Aktuelt · Kunst og museer · Medier og internet
Facebook i marts: DR og (næsten) intet andet
Marts blev en rigtig mediemåned i kulturpolitikken. Kun ministeren brugte Facebook til at skrive om andet end de igangværende medieforhandlinger.
Målt i likes var marts måneds mest populære Facebookopslag fra folketingets kulturordførere, disse to fra Zenia Stampe:
DR samler os som nation. Men DF lever af splittelse.
Hun henviser til et klip fra Debatten på dr.dk.
Opslaget opnår 758 likes, 54 kommentarer og 53 delinger. Langt de fleste kommentarer er enige med Zenia Stampe og glade for hendes formuleringer. En del har dog præcis den modsatte mening, uden i øvrigt at interessere sig for så meget andet end Zenia Stampes person.
I et andet opslag skriver Zenia Stampe:
Danmarks Radio samler danskerne. Det er derfor, Dansk Folkeparti hader DR. For DF lever af splittelsen. De lever af splittelsen mellem nye og gamle danskere. Mellem land og by. Mellem unge og gamle. Og derfor kan de slet ikke holde ud, at DR igen og igen formår at samle os danskere som én nation.
DF hader også DR, fordi DR er uafhængig. DF vil styre DR, som de i snart tyve år har styret dansk politik. Men det kan de ikke. DR bliver aldrig Den Korte Avis. Og derfor provokerer det DF ekstra meget, når DR scorer så højt på troværdighed blandt danskerne. Hvis DR ikke kan blive Den Korte Avis, så skal DR i det mindste mistænkeliggøres og marginaliseres.
Slaget om DR er slaget om Danmark. DF ønsker et land, hvor deres sandhed er ophøjet til den eneste sandhed. Og da det ikke kan lade sig gøre, så foretrækker de et splittet land.
Vi ønsker et Danmark, hvor der er plads til forskellige holdninger, men hvor vi samtidig har fælles institutioner, der favner os alle og samler os som nation.
Sådan en institution er DR. En institution, der afspejler Danmarks mangfoldighed, men som også styrker vores fællesskab og nationale sammenhængskraft. Der er derfor, DF hader DR. De vil have ensretning eller splittelse. Det er en farlig vej for Danmark.
Opslaget opnår 1.100 likes, 83 kommentarer og 156 delinger. Ved dette opslag er der nok en overvægt blandt de, som er uenige med Zenia Stampe, og som er stærkt kritiske til DR.
P3
Også SF’s Jacob Mark når mange med sit opslag om DR-debatten:
Hvis man lukker P3, der giver danskerne fantastisk sjove og intelligente programmer og som er en af danskernes yndlingskanaler… og hvis man lukker DR Ultra og Ramasjang, der leverer godt og sikkert indhold til børn og unge… og hvis man lukker DR K, der som en af de eneste kanaler i Danmark leverer kultur til danskerne… og hvis man lukker DR3, der er blevet en rygende succes blandt unge og er en af de mest virale redaktioner i Norden…
Ja, så er man først ved at være i mål med de store besparelser som de blå partier vil pålægge DR.Jeg synes, det er en katastrofe. Der er mangel på godt indhold til vores børn og unge. Der er mangel på stærke institutioner som kan levere kvalitetsnyheder ud til hele Danmark. DR skal reformeres, så vi slipper for de vanvittige sager, der har kørt over årene. Men at lave så store besparelser at programmer og kanaler, der er så populære vil lukke, synes jeg er tåbeligt.
Han linker til en artikel i Berlingske: Regeringen og DF har sat sig ind i et lukket rum for at slagte DR i ly for alle kritiske røster.
Opslaget opnår 405 likes, 27 kommentarer og 27 delinger. Stort set alle kommentarer er enige med Jacob Mark.
Licens
Jacob Marks andet opslag i mediedebatten handler om licensen:
Det er vigtigt, at licensen ser ud til at blive afskaffet. Licensen er forældet og uretfærdig og det er på tide, at man finder en anden måde at finansiere vores public service på.
