Aktuelt · Biblioteker · Film · Kunst og museer · Litteratur · Medier og internet · Musik · Politik
Da corona overtog Facebook
Facebook i marts: Corona-krisen sætter sig på den kulturpolitiske debat.
Da corona-krisen kom til Danmark. Først var der stille, men efterhånden eksploderede diskussionerne om, hvordan folketinget kan hjælpe kulturlivet og kunstnerne. Velkommen til den uden sammenligning længste artikel i Søndag Aften!
Corona gennem Zenia Stampe
Radikales Zenia Stampe er almindeligvis meget aktiv på Facebook og opnår usædvanligt mange reaktioner. Da det stod klart, at de almindelige hjælpepakker ikke hjælper kulturlivet bredt, tog hun for alvor fat og brugte Facebook overordentligt aktivt.
Det interessante ved at følge specifikt Stampes Facebook-opslag i marts er, at synspunkter, argumentation og viden opdateres løbende. Usædvanligt mange af de reaktioner, hun får, giver hende ny viden, som hun bringer videre i det politiske forhandlingsforløb.
Der er naturligvis mange gentagelser at finde blandt hendes opslag. Her fremstår de dog mere eller mindre uredigerede, hvilket giver en dokumentarisk kraft. Samtidig giver det en usædvanlig åben indsigt i det politiske værksted.
Stampe 16. marts
Om formiddagen skriver Zenia Stampe:
Meddelelse til kunstnere og kulturinstitutioner (1/2): Vi har møde med kulturministeren kl. 11, hvor vi vil spørge ind til rækkevidden af de allerede indgåede aftaler i fht. kunstnere og kulturinstitutioner. Vi vil også udforske, om vi kan tage nogle mere målrettede initiativer for at hjælpe soloselvstændige og freelancere i denne vanskelige situation. Eksempel: Kan vi udbetale honorar til musikere, der har fået aflyst jobs på de honorarstøttede spillesteder, i stedet for at spillestedet skal betale støtten tilbage til staten osv. Pointen er: Kan vi holde hånden under kunsterne med penge, der egentlig var afsat til aktiviteter, der ikke kan afholdes i den nuværende situation.
Spørgsmål og forslag modtages. Jeg kan ikke nå at tage det hele op på selve mødet, da det foregår via Skype og mest har karakter af orientering, men jeg kan sende dem til ministeriet mhp. opfølgende spørgsmål og forhandlinger. Tak!
Opslaget afføder næsten 800 reaktioner, heraf 125 kommentarer. Kommentarfeltet er fyldt med konkrete forslag og beretninger om vanskeligheder ved aflysninger af koncerter, udstillinger og forestillinger.
Om eftermiddagen skriver hun:
Meddelelse til alle kunstnere og kulturinstitutioner (2/2): Vi har netop holdt møde med Kulturministeren om corona-krisens konsekvenser for kulturområdet. Jeg vil her forsøge at samle op i fht. overordnede budskaber, generelle ordninger og specifikke initiativer på kulturområdet.
Overordnet budskab: Kulturministeriet ligger lige nu ned i henvendelser fra bekymrede kulturinstitutioner. Det er fuldt forståeligt, da mange institutioner befinder sig i en meget udsat situation. Men ministeriet kan ikke lave enkelttiltag for de enkelte institutioner, men arbejder på at lave mere generelle tiltag. Ministeriet opfordrer derfor alle kulturinstitutioner til at gå via deres brancheorganisationer. Brancheorganisationerne kan hjælpe ministeriet med at skabe det nødvendige overblik over problemstillinger og data, så ministeriet til gengæld kan bruge al kraft på at udvikle konkrete løsninger. Vi må forene vores kræfter, så vi hurtigst muligt kan udvikle de løsninger, der er nødvendige for at holde hånden under kulturlivet i denne pressede situation.
