Aktuelt · Medier og internet · Politik · Teater og dans
Facebook i marts: FM4 til debat og teateraftale
Aftalen om at sende FM4 langt væk fra hovedstaden vakte intern debat hos LA og Konservative. Alle partier er tilsyneladende enige om scenekunstaftalen.
Regeringen og Dansk Folkeparti blev i marts enige om udbudsreglerne for FM4-kanalen, som i de sidste 8 år har været drevet af Radio24syv. Det affødte nogen debat i regeringspartiernes bagland.
FM4
Den konservative medieordfører, Naser Khader, har først dette opslag:
Medieordfører Naser Khader (K) afviser fuldstændigt at acceptere Dansk Folkepartis krav:
»Vi har lavet en aftale, den er lukket. Vi vil ikke ændre på det, der er aftalt. Nu må vi holde op med at spænde ben for processen, det eneste, vi opnår, er at skabe usikkerhed. Hvis man hæver kravet om, hvor mange medarbejdere, der skal væk fra København, til mere end 60 procent, kan man ligeså godt lukke radioen. Radio24syvs succes hænger i høj grad sammen med beliggenheden,« siger han.
Opslaget opnår 152 likes, 34 kommentarer og tre likes. Kommentarerne er gennemgående helt enige med Khader.
To uger senere har Khader dette opslag:
Khader kalder det en decideret »forkert beslutning«, men forklarer, at de Konservative ikke har haft meget at kæmpe imod med:
»Det er svært at stritte imod med de seks mandater, vi har,« siger han.
»Jeg har ikke på noget tidspunkt lagt skjul på, at jeg synes, det er en dårlig idé at flytte bare dele af Radio24syv uden for København. Det er en radio, der blev igangsat af en konservativ kulturminister (Per Stig Møller, red.) for at give blandt andet P1 større konkurrence, og 24syv har faktisk gjort P1 bedre,« siger Naser Khader.
»Radio24syvs succes bygger på beliggenhed, fordi vi kan ikke komme udenom, at København er Danmarks hovedstad, og de fleste meningsdannere bor i København. Man vil jo gerne have politikere og beslutningstagere ind i radioen, og de fleste – også dem, der er valgt i Jylland – tilbringer det meste af deres tid i København,« siger Khader og tilføjer:
»Der er enormt stor forskel på at være med i en debat over telefonen og være med i en debat i studiet.«
Opslaget opnår 156 likes, 23 kommentarer og fire delinger. Kommentarerne er gennemgående enige med Naser Khader i det problematiske i at rykke FM4 til Jylland. De fleste syne,s det er problematisk, at Konservative lader DF bestemme regeringens mediepolitik. Enkelte mener, at al statsstøtte til medier skal ophøre.
Kulturminister Mette Bock har efterfølgende dette opslag:
Udbud af FM4:
Jeg kan se, at det vækker en del debat, at udbudet af FM4 (i dag 24/7) rummer krav om, at 70 procent af de redaktionelle medarbejdere skal placeres vest for Storebælt (110 km fra Kbh).
Det svarer præcis til den aftale, der oprindeligt blev indgået – med en omregning! Det viste sig nemlig efter aftalens indgåelse, at EU ikke tillader, at der stilles krav krav om placering af administrative medarbejdere, kun redaktionelle. Med afsæt i tal fra 24/7s årsregnskab, er der foretaget en omregning, så den skønnede andel af den samlede medarbejderstab fortsat svarer til den oprindelige aftale. Altså nu ingen administrative, da EU ikke tillader krav herom, men flere redaktionelle. Samtidig fastholder vi den oprindelige aftale om placering af de nu 70 procent vest for Storebælt, selvom der har været debat om at kravet skulle ændres til placering i Jylland.
Der er flere, der har ytret ønske om at byde på kanalen denne gang. Radio 24/7 har gjort det fremragende, men nu bliver der tilsyneladende konkurrence. Det bliver spændende.