Til gengæld er det voldsomt bekymrende at de blå partier vil slagte DR. De vil spare 700 mio på DR, og med deres politikersprog forklarer de, at DR bare skal “fokusere.”
Faktum er bare, at 700 mio kroner vil betyde massefyringer på Danmarks Radio. Og det vil betyde at programmer som P3, DR3, Ramasjang og Ultra vil være lukningstruede. Ikke engang hvis man lukker alle de programmer har man fundet den besparelse, som regeringen og DF vil pålægge DR.
Jeg mener helt sikkert godt, at DR kan gøre ting smartere. Fx slanke deres ledelse og skære i administrationen. Men selv hvis DR fjernede hele deres administration ville det kun være 5 % af de 20 % de skal spare.
I SF vil vi gerne styrke de danske medier i en tid med mere fake news og dårligt nyhedsindhold. Vi vil gerne have flere gode programmer til vores børn og unge.
Derfor kommer vi til at sige stort JA til at afskaffe licensen men stort NEJ til at slagte DR og mange af de programmer, som vi holder så meget af.
Opslaget opnår 285 likes, 22 kommentarer og 12 delinger. Kommentarerne går ikke blot i mange retninger, men i rigtigt mange retninger. En enkelt formoder, at besparelser på DR vil føre til færre genudsendelser (!). En vil hellere spare på DR end på hospitaler. Nogle er nervøse for, at armslængden til DR bliver for kort. En spørger, om ikke man kan lægge mere på nettet, hvortil Mark svarer, at det ikke vil give væsentlige besparelser. En vil spare på administrationen, hvortil Mark svarer, at selv ved nedlæggelse af samtlige administrative stillinger, vil det kun give 5% besparelse.
I et andet opslag glæder Søndergaard sig over afskaffelsen af licensen:
I snart 20 år har Enhedslisten arbejdet for en afskaffelse af licensen. Langt om længe er 10-øren nu også faldet hos regeringen og DF. Men så vælger de saftsusemig, at gøre det på den mest asociale måde, som de kan finde. Med deres model vil direktøren i Vedbæk også fremover kun skulle betale det samme som SOSU-assistenten i Ballerup. Hvornår begynder DF at opføre sig bare en smule socialt?
Han henviser til en artikel på dr.dk: Licensen i kroner og ører fra 1925-2018.
Opslaget opnår 244 likes, 61 kommentarer og 18 delinger. Også her varierer synspunkterne stærkt. En gennemgående kommentar er, at når almindelige fødevarer som mælk koster det samme for den rige som for den fattige, bør licensen også koste det samme for rig som for fattig. Nogle er bange for armslængden. Nogle vil blot lukke DR. Nogle vil blot lukke Enhedslisten!
Pio
Mogens Jensen, Socialdemokratiet, har flest opslag med forskellige vinkler i mediedebatten. Flest likes får han til et opslag om Netavisen Pio:
Venstre vil fjerne mediestøtten til Netavisen Pio fordi den kritiserer Venstre og de borgerlige. Grotesk, men jeg går ud fra at det så også betyder at man vil fjerne mediestøtten fra Berlingske og Jyllandsposten, når de kritiserer Socialdemokratiet…
Han linker til en artikel i Berlingske: Netavis vækker vrede i Venstre: Det er Socialdemokratiets forlængede arm.
Opslaget opnår 133 likes, 18 kommentarer og ni delinger. Stort set alle kommentarer er enige med Mogens Jensen. En enkelt uenig skriver “Fjern al mediestøtte, den har resulteret i at alle medier nu er socialdemokratiske, selv Børsen. Hvorfor skal vi tvinges til at betale for det?”.