Generelle ordninger: Hovedreglen er, at så mange løsninger skal søges i generelle ordninger – altså ikke specifikt for kulturområdet. Lønkompensationsordningen for private virksomheder gælder således også for de kulturinstitutioner, der modtager mindre end halvdelen af deres indtægter i form af offentligt tilskud. Regeringen og Folketinget arbejder lige nu på initiativer for små- og mellemstore virksomheder – herunder også enkeltmandsvirksomheder og freelancere, der fylder meget på kulturområdet. Ministeren kunne desværre ikke sige mere konkret om dette område – ikke af uvilje, men fordi det forhandles ovre i erhvervsministeriet. Men vi er i tæt kontakt med vores erhvervsordførere for at sikre, at kulturlivet – og de særlige forhold, der gør sig gældende her – tænkes ind i ordningerne. Hvis der er nogle særlige problemstillinger, I er opmærksomme på, så skriv til mig og jeres brancheorganisation, så vi får tænkt dem med ind og ikke efterlader huller i sikkerhedsnettet.
Specifikke initiativer på kulturområdet: Ministeren er i gang med at åbne alle skuffer på sit område for at undersøge, om der er penge, der ikke er udbetalt, som vi kan få ud at arbejde. Her videregav jeg selv forslaget fra Dansk Musiker Forbund – DMF om at udbetalte den statslige honorarstøtte til kunsterne for aflyste koncerter. Forslaget er ligeledes bragt videre til vores erhvervsordfører i forhandlingerne om freelancere. Men måske kan nogen her – og brancheorganisationerne – hjælpe med lignende forslag på andre dele af kulturområdet. Er der penge, der er afsat til aktiviteter, som ikke kan gennemføres i den nuværende situation, der i stedet kan bruges til at holde hånden under kunstnere og kulturlivet? Jeg lovede at lade være med at skrue forventningerne alt for højt op, men jeg lover, at vi vil vende hver en sten for at se, hvad vi kan få ud og hjælpe i denne svære situation!
Jeres spørgsmål og input: I har skrevet en masse spørgsmål og kommentarer i den tidligere tråd, og der vil forhåbentligt også være spørgsmål, kommentarer og forslag i denne tråd. Jeg gennemgår, samler op, svarer og sender videre til minister hurtigst muligt. Men det var vigtigt først at sørge for denne orientering.
Til sidst: Jeg har fuld tillid til vores Kulturminister og de øvrige partier. Vi er ikke i en indbyrdes konkurrence om at kritisere eller overbyde hinanden. Tværtimod. Vi er i en fælles konkurrence mod tiden for at løse denne krise – både sundhedsmæssigt, økonomisk og kulturelt. Tak til alle for et godt, tillidsfuldt og konstruktivt samarbejde i denne vanskelige situation.
Opslaget opnår knapt 500 reaktioner, heraf 45 kommentarer. Opslaget afføder kommentarer med konkrete problemstillinger fra mange dele af kulturlivet, bl.a. filmfolk, operasangere, foredragsholdere, teatre. Det er tydeligt, at der er et stort behov for at fortælle, hvordan corona-krisen rammer den enkelte kunstner, institution eller branche.
Zenia Stampe slutter dagen med yderligere et opslag:
Det er en hård tid for vores kunstnere og kulturinstitutioner. I terrortider bliver vi opfordret til at fortsætte vores liv, som vi plejer – gå i byen, spise ude, gå til koncerter og i teater. Det er vores måde at vinde over terroristerne, så de ikke får held til at ændre vores samfund og kultur. Men sådan er det ikke med denne trussel.
Den kan vi kun bekæmpe ved at ændre på vores liv, adfærd og vaner. Vi skal først og fremmest holde os hjemme og hver for sig. Det har enorme konsekvenser for kulturlivet, der normalt lever af at samle os. For nogen er det så godt som umuligt.
