En filmaftale for de næste fire år og en finanslov. Kulturpolitikerne var i arbejdstøjet i den forgangne måned.
Som længe planlagt blev der indgået en filmaftale for 2024-2027. Denne gang var aftalen meget bred. Først ud at glæde sig var Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti:
Dansk Folkeparti har netop indgået en filmaftale, der styrker dansk film- og indholdsproduktion i hele landet! Vi styrker digitaliseringen af dansk filmarv – og giver mulighed for formidling af film til både skoleelever og demente borgere, der kan blive mindet om deres liv- og ungdom. Vi styrker den regionale produktion – og forbedrer den lokale forankring for film, der har en lokal fortælling!
Opslaget opnår 120 reaktioner, heraf ni kommentarer. Kommentarerne mener at pengene kan bruges på andet end film. En enkelt mener at filmpengene bliver brugt til at propagandere for islam i Danmark.
Der var også glæde fra den modsatte side af folketingssalen. Søren Søndergaard fra Enhedslisten skriver:
Her til eftermiddag blev indgået en bred filmaftale, som derefter blev præsenteret i Kulturministeriet. Efter Enhedslistens opfattelse er det en virkelig god aftale, som indebærer et markant løft af dansk film. Det blev muliggjort af det kulturbidrag, som fremover pålægges de store streamingtjenester og som Enhedslisten og andre gode kræfter har arbejdet for i en række år.
Opslaget opnår 100 reaktioner, heraf fire kommentarer.
Helle Bonnesen fra Konservative skriver om aftalen:
Danske film samler os og giver os fællesskab. Derfor er Konservative gået med i det nye filmforlig, som gælder de næste fire år. Vi sender 622 millioner kroner ud årligt til en dansk filmbranche, og det er i den grad tiltrængt. Den danske filmbranche har været igennem nogle svære år, og hvis vi også i fremtiden skal kunne samles med vores familier i biografen med det store lærred eller derhjemme i sofaen og nyde en god dansk film, så er der brug for økonomisk støtte. Vi skal dyrke, at vi har vores kultur til fælles, især i en tid hvor udenlandsk indhold fylder mere og mere i vores hverdag. Der er meget godt i aftalen. Vi styrker dansk film på et tidspunkt, hvor branchen er udfordret med produktionsnedgang og fyringer. Vi konservative er især glade for følgende: 🎬 Fokus på film i hele landet. Filmfondene i Fyn og Jylland kan nu blive udvidet med en filmfond i det østlige Danmark. Det giver god mening, at film med geografisk tilknytning optages der, hvor handlingen foregår. 🎬 Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX styrkes til at komme bedre rundt i hele landet. 🎬Talentudvikling styrkes, og der er afsat midler til mere uddannelse 🎬 Branchen inddrages i et arbejde om fremtidens filmstøtte – som i dag er lidt af en kludetæppe 🎬 Der er ambitioner om flere danske spillefilm skal være repræsenteret på internationale filmfestivaler Gode danske film har i mange årtier bragt os sammen – og det skal de blive ved med. Derfor er Det Konservative Folkeparti med i den nye filmaftale.
Opslaget opnår 20 reaktioner.
Charlotte Broman Mølbæk fra SF skriver:
Stærk filmaftale er landet og derfor sidder jeg og lader som om jeg skriver under på aftalen 😅 Men det er en aftale jeg er rigtig glad for En filmaftale med klart fokus på film børn og unge men også på ordentlige forhold for børn og unge når de er skuespillere. Det er vigtigt! 💪 Med aftalen styrker vi også talentudvikling og vækstlag. Det har også været et vigtigt fokus for SF. Vi skal styrke og skabe plads til udvikling og nytænkning så dansk film stadigvæk har en central rolle både i Danmark men også internationalt som regionalt. Film skal ikke bare produceres i hovedstaden men også i provinsen, så vi har filmmiljøer udenfor hovedstaden mens også fortællinger der sker i hele landet. Se bare Bastarden. Så jeg har arbejdet for at holde fast i den vestdanske pulje i Århus og filmfyn. Men er også glad for den nye mulighed vi har skabt for Sjælland og øer. Vi er ret dygtige til film i Danmark og det skal vi blive ved med. Derfor er jeg glad for at vi kunne sende flere penge med denne aftale til dansk film. Det er der behov for!
