Aktuelt · Politik · Tipsmidler
Det store tipsforlig
De fremtidige tipspenge er fordelt. Vinderne blev de store idrætsorganisationer.
Et bredt flertal af folketingets partier er efter flere års tilløb enedes om fremtidige principper for fordeling af tipsmidlerne (også kaldet udlodningsmidler).
Behovet for en ny politisk aftale opstod i kølvandet på liberaliseringen af spilmarkedet i 2012. Liberaliseringen har ført til lavere indtægter for staten – og derved til lavere tilskud til de faste modtagere af tipspengene. Især de store idrætsorganisationer har mærket udhulningen i det faste driftstilskud.
Derfor har et bredt flertal af folketingets partier (de fire regeringspartier, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF) indgået en aftale, som fremtidssikrer nogle af modtagerne af tipsmidler.
Den principielle usikkerhed om tipsmidlerne består i, at overskuddet fra Danske Spil og Klasselotteriet varierer fra år til år. Dette har slutmodtagerne af midlerne kunnet leve med, så længe de samlede indtægter steg. Men da tipsmidlerne har en størrelse, som gør at udbetalingerne er afgørende for den daglige drift, skaber de årlige udsving for stor usikkerhed.
De sikre og de usikre
Fordelingen af tipspengene er relativt komplekst, idet det samlede overskud fra spil fordeles efter en række fordelingsnøgler mellem 6 forskellige ministerier. I spillet mellem ministerierne, ser Kulturministeriet ud til at få samme udbytte som hidtil.
Den politiske aftale indebærer en prioritering blandt modtagerne af tipspengene:
- Gruppe 1: de sikre
- Gruppe 2: de nogenlunde sikre
- Gruppe 3: taberne
I Kulturministeriet regi omfatter Gruppe 1 fx:
- Danmarks Idrætsforbund
- Dansk Firmaidrætsforbund
- Dansk Handicap Idrætsforbund
- Dansk Skoleidræt
- Dansk Ungdoms Fællesråd
- DGI
- Oplysningsforbundenes Fællesråd
- Sydslesvigs Danske Ungdomsforeninger
- Pulje til friluftsforeninger
- Pulje til handicaporganisationer og -foreninger
- Pulje til landsdækkende almennyttige formål
- Pulje til landsdækkende frivillige sociale organisationer
- Pulje til landsdækkende ældreorganisationer
- Driftspuljen til landsdækkende sygdomsbekæmpende organisationer
- Driftspuljen til mindre landsdækkende sygdomsbekæmpende organisationer
Kulturministeriets Gruppe 2 omfatter en række selvejende institutioner og formål:
- Anti Doping Danmark
- Handicapidrættens Videnscenter
- Hestevæddeløbssporten
- Idrættens Analyseinstitut
- Lokale- og Anlægsfonden
- Sport Event Denmark
- Team Danmark
- Pulje til andre idrætsformål
- Pulje til kulturelle formål
Gruppe 3 omfatter projektmidler:
- Almennyttige formål (fx Børnefonden, Fairtrade Mærket og Danmarks Naturfredningsforening)
- Sundhedsfremmende initiativer (fx indsats mod doping i fitnesscentre)
- Idrætspolitiske initiativer (fx Udsatte borgere (BROEN Danmark, DFUNK sport, GAME og Ombold), breddeidrætskommuneprojektet og integritetsindsatser indenfor idrætten: kamp mod matchfixing, korruption m.v.)
Efterfølgende evaluering
Den politiske aftale, som kræver accept i EU, forventes gennemført i 2018 og medfører, at Gruppe 1 sikres samme tilskud som i 2013, prisfremskrevet til 2018-niveau. Gruppe 2 sikres samme tilskud som i 2016, prisfremskrevet til 2018-niveau. Det beløb som herefter måtte være til overs, fordeles til Gruppe 3. Forventningen er, at Gruppe 3-projekterne, som i 2016 modtog 20,4 mio. kr., i 2018 vil modtage ca. 7,9 mio. kr.
Pengene fordeles således, at Gruppe 1 får det fastsatte beløb – inden der gives noget til Gruppe 2 og Gruppe 3. Og Gruppe 2 får penge, inden der gives noget til Gruppe 3. Dog: hvis det skulle vise sig, at der slet ikke er penge til Gruppe 3, skal dette diskuteres i forligskredsen. Med andre ord er der etableret en kattelem, som sikrer politisk stillingtagen, hvis det samlede beløb falder markant. Under alle omstændigheder skal aftalen evalueres efter senest tre år.