Det er således en virkelig kulturtragedie, at Fredericia Teater lukker. Teateret har ikke bare løftet den danske musicalscene op i en helt anden liga, det har også løftet Fredericia ind i alle danskeres bevidsthed. Når corona-krisen på et tidspunkt er drevet over, så håber jeg, at Fredericia Teater vil genopstå igen i en eller anden form.
I det hele taget håber jeg, at vi som samfund og privatpersoner vil være i stand til at genrejse vores kulturliv efter krisen. Det kræver politiske tiltag, som vi sidder og arbejder på lige nu. Men det kræver også, at vi vender tilbage til vores sociale og udadvendte kultur. Lige nu isolerer vi os for at redde nationen. Efter krisen skal vi gå ud for at redde kulturen.
Opslaget henviser til en artikel på tv2.dk: Coronaaflysninger lægger kriseramt teater i graven.
Opslaget opnår 204 reaktioner, heraf 38 kommentarer. Dette tidslige corona-kulturopslag afføder vidt forskellige reaktioner. Nogle mener, at den kultur, der ikke kan klare sig selv, skal falde. Andre, at Fredericia Teater var spild af skatteborgernes penge. Igen andre at det var et enestående teater og atter andre at det næppe var corona, der var skyld i, at teateret lukker. Det gennemgående synspunkt er, at kulturen må klare sig selv.
Stampe 17. marts
17. marts skriver Zenia Stampe:
Meddelelse til kunstnere og kulturinstitutioner (3):
Landets kulturinstitutioner og kulturarbejdere er hårdt ramt af krisen, og mange er ikke omfattet af de allerede indgåede hjælpepakker. Men der er hjælp på vej. Her en oversigt over de vigtigste punkter – og meld gerne ind!Freelancere og selvstændige: Der arbejdes lige nu på højtryk for at finde en model for lønkompensation, der kan holde hånden under freelancere og selvstændige. Vi ser også på kravet om at lukke virksomhed for at modtage dagpenge, da det selvfølgelig er helt uholdbart i den nuværende situation. Endelig arbejdes der på en ekstraordinær løsning i fht. dagpengeperioden, da ingen selvfølgelig skal løbe tør for dagpenge (eller SU) på grund af denne særlige situation. Forhandlingerne sker i regi af erhvervs- og beskæftigelsesministeriet, da der er tale om generelle ordninger, der ikke kun gælder for kulturområdet. Tak for mange vigtige input her og på mail!
Udbetaling af honorarer og offentlig tilskud til institutioner og kunstnere: Kulturministeriet er i gang med at trawle området igennem for at finde midler, der kan komme ud at arbejde. Vi har møde med kulturministeren om det torsdag, og jeg forsøger i mellemtiden også at skabe et overblik og en liste med forslag over midler, vi kan bringe til udbetaling, selvom aktiviteterne er stoppet.
Jeg har allerede nævnt Dansk Musiker Forbund – DMFs forslag om at udbetale den statslige honorarstøtte til musikerne (for de aflyste koncerter).Dansk Teater har også budt ind med forslag om at udbetale en række konkrete støtteordninger til producenterne trods aflysninger (formidlingstilskud, garantiordning for voksenteater, statsrefusion af kommuners udgifter ved køb af refusionsgodkendte forestillinger af børneteater og opsøgende scenekunst, underskudsgaranti i turnénetværket).
Desuden har Signe Høirup Wille-Jørgensen foreslået, at Statens Kunstfond ikke skal kræve penge tilbagebetalt trods aflysninger (det manglede da også bare), og jeg har spurgt ministeriet, hvor mange frie midler (uforbrugte og ureserverede), der er i Kunstfonden resten af året. Meld MEGET gerne ind, hvis I har kendskab til andre ordninger, der kan bringes til udbetaling trods aflysning af aktiviteter.