Opslaget opnår 134 likes (hvoraf 98 er “vrede” og 12 “kede af det”) og hele 116 kommentarer samt tre delinger. Samlet set udtrykker de mange kommentarer virkelig stor skuffelse over, at Liberal Alliance har accepteret Dansk Folkepartis krav. Mette Bocks udgangsreplik “Det bliver spændende”, får en del bidske kommentarer. Ud fra kommentarerne kan man konstatere, at ministeren ikke har sine egne vælgere med sig i dette kompromis.
Anderledes stille er diskussionen hos Dansk Folkeparti, hvor medieordfører Morten Marinus har dette opslag:
Endelig klar til at sende FM4 i udbud. Vi mener, der er stort behov for en taleradio, der har og tager sit udgangspunkt i provinsen. Det er godt, at der i fremtiden kommer en radio, der ser på Danmark og København udefra og ind i stedet for kun den anden vej.
Morten Marinus henviser til en pressemeddelelse fra Kulturministeriet: GENUDBUD AF DEN FJERDE LANDSDÆKKENDE PUBLIC SERVICE-RADIOKANAL (FM4). Opslaget opnår fire likes.
Måske er der fortsat et håb for Radio24syv. Det giver Marianne Jelved, De Radikale, i hvert fald udtryk for:
Radio 24syvs frihed
Når vi vinder valget, og der bliver et andet flertal, så fjerner vi kravet om tvang, som de blå har bestemt, når 70 procent af medarbejderne skal placeres 110 km fra København. Må vi være fri(e)!
Opslaget opnår hele 1.500 likes, 94 kommentarer og 104 delinger. Samtlige kommentarer er enige Med Marianne Jelved. Ganske mange spørger dog, hvordan Marianne Jelved vil opnå flertal for dette, når Socialdemokratiet har meldt, at man ikke vil ændre i betingelserne efter valget. Dette svarer hverken Marianne Jelved eller andre på.
Stemmeaftale om scenekunst
Mette Bock er dog mere tilfreds med den aftale om scenekunst, som bliver indgået med et bredt flertal:
Aftale om investeringer i scenekunsten!
Jeg er meget glad for, at det i dag er lykkedes at indgå en aftale mellem regeringen, DF, S, SF og R om at konvertere passiv teaterstøtte til aktive investeringer. Det vil sikre udviklingsmuligheder for en række teatre over hele landet. Mere teater til flere mennesker!
Opslaget opnår syv likes.
Morten Marinus er også glad for aftalen:
Så er der lavet en ny teater aftale, for lokal og engsteatre.
Det er godt nyt for Nordjylland, hvor Vendsyssel Teater får 3,1 mio mere om året.
Og så der også flere penge på vej til Thy Teater.
Han henviser til Stemmeaftale om ændringer på scenekunstområdet.
Opslaget opnår otte likes.
Også Venstres Bertel Haarder er glad for aftalen:
Bredt teater-forlig: Egnsteatrene i Fredericia, Randers og Hjørring får et stort løft ligesom en stribe teatre på Fyn, Sjælland (Næstved og Holbæk) og Lolland-Falster (Maribo) samt Aveny-T på Frederiksberg og mange andre i hele landet.
Opslaget opnår 20 likes og to (irrelevante) kommentarer.
Mogens Jensen, Socialdemokratiet, har to opslag om aftalen:
Fredericia Teater, Randers Egnsteater, Vendsyssel Teater, Baggårdsteatret og 14 andre egnsteatre styrkes sammen med Aveny Teatret med den brede teateraftale, som et bredt politisk flertal indgik igår aftes. Læs hele aftalen her…
Mogens Jensen henviser til en artikel i Altinget.dk: Ny bred aftale sender millioner til egnsteatre i provinsen.
Opslaget opnår 19 likes og to kommentarer. Den ene kommentar opfordrer til, at man gør det samme med musikken.
