Søndag Aften

    Kulturpolitik - med andre ord

    • Arkitektur og design
    • Biblioteker
    • Film
    • Kunst og museer
    • Litteratur
    • Medier og internet
    • Musik
    • Politik
      • EU
      • Finanslov
      • Kommunerne
    • Teater og dans
      • Seneste

        Helt aktuelt

      • Medieaftale til 2025

        juni 7, 2022

      • 20 års medieaftaler

        juni 7, 2022

    Aktuelt · Biblioteker · EU · Finanslov · Medier og internet · Politik

    Kulturpolitik = public service?

    • december 5, 2016
    Share
    Print Friendly, PDF & Email

    Facebook i november: Det kom til at handle om public service og DR i særdeleshed i kulturordførernes indlæg i den forgangne måned.

    Den senere kulturminister, Liberal Alliances Mette Bock, lagde for, da Public service-udvalget skulle fremlægge sin rapport i begyndelsen af november (se Søndag Aften arkiv):

    I dag offentliggøres Public Service rapporten. Jeg læser med åbent sind. Og holder fast i, at mediernes snabel i statskassen skal gøres mindre.

    Mogens Jensen, Socialdemokratiet, skrev:

    DR SKAL GIVE DANSKERNE MERE DANSK INDHOLD
    Idag har Public Service-kommissionen fremlagt sin rapport og 5 scenarier for fremtidens public service. Jeg håber den kan bidrage til at ændre fokus i mediedebatten, så den i stedet kommer til at handle om hvordan vi giver danskerne mere godt, dansk medieindhold, og ikke mindre.
    Nogle af de borgerlige partier har indtil nu været mest optaget af hvordan man kan skære ned på bl.a. DR og dermed reducere produktionen af dansk medieindhold, men udfordringen er, hvordan vi giver danskerne mere danskproduceret radio, tv og online-indhold i en tid, hvor internationale mediehuse vinder frem og financieringen af dansk indhold er blevet sværere. Derfor er det vigtigt at få gang i det udvalgsarbejde som, på socialdemokratisk initiativ, er iværksat under Kulturministeriet, for at finde måder, hvorpå fremtidens financiering af dansk medieindhold kan sikres
    Public Service-kommissionens rapport kan helt sikkert bidrage til at kvalificere en ny, bred medieaftale, der skal forhandles i 2018. Og for Socialdemokraterne er det afgørende at Danmark i fremtiden fortsat har stærke public service-medier.
    Det er utrolig vigtigt at alle danskere har adgang til godt, kvalitativt medieindhold og ikke mindst dansk-produceret indhold indenfor den definition af public-service, som vi også i generationer har haft bred politisk enighed om: nyhedsformidling, oplysning, undervisning, kunst og underholdning.
    Det er ikke nogen given sag at, der i et lille land og et lille marked som det danske, er et varieret medieindhold på vores eget sprog. Det sikrer vi kun når vi er fælles om at finansiere det, sådan som det også er tilfældet med dansk kultur i øvrigt som bl.a. teater, film og litteratur. Ellers kommer udenlandsk medieindhold, og meget dårligt af slagsen, til at dominere vores samfund meget mere end det allerede gør.
    Og fakta er jo at skal danskerne iøvrigt ud og finde et tilsvarende indhold på det kommercielle marked, vil det alt andet blive dyrere, da DR og andre public-service-medier netop ikke skal tjene penge på indholdet.
    Vi socialdemokrater har også en række krav til DR i et kommende medieforlig:
    DR skal forbedre sin on-line-platform med bl.a. større andel af egenproducerede nyheder og mere målrettede nyhedstilbud til unge og man skal styrke sin lokale/regionale dækning og i højere grad være hele Danmarks mediehus. DR skal arbejde med hvordan man kan stille sit indhold til rådighed for andre aktører, bl.a. aviserne sådan at det når ud til flest mulige danskere. Og endelig skal DR gøre de økonomiske prioriteringer i DR mere åbne, så der kan foregå en fælles, politisk debat om dem.

    Naser Khader, Konservative, henviste til en kronik af Brian Mikkelsen og sig selv og skrev:

    Vi gider ikke DR-bashing
    Danmarks Radio er langtfra en perfekt institution, men fandtes den ikke, var vi nødt til at opfinde den. For der er brug for en fælles platform, som kan oplyse og minde danskerne om Danmarks tro, sprog, traditioner, værdier og historie. Derfor slår Brian Mikkelsen (tidligere kulturminister) og jeg (kultur- og medieordfører) her et slag for DR, som vi vil forandre for at bevare!

    Opslaget medfører 48 kommentarer, hvoraf langt de fleste reelt er uenige i Naser Khaders overskrift, idet DR-bashingen fortsætter på tråden. Kun ganske få forholder sig til indholdet i Naser Khader og Brian Mikkelsens kronik. Khader afholder sig fra at svare på kommentarerne.