Vi kan sagtens leve med at udbetale støtte til kunstnere og kulturinstitutioner, selvom vi ikke får noget for pengene lige nu og her. Det er jo en investering i, at der stadig er et levende kulturliv, når vi kommer ud af krisen – at der stadig er noget at samles om, når vi endelig MÅ samles igen😊
Og så handler det også om solidaritet. Når en force majeure situation som denne indtræffer, så er det typisk de frie fugle – freelancekunsterne, de turnerende teatre etc. – der rammes hårdest, fordi deres kontrakter bortfalder som dug for solen. Det kan være nødvendigt, for at de store institutioner ikke mister fodfæste. Men det er selvfølgelig ikke meningen, at det er de mindste og mest udsatte, der skal samle regningen op. Her må samfundet træde til, og det er det, vi arbejder på lige nu.
Men lad mig gerne høre, hvis I har flere konkrete indspil, som jeg skal bringe videre. Jeg arbejder på listen, som I ser😊🙏
Opslaget opnår knapt 400 reaktioner, heraf 75 kommentarer. Mange er glade for muligheden for at konkretisere behovene – og vanskelighederne ved at skabe holdbare løsninger for kunstnere.
Stampe 18. marts
Regeringen har lige fremlagt en hjælpepakke for selvstændige. Det er godt. Det bakker vi op om. Men den efterlader et hul i fht. freelancere, og derfor er vi endnu ikke i mål. Denne meddelelse er derfor især til alle jer kunstnere og kulturarbejdere, der HVERKEN er i et fast ansættelsesforhold ELLER har egen virksomhed, og derfor HVERKEN står til at modtage lønkompensation ELLER driftskompensation. Vi har ikke glemt jer! Det er fuldstændigt afgørende, at det sikkerhedsnet, som vi lige nu er igang med at spænde ud under det danske samfund, også griber jer! Vi arbejder på højtryk for at sikre det. Mere følger!
Opslaget opnår 455 reaktioner, heraf 69 kommentarer. Opslaget vækker gennemgående begejstring.
I et andet opslag skriver hun:
Når Norge kan, så kan Danmark også! Det kan godt være, at vi finder andre måde at gøre det på. Men der må ikke være nogen tvivl om målet og bestræbelserne på at nå det! Danmark skal også have et kulturliv på den anden side af krisen. Der skal stadig være noget at samles om, når vi igen må samles!
Zenia Stampe henviser til en artikel på nrk.no: Kultur-Norge får 900 millioner i koronakompensasjon.
Opslaget opnår 185 reaktioner, heraf 60 kommentarer. De fleste kommentarer er forargede over, at Zenia Stampe kærer sig om penge til kultur, mens vi er i en corona-krise. Enkelte ytrer glæde over, at Stampe også varetager kulturens interesser.
Stampe 19. marts
Jeg er glad for at kunne fortælle, at vi nu også har sikret freelancerne, de små selvstændige, dagpengemodtagerne og SU-modtagerne! Puha – det var vigtigt! Ingen skal frygte for deres forsørgelsesgrundlag på grund af corona. Men vi er ikke færdige endnu. Vi skal også have en decideret HJÆLPEPAKKE til kulturen.
Vores kulturinstitutioner bløder. De er ikke dækket af trepartsaftalen om lønkompensation, men de oplever i øjeblikket voldsomme indtægtstab på grund af manglende billetindtægter. Teatre, spillesteder og museer risikerer at lukke, hvis ikke vi træder til med en håndsrækning. Det har de allerede gjort i andre lande. Det skal vi også gøre i Danmark!
Ikke bare for kunstnerne og kulturlivets skyld. Men for hele Danmarks skyld. Topprioriteten i denne krisesituation er selvfølgelig at komme igennem krisen med så få døde som overhovedet muligt. Men vi skal også kæmpe for at bevare det Danmark, vi kender. At vi stadig kan gå ud og spise, lytte til musik og se teater, når krisen er overstået.
Terrorismen har ikke kunnet knække vores frie, levende og sociale kultur. Det må coronaen heller ikke.
