Flere steder i Europa oplever lokale beboere, at deres byer oversvømmes af turister. Storbyer forsøger at regulere de værste effekter, men en ny modbevægelse er måske under opsejling.
CulturCommentar:
CulturCommentar:
I Rom har bystyret besluttet sig for en række forbud og indgreb som især skal ramme byens mange turister: laver man en Anita Ekberg og bader i en af byens mange springvand, giver det bøde, udendørs indtagelse af alkohol i glas mellem kl. 22 og kl. 07 giver en bøde på 150 Euro og den som klæder sig ud som gladiator for at lokke turister til at give penge for fotos får en bøde på 400 Euro.I Firenze kan det give en bøde på 500 Euro, hvis du spiser på gaden i centrum af byen.
I Barcelona har bystyret besluttet, at der ikke må etableres flere hoteller i den centrale del af byen, ligesom der er sat grænser for Airbnb-ordninger. Der er indført højere afgifter for turistbusser – og vanskeligere parkeringsmuligheder. Man har også forbudt grupper af Segway- og cykelturister i bestemte områder.
Barcelonas bystyres strategi bygger på et ønske om flere turister, som bliver i længere tid og færre, som kun er på lynophold.
I Venedig har de lokale beboere dannet en protestbevægelse, som har arrangeret demonstrationer mod de mange turister i kanalbyen.
Amsterdam – nu med strand
I Holland har den nationale turistorganisation vedtaget en strategi, hvor man ophører med at annoncere udenlands for at få turister til landet (Se Søndag Aften arkiv). I stedet vil man udvikle områder med få turister, så besøgende lokkes væk fra Amsterdam. Man har også fokus på bæredygtig og CO2-neutral turisme.
Med 18 mio. besøg årligt oplever byens en mio. indbyggere, at ejendomspriserne stiger uforholdsmæssigt, at gader og stræder er overfyldte med turister og at byens særlige attraktion, coffee-shops, giver store problemer. Utilfredse borgere er begyndt at kalde byen for Venedig! Byen Zandvoort, 40 km fra Amsterdams centrum er omdøbt til ‘Amsterdam Beach’ for at lokke turister ud fra byen.
Det globale billede
World Travel & Tourism Council (WTTC) har i Destination 2030: Global Cities’ Readiness for Tourism Growth udpeget 50 storbyer, som er særligt udfordrede af stigningen i turistbesøg. Stockholm er den eneste skandinaviske by i denne sammenhæng. Stockholm, Amsterdam, Barcelona, Paris, Rom og San Fransisco nævnes blandt de byer, hvor det er vigtigt at udvikle en politik for bæredygtig turisme, at styre turiststrømmene, for Airbnb-løsninger og skabe større borgerinddragelse.
I mange europæiske lande diskuteres krydstogtskibenes indvirkning på klimaet.
Next stop Denmark
I Danmark har vi endnu ikke nået samme konfliktniveau som i andre europæiske lande. Overturisme er endnu ikke nået op på den politiske dagsorden. Københavns Kommune har forsøgt at sætte loft over Airbnb-udlejningen. Beboere i turistprægede områder, fx Københavns Indre By eller Skagen, protesterer med jævne mellemrum mod vandalisering af byrum.
Hvor turisme og turismepolitik indtil nu har været entydigt positive begreber, kan vi imødese, at diskussionerne om turisme bliver langt mere komplekse. Bæredygtighed bliver også et tema.
Strategier for spredning af turister gennem placering af nye hoteller og overnatningsmuligheder findes i den politiske værktøjskasse.
De konservative har valgt at udpege en turisme-ordfører i denne periode. Det er langt fra sikkert, at det er ud fra de bekymringer, der spores rundt om i Europa. Men det kan meget vel være, at folketingets øvrige partier skal ruste sig til at turisme bliver et politikområde som handler om andet end mere og mere. Vil politikerne vente på at problemerne opstår – eller agere proaktivt?
Tom Ahlberg
Ansv. redaktør