Søndag Aften

    Kulturpolitik - med andre ord

    • Arkitektur og design
    • Biblioteker
    • Film
    • Kunst og museer
    • Litteratur
    • Medier og internet
    • Musik
    • Politik
      • EU
      • Finanslov
      • Kommunerne
    • Teater og dans
      • Seneste

        Helt aktuelt

      • Lige mange kulturpenge til vest som øst

        maj 2, 2022

      • Den langsomme ligestilling og flere gamle kunstnere

        maj 2, 2022

    Aktuelt · Biblioteker · Film · Finanslov · Kunst og museer · Medier og internet · Politik

    Facebook: Film, museer og biblioteker

    • december 3, 2018
    Share
    Print Friendly, PDF & Email

    Facebookdiskussionerne blev skarpere end sædvanligt, da partierne konfronterede hinandens synspunkter om bl.a. film, biblioteker og museer i november.

    Tidligt i november indgik samtlige folketingets partier en ny filmaftale (se Søndag Aften arkiv).

    Inden aftalen blev indgået, havde Mogens Jensen, Socialdemokratiet, denne kommentar til Dansk Folkeparti:

    DF har tydeligvis ikke forstået, at også i filmens verden er det nødvendigt at bruge penge på udvikling og eksperimenter, for at få de bedste film og filmskabere. De ville fjerne talentudviklingen under DFI, hvilket ville have været ødelæggende for dansk film.

    Han henviser til en artikel på dr.dk: DF: Filminstituttet har klattet penge væk på smalle film ingen vil se.

    Opslaget opnår 61 likes, syv kommentarer og seks delinger. De kommentarer, som forholder sig til opslagets indhold, er enige med Mogens Jensen.

    Uenighederne bilægges dog, da aftalen bliver indgået.

    Mogens Jensen skriver:

    Vi har her til aften indgået en aftale mellem alle Folketingets partier om fremtidens filmstøtte.
    Socialdemokratiet beklager at det ikke har været muligt at få tilslutning fra Regeringen og DF til at skaffe nye, nødvendige midler til dansk filmproduktion gennem at pålægge de internationale streamingtjenester et bidrag på 3%.
    Vi lægger dog vægt på, at der med aftalen er sat ambitiøse mål for dansk films udvikling, herunder at danske films markedsandel i biografer øges og at midlerne til de regionale filmfonde øges, således at der i højere grad kan produceres film i og om hele Danmark.
    For Socialdemokratiet er det væsentligt at det også, som noget nyt, er lykkes at få en formulering i filmaftalen, der understreger at Danmark bygger på ordnede forhold på arbejdsmarkedet og at det forventes at filmbranchen udøver sin virksomhed i respekt for dette.
    Endelig er det med aftalen sikret, at talentudviklingen i hele landet styrkes helt fra skolealderen af, at indsatsen mod piratkopiering skærpes og at digitalisering og udbredelse af filmarven fortsættes.

    Opslaget opnår 36 likes og tre delinger.

    Morten Marinus, Dansk Folkeparti, skriver:

    I går aftes indgik Alex Ahrendtsen og jeg, på vegne af Dansk Folkeparti, ny filmaftale med regeringen og Folketingets øvrige partier. Vi kan blandt andet glæde os over, at der fremover bliver sat ambitiøse mål for Dansk Filminstitut (DFI). Der skal fremover være en gennemsnitlig markedsandel for danske film på 29 % af solgte biografbilletter, og hvert år skal 10 danske film skal være set af et samlet publikum på over 1.000.000 på tværs af relevante platforme eller mindst 250.000 solgte billetter i gennemsnit for de 10 bedst sælgende film. For at DFI kan nå dette mål, vil instituttet blive nødt til at satse mere på brede og kommercielle film, der henvender sig til et stort publikum. Det kan vi kun være glade over.
    Vi styrker også det regionale med flere penge til eksisterende filmfonde såsom Den Vestdanske Filmpulje og Filmfyn (35 mio. kr.), og der er afsat 69 mio. kr. om året til nye filmfonde uden for hovedstadsregionen, hvis kommunerne afsætter mindst 10 mio. kr. til det. Derudover fortsætter vi digitaliseringen af dansk filmarv med 17 mio., og dansk filmmusik bliver registreret. Vi skaber også lighed blandt filmværkstederne, så København fremover skal medfinansiere for at få statslige støttemidler, sådan som de tre øvrige har været kommunalt medfinansieret af Viborg, Odense og Århus. Derudover får vi en ekstern analyse af DFI’s driftsbudget for at se, om der kan ske rationaliseringer og effektiviseringer, herunder huslejeniveau mm. Der bliver også igangsat samarbejde mellem kulturministeriet og justitsministeriet for at komme piratkopieringen til livs.