Opslaget opnår over 800 reaktioner, heraf 66 kommentarer. De fleste er glade for ordningen, en del gør dog også opmærksom på problemer for selvstændige, som tjener mindre end 15.000 kr. månedligt. Det er åbenlyst, at denne problemstilling er ny for Zenia Stampe.
I næste opslag skriver hun:
Status er, at vores kunstnere og private kulturinstitutioner er dækket med hjælpepakkerne, men at vores offentlige kulturinstitutioner endnu ikke er dækket. Det er et problem. For de er dybt afhængige af billet- og entréindtægter og risikerer at gå konkurs og lukke, hvis de ikke kompenseres for de meget store tab, de oplever lige nu. Og vi vil jo også gerne have spillesteder, teatre og museer, når krisen er ovre.
Det rejste jeg på mødet, og jeg har sendt nedenstående spørgsmål til ministeriet, der kan være med til at afdække, hvor stort problemet er, og hvor mange penge vi skal finde, hvis vi skal lave en decideret hjælpepakke til kulturen:
– Hvor mange og hvilke institutioner er ikke dækket af hjælpepakkerne?
– Hvor store indtægtstab står de med på grund af manglende billet- og entréindtægter?
– Hvor store indtægtstab står de med på grund af manglende offentlige aktivitetstilskud?
– Hvor stor vil en kompensationsordning skulle være?
– Hvordan ser andre landes kompensationsmodeller på kulturområdet ud (fx Norge)?
Opslaget opnår 192 reaktioner, heraf hele 54 kommentarer. De fleste kommentarer handler om, at mange kunstnere tjener mindre end 15.000 kr. månedligt og dermed ikke kommer med i ordningen.
En del gør også opmærksom på, at kunstnerøkonomier ofte består af et patchwork af forskellige typer indtægter. Zenia Stampe takker for spørgsmålene og lover at bringe dem videre.
Stampe 22. marts
Zenia Stampe skriver:
Jeg har i de seneste dage fået mange henvendelser fra kunstnere og kulturarbejdere, der spørger til hjælpepakken for freelancere og selvstændige. Jeg har svaret alle, men tænker, at det nok er relevant for en endnu bredere kreds.
Det går virkelig hurtigt i disse dage. Der bliver malet med den store pensel, og vi løber efter og dækker hullerne. Først var det freelancerne uden cvr-nummer, der ikke var inkluderet i hjælpepakken for selvstændige. Dem brugte vi et par dage på at få ind.
Men da aftalen så blev offentliggjort, viste det sig, at “kombinatørerne” stadig ikke var omfattet (dvs. dem, der får en blanding af A- og B-indkomst). Dem har vi så brugt de sidste par dage på at forsøge at massere ind i hjælpepakken.
Vi har således efter nyttig dialog med fagforbundene (Dansk Artist Forbund, Dansk Skuespillerforbund, Dansk Musiker Forbund, Dansk Billedkunstnerforbund, Filmbranchen, Forfatterne m.fl.) udarbejdet notat og stillet følgende spørgsmål til finans- og erhvervsministrene vedrørende udmøntningen:
Indkomstgrundlaget: Hvordan sikres det at freelancere med månedlig indkomst over 15.000 i gennemsnit i 2019 omfattes af ordningen, hvis det er kombineret A- og B-indkomst?
Legater som del af B-indkomst: Kan det præciseres, at legater og anden kunststøtte henregnes til B-indkomst og dermed medregnes i beløbsopgørelsen?
Beløbsgrænsen: Kan vi af indkomststatistikkerne se, hvor stor en andel af landets kunstnere og kulturarbejdere, der tjener mindre end 180.000 kr. årligt? Som Billedkunstforbundet nævner nedenfor, så er det ifølge en ny undersøgelse fra CBS over halvdelen af alle billedkunstnere, der har en indtægt på mindre end 200.000 om året.
Vi er endnu ikke i mål, da der stadig arbejdes på den konkrete udmøntning. Men vi er optimistiske, da vi oplever både ministre og øvrige partier som konstruktive og løsningsorienterede.