    Også Zenia Stampe, Radikale, fandt anledning til en kronik. Hun opsummerede sine synspunkter på Facebook:

    Et stærkere DR: DR og public service er vigtig for vores demokrati, kultur og sammenhængskraft i en tid med stor konkurrence fra private og internationale medier. Derfor er vi IMOD store besparelser på DR.
    Et mere kvalitativt og dansk public service-begreb: Public service begrebet skal lægge mere vægt på kvalitet og dansk indhold. DR skal ikke være TV3, men heller ikke kun DR2 og DRK. DR skal stadig byde på store folkelige koncepter, samtidig med at DR skal være brobygger til det øvrige danske kulturliv.
    Modernisering af platforme: Mindre flow og mere digitalt – dvs. færre flow-kanaler og flere tematiserede netuniverser.
    Et særligt nyheds-dna: DR’s nyheder på nettet skal være stærke, men skal ikke bare være en kopi af dagbladenes netaviser. Mere fokus på billeder og lyd og generelle introduktioner til tidens store historier – mindre fokus på hurtige klik.
    Overvejelse af ny finansieringskilde: Diskussion om skattefinansiering som alternativt til licens.

    Med Cirkeline i politisk cirkus

    Morten Marinus, Dansk Folkeparti, linker til en artikel i BT, Raser over flygtninge-hyldest på DR: ‘Det hører ingen steder hjemme’.
    I artiklen kritiserer Morten Marinus, at DR har bragt filmen ‘Cirkeline og verdens mindste superhelt’, som i rulleteksterne afsluttes med ‘Tak til alle flygtninge og indvandrere, fordi de  har beriget det danske samfund.’

    15305871-dr-cirkeline

    Naser Khader henviser til en artikel i Information:

    Radio24syv har sat dagsorden. Den er kommet ud over rampen. Den gør en forskel. Den har givet DR kamp til stregen og har gjort DR bedre. Så jeg mener, at Radio24syv er kommet for at blive, siger Naser Khader.
    Vi er ikke mod kommercielle mediekanaler. De kommercielle formater kan udmærket overtages af TV3 og andre. Men DR skal tage sig af vores kulturelle bagage, siger Naser Khader.
    De Konservative vil kun sælge TV2, hvis TV2’s regioner lægges under DR, fastslår medieordføreren.

    Mogens Jensen har yderligere to kommentarer til licens-debatten:

    Nu siger Bertel Haarder det igen og DF har det med i deres medieudspil: licensen skal sættes ned! ( den er ikke blevet forhøjet i 15 år) Det kan kun betyde een ting: vi får færre danskproducerede radio- og TV-udsendelser. Til ugunst for danskerne og til ugunst for dansk sprog og kultur.

    Og til regeringsgrundlaget siger han:

    Sørgelig liberalistisk kulturpolitik, der vil svække dansk sprog og kultur og give mindre danskproduceret radio og tv til os alle! De store udenlandske, kommercielle mediemoguler sidder og klapper i hænderne.

    Kommentarerne til begge er voldsomt blandede. En del ønsker at skære betragteligt på DR, andre ønsker at fastholde status quo.

    Finansloven for 2017

    Kun Socialdemokratiets Mogens Jensen fandt anledning til at diskutere finanslovens kulturdel.

    Mens der stadig blev forhandlet, henviste han til en artikel i Berlingske og skrev:

    Der er stort behov for at finde en løsning i finansloven for Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der står og forfalder. Også bl.a Arbejdermuseet og Kvindemuseet, der står til at miste bevillinger skal sikres….

    Og da finanslovsaftalen mellem den daværende Venstre-regering og Dansk Folkeparti, LA  og Konservative var indgået, skrev han:

    Det er meget positivt at Finansloven indeholder en kulturpakke, der viderefører en række bevillinger til bl.a. Arbejdermuseet, Fregatten Jylland, Den Gamle By, Gl. Estrup m.fl og at bl.a. Danmarks Underholdningsorkester tilgodeses. Men Kvindemuseet ofres og hvor er de 100 mio til Vikingeskibsmuseet, som Dansk Folkeparti har lovet?

    EU og e-bøger

    Også EU-domstolens afgørelse om e-bøger gav Mogens Jensen anledning til en kommentar:

    I torsdags afsagde EU-domstolen en kulturpolitisk, vigtig dom der betyder at EU’s medlemsstater kan indføre lovgivning, som giver biblioteker ret til at udlåne e-bøger på lige fod med trykte bøger.
    Det mener Socialdemokratiet at Danmark bør gøre, så vi sikrer borgernes adgang til litteratur – sådan som det altid har fungeret med fysiske bøger.
    Jeg er glad for at Forfatterforeningen også bakker op om dette, med udgangspunkt i en model hvor den lovmæssige ret til udlån baseres på en forhandlet kompensation med Ophavsretlicensnævnet som klageinstans, således at vi tager udgangspunkt i den gode danske aftalemodel.