    Opslaget opnår 29 likes og fem kommentarer. Alle er tilfredse med aftalen.

    Endelig skriver kulturminister Mette Bock, Liberal Alliance:

    Ny filmaftale for de kommende fem år!
    Større fleksibilitet, flere skal se danske film, udvikling af filmtalent, stærkere regionale filmfonde – jeg glæder mig til store filmoplevelser!

    Opslaget opnår 11 likes og tre kommentarer. De to kommentarer kalder det “spildt statsstøtte”, den tredje tror det er en god aftale.

    Der er dog flere opslag om filmpolitik fra kulturministeren, som åbenlyst kommer til at føle sig misforstået:

    Dén film mangler:
    Jeg har en drøm – tænk, hvis Lars von Trier ville udfordre sig selv maksimalt og lave en film, der mundede ud i håb, glæde og hyldest til livet. En opbyggelig film om alt det smukke, som livet også består af. Kom nu, Lars – jeg ved, at du kan

    Opslaget opnår 49 likes, 38 kommentarer og 12 delinger. Samtlige kommentarer er stærkt negative til Mette Bocks opslag – gennemgående ser man det som et indgreb i den kunstneriske frihed.

    Dagen efter følger Mette Bock op med et nyt opslag:

    Kan se, at rigtig mange er enormt forargede over mit opslag i går, hvor jeg med glimt i øjet forsøgte at opstille et “benspænd” for vores fremragende filmskaber Lars von Trier – med reference til de benspænd, han lavede for Jørgen Leth i 2003.
    Det var HELT utilladeligt af mig, kan jeg se af kommentarsporet. Sænk skuldrene. Jeg blander mig ikke. Og ser frem til – forhåbentlig – flere enestående og grænsebrydende film af Lars von Trier.

    Opslaget opnår 29 likes, ti kommentarer og to delinger. Langt de fleste kommentarer er kritiske til Mette Bocks opslag om von Trier, de fleste af disse er dog kritiske til ministeren i det hele taget. Enkelte forsvarer ministerens position med at humoren har ringe vilkår blandt de politisk korrekte.

    Brugerbetaling på bibliotekerne?

    Også bibliotekerne giver anledning til en anspændt diskussion, denne gang mellem Mogens Jensen og kulturministeren.

    Først Mogens Jensen:

    Kulturminister Mette Bock og Liberal Alliance er klar til at indføre brugerbetaling på bibliotekerne. Socialdemokratiets svar er et klart NEJ!

    Mogens Jensen henviser til en egen blog på TV2.dk: Nej til Bocks brugerbetaling på biblioteket.

    Opslaget opnår 330 likes, 63 kommentarer og 67 delinger. Samtlige kommentarer er helt og aldeles enige med Mogens Jensen.

    Dette får Mette Bock til at replicere:

    Bibliotekerne:
    Mogens Jensen (S) har en rigtig dårlig vane. Han tillægger mig holdninger, intentioner og planer, jeg ikke har. Lige nu påstår han, at jeg ønsker at indføre brugerbetaling på bibliotekerne. Det gør jeg ikke. Tværtimod er jeg på rundtur i hele landet sammen med Leon Sebbelin (R) fra KL, for at drøfte med borgerne, hvordan vi kan udvikle bibliotekerne. Folkeoplysning, adgang til litteratur, myndiggørelse. På en ny tids præmisser.
    Tænk, hvis vi kunne have en reel debat om reelle uenigheder. Jeg bliver trist til mode, når politiske kolleger, som jeg i øvrigt har et godt samarbejde med, finder det nødvendigt at opfinde konflikter, der ikke er der. Lad os drøfte de reelle uenigheder. Respektfuldt.

