Aktuelt · Biblioteker · Litteratur
Nationalisér ereolen.dk
Folkebibliotekerne har skabt ereolen.dk. Nu bør ansvaret for den videre drift overdrages til staten.
E-bøger er for dyre for bibliotekerne. Det mener ifølge dagbladet Politiken en del af landets biblioteksledere. Det er dog en påstand, som er ganske nem at tilbagevise (læs Bibliotekernes billige e-bøger).
Det reelle problem er, at de enkelte folkebiblioteker ikke føler noget som helst ejerskab for ereolen.dk. Ved skranken – hvis der er en sådan – kan man selvfølgelig henvise en låner til en given bog på ereolen.dk. Men ereolen.dk har intet lokalt præg.
Den eneste lokale beslutning om ereolen.dk er den typisk årlige beslutning om udlånsbegrænsning for brugerne, x antal udlån pr. måned. Det er en beslutning som træffes på baggrund af historisk efterspørgsel og budgetrammer. Beslutningen om dette ligger langt fra det enkelte bibliotek, et sted mellem den øverste biblioteksledelse og kommunalbestyrelsen.
De ansatte på bibliotekerne kan således blot som tilskuere se at en større og større del af materialeudgifterne bindes til ereolen.dk, hvorfor prioriteringen af de fysiske bøger bliver skarpere og skarpere. Det er ligesom en huslejestigning, det er svært at gøre noget aktivt ved på biblioteksgulvet. Man er glad for at der er et sted at stille bøgerne, men man er dybest set helst fri for udgiften. Tidligere blev huslejen endda ofte ikke indregnet i bibliotekernes budgetter.
Ligestilling mellem det digitale og fysiske
Ovenikøbet er der en opfattelse blandt en del bibliotekarer af at biblioteksloven ikke omfatter e-bøger. Det var ellers et klart formål ved biblioteksloven i 2000 at fremtidssikre bibliotekerne ved at ligestille de fysiske og de digitale materialer. Hvis der 20 år efter stadig er biblioteksledere, som ikke opfatter at der er ligestilling mellem fysiske og digitale materialer, bør Kulturministeriet måske præcisere lovens indhold.
Folkebibliotekerne har altså en udgift, som dybest set ikke interesserer medarbejderne – og de ser på ingen måde nogen glæde ved at efterspørgslen stiger. Det går bare ud over den vante drift, som man er engageret i.
Det er altid vanskeligt at forudsige efterspørgslen på bibliotekerne. Når fx Aarhus Kommunes Biblioteker har valgt at indkøbe 189 eksemplarer af den aktuelle Gyldne Laurbærvinder, Maren Uthaugs 11%, er det selvfølgelig fordi man ønsker at imødekomme efterspørgslen efter en aktuel bog. Der er aktuelt ca. 3 måneders reservationskø på denne titel, så man har givetvis ramt et relevant indkøbstal. At biblioteket samtidig har et stort udlån af samme titel gennem ereolen.dk, opfattes ikke lokalt som en fordel. Det er åbenbart en anden økonomi.
Nationalisér ereolen.dk
Hverken de enkelte biblioteker eller de enkelte kommuner kommer nogensinde til at føle et ejerskab for ereolen.dk. Man kommer blot til at opleve de digitale lån som en irrelevant budgetbegrænsning.
Derfor er der kun en fornuftig løsning: nationalisér ereolen.dk. Så vil borgere som flytter fra en kommune til en anden heller ikke komme ud for ændret udlånsbegrænsning. Kommunegrænser er irrelevante på nettet.
Ereolen.dk er etableret gennem et givtigt samarbejde blandt fremsynede biblioteksfolk. Det har fået lov til at udvikle sig ud fra folkebibliotekernes økonomiske muligheder, teknologiske ressourcer og formidlingsevner. Det har været en succes, hvilket den øgede efterspørgsel også viser. Staten ville aldrig have evnet at skabe tilsvarende succes.
Men nu kan succesen bæres videre af staten. Var der noget med en minister som vil gøre op med forældede strukturer?
Tom Ahlberg
Ansv. redaktør