Mogens Jensen får dog større opmærksomhed med dette opslag:
Socialdemokratiet er gået med i en bred teateraftale, der økonomisk styrker en lang række, dygtige egnsteatre over hele landet og giver dem mulighed for at nå ud til et endnu større publikum. Samtidig har Socialdemokratiet sikret at tilskuddene til børns teaterbilletter ikke blev beskåret, som regeringen ellers havde foreslået.
Opslaget opnår 58 likes og seks kommentarer. En kommentar er glad for, at børneteatrene blev reddet. En kommentar mener, at Danmarks Teaterforeninger bør rase over aftalen. En anden kommentar handler om det ærgerlige i at indgå en aftale så kort tid før et valg. Til dette svarer Mogens Jensen, at alle teaterpolitiske aftaler netop er opsagt, hvorfor partierne står frit for at indgå nye aftaler efter et valg, også gerne med Enhedslisten og Alternativet.
Bock vs Khader
Der er åbenlyst ikke enighed i regeringspartierne om forløbet frem til udbuddet af FM4.
Kulturminister Mette Bock skriver:
Siden jeg blev valgt i 2011, har jeg haft det princip, at jeg ikke refererer fra lukkede møder og ikke taler til baggrund. Politiken forsøger i dag at rekonstruere forhandlingsforløbet omkring udbudet af FM4, det nuværende Radio24Syv.
Jeg er imidlertid imod fake news – og har tilmed skrevet under på, at jeg vil bekæmpe det, når jeg støder på det. Derfor vil jeg lige oplyse følgende:
1. Naser Khader var fraværende den dag medieaftalen blev indgået juni.
2. Naser Khaders krop var til stede på et møde med regeringsordførerne i sidste uge. Men han har åbenbart haft en mental absence. For på mødet orienterede jeg om, at vi nu ville lukke drøftelserne med DF om FM4 udbudet. Alle nye krav i forhold til juni-aftalen ville blive afvist. Men vi ville loyalt holde ånden i aftalen fra juni. Da vi ifølge EU ikke kan stille krav om placering af administrative medarbejdere, konverterede vi til journalistiske, så andelen af medarbejdere placeret udenfor hovedstaden, ville blive det samme som aftalt.
Når Khader hævder, at han blev orienteret om det på SMS, er det ikke korrekt.
Folkevalgte kan vælge at være politikere på præcis den måde, de vil. Jeg forsøger at være loyal overfor mit parti, min regering og de aftaler, jeg er med til at indgå. Og jeg stiller naturligvis op til kritik, også når jeg bliver gennembanket og trukket gennem sølet.
Hellere dét end at løbe med halve sandheder for at redde egen ryg.
Jeg beklager at Radio24Syv ikke vil byde på FM4, men har fuld respekt for ejernes beslutning
Dette opslag får 138 likes, 76 kommentarer og seks delinger. Samtlige kommentarer er stærkt negative, primært i forhold til ministerens ansvar for lukningen af Radio24syv, men også for ministerens forsøg på at løbe fra sit eget ansvar.
Naser Khader, svarer i et eget opslag:
Kulturminister Mette Bock og Radio 24syv
Jeg bliver nødt til at tilbagevise kulturminister Mette Bocks kommentar om forhandlingerne om Radio 24syv.
1. Nej, jeg var ikke fysisk til stede ved det omtalte møde i juni måned sidste år. Jeg måtte tage til USA, og derfor aftalte jeg med vores politiske ordfører Mette Abildgaard, at hun tog med i stedet for mig. Mette Bock havde forsikret mig om, før jeg rejste, at vi ikke ville give os på at flytte mere end 20% af Radio 24syv, så det stolede jeg på. Jeg havde på de konservatives vegne under flere måneders medieforhandlinger sagt nej og nej til større udflytning af Radio 24syv. Det samme gjorde Venstres medieordfører Britt Bagger. Jeg rejste altså af sted i den overbevisning, at vi havde fredet 24syv.
