Aktuelt · Medier og internet · Musik · Politik
Facebook i januar: DR, DR og DR
DR tog hele sendefladen – på politikernes Facebookprofiler i januar.
Kulturminister Mette Bock, Liberal Alliance, brugte Facebook til at markere sin vigtigste beslutning forud for de medieforhandlinger, som forventes påbegyndt i februar:
Medieaftalen – og DR Koncerthuset
Regeringen har som forberedelse til de kommende forhandlinger om en ny medieaftale fået lavet en række analyser af DR’s økonomi.
De offentliggøres i morgen, så alle kan se ind i analyserne. Samtidig vil jeg benytte lejligheden til allerede nu at fastslå, at udskillelse af DR Koncerthus, aktiviteterne heri og ensemblerne ikke bliver en del af medieudspillet.
Mange har interesseret sig for denne del, og jeg kan lige så godt fastslå konklusionen herom inden det samlede udspil kommer. Så kan vi koncentrere diskussionerne om andre elementer.
Regeringen præsenterer sit medieudspil i begyndelsen af februar. Det glæder jeg mig til!
Opslaget opnår 61 likes, 36 delinger og 14 kommentarer. De fleste kommentarer forholder sig ikke til opslaget som sådan, men er blot negative overfor DR’s virksomhed som helhed. Enkelte kommentarer forholder sig positivt til ministerens melding.
Mogens Jensen, Socialdemokratiet, kommenterer også analyserne af DR’s økonomi:
Nu er det ganske vist: undersøgelser af DR’s økonomi, foretaget af Kulturministeriet, Erhvervsministeriet, Finansministeriet samt KPMG og Struense & Co, viser at det vil være dyrere at fjerne DR,s orkestre og ensembler ( 30-40 mio) samt DR Drama ( 17-29 mio) fra DR. Endvidere kan man af analyserne konkludere følgende:
* Skal man, som V og DF har foreslået, spare 25% ( 920 mio kr) skal der skæres dybt i indhold som nyheder, drama og dokumentar. Hvis det fx besluttes, og det er ikke nogen god ide, at DR slet ikke skal producere eller udkomme med indhold målrettet danskere under 40 og skal lukke DR3, P3, DR Ultra og P7 Mix, incl. alt godt indhold her, så vil det ”kun” give en besparelse 360 millioner kroner. Vil man nå 25% skal man yderligere lukke P4, DRK og Ramasjang
* Langt størstedelen af DRs midler ( 3,2 mia) går til programudgifter til indhold til danskerne. Og heraf går 95 procent til dansk indhold, mens kun cirka fem procent ( svarende til 150 mio kr) går til udenlandsk indhold
* Halvdelen af DR’s programbudget ( 1,5 milliard kroner) anvendes på det private marked.
Konklusion: Det er dyrere og dermed dumt at lægge koncerthus, orkestre/ kor og hele dramaproduktionen ud af DR. Skal der spares 25 % vil det betyde langt mindre dansk klassisk public service-indhold. Det vil ramme seere, lyttere og det danske kreative produktionsmiljø. Godt med fakta på bordet.
Han henviser til en artikel på b.dk: Mette Bock vil alligevel ikke tage koncerthuset fra DR og får ikke ballade med Venstre.
Opslaget opnår 165 likes, 28 delinger og 10 kommentarer, som stort set alle er enige med Mogens Jensen.
Mogens Jensen har et tilsvarende, kortere, opslag:
At DR’s koncerthus og orkestre/ensembler forbliver i DR er en helt rigtig beslutning af regeringen. Ny analyse viser at en udskilning vil fordyre driften med 30 mio kr. Hertil kommer at formidling og kvalitet ville blive udfordret…
Her henviser han til en artikel på dr.dk: Kulturminister: Koncerthus bliver i DR.
Dette opslag opnår 76 likes, 1 deling og 5 kommentarer. Kommentarerne er enige med Mogens Jensen. En enkelt spørger, hvorfor kvaliteten bliver udfordret, hvis koncerthuset udskilles. Til dette svarer Mogens Jensen, “Den risiko er der altid hvis du river et orkester op med rode og skal placere dem i ny organisation og økonomi.”
Morten Marinus, Dansk Folkeparti, er ikke enig med Mogens Jensen:
DF mener, at DR KUN skal være et mediehus – og altså i fremtiden IKKE drive orkester- og koncertvirksomhed. Det tager vi op i de kommende forhandlinger, selv om kulturministeren lige nu, er nået til anden konklusion.