Besparelser DR
Mogens Jensen får også stor respons på et opslag, hvor han afkræfter påstanden om at Socialdemokratiet vil skære 20% på DR:
Politiken skriver idag at Socialdemokratiet er klar til at acceptere nedskæring på DR på 20%. Det er ikke rigtigt og det er ikke blevet sagt til Politiken. Vi mener stadig det bør være muligt at lave et bredt medieforlig, men det kræver at regeringen ikke er ultimative omkring den økonomi, der skal være til rådighed for produktion af dansk public-service-indhold. Og nu venter vi så iøvrigt på regeringens egentlige medieudspil, så vi kan få det samlede billede, før vi tager samlet stilling.
Han henviser til en artikel i Altinget.dk: Derfor tror Socialdemokratiet stadig på bredt medieforlig.
Opslaget opnår 94 likes, 29 kommentarer og 23 delinger.
Det gennemgående synspunkt blandt kommentarerne er, at Socialdemokratiet ikke skal gå med til at spare på DR overhovedet.
I et andet opslag opsummerer Mogens Jensen:
I dagens kronik i Jyllandsposten opsummerer jeg Socialdemokratiets prioriteter for det kommende medieforlig.
Han linker til en artikel i Jyllands-Posten: Der er brug for bedre dansk public service, ikke mindre.
Opslaget opnår 46 likes, to kommentarer og tre delinger. Kommentarerne er enige i kronikkens budskaber.
Dette uddybes i et andet opslag:
Et af elementerne i Socialdemokratiets medieudspil er en styrkelse af public-servicepuljen, sådan at flere ideer og programmer fra Danmarks mange kreative produktionsmiljøer kan realiseres, men vi stiller som krav at hovedparten af programmerne skal produceres sammen med og bringes på vores fælles public-servicemedier DR, TV2, TV2-regionerne og radio 24syv.
Her linker han til en artikel på dr.dk: Socialdemokratiet: Flere private skal lave public service.
Opslaget opnår 31 likes, ni kommentarer og en deling. Kommentarerne er gennemgående uenige med Mogens Jensen, de ser ingen grund til at udlicitere public service-opgaver til andre end DR.
Endelig linker Mogens Jensen også til en egen blogartikel på TV2: Hvorfor er DR blevet skurken?.
Opslaget opnår 41 likes, en enkelt kommentar og tre delinger. Kommentaren er enig med Mogens Jensen.
Om salg af TV2
Om regeringens planer om at sælge TV2, skriver Mogens Jensen:
Regeringen er tilsyneladende helt ligeglad med om der er flertal for et salg af TV2 i Folketinget, når man allerede nu, uden forhandling med medieforligskredsen, nedsætter en bestyrelse, der skal sælge TV2. Det er urimeligt og endnu en brik til billedet af en regering der også med ultimative krav til nedskæringer af public service bare tromler sig frem mod et snævert medieforlig…
Han linker til en artikel i Berlingske: Socialdemokratiet: Regeringen tromler oppositionen med udnævnelse af ny TV 2-bestyrelse.
Opslaget opnår 81 likes, 11 kommentarer og 12 delinger.
Alle kommentarer er enige med Mogens Jensen, gennemgående med brug at kraftudtryk om regeringen. En enkelt skriver dog: “Det husker du lige, når du selv kommer til hovedbordet på et tidspunkt”.
I et andet opslag om samme emne, skriver Mogens Jensen:
43% af danskerne er totalt imod et salg af TV2. Kun 15% ønsker at sælge mere end halvdelen af stationen. Det er helt i tråd med Socialdemokratiets holdning. Det er en dårlig ide at sælge TV2, for vi kan ikke kontrollere hvem, der køber og på sigt kan vi ikke opretholde public-service-forpligtelser og dermed kvalitetsindhold som nyheder, drama og dokumentar.
Han linker til artikel i Mediawatch: Et flertal af danskerne er imod at sælge hele TV 2.
Dette opslag giver 58 likes, tre kommentarer og tre delinger. Kommentarerne er delte, en siger sælg, en anden sælg ikke.
Søren Søndergaard fra Enhedslisten skriver:
En ny undersøgelse viser at kun 15% af befolkningen ønsker et totalt slag af TV2. De fleste er imod at sælge noget af TV2 overhovedet. Det forstår jeg godt. Uanset påstanden om det modsatte, så vil et salg af TV2 før eller senere føre til mindre public service og flere udenlandske b-film. Men regeringen lytter ikke. For den er privatisering en religion. Skal vi ikke gøre det til et hovedtema i næste valgkamp?