Opslaget opnår 160 reaktioner, heraf 15 kommentarer. Kommentarerne er glade for aftalen.
Mogens Jensen fra Socialdemokratiet skriver:
FLOT FILMAFTALE ER I HUS! Vi har netop indgået en bred filmaftale, der skal løbe fra 2024-2027. Med aftalen laver vi den største enkeltstående investering i dansk film i mere end 20 år. Det kan vi, fordi kulturbidragsordningen forventet vil indbringe et provenu på cirka 100 mio. kr. årligt. En ordning som vi indførte med medieaftalen og som forpligter streamingtjenesterne til at bidrage til det økosystem af dansk kvalitetsproduktion, som de også profiterer på. Pengene kommer oven i de 622 mio. kroner, der afsættes i filmaftalen. Det er yderst glædeligt, at der nu kommer flere midler til dansk filmproduktion. Aftalen indeholder flere gode Socialdemokratiske aftryk. Vi styrker filmproduktionen i hele landet med tilskud til de regionale filmfonde. Og vi skruer op for kvalitetsindhold til børn og unge med flere midler og en ny strategi på tværs af formater og genrer. Det er godt i en tid, hvor der findes mange lette kalorier i form af alskens udenlandsk indhold. Derudover vil jeg vil fremhæve et par andre gode initiativer i aftalen: Tv-stationer skal bakke mere og tidligt op om dansk film. DR og TV2 forpligtes til øget engagement i og ansvar for udviklingen, udbredelsen og formidlingen af dansk film. Ny Production Design-uddannelse. Vi har afsat i alt 9,6 mio. kr. i 2024-2027 til en ny 4-årig Production Design-uddannelse, som har været efterspurgt i branchen og udbydes af Den Danske Filmskole. Bedre muligheder for efteruddannelse. Der afsættes 3,0 mio. kr. årligt til en pulje, hvor f.eks. løstansatte, freelancere og projektansatte kan søge om tilskud til dækning af brugerbetaling og tabt arbejdsfortjeneste ifm. efteruddannelse. Samtidig gennemfører vi en udredning af behovet for at udvikle nye uddannelses- og efteruddannelsestilbud til filmbranchen. Dokumentarfilm til hele landet. Der afsættes 3,5 mio. kr. årligt til at give den succesfulde dokumentarfilmsfestival CPH:DOX mulighed for at komme bredere rundt i landet via initiativet DOX:DANMARK. Formidling og undervisning målrettet unge filmtalenter. Der afsættes midler til støtte af foreningsuddannelserne 18Frames, Super8 og Super16, placeret i Odense, København og Aarhus, samt til videreførelse af talentordningen New Danish Screen, der alle udvikler unge filmtalenter. Trygge rammer og arbejdsvilkår for børn og unges medvirken i film. Der iværksættes et arbejde med at afdække arbejdsvilkårene for børn under 13 år og unge, der skal munde ud i forslag til trygge rammer og gode arbejdsvilkår for børnene. Og det indskrives i DR og TV’s kontrakter, at de har ansvaret for at sikre ordnede arbejdsforhold.
