Aktuelt · Finanslov · Kunst og museer · Politik · Tipsmidler
Facebook i december: Omprioriteringsbidraget forsvandt
Omprioriteringsbidraget, esport og idrætspolitik – og nye meldinger fra Konservative, var blandt kulturpolitikkernes Facebookmarkeringer i december.
Der var tværpolitisk glæde over, at omprioriteringsbidraget forsvandt gennem finanslovsaftalen for 2020. Ellers var det idrætten, som havde kulturpolitikkernes årvågenhed i den sidste måned med en vikarierende kulturminister.
Omprioriteringsbidraget forsvandt
Fungerende kulturminister, Rasmus Prehn, Socialdemokratiet, får lov til at lægge ud med sin glæde over, at andre partier ændrede regeringens finanslovsforslag:
Fantastisk at vi nu får sat en stopper for besparelserne på kulturen! Vi kan nå store politiske resultater, når vi løfter i flok
Opslaget opnår 322 reaktioner, heraf hele 122 kommentarer. Stort set samtlige kommentarer handler om Radio24syv. De enkelte, som forholder sig til selve finansloven, er glade for, at besparelserne stopper.
Ministeren fulgte op med at lægge en video op på sin Facebookside, “En rigtig god aftale på det kulturelle område”.
Dette opslag opnår 51 reaktioner.
Blandt regeringens støttepartier, havde Charlotte Broman Mølbæk, SF, dette opslag:
Nu er det endelig slut med de borgerlige besparelser på vores kultur👏🏻🙏👌
Hvis vi bliver ved med at spare bliver billetpriser meget dyrere, hvilket skaber ulighed. Og nye kunstnere og mindre projekter får langt sværere med at få en fod indenfor. Så det er en rigtig god nyhed, at finansloven har fjernet omprioriteringsbidraget(som bare burde hedde nedskæringer 🤥).
Nu kan vi begynde en ny tid, hvor vi prioriterer kulturen, så flere børn og unge kan være med. Og hvor vi giver mere plads til skæve nye initiativer. Kulturen skal være bred og mangfoldig og den skal være for alle 🤩
Opslaget opnår 103 reaktioner. Kommentarerne er gennemgående positive.
Også i oppositionen var der glæde over finansloven. Her Birgitte Bergman, Konservative:
Regeringen og dens støttepartier skal have ros for ikke at spare på kulturområdet.
Det holdt hårdt. Det har været en mærkesag for mig personligt, men også for Det Konservative Folkeparti, at afskaffe besparelserne.
Opslaget opnår 34 reaktioner.
Venstres Stén Knuth, var mindre glad for finansloven:
Børn og unge skal bevæge sig mere i folkeskolen. Det halter gevaldigt. Får vi børn til at bevæge sig, skaber det bare så meget mere godt med sig. Socialisering, sundhed, læring og en idrætskultur der hænger ved – på tværs af køn, alder og religion. Ministeren ved det halter. Jeg har stillet spørgsmål, jeg har haft hende i samråd. Og vi er enige. Men er der handling bag de fine ord. Nej. Ikke med ét ord, eller én krone er der afsat. Det er dybt problematisk, og helt uforståeligt. Men jeg/vi giver ikke op. Næste træk, et åbent samråd med hende og den konstituerende Kulturminister – hvordan vil de sørge for at alle børn/unge får bevæget sig.
En anden super vigtig dagsorden, som ikke er skænket ét eneste ord, selvom vi i Danmark har noget af det bedste i verden, og som skaber fællesskaber, inkluderer, integrerer, og som teknologisk kan skabe mange arbejdspladser – det er esport og gaming. Det har fat i vort samfund som vi ikke har begreb om, og som regeringen og støttepartier ikke med ét ord eller økonomi er med til at sætte en retning på.
Opslaget opnår 91 reaktioner. Alle seks kommentarer er enige med Stén Knuth.
Idrætspolitik
Stén Knuth havde mere om idrætspolitik:
I kender mig, vokset ud af idrætten, bevægelsen og foreningen, båret af stærke værdier det har givet mig.
