Aktuelt · Finanslov · Kunst og museer · Politik
Finanslov 2017: kulturarven vinder
Kulturministeriets ramme udvides i 2017. Det fremgår bare ikke af det fremlagte finanslovsforlag!
Det burde ikke være muligt, men er det åbenbart alligevel: Kulturministeriets samlede økonomiske ramme får et lille løft i forbindelse med finansloven for 2017.
Alt omkring finanslov og mer- eller mindrebevillinger er naturligvis relativt: rammen får et lille løft ud fra den forudsætning, at der spares som besluttet i forbindelse med aftalen for finansloven for 2016. De hårde sparekrav for 2016-2019 fastholdes således. Men med en mindre forbedring til kulturarven.
Hvor stor merbevillingen bliver, kan man dog endnu ikke sige noget om.
Man må derfor gå ud fra, at der har været forhandlinger internt i regeringen om dette indtil ganske tæt på offentliggørelsen af finanslovsforslaget.Ifølge Finansministeriets publikation Velfærd, tryghed og ansvarlighed, den såkaldte pixi-udgave af finansloven, indgår såvel Fregatten Jylland som museumsprojektet Regan Vest som en del af i alt 8 mindre initiativer på forskellige ministerområder i en samlet pulje på 30 mio. kr.
De to initiativer på kulturministeriets område indgår dog ikke i regeringens officielt fremlagte forslag til finanslov. Man må derfor gå ud fra, at der har været forhandlinger internt i regeringen om dette indtil ganske tæt på offentliggørelsen af finanslovsforslaget.
At der har været tale om vanskelige – og delvis uløste – forhandlinger forhandlet mellem kulturministeriet og finansministeriet er fremgået ganske tydeligt af en række udsagn fra kulturministeren, både til dagspressen og mundtligt ved Røddingmødet.
Ydermere er puljen til statsanerkendte museer forøget med 3,4 mio. kr. som kompensation for moms i forbindelse med museernes køb af konserveringsydelser.
Puljer ophører
Samtidig udløber en række midlertidige puljer på kulturministeriets område, primært puljer aftalt i forbindelse med finansloven for 2013. Bortfaldet af puljerne påvirker ikke Kulturministeriets samlede ramme, idet det var forudsat, at puljerne skulle ophøre ved udgangen af 2016.
Nogle havde dog sikkert håbet, at puljerne kunne videreføres.
De puljer og særbevillinger, der ophører, er:
– Skibsbevaringsfonden (1,8 mio. kr.)
– Fregatten Jylland (1,8 mio. kr.)
– Kvindemuseet i Danmark (1,0 mio. kr.)
– Gl. Estrup – Herregårdsmuseet (0,8 mio. kr.)
– Den Gamle By (3,0 mio. kr.)
– Arbejdermuseet (0,8 mio. kr.)
– Forsøg med Nycirkusuddannelse (1,5 mio. kr.).
Heraf er det dog lykkedes for Fregatten Jylland at opretholde en merbevilling.
Forhandlingerne om regeringens finanslovsforslag forventes afsluttet i november. I år kan der dog være lidt større usikkerhed om tidsplanen, idet finanslovsforslaget indgår som et af mange elementer i regeringens samlede 2025-plan.