En afgørelse i Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg sår tvivl om, hvorvidt musikere kan betragtes som selvstændige eller lønmodtagere. Afgørelsen får konsekvenser for musikeres ret til dagpenge.
For kunstnere med varierende beskæftigelse har reglerne om arbejdsløshed og dagpenge aldrig været lette. En afgørelse fra Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg aktualiserer behovet for afklaring af musikernes status.
Afgørelsen betyder, at en musiker, som havde et løst spillejob, bliver kategoriseret som selvstændig erhvervsdrivende og ikke som lønmodtager. Dette kan få voldsomme konsekvenser for den enkelte musiker.
Rettigheder fordufter
Er en musiker i forvejen på dagpenge og får et enkelt løst job, hvor hun bliver betragtet som selvstændig, risikerer hun ikke blot at få modregnet den konkrete indtægt for spillejobbet, men helt at miste sin ret til dagpenge.
Blot musikeren får udbetalt sit honorar som B-indkomst, risikerer hun at miste sin dagpengeret, idet B-indkomst indikerer selvstændig virksomhed.
Hvis musikeren modtager sit honorar som B-indkomst, er det muligt, at timerne ikke tæller med til genoptjening af dagpengeret. Det samme kan gælde for efterløn, feriedagpenge og arbejdsmarkedsydelse. Retten til syge- og barselsdagpenge kan også blive påvirket, idet dagpengeretten tidligere har gjort, at ledige musikere kunne få syge- og barselsdagpenge ved sygdom og barsel.
Selvstændig eller ej
Det er ikke ligetil at afgøre, om en musiker er selvstændig eller ej. Skats og Arbejdsdirektoratets definitioner er forskellige. For Skat er man selvstændig, hvis man driver sin virksomhed for at få et overskud. For A-kasser er det afgørende, om arbejdet sker for egen regning og risiko. Og A-kasserne har i de senere år udvidet begrebet til også at omfatte mennesker, som har egen hjemmeside.
Den aktuelle fortolkning af reglerne bevirker altså, at det ikke kan betale sig at forsøge at få arbejde som musiker.For mange musikere er det nærmest en livsbetingelse, at være tilstede på nettet med egen hjemmeside. Det er herigennem man kan gøre opmærksom på sig selv og sine kvaliteter – og altså få indtægter igen. Hvis dette simple livstegn opfattes som et led i at være “selvstændig”, så man dermed mister dagpengeretten, bliver reglerne decideret kontraproduktive.
Den aktuelle fortolkning af reglerne bevirker altså, at det ikke kan betale sig at forsøge at få arbejde som musiker.
Musikere, som er usikre på, hvordan de sikrer deres rettigheder, kan med fordel benytte et af de freelancebureauer, som gerne varetager det bureaukratiske arbejde, fx Teknik og Design. Men det er naturligvis ikke holdbart på sigt, at der etableres proforma-ansættelsesforhold for at omgå en fortolkning, som opfattes som kunstnerfjendsk.
Det bliver politik
Dansk Musiker Forbund overvejer aktuelt mulige retslige skridt for at ændre afgørelsen. En sådan retssag kan tage lang tid. Og det er naturligvis usikkert, om udfaldet af en retssag vil imødekomme musikerforbundets krav.
Til gengæld må man forestille sig, at afgørelsen vil blive anvendt som yderligere dokumentation fra danske kunstnerorganisationer for at vise, at beskæftigelses- og dagpengesystemerne ikke blot er vanskelige for kunstnere med stærkt varierende indtægter, men også ligefrem er hæmmende for lysten til at søge at komme i job.