Som Venstres idrætsordfører vil jeg gøre det klart, at vi har en aftale indtil vi laver en ny.
Den værende ordning om fordeling af tips- og lottemidler skal evalueres i starten af 2021.
Når den skal det, skal vi altid kunne tåle at drøfte om fordelingen skal være anderledes. Fordi der i idrætten, og dem der løfter ude i foreningerne, er bevægelse og bevægelser som vi skal handle på.
Jeg er selv stærkt optaget af udsattesporten, som får borgere på kanten af livet, lyst til livet.
Jeg er stærkt optaget af esporten/gamingen, som i de her år har fat i unge som vi ikke helt har forstået, de unge skal have et foreningstilbud som er båret af de værdier Danmark er bygget på.
Og jeg er stærkt optaget af den særlige opgave ind i folkeskolen om bevægelse, som kræver resurser, for at hjælpe de lærer, som kæmper med, at få en god bevægelses kultur ind i de unges hverdag.Det er alle 3 grupper hvor potentialet er enormt, når vi tænker bevægelse, sundhed og et samfund der hænger bedre sammen.
Derfor min melding i dag, som jeg er glad for at blevet grebet af mine gode kollegaer i folketinget.
Vi skal kunne tåle at se og handle på når området bevæger sig, så vi kan få flere med.
Opslaget henviser til en artikel på dr.dk: Bred politisk enighed om eftersyn af Lotto-milliarder: ’Vi bliver nødt til at hjælpe nye aktører’.
Opslaget opnår 55 reaktioner, alle otte kommentarer er positive.
Fungerende kulturminister, Rasmus Prehn, skriver om idræt:
Idræt er afgørende for sundheden, for det sociale fælleskab og for den demokratiske dannelse. Interviewet rummer også en hyldest til vore dygtige lærere, der knokler en vis del ud af bukserne, samt en reflektion over, at meget i folkeskolen kunne være lettere, hvis flere børn dyrkede mere idræt: Større koncentration, fokus og ro.
Opslaget henviser til en artikel i dagbladet Politiken: Minister: »Hvis man som lærer putter 10 timer i sådan en indsats, så vil man opleve at få 100 gode timer tilbage«.
Opslaget opnår 152 reaktioner. De 27 kommentarer går i flere retninger. En del synes ikke, politikerne skal pålægge skolerne yderligere opgaver og erindrer om, at folkeskolereformen har ødelagt meget for det lokale foreningsliv. En del mener ikke, at skolerne skal få børn og unge til at gå til idræt. Nogle mener ikke, at aktiviteter i skolerne skal begrundes ud fra konkurrencestatsparametre.
Sten Knuth følger dette op:
Det bringer håb om, at der er bevægelse i flertallet, når den fungerende Kulturminister Rasmus Prehn, S træder ind på den bane Venstre, Danmarks Liberale Parti har kæmpet for og på det seneste halve år. Og jeg skal kun kort skue tilbage og undre mig over hvorfor det skal tage et halvt år at komme hertil, og så ellers rette blikket mod 2020, hvor indsparket fra ministeren bringer håb.
Super artikel om bevægelse, idræt, esport, udlodningsmidler, og fokus på eliten.
Bevægelsen er så vigtig at vi for 5 år siden bragte det ind ved lov i folkeskolen. Det skal vi have mere fokus på. Idræt og bevægelse er bare et rigtig godt middel til på tværs af køn, religion og udfordringer at samle og skabe forståelse.
Og det kan esport også. Esport har et potentiale som er svært at forstå. Skal det tøjles af politikker? Det kan jeg være usikker på. Men vi skal have en strategi, og vi skal understøtte, at flere kommer med i foreningslivet, og skal have en drøftelse af unge spilleres retssikkerhed. Det har Venstre en af dagene nogle meldinger på hvad vi foreslår.