    Opslaget opnår 75 likes og otte kommentarer. Kommentarerne er gennemgående stærkt nedladende overfor Mogens Jensen.

    Radioavisen og licens

    Mogens Jensen, Socialdemokratiet, skriver:

    Endnu en konsekvens af Regeringen og DF’s besparelser på DR: Der skæres ned på Radioavisen på P1, P2, P3 og P4, som konsekvens af at redaktionen reduceres med 25%. Hertil kommer at 2 daglige TV-aviser og DR-Dagen forsvinder. Uforståeligt i en tid hvor der aldrig har været mere brug for troværdige nyheder.

    Mogens Jensen henviser til et Ritzau-telegram bragt i Kristeligt Dagblad: DR skærer på radioavisen efter politisk sparekniv.

    Opslaget opnår 94 likes, syv kommentarer og seks delinger. Kommentarerne er enige med Mogens Jensen, en enkelt ønsker, at DR skal spare på “selv-reklamer”.

    Den helt modsatte opfattelse af DR møder man i kommentarsporet hos Mette Bock, som lægger ud:

    Snart får du, og rigtig mange andre danskere, et brev om, at din licens bliver 600 kroner billigere fra 2019, og fremadrettet udfases den helt og omlægges til at køre over skatten.

    Hun henviser til en artikel på politiken.dk: Millioner af danskere får snart et brev: 600 kroner skæres af licensen.

    Opslaget opnår 112 likes, 47 kommentarer og 14 delinger. Næsten samtlige kommentarer er stærkt utilfredse med, at LA ikke afskaffer enhver form for tvangsbetaling til DR. Det fyger med skældsord over ministeren.

    Museerne

    Mogens Jensen skriver:

    Dansk Folkeparti vil straffe museer, de ikke kan lide. Sådan kan vi naturligvis ikke lave et nyt tilskudssystem til museerne. Det skal bygge på saglige, faglige kriterier, være gennemsigtigt, sikre en fair geografisk dækning og understøtte kvalitet og udvikling på museerne. Herudover lægger Socialdemokratiet også vægt på, at der også er incitament til at rette op på den sociale skævhed blandt publikum på museerne.

    Han henviser til en artikel i Berlingske: DF vil skære i støtten til de moderne kunstmuseer i storbyerne.

    Opslaget opnår 132 likes, 19 kommentarer og 15 delinger. Samtlige kommentarer – bortset fra en enkelt  – er helt enige med Mogens Jensen. Den ene, der er uenig, mener at nogle museer “svømmer i tilskud” og er derfor glad for den debat, DF har sat i gang.

    Kulturministeren deltager ikke i den polemik, men ser mere på gode nyheder for museerne:

    Det går GODT for museerne. Besøgstallene er steget med 34 procent siden 2011 og samtidig er entreindtægterne steget med 82,4 procent. Det er en rigtig flot udvikling – stor tak til museerne, som er med til at åbne vores øjne og ører!

    Opslaget opnår 17 likes og en enkelt kommentar, som efterlyser mere detaljerede besøgstal. Mette Bock svarer, at hun også kunne synes, dette ville være interessant.

    Mere kulturarv fra ministeren:

    Kulturarv åbner flere muligheder:
    Jeg er imponeret over resultaterne af kulturarvskommuneprojektet, hvor 16 kommuner igennem de sidste 13 år har undersøgt, hvordan kulturarv kan bruges aktivt til at løse nogle af de udfordringer med butiksdød og manglende fritids- og kulturtilbud, som mange kommuner har.

    Mette Bock henviser til en pressemeddelelse fra Slots- og Kulturstyrelsen. Opslaget giver fire likes og to kommentarer.

    Ydermere glæder kulturministeren sig:

    Kulturen er efterspurgt og værdsat af borgerne:
    Se lige her – Århus og Aalborg har spurgt borgerne, hvad der gør deres by god at leve i. Svaret er entydigt i begge kommuner: Kultur har afgørende betydning. Det overrasker mig ikke, for kulturen er fundamentet for det hele.

    Opslaget opnår otte likes og to kommentarer.