Han henviser til en artikel i dagbladet Politiken: Befolkningen er ikke med på ideen om at sælge hele TV 2.
Opslaget opnår 134 likes, 31 kommentarer og 16 delinger. Kommentarerne går i mange retninger: en del bruger anledningen til at kritisere regeringen generelt, en del til at gå imod enhver form for privatisering, en del synes TV2 er så ringe, at man lige så godt kan sælge kanalen, nogle at man bør sælge DR og beholde TV2, en del bruger anledningen til almindelig kritik af Enhedslisten. Der er ingen dialog mellem nogle af de mange synspunkter.
Mogens Jensen har også to opslag om Facebook og Google:
Facebook, Google og andre tjener multi mange milliarder i Europa og Danmark. Selvfølgelig skal de betale skat ligesom alle andre og bidrage til de samfund som de tjener penge på!
Han henviser til en artikel på dr.dk: Mette Frederiksen: Løkke skal kræve skat fra Facebook.
Opslaget opnår 34 likes og tre delinger.
Og i et andet opslag:
Ja – det er simpelthen nødvendigt at Facebook og Google bidrager til financiering af dansk medieindhold…
Her linker han til en artikel i Zetland: Google og Facebook har en milliardforretning i Danmark. Hvor meget skat tror du, de betaler?.
Opslaget opnår 36 likes og to delinger.
DF
Modsat oppositionen, har regeringssiden ikke travlt med at bruge Facebook til mediedebatten. Kun en enkelt ordfører har i marts forholdt sig til mediedebatten, Morten Marinus fra Dansk Folkeparti:
God dag idag. Licensen bliver afskaffet og vi får et mere fokuseret DR ????????????
Allerede tilbage i 2016 foreslog vi fra Dansk Folkepartis side, at DR skulle beskæres markant. I dag blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om rammen for DR’s økonomi de kommende fem år. En aftale, der betyder, at DR’s budget beskæres med 20 procent i perioden, og medielicensen bortfalder.
Det er en fremragende aftale, som er til glæde for at mangfoldigt medielandskab. Alt for længe har DRs monstrøse størrelse presset private mediehuse. Nu får vi så et mere fokuseret DR, der skal koncentrerer sig om public service.
Opslaget opnår 15 likes og to kommentarer. Begge kommentarer er uenige. Den ene skriver “seriøsitet byttes med Paradise Hotel”, den anden, at man stavnsbinder folk ved at flytte finansieringen fra licens til skat.
Kulturministeren
Kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance) går til gengæld ind i mediedebatten med fynd og klem:
Kære alle – det er en god dag for liberale. Ingen havde for et par år siden forestillet sig følgende:
1. Mediestøtten reduceres markant.
2. DR beskæres med 20 procent
3. Licensen afskaffes og restfinansieres IKKE via bundskatten, men ved at en planlagt FORHØJELSE af personfradraget nu FORHØJES en smule mindre end planlagt. Men det forhøjes fortsat!
Ved I hvad? Uden Liberal Alliances kamp ville vi aldrig være nået så langt. At nogle synes, at det slet ikke er godt nok, er så ok. Men alternativet – altså aftale uden LA – ville have set helt, helt anderledes uliberalt ud.
Opslaget opnår 125 likes og 41 kommentarer. Opslaget sætter åbenlyst begrebet liberal på spil. En del mener ikke, at en skattefinansiering kan være udtryk for liberal politik. En del mener, at et svækket DR ikke kan være liberal politik. En del beklager sig over de fordelingspolitiske konsekvenser af skatteændringerne.
Ministeren skriver også om DR:
DR som Kulturinstitution:
Flere har efterspurgt, at jeg skal sige konkret hvilke programmer og kanaler DR skal lukke. Samtidig udtrykker mange stor bekymring for, at armslængden nu går fløjten, når Licensen omlægges til finanslov.