Opslaget opnår 70 reaktioner, heraf to kommentarer.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne er ligefrem stolt over aftalen:
💷Sammen med S, V, SF, Enhedslisten, RV, K, DF og ALt har jeg netop underskrevet en aftale, der sikrer den største saltvandsindsprøjtning til dansk film i mere end to årtier. Fra 2025 kommer der op mod 78 millioner kroner ekstra i kassen til danske film, hvilket løfter niveauet til det højeste nogensinde; nemlig kr. 749 mio. Men allerede fra 2024 skal danske TV-stationer bidrage lidt mere. 🇩🇰 Som kulturminister finder jeg det bidende nødvendigt, at der i danske biografer ikke kun vises film fra Hollywood eller Shanghai. For Danmark er en stærk filmnation og danske filmskabere er med til at skabe sammenhold og sammenhængskraft. Så naturligvis skal der også tales dansk i biografen i fremtiden! 📍Samtidig indskriver vi i aftalen, at film i højere grad skal optages der hvor filmen rent faktisk foregår. Så når Buster, som alle ved, bor i Brønshøj, bør det også være muligt at optage filmen netop der. 📸 Sidst men ikke mindst øger vi støtten til danske filmtalenter og uddannelser, mens vi sikrer ordentlige abrejdsvilkår for børn under 13 og unge, der er med i film og TV-serier.
Opslaget opnår 200 reaktioner, heraf 40 kommentarer. Her er kommentarerne ganske blandede. En del er rigtig glade for aftalen, nogle vil ikke acceptere, at der bruges penge på film (og anden kultur). Nogle er mest optaget af underteksterne på film i tv. Engel-Schmidt svarer flittigt.
Kulturbidraget
De nye midler i filmaftalen skal finansieres gennem det kommende såkaldte kulturbidrag. Det er Katrine Daugaard fra Liberal Alliance modtsander af. Hun skriver:
Nå for Søren! 🤥😂 Det har regerings- og aftalepartierne for medieaftalen jo ellers latterliggjort LA for at sige selvfølgelig bliver resultatet af at indføre en “netflixskat” eller “streamingsafgift” som Kulturministeren belejligt hellere vil kalde for et “kulturbidrag”.
Opslaget opnår syv reaktioner.
Finansloven
Mogens Jensen fra Socialdemokratiet skriver:
VI LØFTER KULTUREN EKSTRA PÅ FINANSLOVEN. I regeringsgrundlaget lovede vi, at vi vil styrke kulturen markant i hele landet og på tværs af områder. Med regeringens finanslovsforslag satte vi med over 1 milliard kroner til kulturområdet handling bag ordene, og nu bliver det mere konkret. Nu og her er den største nyhed, at vi som led i udmøntningen af finaslovforslaget til næste år afsætter i alt 125 mio. kr. til den danske filmbranche, til museernes samlingsarbejde, til istandsættelse af fortidsminder og kulturejendomme og til at gøre det mindre byrdefuldt, når virksomheder vil bygge nyt, og der skal foretages arkæologiske undersøgelser. I løbet af det kommende år skal vi have forhandlet en museumsreform på plads, og årene 2025-2027 er der en reserve til en museumsreform på 100 mio. kr. årligt. Her er nogle nedslag fra finansloven: Film Filmbranchen er udfordret efter en tid med rettighedskonflikter, corona og stigende inflation og renter. Vi har med filmaftalen givet den en historisk salt- vandsindsprøjtning, men derudover er der brug for ekstra hjælp i 2024, indtil det nye kulturbidrag fra streamingtjenesterne træder i kraft. Derfor giver vi ekstraordinært 40 mio. kr. i 2024 til en etårig indsats for sikring af den danske filmbranche. Vi skal opretholde produktionen af danske film. Det er med til at sikre en sund branche, der kan udvikle sig og stadig giver os mærkbare oplevelser og tanke- gods til publikum i biograferne og stuerne, og som også bliver ved med at sætte Danmark på verdenskortet. Museer og fortidsminder I 2024 vil vi også arbejde videre med at få en museumsreform på plads. Og i mellemtiden giver vi med 25 mio. kr. de statsanerkendte museer hjælp til om- stilling, eksempelvis at forbedre deres magasinforhold eller rette op på skader i samlingen. Vi retter desuden med 15 mio. kr. op på de af landets fortidsminder, der er mest truede af forfald. Arkæologi Virksomhederne har i dag ekstra udgifter, når der i forbindelse med et byggeri skal foretages arkæologiske undersøgelser. Det er vigtigt at vi bliver klogere på vores fortid, men det skal ikke være en belastning for almindelige borgere og virksomheder, og vi løfter derfor den pulje, der kompenserer dem med 25 mio. kr. årligt de næste fire år. Lokale initiativer Kulturen fylder godt blandt de lokale initiativer, partierne har aftalt i finans- lovsaftalen. Det glæder mig, at vi på den måde kan understøtte, at flere får glæde af kulturen, eksempelvis ved at hjælpe Projekt Ouverture for børn og unge på vej og støtte etableringen af Egtvedpigens verden.