    Omprioriteringsbidraget

    Mogens Jensen får en diskussion med sine egne følgere gennem to opslag om omprioriteringsbidraget:

    Socialdemokratiet vil nedsætte 2%-omprioriteringsbidraget på kulturinstitutioner til 0,5%, der skal bruges på nye kulturinitiativer fra 2022. Herudover vil vi tilføre vi 604 mio kr. til kulturen de næste 4 år, der bl.a skal bruges på initiativer, der kan bryde den sociale skævhed i adgangen til kultur.

    Han henviser til en artikel på dr.dk: Socialdemokratiet vil skrue ned for sparekrav til museer fra 2022.

    Opslaget opnår 78 likes, otte kommentarer og 11 delinger. Kommentarerne bakker gennemgående op om Mogens Jensens synspunkt, dog med en række modificeringer. Èn mener, at man så blot fortsætter den borgerlige regerings besparelser. Èn mener, at det er uambitiøst kun delvist at nedsætte sparekravet – og endda først fra 2022. Èn troede at alle 2%-besparelser forsvandt.

    En enkelt synes at DF’s forslag på kulturområdet er bedre end Socialdemokratiets egne, men undlader dog at konkretisere, når Mogens Jensen spørger til, hvilke DF-forslag der hentydes til.

    I et senere opslag forklarer Mogens Jensen sig grundigere:

    Der har været flere der har spurgt ind til financieringen bag min udmelding idag om omprioriteringsbidraget på kulturområdet, som vi også har drøftet i dag i Folketingsalen. Og hermed lidt uddybende om dette:

    Regeringen har i hele denne valgperiode sparet på kulturen. Det har haft konsekvenser for danskernes adgang til kultur i hele landet. Og 40% af besparelserne har ramt kulturen i provinsen.

    Vi kan ikke lave om på regeringens politik. Den må stå for deres egen regning. Men den er ikke holdbar i længden. Derfor er det godt, at regeringen langt om længe er parate til at spare 504 mio. kr. mindre på kulturen i løbet af de næste fire år sammenlignet med deres tidligere planer.

    Og det bakker Socialdemokratiet op om, men vi mener, at der er brug for en yderligere håndsrækning – særligt i årene 2020 og 2021.

    Man har kunne få det indtryk, at Socialdemokratiets forslag vil reducere råderummet. Det er naturligvis ikke tilfældet.

    Socialdemokratiet tager udgangspunkt i den ramme, regeringen foreslår. Og derudover foreslår vi at tilbageføre engangsbevillinger på 50 mio. kr. i 2020 og i 2021 fra omprioriteringsbidraget til målrettede indsatser, der sikrer, at flere får adgang til kulturen i hele landet.

    Der vil fortsat være færre penge til kulturområdet i de kommende år sammenlignet med i dag. Men Socialdemokratiets forslag udgør et målrettet løft af kulturområdet i 2020 og 2021 sammenlignet med det, regeringen lægger op til. Og det er der brug for.

    Socialdemokratiet og regeringen er heldigvis enige om, at nedskæringerne på kulturområdet helt skal stoppe fra 2022. Regeringen vil fortsætte omprioriteringsbidraget på 2% ,men fremover skal pengene blive på kulturområdet. Socialdemokratiet vil nedsætte omprioriteringsbidraget til 0,5% og de midler der fremkommer ved dette skal anvendes til nye initiativer på kulturområdet.

    Opslaget opnår 16 likes, to kommentarer og tre delinger. Den ene kommentar kan ikke se behov for et omprioriteringsbidrag i det hele taget. Den anden fremhæver, at der er brug for initiativer, som mindsker den sociale ulighed.

    Finansloven

    Kulturminister Mette Bock skriver:

    Kulturens finanslov:
    Kulturen er der endnu ingen, der har nævnt på pressemødet. Så gør jeg:
    En kulturpakke på mere end 700 mio over de kommende fire år – til gavn for borgere, kunstnere og kulturinstitutioner i hele landet. Kulturen er fundamentet for det hele, og er for alvor kommet på dagsordenen!

    Opslaget giver 26 likes og 13 kommentarer. Næsten alle kommentarer er utilfredse med, at staten øger kulturudgifterne, “pengene ligger bedst i borgernes lommer”. En enkelt ytrer glæde over, at der afsættes 5 mio. kr. til digitalisering af kulturarven, som han synes skal gå til de lokale arkiver landet over. En enkelt forsøger at berolige de øvrige kommentatorer med, at der stadig spares over 600 mio. kr. på kulturen over de næste tre år.