Jeg håber – og tror – at vi sammen kan finde løsninger, der også bringer vores kunstnere og kulturarbejdere helskindede gennem krisen.
Opslaget opnår 165 reaktioner, heraf 48 kommentarer. Kommentarerne er gennemgående glade for Zenia Stampes arbejde for kunstnerne. Enkelte har svært ved at forstå, hvorfor vilkårene er særlige for kunstnere med under 15.000 kr. månedligt sammenlignet med andre grupper af selvstændige.
Stampe 24. marts
Stampe skriver:
Meddelelse til kunstnere og kulturliv: Vi har netop haft et møde med Kulturministeren om corona-krisen. Her følger en lille status, så I ved, hvad vi arbejder med lige nu.
Mange kulturinstitutioner, selvstændige og freelancere er omfattet af de generelle hjælpepakker, men har problemer med at finde vej ind i dem. Ministeriet arbejder derfor på at ”oversætte” hjælpepakkerne til kulturlivet og er i dialog med organisationerne om at gelejde medlemmerne ind i hjælpepakkerne.
Men der er stadig følgende restgrupper, som der endnu ikke er fundet løsninger for:
Kunstnere og kulturarbejdere med lav eller blandet indkomst – dvs. kunstnere og kulturarbejdere, der tjener under indtægtsloftet på 180.000 kr. årlig eller modtager en blanding mellem A- og B-indkomst. Ministeren er på sagen, men kunne desværre ikke fortælle noget om, hvilken retning regeringen arbejder i. Men jeg kan fortælle, at vi Radikale arbejder via Erhvervsministeriet i at få de såkaldte kombinatører (blandet A- og B-indkomst) ind i pakken for selvstændige, og vi forsøger at sænke indtægtsloftet, så vi kan få omfattet flere. Hvis det ikke lykkes at få sænket indtægtsloftet i den generelle ordning, vil vi forsøge at finde løsninger på kulturområdet.
Alle kulturinstitutioner med over 50 pct offentligt tilskud: Ministeren er på sagen, men kunne heller ikke her fortælle noget om, hvilken retning regeringen arbejder i. Men jeg kan fortælle, at vi Radikale arbejder ud fra to mulige spor her. Vi undersøger muligheden for at få kulturinstitutionerne ind i den generelle hjælpepakke for lønkompensation mm., alternativt arbejder vi på en egentlig kompensationspakke på kulturområdet for tabte billet- og entreindtægter. Begge spor er mulige.
En lille refleksion: Vi er glade for, at ministeren ser de samme problemer som os, og arbejder på at løse dem. Men vi er ærgerlige over, at vi ikke kan få mere at vide om, hvordan det sker, og hvilke konkrete løsninger, hun og ministeriet arbejder henimod. Det har i hvert fald den konkrete betydning for os, at vi ikke nøjes med at kommunikere vores forslag til Kulturministeriet – men også går direkte til de andre relevante ministerier, især Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Beskæftigelsesministeriet. Vi kan ikke bare sidde og krydse fingre for, at Kulturministeriet finder på noget og bringer det op i de relevante fora.
Jeg håber, at ovenstående giver en nogenlunde fornemmelse af status på kulturområdet – både hvilke problemer, vi ser, og hvilke løsninger, der arbejdes på.
PS: Jeg beklager de lange og tekniske opslag, som jeg har set et par stykker brokke sig over. Det her er ikke kampagnekommunikation. Det er et forsøg på at åbne nogle processer og kommunikere målrettet til en bestemt gruppe i en virkelig svær og helt unik situation.
Opslaget opnår 315 reaktioner, heraf 48 kommentarer. Kommentarerne er positive. Ganske mange roser, at opslaget netop er detaljeret og teknisk. Der udtrykkes frustration over meldingerne fra kulturministeren.
Stampe 26. marts
Zenia Stampe skriver:
Nødråb: Vil denne regering lade dansk kultur dø?