Udlodningsmidler – tror jeg det vil være uklogt at tage hul på diskussioner på nu. Jeg har sagt det før. Venstre holder den aftale der er indgået, men ser frem til at evaluere aftalen i starten af 2021 som aftalt. Men vi skal se om vi bl.a. kan få flere udsatte med. Og så bør en del af de midler som esporten putter direkte i statskassen – i år 22 mio.kr. – jf svar fra ministeren, om ikke de bør gå tilbage til esporten for at styrke foreningstanken.
Bredde og elite – to områder som ikke er hinandens modsætninger men forudsætninger. Der skal være en bredde for at få materiale til eliten. Og eliten skal vise vejen for dem i bredden der vil denne vej.
Også dette opslag henviser til en artikel i dagbladet Politiken: Minister: Sådan vil lærere opleve, at det lige pludselig bliver lettere at styre en klasse, der tier stille og lytter.
Opslaget opnår 32 reaktioner.
Rasmus Prehn har flere opslag om idrætspolitik:
Idræt er sundt, sjovt og socialt. Derfor skal vi have flere med.
Rasmus Prehn henviser til en egen kronik i Jyllands-Posten: Vores forhold til idræt er blevet en ulige kamp.
Opslaget opnår 118 reaktioner, heraf 20 kommentarer, hvoraf de fleste bakker op om ministerens synspunkter.
Om doping skriver ministeren:
Selvfølgelig skal der slåes hårdt ned på doping!
Opslaget henviser til en artikel i BT: Forarget minister reagerer på skandale: ‘Det er fuldstændig uacceptabelt’.
Opslaget opnår 98 reaktioner, heraf ti kommentarer. Kommentarerene er enige med Rasmus Prehn.
Ministeren har også et opslag om homofobi, hvor han henviser til en video: Kamp imod homofobi i dansk idræt.
Opslaget opnår 267 reaktioner, heraf 13 kommentarer, hvoriblandt de relevante bakker op om ministerens markering.
Talenter vigtigere end geografi
Konservative Birgitte Bergman har dette opslag:
LAD OS HYLDE TALENTET !
Det er vigtigt, at kulturen kommer ud til alle afkroge af Danmark, men det skal ikke ske på bekostning af det enkelte talent. Det har jeg skrevet en artikel om i Altinget i dag.
Opslaget henviser til en egen artikel på Altinget.dk: Konservative: Statens Kunstfond skal støtte talentet og ikke geografien.
Opslaget opnår 33 reaktioner. En enkelt kommentar påpeger, at Konservative var med i et medieforlig, hvor netop geografien var afgørende.
I et andet opslag med politisk brod, skriver Birgitte Bergman:
KOMMER JULEGAVEN TIL MUSEERNE…
Lad os få en aftale, som ikke presser museerne til konkurs. Over 30 museer fra M/S Museet for Søfart til Fregatten Jylland til Odens by museer står til at skulle tilbagebetale ca. 500. mio. kr. til Arbejdsmarkedets Feriefond – men det er en gammel sag. Og ganske ENKELT ikke rimeligt.
Birgitte Bergman henviser til en artikel på Altinget.dk: Museumsdirektør: Gæld til feriefond truer vores eksistensgrundlag.
Opslaget opnår seks reaktioner.
Endelig har Birgitte Bergman et opslag om krydsfeltet mellem kultur og erhverv:
BYD OP TIL DANS
Jeg tror på, at der ligger et vækstpotentiale i krydsfeltet mellem kultur og erhverv. Parterne skal bare finde hinanden først og have mulighed for at byde op til dans. Det fik jeg bekræftet i dag på et erhvervsmøde i Helsingør.
Hamletscenen har store ambitioner og vil give deres brand nye vækstmuligheder. Er du interesseret, så grib fat i Lars Roman Engel.
Forholdet mellem kreative vækstmiljøer og investormiljøet i Danmark skal modnes, så der er gode muligheder for at skabe flere hurtigtvoksende vækstiværksættere i de kreative erhverv.
Der skal være et mangfoldigt kulturliv, der udklækker flere kunstneriske og kreative iværksættere.
Derfor håber jeg heller ikke, at den nuværende Regering, ændrer i vækstplanen, som blev udarbejdet under den tidligere Regering.