Jeg var i telefonisk kontakt med Mette Abildgaard under det meste af mødet, og det ved Mette Bock udmærket godt, for jeg ved, Mette Abildgaard på mødet sagde, at hun skulle ud og vende forhandlingerne med mig – flere gange. Og det kan Mette Abildgaard bekræfte! Jeg husker, at mine børn, som var på ferie med mig i USA, var meget irriterede, fordi jeg talte så længe i telefon. Thulesen Dahl var med på mødet via Skype; pludselig var han jo indover i stedet for sin medieordfører, og det endte som bekendt med en procentsats lidt over 50 procent. Mette Abildgaard kæmpede meget imod beslutningen, men det endte med, at vi godt kunne leve med det, for det kunne 24syv også, forstod jeg fra sidelinjen.
Selvom vi havde forhandlet flere måneder, så ændrede det hele sig altså markant på én aften så meget, at der nu stod en procentdel på minimum 50%. Hvis vi på nogen måde havde vidst, at det på grund af matematik og beregninger reelt kunne ende på 70%, så havde vi sagt stort nej.
Så skete der det, at Radio24syv klagede til EU-kommissionen, og så blev vi i sept 2018 gjort opmærksomme på, at man ikke måtte tælle de administrative medarbejdere med i procentdelen. Så for at det skulle blive det samme antal medarbejdere, blev det altså en større procentdel af de redaktionelle medarbejdere.
Da debatten for nyligt startede om 80%, ringede jeg til Mette Bock, mens hun var i Texas, og hun forsikrede mig om, at nu stod vi fast – vi giver os ikke på de 60%, som nu så ud til at blive den reelle del af de redaktionelle medarbejdere. Det budskab ville hun give finansminister Kristian Jensen, som ifølge hende skulle forhandle med Thulesen Dahl.
2. Ja, jeg var med på mødet med de andre medieordførere i forrige uge, hvor vi blev orienteret om, at antallet af redaktionelle medarbejdere reelt kunne blive højere, måske 68%, måske endda 70%, men jeg sagde, at smertegrænsen for os var 60%. Jeg husker, at jeg sagde til Mette Bock, at hun skulle appellere til DF om at holde sig til 60%.
Og jo, jeg fik en SMS godt en halv time før offentliggørelse, hvor der stod, at nu var aftalen på plads.
Mette Bock har i øvrigt givet mig indtryk af, at de sidste forhandlinger lå mellem finansministeren og Thulesen Dahl, hvilket også har undret mig; at vi ordførere ikke skulle være med – men det viser sig, at det var Mette Bock selv, der forhandlede det sidste på plads med Peter Skaarup, og forhandlingerne foregik i Finansministeriet. Det har hun ikke fortalt mig – det har jeg fået at vide af andre.
For at opsummere: Mette Bock har forsikret mig om, flere gange i processen, at vi ikke ville give os. Fakta er, at Mette Bock gav sig hver gang. Hun kæmpede ikke nok for at bevare 24syv.
Den konservative kulturminister Per Stig Møller igangsatte radio 24syv, som er den største mediesucces siden TV2, Mette Bock kæmpede ikke nok for 24syv.
Naser Khaders opslag får 219 likes, 64 kommentarer og 18 delinger. Også her er de fleste kommentarer uenige i det geografiske krav til FM4. De fleste mener, at de konservative skulle have stået fast under forhandlingerne. En del synes dog, at staten helt skal undlade at støtte medier.
Kulturforbrug
Mogens Jensen skriver i et opslag:
En ny stor analyse viser at danskerne er storforbrugere af kultur og samtidig mener, at kunst og kultur er meget vigtig for personlig dannelse, samfundets sammenhængskraft og for børns udvikling. Lad os bruge det til at styrke den politiske opbakning til kulturens rolle i Danmark i årene fremover.