Vores tålmodighed er sluppet op. Vi kan ikke længere holde facaden.
Vi skal også have et dansk kulturliv efter corona-krisen. Det er vi mange, der har arbejdet intenst på at sikre, lige siden krisen brød ud. Men jeg er blevet tiltagende bekymret for, om det også er en holdning, regeringen deler.
Vores kulturinstitutioner er i en desperat situation. Alle har gjort, som myndighederne har bedt om. Teatrene har sendt skuespillerne hjem. Museerne holder lukket. Spillestederne har slukket musikken. Men oppe på administrationen sidder ledelserne og river sig selv i håret. For hvad skal de gøre uden billet- og entreindtægter? Uden dem hænger økonomien simpelthen ikke sammen. Den første konkurs har ramt: Fredericia Teater, som er et af de seneste års mest succesfulde teatre, er nu lukket. Men hvis ikke regeringen snart vågner, vil den konkurs ikke blive den sidste.
Det samme gælder for mange af landets kunstnere og kulturarbejdere. De har fra den ene dag til den anden mistet deres levebrød, fordi arrangementer aflyses og kontrakter opsiges. Hele vores kulturliv er båret af de mennesker. Det er dem, der laver vores musik. Skriver vores bøger. Laver tv-serier til DR og Netflix. Maler vores kunst. Det er de mennesker, der laver fortællinger om vores Danmark. Nu kan de blive nogen af de første, der må gå fra hus og hjem på grund af krisen.
For mens regeringen har skruet store hjælpepakker sammen, der holder hånden under lønmodtagere, virksomheder og selvstændige, så bløder hele kulturverdenen. Og der er ingen udsigt til hjælp.
Personligt har jeg arbejdet som en hest. Jeg har været i kontakt med et utal af fagforbund, brancheorganisationer, kulturinstitutioner og kunstnere. På baggrund af deres mange gode forslag opfordrede jeg allerede for ti dage siden Kulturministeren til at gennemgå hele sit område for at identificere alle de ordninger, som hun kunne udbetale trods aflysninger som en slags akuthjælp: Støtte til teatre for aflyste turnéforestillinger. Honorar til musikere for aflyste koncerter. Projektpenge fra Kunstfonden, selvom projekterne ikke kunne afvikles. Osv.
Men jeg blev holdt hen med den besked, at regeringen først og fremmest ville hjælpe kulturen gennem de generelle hjælpepakker. Men hvordan er det så gået?
Først kom pakken om lønkompensation, som eksplicit udelukker institutioner, der modtager mere end 50 pct. i offentlig støtte. Det vil altså sige de fleste af landets kulturinstitutioner.
Så kom pakken til selvstændige, der i første omgang helt udelukkede freelancere. Vi fik dem forhandlet ind i en sen nattetime, men glæden var kort. For med kravet om en årsindtægt på 180.000 kr. i ren B-indkomst endte mange kunstnere og kulturarbejdere alligevel ude i kulden på grund af deres kludetæppeøkonomi af blandede A- og B-indkomster – for slet ikke at tale om deres ofte meget lave indkomst.
Hvordan kan Kulturministeren holde os hen med løfter om at bringe kulturen ind i de generelle hjælpepakker, når hjælpepakkerne nærmest med kirurgisk præcision går uden om kulturlivet?
Kender Kulturministeriet slet ikke til de særlige forhold, der gør sig gældende på kulturområdet? Eller har de bare ”glemt” at bringe den relevante viden videre ind i de centrale forhandlinger i Finans- og Erhvervsministeriet? Eller er det nogen højere oppe i regeringen, der bare ikke mener, at kulturlivet fortjener at blive hjulpet? For de kan ikke sige, at de ikke vidste bedre.