Man kan jo ikke begge dele – både være mere konkret og holde sig længere på afstand. Vi kommer til at diskutere DRs prioritering, når vi efter den samlede medieaftale – som også omhandler TV2, dagbladene, nye medier, TV2 regionerne mv., skal fastlægge en public service kontrakt.
Men min vision for DR er, at DR i mindre grad skal ligne markedet og i højere grad skal prioritere at være en kulturinstitution og kulturformidler. Det savner jeg ganske enkelt i det danske mediebillede. Heldigvis producerer og leverer også andre indhold af høj kvalitet.
I respekt for, at DR selv skal have indflydelse på, hvordan udviklingen i de kommende år skal være, bliver jeg derfor ikke mere konkret før medieaftale og public service kontrakt skal på plads. Men overskriften er: Kulturinstitution! Der vil fortsat blive tilført mere end 3 milliarder årligt til DR – og det er altså en del!
Hun henviser til et eget debatindlæg i Kristeligt Dagblad: Mette Bock: Nej, kvalitet kommer ikke kun fra DR.
Opslaget opnår 54 likes og 16 kommentarer.
Kommentarerne reflekterer over mange elementer i det kommende medieudspil: at det bliver svært at friholde dansk indhold fra den kommende nedskæring, at man skal undgå at komme i samme situation som de italienske medier, at licensen skal afskaffes, at DR skal privatiseres, at licensen ikke skal afskaffes og nok især, at der skal skæres på DR’s cheflag.
Om det snarlige medieudspil skriver ministeren:
Gennem et år har jeg forberedt det medieudspil, jeg på regeringens vegne præsenterer efter påske. Det bliver den mest gennemgribende ændring vi længe har set – alene af den grund, at borgernes medieforbrug ændrer sig markant i disse år. Jeg glæder mig!
Forslag til prioriteringer er kommet i en lind og spændende strøm gennem mange måneder. I dag fra DF og S, der vil flytte Radio 24/7 til Jylland.
Jeg mener, vi skal sikre fire balancer:
1. Mellem statsejede og private medier.
2. Mellem gamle og nye medier.
3. Mellem den ældre og den yngre generations forbrug.
4. Mellem landsdækkende og regionale/lokale medier.
Hvad mener du?
Opslaget opnår 21 likes, 41 kommentarer og 1 deling.
En del af kommentarerne siger, at Staten slet ikke skal blande sig i mediernes virke (ej heller med penge). En del er uenige i forslaget om at flytte Radio 24/7, hvortil Mette Bock svarer, at de skal spørge DF og S om dette. Mette Bock er i øvrigt flittig til at svare på kommentarer.
Og så: fra arkiverne
Ministeren har også plads til at skrive om andet end mediepolitik:
Besked fra min datter:
– Museumsverdenen lever! Det tog en time at komme ind på Nationalmuseet. Min arm er ved at falde af 😊 Men der blev delt vingummier ud i køen, så det gik 🐣
Mig: JA – hurra for museerne. De lever, udvikler sig, åbner sig og tiltrækker mennesker i alle aldre!
Opslaget opnår 18 likes og en enkelt kommentar.
Og om de frivillige på arkiverne:
308.277!
Så mange dokumenter har godt 500 frivillige digitaliseret på Rigsarkivet alene i 2017.
Det er en kæmpe demokratisering af vores fælles kulturarv. Filerne indbefatter f.eks. strafferegistre, dødsattester, jordemoder-protokoller mv.
Det giver os allesammen mulighed for at søge informationerne om os selv og vores fælles historie – hjemme fra sofaen. De mange frivillige skaber på den måde grundlag for, at vi kan få indsigt i vores kulturarv og historie, og dermed forstå sammenhængen mellem fortid, nutid og fremtid.
TAK til alle de frivillige! I er vore dages store helte!
Opslaget opnår 21 likes og 4 positive kommentarer.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 31. marts 2018.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.