Mogens Jensen henviser til en artikel i Altinget.dk: Ny analyse afdækker stort dansk kulturengagement: Nu skal politikerne tale det op.
Opslaget opnår 83 likes, ni kommentarer og syv delinger. Kommentarerne går i virkelig mange forskellige retninger. En taler for at etablere Kulturens Analyseinstitut. En synes, det er mærkeligt, at vælgere åbenbart lader kultur have høj prioritet, når man bosætter sig, men lav prioritet på stemmesedlen. En spørger om Mogens Jensen, hvis han bliver kulturminister, vil nøjes med at omprioritere på kulturområdet eller vil sikre flere penge. En vil gerne nedlægge kulturministeriet. En håber, Mogens Jensen bliver kulturminister. En vil have mere brugerbetaling på kultur (så blev vist alle tænkelige synspunkter repræsenteret, red.).
Mogens Jensen skriver i et andet opslag:
Socialdemokratiet holder idag kulturkonference om kulturel ulighed. Og de nyeste tal fra Danmarks Statistik bekræfter at vi har en vigtig opgave at løse for at få alle med i kunst- og kulturlivet:
– 26 procent af danskerne benytter sig slet ikke af de klassiske
– Henholdsvis 33 og 32 procent af pensionister og ledige benytter sig ikke af samfundets kulturtilbud, mens det kun gælder 13 procent af studerende og 24 procent af beskæftigede borgere.
– Kun 12 procent af danskere med en videregående uddannelse er ikke-brugere af kulturen, imens andelen er næsten tre gange så høj for danskere med en grundskole/gymnasial uddannelse (32 %) eller en erhvervsfaglig uddannelse (31 %)
-Personer fra familier med høje indkomster deltager næsten tre gange så meget i kulturtilbud som personer fra lavtlønnede familier. Således er det kun 12 procent af personer fra højindkomstfamilier som klassificeres som ikke-brugere, imens det gælder hele 31 procent af danskere fra lavindkomstfamilier.
Opslaget opnår 59 likes, 19 kommentarer og to delinger. De fleste kommentarer kritiserer Socialdemokratiets opbakning til flytning af FM4 til det jyske. Enkelte fremhæver konkrete områder som er ramt for hårdt af sparekniven.
Mere medie
Kulturminister Mette Bock skriver:
Momsmæssig ligestilling af trykte og digitale medier fra 1. juli 2019!
Det er et halvt år tidligere end planlagt. Ligestillingen har jeg arbejdet for i mange år – ja, helt fra min tid i mediebranchen før jeg blev politiker. Nu får de elektroniske aviser gavn af nulmomsordningen allerede til sommer. Det vil forbedre vilkårene og styrke omstillingen.
Uanset, hvor irriteret man kan blive på medierne, uanset hvor meget vi udsættes for fake news, er frie medier afgørende i et demokrati. Og troværdig journalist kan udkomme på mange måder! Både på papir og på net.
Opslaget opnår 11 likes, to kommentarer og en deling. En kommentar er glad for “digital ligestilling”, en anden efterlyser lovgivning med borgerligt liberalt indhold.
Mogens Jensen lægger op til fortsat mediepolitisk debat med dette opslag:
Regeringen og DF har svækket dansk medieindhold, sprog og kultur med det seneste medieforlig og de sidder på hænderne, når det drejer sig om at få de internationale mediegiganter til lommerne. Socialdemokratiet vil styrke public service og sikre at mediegiganterne også betaler til produktion af dansk medieindhold.
Mogens Jensen henviser til en artikel i MediaWatch: Socialdemokratiet vil forhandle nyt medieforlig ved regeringsskifte (bag betalingsmur).
Opslaget opnår 184 likes, ti kommentarer og 32 delinger. Alle kommentarer er glade for meldingen fra Socialdemokratiet.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 31. marts 2019.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.