Opslaget, som henviser til hamletscenen.dk, opnår 12 reaktioner.
Det Kongelige Teater
Fungerende kulturminister Rasmus Prehn glæder sig over aftalen om Det Kongelige Teater:
Jeg synes, vi har en nationalscene, vi kan være stolte af. Men det er ikke alle, der selv finder vej ind til Kgs. Nytorv og Det Kongelige Teaters gamle scene. Som arbejderdreng kom jeg der ikke selv. Og jeg er da også lidt i tvivl, om mine venner overhovedet vidste, hvor det lå. Der er nogle, som har brug for lidt hjælp. Og så må teateret blive bedre til at vise vejen.
Derfor giver vi nu Det Kongelige Teater et udviklingsår med en opgave. De skal komme med forslag til, hvordan de kan gøre sig mere relevant for nye målgrupper, og hvordan de kan få dem til at komme igen. De skal også komme med forslag til, hvordan flere børn møder Det Kongelige Teater, uanset hvilken landsdel, boligblok eller baggrund de kommer fra.
Opslaget henviser til Kulturministeriets pressemeddelelse om et såkaldt udviklingsår for Det Kongelige teater.
Opslaget opnår 222 reaktioner, heraf hele 55 kommentarer.
Ganske mange kommentarer erindrer 1960’ernes og 1970’ernes skolescene, hvor børn fik serveret teateroplevelser. Nogle mener, at teaterbilletter er for dyre.
Nytårstaler
Henrik Dahl, Liberal Alliance, lægger sin nytårstale op:
Her er min nytårstale til dk4’s publikum (og jer).
Den er ikke tekstet, så du må slå lyden til. Og jeg advarer: Udgangspunktet er et citat af Peter Rindal.
God fornøjelse og godt nytår.
Opslaget, som linker til nytårstalen, opnår 151 reaktioner, som går fra “Fremragende” til “den mindst produktive nytårstale jeg nogensinde har hørt”.
Også Charlotte Broman Mølbæk, SF, har lagt sin nytårstale på Facebook:
Kulturen berører os.
Kulturen sætter kulør på hverdagen.Kulturen kan samle os – kulturen er det som vi oplever sammen. Det er det der giver os smil på læben, en tåre på kinden, varme om hjertet 😊😢❤️
Vi skal prioritere kulturen igen. Den skal være bred og mangfoldig – og den skal være for alle.
Opslaget, som henviser til talen, opnår 63 reaktioner. Alle kommentarer er begejstrede
Farvel og goddag
Fungerende kulturminister, Rasmus Prehn, takker for sin vikarperiode med dette opslag:
Som fungerende kulturminister var jeg dårligt trådt ind ad døren i Nybrogade, før jeg blev kastet for løverne i sagen om DAB-udbud og Radio 24-7. Jeg satte mig straks for, at alt skulle undersøges til bunds. Der skulle være rene linjer. Mange er stadig kede af at skulle undvære deres elskede radio. Men jeg oplever ellers, at de fleste har accepteret tingenes tilstand og er tilfredse med at alt er undersøgt og er foregået efter bogen. Som kulturminister har jeg også fået lov at indgå en aftale om Det Kongelige Teater og udnævne en ny bestyrelse. Jeg har sat en dagsorden om nej til hadtale og homofobi i dansk idræt. Jeg har igangsat en ny kampagne for læselyst, og jeg har fået lov til at deltage i fantastiske Lykke Ligas landsholdssamling. Mange flere oplevelser og begivenheder kan tilføjes.
Opslaget opnår 223 reaktioner
Kulturminister Joy Mogensen er klar til at overtage styringen fra begyndelsen af det nye år:
Med 2 dage tilbage til jeg er tilbage som minister vil jeg gerne takke alle partierne bag finansloven for at få afskaffet omprioriteringsbidraget på kulturområdet. Det har aldrig været en god måde at styre vores kulturinstitutioner på. Jeg ser frem til samarbejdet med Jer alle sammen i det nye år.
Opslaget opnår 144 reaktioner.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på de nye ordføreres opslag fra 1. til 31. december 2019.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.