Opslaget opnår 7 likes, 1 deling og en enkelt kommentar.
I et andet opslag skriver Morten Marinus:
Jeg mener det er en forkert løn strategi DRs ledelse har overfor disse lønstigninger/bonusser i direktionen.
Jeg forstår ikke at DRs bestyrelsesformand forsat ønsker denne fremgangsmåde i måden at lede DR på.
Han henviser til en artikel i Journalista.dk: Årsløn på 3.622.979 kroner rakte ikke – DRs generaldirektør scorede kæmpe lønforhøjelse i 2017.
Opslaget opnår 9 likes og en enkelt (enig) kommentar.
Også Mette Bock har yderligere at føje til diskussionen ud fra økonomianalysen af DR:
Undren…..
Vi har nu lagt de økonomiske analyser vedrørende DR offentligt frem. Det får nogle til at konkludere, at DRs budget ikke kan diskuteres eller reduceres. Det er overhovedet ikke tilfældet. Analyserne er tal. De politiske holdninger, drøftelser, prioriteringer og beslutninger tager vi fat på, når regeringen fremlægger sit udspil og indkalder til forhandlinger.
Det undrer mig også meget, at generaldirektør Maria Rørbye Rønn bastant udtaler, at en stribe kanaler skal lukke, hvis DR skal håndtere besparelser. Bare for god ordens skyld: Det er politikerne, der i medieforliget sætter rammerne for DRs indhold og produktion. Min forventning er, at DRs ledelse påtager sig den opgave, de bliver pålagt – uden at konkludere på forhånd.
Opslaget opnår 113 likes, 2 delinger og 14 kommentarer. Næsten alle kommentarer er negative overfor DR og i særdeleshed DR’s ledelse.
Endelig deler Mette Bock et eget indlæg i dagbladet Politiken,”Mette Bock: Hvad bilder du dig egentig ind, Knud Romer“.
Opslaget opnår 56 likes og 7 kommentarer, som gennemgående udtrykker mindre respekt for Knud Romer end ministeren gør.
Jacob Mark, SF, har to opslag frem mod medieforhandlingerne:
For et år siden meldte SF ud, at licensen skal afskaffes, fordi den er socialt uretfærdig. Det skabte en masse debat på mange forskellige medier.
I dag – her kort tid før medieforhandlingerne starter – ser der så endelig ud til at være flertal for ideen om at afskaffe licensen og indkræve over skatten i stedet.
Det er vigtigt og rigtig godt.
Han henviser til en artikel på dr.dk: Slut med licens: Politisk flertal vil lægge den over på skatten.
Opslaget opnår 224 likes, 2 delinger og 18 kommentarer. De fleste kommenatarer er enige. Mange præciserer dog, at det er vigtigt at fastholde armslængden til politikerne. Enkelte mener, at fællesfinansiering af DR helt skal ophøre.
I et andet opslag skriver Jacob Mark:
I den her tid, hvor de unge bliver bombarderet med dårligt indhold, ligegyldigt clickbait og fake news, og hvor mange unge lever i en osteklokke på sociale medier, er det virkelig vigtigt med nogle brede formater, der kan udfordre de unge.
Opslaget opnår 122 likes, 1 deling og 7 kommentarer.
En enkelt skriver: Der er nu også masser af kvalitet i kommerciel radio. Mener du at private aktører er lig med dårligt indhold, fake news osv. ? Det der er skævt er nok nærmere konkurrence vilkårene mellem Public Service og det private.
Jacob Mark svarer, at det private kan være godt, og at det private og public service understøtter hinanden.
En anden kommenterer: For DF som værner om det nationale og det danske sprog, synes jeg det er ulogisk, at de ønsker at skære de folkelige underholdningsprogrammer fra. Kan du forklare deres position?.
Jacob Mark svarer ikke på dette spørgsmål.
Julekalender og TV2
Ikke al mediediskussion handler om de kommende forhandlinger. Kulturminister Mette Bock forklarer sig i sagen om aflysningen af DR’s julekalender:
Jeg har i dag været i samråd om DR’s famøse julekalender ”Jul i republikken”, som blev kasseret i 11. time.
I den forbindelse er der blevet spekuleret i, om aflysningen er blevet truffet ud fra politiske hensyn.
DR har selv meldt ud, at det ikke er tilfældet – julekalenderen er efter ledelsens opfattelse blevet kasseret af redaktionelle årsager, pga. manglende kvalitet.Den forklaring tager jeg til efterretning.
