af at blive brugt i skåltaler, men derudover blot være tilovers, fordi dansk kunstpolitik i så høj grad defineres som kvalitet svarende til elite.
I det øvrige Europa spiller amatørkunsten en større og større rolle i de nationale kulturpolitiske strategier. I Danmark ligger amatørkunsten som en åben bane, for de politikere, som ønsker at tage feltet seriøst.