Aktuelt · Kunst og museer · Medier og internet · Musik
Som man spørger…
Skal DR sende direkte fra Slotskirken, skal lodsejere tvinges til at slå græs ved kæmpehøje, og hvor mange udenlandske spillere må der være på danske ishockeyhold. En kulturminister skal mange gange rundt i manegen.
Folketingsmedlemmerne spørger om ganske meget. Ministeren må indimellem være forbavset over, hvad hun skal svare på. Vi har samlet nogle af de mere mindeværdige spørgsmål og svar.
Direkte fra Slotskirken
Folketingsåret 2017/2018 startede med et allerførste spørgsmål fra Alex Ahrendtsen, Dansk Folkeparti:
Kan ministeren oplyse, om der er noget til hinder for, at Danmarks Radio sender direkte fra gudstjenesten i Slotskirken forud for Folketingets åbning den første tirsdag i
oktober, og i fald det kan lade sig gøre, da at få Danmark Radio til at dække og sende gudstjenesten til glæde for de mange seere, der spændt følger optakten til Folketingets åbning?
Ministeren svarer blandt andet:
Jeg forstår spørgsmålet således, at der spørges til, om kulturministeren kan pålægge DR at dække og sende gudstjenesten i Slotskirken forud for Folketingets åbning… Det er således en redaktionel beslutning hos DR, hvorvidt DR transmitterer gudstjenesten i Slotskirken forud for Folketingets åbning.
De overordnede rammer for blandt andet DR fastsættes i form af en mediepolitisk aftale mellem regeringen og et eller flere af partierne i Folketinget, der herefter udmøntes i radio- og fjernsynsloven, ligesom kulturministeren i medfør af loven indgår en public service-kontrakt med DR.
Ministeren lader sig altså ikke friste til at bryde armslængden for at sikre en direkte transmission fra Slotskirken.
Kronprinsens 50-års fødselsdag
Søren Søndergaard, Enhedslisten, forsøger at sætte en morsom modsætning op mellem besparelserne på DR og det, som han nok synes er et overflødighedshorn af underholdningsaften på DR1:
”I lyset af den annoncerede voldsomme økonomiske rundbarbering af DR bedes ministeren anmode DR om at oversende en redegørelse for festligholdelsen af Kronprinsens 50-års fødselsdag, herunder hvem der har taget initiativet til DR’s involvering samt et overslag over, hvad festlighederne vil koste DR.”
Det giver ministeren anledning til et langt svar, hvori hun kan belære spørgeren om:
“være modstridende dels med princippet i radio- fjernsynsloven omkring sikringen af DRs uafhængighed dels med princippet i samme lov om en sidestilling af DR med øvrige medier”.
Også Mogens Jensen, Socialdemokratiet, var optaget af Kronprinsens fødselsdag:
Ministeren bedes kommentere henvendelse af 29. maj 2018 fra Søren Chr. Lund vedr. dækning af Kronprins Frederiks 50 års fødselsdag.
Ministeren referer et svar fra DR, som beskriver de mange elementer, som DR’s fejring af Kronprinsens fødselsdag bestod af og hvilke platforme, der blev benyttet. Den simple forklaring på, at den lange livesending ikke var tilgængelig på nettet var, at man ikke havde rettigheder til alle de enkeltelementer sendingen bestod i (fx gamle arkivfilm eller musik). Ministeren nøjes med at henholde sig til DR’s svar.
Ophavsret til håndbold
Alex Ahrendtsen stillede også dette spørgsmål:
Hvad vil ministeren gøre for at hjælpe det tyske håndboldforbund ud af den vildfarelse, at håndbold blev opfundet i Tyskland i 1917, når det som bekendt skete i 1897 i Nyborg?
Ministerens svar, som var blandt de korteste i det forgangne år, giver ikke grund til at tro på den almindelige antagelse om at hun blot følger Dansk Folkeparti i et og alt:
Jeg har ingen planer om at gå ind i denne sag.
At slå græs ved kæmpehøje
Søren Espersen, Dansk Folkeparti, havde også et spørgsmål til kulturministeren:
Hvilke initiativer agter ministeren at tage for at sikre, at lodsejere gør deres pligt, dvs. fjerner træer og buske på Danmarks gravhøje, og at lodsejerne i øvrigt rydder op og jævnligt slår græs på og omkring vore kæmpehøje og stensætninger?
Ministerens svar gennemgår lovgivningen om landets 33.000 beskyttede fortidsminder og relevante myndighedsansvar og konkluderer herefter:
På denne baggrund kan jeg oplyse, at jeg ikke agter at tage yderligere initiativer til sikring af plejen af de beskyttede fortidsminder.
Fredning med adgangsproblemer
Michael Aastrup Jensen, Venstre, er optaget af en sag fra egen valgkreds i Randers:
Ministeren bedes oplyse, om der er muligheder for, at den pågældende borger kan få ønsket om lettere adgang til sin lejlighed opfyldt.
Ministerens svar redegør for sagen, som handler om et afslag fra Slots- og Kulturstyrelsen til udvidelse af en trapperepos på en adresse i Randers. Hun redegør for sagens forløb, klager, faglige vurderinger og videre klageveje. Svaret afsluttes således:
Jeg finder på den baggrund ikke grundlag for at kommentere yderligere på spørgsmålet.
Mønter fra Rügen
Peter Skaarup, Dansk Folkeparti, er også optaget af kulturarven:
Jævnfør international praksis, bl.a. Danmarks udlevering af de islandske sagaer til Island, vil ministeren da bede Tyskland udlevere det nylige fund på Rügen af mønter og smykker fra Harald Blåtands tid, så disse mønter kan udstilles permanent i Jelling, dog eventuelt med mulighed for midlertidige udlån til tyske museer?
Ministeren redegør for de internationale aftaler vedrørende tilbagelevering af stjålne eller ulovligt udførte genstande, hvilket får hende til at konkludere:
Jeg har på denne baggrund ikke intention om at rette henvendelse til Tyskland vedrørende det omtalte fund“.
Ishockey
Ministeren bedes redegøre for, om Dansk Ishockey Union (DIU) forsat har et loft på maksimum otte udenlandske spillere på de danske ishockey-hold. I bekræftende fald bedes ministeren oplyse, om et sådan loft er i overensstemmelse med EU-retten. I afkræftende fald bedes ministeren oplyse, om danske idrætsforeninger i overensstemmelse med EU-retten kan indføre et sådan loft, som både omfatter spillere fra tredjelande og EU-lande.
Spørgsmålet var endnu ikke besvaret ved redaktionens slutning.