Opslaget opnår 40 reaktioner, heraf syv kommentarer. Kommentarerne er positive, en enkelt spørger dog: hvor bliver litteraturen af?
I næste opslag skriver Mogens Jensen:
ENERGIMUSEET SIKRES PÅ FINANSLOVEN Vi er mange fra det midt- og vestjyske som har presset på for at sikre Energimuseet ved Tange Sø på finansloven. Jeg er glad for at det nu er lykkedes.
Opslaget opnår 25 reaktioner, heraf to kommentarer. Kommentarerne er positive, men savner også økonomisk sikkerhed for museet i de kommende år.
Også Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti er glad for finanslovsaftalen. Især kulturarven er vigtig:
Dansk Folkeparti har i finanslovsforhandlingerne kæmpet indædt for en massiv investering i kulturarven – herunder særligt vedligeholdelsen af fortidsminder, der overalt er i fare for at forsvinde. Over hele landet er der fortidsminder – jættestuer, ruiner m.v. truet af sammenstyrtning eller nedbrydning. Som kulturordfører glæder jeg mig derfor meget over, at vi har fået afsat 15 mio kroner til istandsættelse af en række fortidsminder, hvor der er akut risiko for ned- eller sammenstyrtning. Det er langt fra nok. Eksperter vurderer, at der mangler i omegnen af 200 millioner. Vi kæmper videre! 🇩🇰 Dansk Folkeparti står på kulturarvens side.
Opslaget opnår 50 reaktioner, heraf otte kommentarer. De som kommenterer vil hellere bruge penge til ældre – og ikke til kunst, og krige i Ukraine og Israel.
Lettelse for foreningerne
Kulturministeren skriver:
Regeringen giver nu alle foreninger og iværksættere ret til en simpel og let bankkonto. I dag besøgte jeg Grøntorvets idrætsforening. Den er starter af ildsjæle drevet af stort engagement og kærlighed til deres bydel og kvarterets børn. Desværre har foreningen rendt panden mod flere lukkede bankdøre, der ikke ville hjælpe med en helt basal foreningskonto. 🛑 Det er jo helt absurd – men desværre er de langt fra alene. Alt for mange foreninger og spirende iværksættere oplever bøvl, uforståelige afslag og tårnhøje bankgebyrer, hvilket har potentiale til at slå enhver god idé ihjel. Det stopper heldigvis nu, hvor vi ved lov indfører retten til en konto for iværksættere og frivillige foreninger. 🔨 Jeg har en klar forventning om, at bankerne skruer gevaldigt ned for gebyrmøllen over for foreningerne. De fortjener en præmie. Ikke bøvl og besvær
Opslaget opnår 90 reaktioner, heraf syv aldeles positive kommentarer.
Også Mogens Jensen er tilfreds:
VIGTIGT SKRIDT FOR FORBEDRING AF FORENINGERS VILKÅR I BANKER Regeringen har i regeringsgrundlaget varslet et opgør med bureaukrati, der gør livet svært for Danmarks mange foreninger. Det er en meget vigtig målsætning for Socialdemokratiet. Nu tages der et vigtigt skridt i forhold til foreningers mulighed for i det hele taget at få en bankkonto. Der har gennem de seneste år været udfordringer for blandt andre mange foreninger, når de skulle oprette en konto i danske pengeinstitutter, for eksempel at flere oplever, at de bliver afvist i banken, når de vil åbne en konto. Derfor vil regeringen nu styrke adgangen til en basal betalingskonto, en såkaldt basal konto for erhverv og foreninger, som skal tilbydes vederlagsfrit eller til en rimelig pris. Endnu et skridt mod bedre forhold for foreninger og frivillige er taget. Flere er på vej.