     
    Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 30. november 2016. Du kan selv følge opslagene ved at skrive “Kultur- og medieordførere (Liste)” i Facebooks søgefelt (kræver, at man er logget ind på Facebook). Her samles alle opslag fra 12 kultur- og medieordførere. Listen kan følges, uden at man behøver at tilkendegive, om man følger listen – endsige like de enkelte politikere. Man kan følge listen ved øverst til højre at klikke på værktøjstegnet, pil og Følg liste.
    Ordførerne forholder sig til mange andre emner end kultur, du må selv skimme listen for det, der interesserer dig.
    For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter mange andre steder.
    • Tilbage Jo mere du skriver, des mindre tjener du
    • Næste Velkommen til en ny minister

      Læs også:

    • Medieaftale til 2025 juni 7, 2022
    • 20 års medieaftaler juni 7, 2022
    • Kunsten at åbne DR’s arkiver juni 7, 2022
    • Medieaftalen: Mindre til medier, mere til politik juni 7, 2022
    • AAA
    • NYHEDSBREV

      Vil du have det månedlige nyhedsbrev?

      • Tidligere udgaver
    • Artikler der fortjener flere læsere

      • Facebook i januar: genåbningen
      • Bibliotekshistorie: bog og arkitektur
      • Munch-museum har indeklimaproblemer
      • Facebook i december: corona, finanslov og mediepolitik
      • Pas på, momsen kommer!
    • Mest læste

      • Færrest biblioteksbøger i København
      • Yderligere fald i biblioteksudlån
      • Lige mange kulturpenge til vest som øst
      • Kulturpolitik fra oven
      • Det internationale engagement fader ud
    • Arkiv

      • juni 2022
      • maj 2022
      • april 2022
      • marts 2022
      • februar 2022
      • januar 2022
      • december 2021
      • november 2021
      • oktober 2021
      • september 2021
      • august 2021
      • juni 2021
      • maj 2021
      • april 2021
      • marts 2021
      • februar 2021
      • januar 2021
      • december 2020
      • november 2020
      • oktober 2020
      • september 2020
      • august 2020
      • juni 2020
      • maj 2020
      • april 2020
      • marts 2020
      • februar 2020
      • januar 2020
      • december 2019
      • november 2019
      • oktober 2019
      • september 2019
      • august 2019
      • juni 2019
      • maj 2019
      • april 2019
      • marts 2019
      • februar 2019
      • januar 2019
      • december 2018
      • november 2018
      • oktober 2018
      • september 2018
      • august 2018
      • juni 2018
      • maj 2018
      • april 2018
      • marts 2018
      • februar 2018
      • januar 2018
      • december 2017
      • november 2017
      • oktober 2017
      • september 2017
      • august 2017
      • juni 2017
      • maj 2017
      • april 2017
      • marts 2017
      • februar 2017
      • januar 2017
      • december 2016
      • november 2016
      • oktober 2016
      • september 2016
      • august 2016
      • juni 2016
      • maj 2016
      • april 2016
      • marts 2016
      • februar 2016
      • januar 2016
      • december 2015
      • november 2015
      • oktober 2015
      • september 2015
      • juli 2015
      • juni 2015
      • maj 2015
      • april 2015
      • marts 2015
      • februar 2015
      • januar 2015
      • december 2014
      • november 2014
      • oktober 2014
      • september 2014
      • august 2014
      • juni 2014
      • maj 2014
      • april 2014
      • marts 2014
      • februar 2014
      • januar 2014
      • december 2013
      • november 2013
      • oktober 2013
      • september 2013
    • Tags

      Alternativet biblioteker biografer Birgitte Bergman Copenhagen Phil corona Dansk Folkeparti Det Kongelige Teater DR e-bøger ebøger Enhedslisten ereolen.dk EU Facebook film Finanslov Joy Mogensen kommuner Konservative kulturarv Kulturministeriet København licens medieaftale Mette Bock Mogens Jensen Morten Marinus Museer Musik musikskoler Nationalmuseet Norge public service Radio24syv scenekunst SF Socialdemokratiet Statens Kunstfond streaming Sverige Søren Søndergaard TV2 Venstre Zenia Stampe
    • Støttet af Statens Kunstfonds Tidsskriftstøtteudvalg
    • Home
    • Aktuelt
    • Kulturpolitik = public service?
        • Arkitektur og design
        • Biblioteker
        • Film
        • Kunst og museer
        • Litteratur
        • Medier og internet
        • Musik
        • Politik
        • Teater og dans
        • Kontakt
        • Nyhedsbrev
        • Om Søndag Aften
        • Privatlivspolitik

        © 1997-2021 Søndag Aften. All rights reserved.