Museernes økonomiske bidrag
Museerne spiller en rolle i dansk økonomi. Har det overhovedet noget med statens tilskud at gøre?
CulturCommentar:
Erhvervsorganisationen Dansk Industri har offentliggjort en analyse, som viser, at danske museer bidrager med 4,9 mia. kr. til dansk økonomi, den såkaldte bruttoværditilvækst. Ud af dette er 3,3 mia. kr. museernes direkte bidrag gennem egne virksomhed, 1,6 mia. kr. er indirekte bidrag gennem køb af varer og tjenesteydelser hos andre.
Det lyder jo godt og fik straks mange kulturfolk til at juble: se, kulturen gør økonomisk nytte. Da Dagbladet Politiken valgte at følge analysen op med en stort opsat artikel “Når staten giver 1 krone til et museum, får samfundet pengene flere gange igen” fulgte mange trop og sagde: send flere penge, så hjælper det på samfundsøkonomien.
Problemet er bare, at Dansk Industris analyse ikke kan anvendes til de konklusioner. Politikens overskrift har på ingen måde hold i virkeligheden.
Museer kan eksistere uden offentligt tilskud
Analysen fra Dansk Industri peger på ingen som helst måde på en sammenhæng mellem det offentlige tilskud til museerne (ca. 1 mia. kr. årligt) og museernes økonomiske aktivitet.
For det første fordi analysen slet ikke forholder sig til det offentlige tilskud, museerne modtager. I givet fald skulle man foretage en egentlig økonomisk analyse af effekten af museernes tilskud. I den rene udgave: hvad ville museernes bidrag til økonomien være, hvis det offentlige intet tilskud gav til museerne?
Resultatet af dette regnestykke kendes ikke, men med garanti: der ville stadig være museer. Hvis publikum valgte at betale 1 mia. kr. mere i entré i stedet for det offentlige, ville den økonomiske bundlinje være uforandret.
Kulturlivet risikerer igen og igen at havne i en blindgyde, når man forsøger at begrunde sin værdi med økonomiske argumenter.Mere sandsynligt: Der ville være færre museer. De ville med stor sikkerhed have dårligere økonomi, færre ansatte, elendig forskning, forfærdelige magasiner, dårlig formidling, høje entrépriser, mindre publikumsdiversitet osv. Men museerne ville eksistere og have en samlet økonomi væsentligt større end 0 mia. kr.
Private museer indgår
For det andet er de museer (og historiske bygninger og zoologiske haver), som indgår i analysen, langt fra alle statsstøttede. Størstedelen af landets zoologiske haver er ikke statsstøttede, en væsentlig del af danske museer er ikke statsstøttede (fx. Egeskov Slot, Tycho Brahe Planetariet eller Carlsberg Besøgscenter). Det er væsentlige virksomheder, som bidrager pænt til museernes samlede bidrag til dansk økonomi.
For det tredje siger analysen selvfølgelig heller intet om, hvilken økonomisk effekt en eventuel anden brug af offentlige tilskud til museer ville få. Ud fra en strikte økonomisk målestok er det jo ikke sikkert, at museerne giver det bedste output for dansk økonomi ved et statsligt bidrag på 1 mia. kr. Ja, analysen viser, at museer som helhed bidrager til dansk økonomi. Det kunne være, at scenekunsten bidrager med mere. Eller landbruget. Eller medicinalindustrien.
Økonomiargumentet er en blindgyde
Dansk Industri har ikke forklaret noget egentligt formål med offentliggørelsen af denne analyse. Man kan altid sige, at det er godt at få tal på økonomiske aktiviteter. For Dansk Industri handler det sandsynligvis mere om, at man forsøger at styrke den samlede turismeindsats, og her er museernes selvfølgelig medvirkende.
Kulturlivet risikerer igen og igen at havne i en blindgyde, når man forsøger at begrunde sin værdi med økonomiske argumenter.
Tom Ahlberg
Ansv. redaktør
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.info/vi/join?ref=W0BCQMF1