Aktuelt · Kommunerne · Kunst og museer · Politik
Kommunerne overtager museerne
Kommunerne overtager en større og større del af ansvaret for museerne – selv om det samarbejdende museumsvæsen er en vigtig grundpille for museerne.
Kommunerne og de statsanerkendte
Ser man udelukkende på finansieringen af de såkaldte statsanerkendte museer – de museer som både får tilskud fra staten og kommunerne, så har kommunerne for længst overtaget merparten af finansieringen.
Allerede i 2013 udgjorde statens samlede tilskud til de statsanerkendte museer 419 mio. kr., hvorimod kommunernes samlede tilskud var 573 mio. kr.
Amtslige tilskud
En væsentlig del af statens tilskud til museer stammer fra de gamle amtslige tilskud. Kulturministeriet opgjorde i 2015 dette til 145 mio. kr. (2013-niveau).
De amtslige tilskud ophørte ved kommunalreformen i 2007, hvor såvel opgave som finansiering overgik til staten. Samtidig blev staten kompenseret for merudgiften ved udligning med kommunerne.
Minimumstilskud
Ved den seneste gennemgående ændring af museumsloven i 2012, blev tilskudsmodellen for de statsanerkendte museer også ændret. Der var enighed om et minimumsniveau for drift på 3 mio. kr. (mod 1,2 mio. kr. tidligere).
Ifølge loven skal der hvert år på finansloven angives et ikke-statsligt minimumstilskud til de enkelte museer, dette har siden været angivet til 2,0 mio. kr.
Intentionen i museumsloven var, at dette skulle matches med 1,0 mio. kr. fra staten. Dette minimumstilskud har staten fulgt siden museumsloven blev vedtaget, men dog brudt i tilskudstildelingen i 2016, hvor 18 af de 98 statsanerkendte museer modtog 997.000 kr. Indtil da var det en forudsætning for kulturministeriet, at minimumstilskuddet på 1 mio. kr. blev overholdt. Siden er i øvrigt også abonnement (som bunden udgift) til fælles IT systemer blevet pålignet statstilskuddet i nedadgående retning.
Trods et lavere statsligt minimumstilskud fastholder staten kravet om minimum 2 mio. kr. i lokal finansiering.