     

    Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 30. november 2018.

    For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.

    • Tilbage Norsk kulturredegørelse
    • Næste En retfærdig kulturpolitik?

      Læs også:

    • Det decentrale Kulturdanmark maj 2, 2022
    • Når vi taler om balancer maj 2, 2022
    • Verdens top-kunstmuseer maj 2, 2022
    • Færrest biblioteksbøger i København marts 7, 2022
    • AAA
    • NYHEDSBREV

      Vil du have det månedlige nyhedsbrev?

      • Tidligere udgaver
    • Artikler der fortjener flere læsere

      • Velkommen til 98 nye kulturudvalg
      • Pas på, momsen kommer!
      • Facebook i november: finanslov, mediepolitik og woke
      • Bibliotekshistorie: bog og arkitektur
      • Kunstskoleelever bliver i branchen
    • Mest læste

      • Færrest biblioteksbøger i København
      • Bibliotekerne: øgede materialeudgifter
      • Bibliotekerne: Teenagere som superlånere
      • Teatre: Mindre publikum, bedre økonomi
      • Yderligere fald i biblioteksudlån
    • Arkiv

      • maj 2022
      • april 2022
      • marts 2022
      • februar 2022
      • januar 2022
      • december 2021
      • november 2021
      • oktober 2021
      • september 2021
      • august 2021
      • juni 2021
      • maj 2021
      • april 2021
      • marts 2021
      • februar 2021
      • januar 2021
      • december 2020
      • november 2020
      • oktober 2020
      • september 2020
      • august 2020
      • juni 2020
      • maj 2020
      • april 2020
      • marts 2020
      • februar 2020
      • januar 2020
      • december 2019
      • november 2019
      • oktober 2019
      • september 2019
      • august 2019
      • juni 2019
      • maj 2019
      • april 2019
      • marts 2019
      • februar 2019
      • januar 2019
      • december 2018
      • november 2018
      • oktober 2018
      • september 2018
      • august 2018
      • juni 2018
      • maj 2018
      • april 2018
      • marts 2018
      • februar 2018
      • januar 2018
      • december 2017
      • november 2017
      • oktober 2017
      • september 2017
      • august 2017
      • juni 2017
      • maj 2017
      • april 2017
      • marts 2017
      • februar 2017
      • januar 2017
      • december 2016
      • november 2016
      • oktober 2016
      • september 2016
      • august 2016
      • juni 2016
      • maj 2016
      • april 2016
      • marts 2016
      • februar 2016
      • januar 2016
      • december 2015
      • november 2015
      • oktober 2015
      • september 2015
      • juli 2015
      • juni 2015
      • maj 2015
      • april 2015
      • marts 2015
      • februar 2015
      • januar 2015
      • december 2014
      • november 2014
      • oktober 2014
      • september 2014
      • august 2014
      • juni 2014
      • maj 2014
      • april 2014
      • marts 2014
      • februar 2014
      • januar 2014
      • december 2013
      • november 2013
      • oktober 2013
      • september 2013
    • Tags

      Alternativet biblioteker biografer Birgitte Bergman Copenhagen Phil corona Dansk Folkeparti Det Kongelige Teater DR e-bøger ebøger Enhedslisten ereolen.dk EU Facebook film Finanslov Joy Mogensen kommuner Konservative kulturarv Kulturministeriet København licens Mette Bock Mogens Jensen Morten Marinus Museer Musik musikskoler Naser Khader Nationalmuseet Norge public service Radio24syv scenekunst SF Socialdemokratiet Statens Kunstfond streaming Sverige Søren Søndergaard TV2 Venstre Zenia Stampe
    • Støttet af Statens Kunstfonds Tidsskriftstøtteudvalg
    • Home
    • Aktuelt
    • Facebook: Film, museer og biblioteker
        • Arkitektur og design
        • Biblioteker
        • Film
        • Kunst og museer
        • Litteratur
        • Medier og internet
        • Musik
        • Politik
        • Teater og dans
        • Kontakt
        • Nyhedsbrev
        • Om Søndag Aften
        • Privatlivspolitik

        © 1997-2021 Søndag Aften. All rights reserved.