Kan 2020’erne blive musikkens tiår? Finansloven giver håb for den klassiske orkestermusik, som 2010’erne var hårde ved.
CulturCommentar:
Finansloven for 2020 giver håb for den klassiske orkestermusik i Danmark. Omprioriteringsbidraget ophører, det gavner kulturlivet på tværs.
Derudover giver et par af de få egentlige merbevillinger flere penge til den klassiske musik: Copenhagen Phil får en merbevilling på 2 mio. kr. Danmarks Underholdningsorkester får en merbevilling på 8 mio. kr., foruden de 2 mio. kr. der allerede indgik i regeringens forslag til finanslov for 2020. Den samlede finanslovsbevilling til Danmarks Underholdningsorkester er dermed øget fra 1,6 mio. kr. i 2019 til 11,6 mio. kr. i 2020!
Musikskolerne
Den mest tydeligt markerede vision fra den socialdemokratiske kulturminister, er ønsket om at styrke musikskolerne, sågar udtalt ved: “Alle danske børn skal have mulighed for at spille et instrument”. Dette er godt nok ikke afspejlet i finansloven for 2020. Man kan kun svært forestille sig visionen virkeliggjort uden en væsentlig opprioritering i kommende finanslovsbevillinger.
Dog kan kulturministeren nemt trække rapporten Musikskolerne i Danmark ud af arkivet. Rapporten offentliggjordes august 2017 og pegede på en række forbedringsmuligheder, herunder et ændret refusionssystem (se Søndag Aften arkiv).
Der er vist nok ikke en eneste af landets kulturpolitikere, som har forholdt sig til indholdet i denne rapport.
De hårde 2010’ere
Siden SRSF-regeringen trådte til i 2011, og daværende kulturminister Uffe Elbæk lagde ud med ønsket om at lukke Copenhagen Phil, har orkestermusikken sejlet i stormvejr. Efterfølgeren, Marianne Jelved, lukkede DR’s Underholdningsorkester i 2014.
Det omstridte omprioriteringsbidrag satte ind i 2016 og ramte kulturlivet bredt. For de klassiske orkestre var de årlige sparekrav på 2 procent særligt hårde, da de klassiske orkestre har en uforholdsmæssig lille administration, men til gengæld store lønomkostninger til musikere).
Daværende kulturminister, Bertel Haarder, så vanskelighederne og nedsatte en taskforce til at løse problemet. Efterfølgeren, Mette Bock, lagde ud med at lukke taskforcen, som sin første embedshandling (se Søndag Aften arkiv) .
Dernæst “omprioriterede” hun alle landsdelsorkestres besparelser, så Copenhagen Phil skulle bære de øvrige orkestres planlagte besparelser. Dette tiårs politiske initiativer har givet ufrugtbare stridigheder mellem orkestrene.
Den nævnte musikskolerapport fra 2017 blev ikke samlet op med politiske initiativer.
Mulighederne
Kulturministeren har givet sig selv den opgave at konkretisere visionen for musikskolerne. Det venter mange spændt på.
Ministeren bør også nedsætte en ny ekspertgruppe til at tegne omridset af det fremtidige orkesterlandskab. Ikke krisepræget som med “taskforcen”. Men for at se på udviklings- og samarbejdsmuligheder. Lad det omfatte hele det klassiske musikliv, også Det Kongelige Kapel og DR’s ensembler. Samvirket med små ensembler og amatører. Med skolerne og med øvrigt kulturliv. Også gerne med internationalt udsyn.
Der er brug for at give den klassiske orkestermusik en ny fælles vision.
Læs også: Den store orkesterdyst.
Tom Ahlberg
Ansv. redaktør
Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.