Hvis vi fortsat skal have tillid til DR, er det altafgørende vigtigt, at DR’s redaktionelle valg ikke er underlagt politiske hensyn.
DR skal selvfølgelig være uafhængig af økonomiske, kommercielle og politiske interesser. DR skal have en fri og uafhængig stilling i forhold til statsmagten. DR bør aldrig redigere programmer og redaktionelt indhold ud fra politiske kriterier. Det er selve kernen i armslængdeprincippet.Hvis DR også i fremtiden – i en fokuseret, slankere version – skal være relevante for danskerne, er det vigtigt, at DR ikke lader sig bøje og påvirke på den redaktionelle front, selv når bølgerne går højt og kritikken er stor.
Uden redaktionelt mod og uafhængighed – ingen legitimitet.
Opslaget opnår 23 likes og 5 kommentarer. Et par af kommentarerne ønsker blot at nedlægge DR. En enkelt påstår, at det i samrådet kom frem, at ministeren ikke kender centrale dokumenter i sagen, og at det er hendes ansvar, at “udbede om en dybdegående redegørelse, der også afdækker hvilken kommunikation, der har været mellem ministeren, diverse folketingspolitikere og DR INDEN aflysningen.” Dette besvarer ministeren ikke.
Mogens Jensen, Socialdemokratiet:
Breaking News: Regeringen har fornuftigvis opgivet at sælge TV2, men vil nu fastholde staten som hovedejer af stationen, sådan som Socialdemokratiet har ønsket. Det er dog slet ikke nødvendigt at sælge 49%…
Han henviser til en artikel i Mediawatch: Venstre: Regeringen går efter at sælge halvdelen af TV 2 (betalingsadgang).
Opslaget opnår 29 likes, 1 deling og 5 kommentarer. Kommentarerne spreder sig fra enighed til de, som mener, at staten ikke skal eje mediehuse. En enkelt vil afskaffe licensen, hvilket Mogens Jensen bekræfter “Det kommer snart for der er nu politisk flertal for det i Folketinget”.
Kulturel ulighed
Mogens Jensen skriver:
Det er Socialdemokratiets DNA at bekæmpe kulturel ulighed og den negative sociale arv i adgangen til kulturtilbuddene. Læs om nogle af vores forslag her…
Han henviser til en artikel i Altinget.dk, Hvad vil S: Kultur er også for de økonomisk svage og indvandrere.
Opslaget opnår 54 likes og 4 delinger.
#metoo
Kulturminister Mette Bock om #metoo-kampagnen:
Til kamp imod krænkelser og chikane – også i kulturbranchen! #metoo
Ligestillingsminister Karen Ellemann og jeg har netop haft et godt konstruktivt møde med en række folk fra den danske teater- og filmverden, bl.a. Dansk Skuespillerforbund, Producentforeningen, Danske Filminstruktører, Danske Filminstruktører, @filmogtvarbejderforeningen FAF Teatrenes Interesseorganisation, DTF (Danske Teatres Fælles organisation) samt Den Danske Scenekunstskole og Filmskolen.
Vi har talt om, hvordan den danske teater-og filmbranche arbejder med at forhindre og reagere på chikane og seksuelle krænkelser, som er foregået i branchen, og hvordan vi fra politisk side kan støtte op om det arbejde.
Vi har også talt om hvordan, vi får understreget, at en sådan adfærd er uacceptabel på arbejdspladsen. Krænkende adfærd ødelægger ikke bare individuelle mennesker, men skader hele vores samfund.
Det er vigtigt og glædeligt, at organisationerne selv er gået forrest for at løse branchens problemer. Pt. bliver der bl.a. arbejdet på at formulere et kodeks for respektfuld opførsel, som skal bruges for alle ansatte i branchen. Der vil også komme en hotline, hvor man kan henvende sig, hvis man er blevet krænket eller føler sig dårligt behandlet – eller endda hvis man selv har krænket nogen. Det er skridt i den rigtige retning – og det er positivt at intet mindre end 17 film-og tv-organisationer og institutioner står bag.
Vi to ministre lover at bakke op om initiativerne – og følge dem tæt. Vi håber, at andre virksomheder og brancher vil lade sig inspirere af kulturbranchen. Vi skal problemerne til livs, så alle fremover føler sig trygge og respekterede på arbejdspladsen! #metoo
Opslaget opnår 62 likes, 20 delinger og 2 (nærmest enige) kommentarer.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 31. januar 2018.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.