Opslaget opnår 40 reaktioner, heraf to kommentarer.
Kulturpoliitk med bred pensel
Mogens Jensen fra Socialdemokratiet skriver:
Der er brug for flere reformer på kulturens område. Det skal vi gennemføre bredt politisk sammen med hele kulturlivet.
Opslaget henviser til en artikel på : Mogens Jensen: En langsigtet kulturvision skal føre til flere kulturreformer.
Opslaget opnår otte kommentarer. Kommentarerne er lutter positive.
Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti skriver:
Dansk Folkeparti er det eneste parti, der for alvor fører og forfægter en borgerlig kulturpolitik. Læs mit indlæg i Altinget om de nødvendige reformer af kulturområdet – og hvorfor Dansk Folkeparti er det eneste parti med kvalificerede løsninger 🇩🇰! “Dansk kulturpolitik skal være en bastion for vores værdier, traditioner og historie. En bærebjælke i en globaliseret verden, hvor national identitet alt for ofte går tabt.”
Opslaget henviser til en artikel på Altinget: Mikkel Bjørn: Reformer af dansk kulturpolitik er absolut nødvendige.
Opslaget opnår 180 reaktioner, heraf seks kommentarer. Kommentarerne er enige med Bjørn.
Museumsreform på vej
Søren Espersen fra Danmarksdemokraterne skriver:
Det er godt nok en grim skulptur, de har fået i Randers! Nå, men skatteborgerne har fået den til KUN 3,5 millioner – et rent røverkøb, forstår man – sårghhh…
Opslaget henviser til en artikel på TV2 Østjylland: Ny liggende skulptur til millioner deler vandene.
Opslaget opnår 70 reaktioner, heraf 20 kommentarer. Langt de fleste kommentarer er enige med Espersen i at skulpturen er grim. En enkelt håber at den bliver smadret en mørk nat. Der er dog også en kommentar, som synes at skulpturen er både supersjov og provokerende. En er mest forarget over at TV2 Østjylland end ikke nævner kunstnerens navn (Erik A. Frandsen).
Mogens Jensen fra Socialdemokratiet skriver om museumsreformen:
DER ER BEHOV FOR EN MUSEUMSREFORM Vi skal have gode og stærke museumstilbud i hele landet. I dag har vi en ugennemsigtig og svært afkodelig måde at fordele tilskud på. Derfor har mange længe efterspurgt en fornyelse af måden vi fordeler tilskud og opgaver til landets mange museer på. Den opgave har regeringen taget på sig. Vi skal sikre et tilskudssystem der kan skabe en mere retfærdig og gennemsigtig fordeling af tilskuddene og også åbne for flere statsanerkendte museer. Derfor er jeg rigtig glad for, at den nedsatte arbejdsgruppe netop har leveret deres anbefalinger til en ny muserumsreform. Tak til arbejdsgruppens medlemmer for det store arbejde, som vi nu vil kigge ind i. Jeg ved, at der er mange holdninger og følelser på spil i det her. Derfor vil jeg gerne understrege, at det vi har fået i dag blot, er arbejdsgruppens anbefalinger, og altså ikke et politisk udspil. Vi vil nu tage et grundigt kig på arbejdsgruppens anbefalinger. Og i det nye år starter forhandlinger med Folketingets partier. Socialdemokratiet vil i den proces vægte gennemsigtighed, saglige og faglige kriterier samt arbejde for at understøtte kvalitetsmuseer i hele landet.
Opslaget opnår 15 reaktioner, dog ingen kommentarer.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 30. november 2023.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.