Aktuelt · Biblioteker · Kunst og museer · Medier og internet · Politik
Facebook: næsten kun mediepolitik
Handler kulturpolitik kun om mediepolitik? Det er det indtryk man får, når man ser kulturpolitikernes facebookopslag fra februar.
Socialdemokratiets Mogens Jensen er næsten den eneste politiker som også beskæftiger sig med mere traditionelle kulturpolitiske felter.
I et opslag tager han afstand fra et forslag om brugerbetaling på bibliotekerne:
Skal der være brugerbetaling på Danmarks biblioteker? Liberal Alliance og Leif Mikkelsen siger ja – jeg og Socialdemokratiet siger nej!
I et andet diskuterer han besøgstallene på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst:
Jeg har haft Kulturminister Mette Bock i samråd om konsekvenserne af regeringens og DF’s nedskæringer på bl.a Nationalmuseet og Statens Museum for kunst, der har betydet et stort fald i besøgstallet. Mette Bock ønsker ikke at foretage sig noget for at styrke besøgstallet og danskernes adgang til kulturarven. Det er ganske sølle…
I et tredje glæder hans sig:
Godt og flot at Ditte Hansen er gået forrest i denne vigtige sag: lige løn for lige arbejde – selvfølgelig også når det gælder skuespillere…
I et fjerde handler det om homofobi og sport:
Det er utrolig positivt at fodboldspillerne vælger at bruge 700.000 omstridte sponsorkroner på en homofobi-kampagne. Homoseksualitet er stadig et tabu i fodboldverdenen, og det er så vigtigt et signal at det er spillerne selv der går foran i kampen mod diskrimination. Det vil være rigtig flot hvis DBU donerer et tilsvarende beløb.
Konservative Naser Khader har også et bidrag til den sportspolitiske debat:
Naser Khader: E-Sport skal anerkendes som sport
I begyndelsen var computerspil kun for nørder, som flertallet rystede på hovedet ad. Men jeg er for længst holdt op med at ryste på hovedet.
Nogle af min søns bedste venner har han lært at kende gennem E-sport. De mødes også i virkeligheden – til såkaldte LAN-parties hjemme hos hinanden, eller man kan mødes til events, som der afholdes mange af i ind- og udland. Og han er begyndt at gå til sport med en af dem. Derudover er hans fremmedsprogs-kundskaber forbedret markant, især engelsk, men da han spiller med folk fra hele verden, samler han også bidder af andre sprog op. Det er globalt og lokalt på samme tid. Rollemodellerne, de professionelle, har i øvrigt en stor indflydelse, og mange af dem understreger vigtigheden af at holde sig i form for at kunne holde hjernen og spillestilen skarp.
Licensen til debat
Men også Mogens Jensen diskuterer mediepolitik, fx i dette opslag:
CEPOS har kastet sig ind i mediedebatten og ikke overraskende mener de, at det private marked skal fylde meget mere i medielandskabet. Men den liberalistiske tænketank glemmer bl.a., at Danmark er et lille land, et lille sprogområde og et meget lille mediemarked. Det betyder, at det er begrænset, hvor stort et medieudbud og mediemæssig mangfoldighed et så lille et marked kan finansiere af sig selv.
Opslaget henviser til en artikel i Berlingske.
Naser Khader (Konservative) bidrager også til den mediepolitiske debat:
Giv mig melodi grandprix på dansk tilbage!
Opslaget, som ledsages af videoen med Tommy Seebachs Disco Tango, likes af 1.500 personer.
Også X Factor får en kommentar med fra den konservative politiker:
»Jeg er stor fortaler for, at DR også har brede, underholdende programmer. Men når jeg bliver bedt om at forholde mig til spørgsmålet med udgangspunkt i X Factor, som nu har været på skærmen i ti år, så må det være på sin plads med et forsigtigt forslag om at prøve noget nyt,« siger konservatives medieordfører Naser Khader til Berlingske
… som derfor gerne ser, at DR laver et nyt koncept af fredagsunderholdning – »meget meget gerne med Blachmann«, tilføjer han.
Khader ser i øvrigt selv programmet i de uger, hvor han har sine børn.
SF’s Jacob Mark meldte sig på banen i mediepolitikken med en række opslag med forslaget om at afskaffe licensen. Opslagene får mange likes (334 som det højeste). De fleste af kommentarerne er negative til forslaget.
Enkelte er bekymrede for den redaktionelle frihed: Det er en dårlig ide, for så kan politikerne for alvor detailstyre DR, det eneste nogenlunde uafhængige medie i dk.
Men rigtig mange er negative overfor den offentlige mediestøtte i det hele taget: Lad dem som ser det betale for det. Du betaler heller ikke min elregning.
SKAM er DRITTKUL
Jacob Mark har dog et opslag som får endnu flere likes:
Politik er også gode bekendtskaber på tværs af partierne.
I SF er vi rigtig glade for Bertel Haarders store indsats for at redde de danske tv-seeres mulighed for at se SKAM fra de norske hjemmesider – det er vigtigt inden sæson 4 kommer.
Det vil vi gerne belønne ham for, og derfor har vi købt ham en SKAM t-shirt, som jeg havde æren af at overrække ham i dag.
Imens jeg prøvede at smile til kameraet begyndte Bertel at spørge om, hvad jeg mente om Noora. Det gjorde det kun endnu sværere for mig at lade være med at grine.
Tak for indsatsen til Bertel fra hele SF.
Også kulturminister Mette Bock fandt en fyndig måde at besvare sin forgængers ønske om at se Skam. Hun besvarede Haarders spørgsmål – på norsk. Svaret lød bl.a.:
DRITTKUL. Kjære Bertel Haarder – du har spurt meg om jeg ville jobbe for at seere i Norden igjen kan ha tilgang til å se SKAM. Jeg elsker jammen mig også SKAM-serien. Den er et godt eksempel på, hvordan TV fortsatt klarer å samle og inspirere oss – på tvers av alle grenser og forskjelligheter. Man kan være SKAM-fan uavhengig av alder, kjønn, hudfarge, nasjonalitet og seksuell legning. Det gleder meg å se, hvordan serien har gjort, at vi er blitt kjent med Norge på en ny måte. Plutselig vet vi alt om tradisjoner på videregående som f.eks. ”russebuss”, vi snakker om ”kosegruppa”, og alle bruker de norske uttrykkene fra serien.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 28. februar 2017.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter mange andre steder.