Vi har været i tæt dialog med stort set alle kunstnerforbund og et overvældende antal kunstnere og kulturinstitutioner. De har hjulpet med at beskrive de særlige ansættelses- og indtægtsforhold på kulturområdet, og da vi ikke vidste, om Kulturministeriet gik videre med den viden, har vi selv sørget for at viderebringe den til de relevante fora i regeringen. Indtil for et par dage siden troede vi, at det var i god gænge, men vi er ikke så sikre længere. Og vi kan ikke bare se til, at denne regering lader dansk kultur dø.
For hvis de løst ansatte kunstnere og kulturarbejdere skifter karrierevej. Hvis teatre, museer og spillesteder lukker. Så vil de tage år – ja årtier – at opbygge dansk kultur op igen. Det tager næsten ingen tid at lukke kulturen ned. Men det tager så lang tid at bygge den op.
Vi har set, at kulturministre i stort set alle vores nabolande har været ude og tale tydeligt: De har givet udtryk for, at svensk, norsk, finsk, tysk, hollandsk, britisk kulturliv skal hjælpes til at klare denne krise. Vi er lige nu vidne til, at de større danske byer træder i karakter: De skaber særlige ordninger, der hjælper de kommunale kulturinstitutioner gennem krisen.
Men hvor er den danske kulturminister? Hvor er den danske regering? Hvor er initiativerne? Hvor er pengene?
Hidtil har min strategi været at arbejde tæt sammen med regeringen. Synliggøre alle de udsatte områder. Komme med ideer til løsninger. Og det vil jeg fortsætte med at gøre. Jeg har også været loyal udadtil. Jeg har bakket ministeren op, for det er ikke en let situation, og jeg respekterer, at der har været brug for tid.
Men nu går den ikke længere. Det er snart 14 dage siden, at vi fik at vide, at vi skulle afvente de generelle hjælpepakker. De er nu kommet, og store dele af Danmark har kunnet ånde lettet op. Men ikke kulturen. For de er nu i den dobbelt desperate situation, at de hverken er omfattet af de generelle hjælpepakker eller har udsigt til nogle særlige hjælpepakker for kulturen.
Jeg har mistet troen på, at denne regering har forstået problemets omfang, eller har viljen til at træde til. Den tålmodige og loyale strategi har vist sig ikke at slå til. Jeg er nu nødt til at tale tydeligt: Dansk kultur står overfor den alvorligste trussel i årtier. Alt det, der skal samle os danskere. Alle dem, der skal skabe identitet og fællesskab. Alle dem, der skal minde os om vores fortid, sætte vores nutid i perspektiv og vise retninger ind i fremtiden. Vores kunstnere. Vores kulturfolk. Vores kulturinstitutioner. Vi mister dem nu, hvis ikke regeringen vågner op.
Det er ubærligt. Men det er ikke for sent. Vi har stadig nogle dage og uger, før konkurser og karriereskift lægger dansk kultur øde. Men regeringen må træde i karakter. Og det må vi også som folketing.
Der er borgfred for at redde nationen. Men der er ikke borgfred til at lade kulturlivet dø.
PS: På billedet er jeg på vej ind for at stemme. Jeg var så heldig at ende i køen lige foran Jakob Ellemann, som jeg afleverede samme svada til. Nu må alle gode kræfter gå sammen om at ruske op i regeringen, før det er for sent at redde dansk kulturliv.
Opslaget opnår over 1.600 reaktioner, heraf hele 330 kommentarer. Der er gennemgående fuld opbakning til Zenia Stampes arbejde. Ganske mange påpeger dog, at hun ikke bør give corona ansvaret for Fredericia Teaters konkurs.
I et senere opslag samme dag skriver hun:
”Vi ved jo ikke, om det er kulturministerens manglende kendskab til sit område eller om det er en manglende vilje til at hjælpe kulturlivet højere oppe i regeringen, der er problemet. Det er for så vidt også ligemeget. Der er én regering. Og den har ingen plan for kulturen. Vi har arbejdet konstruktivt de seneste 14 dage, men i takt med at situationen bliver mere desperat, så bliver vi nødt til at hæve stemmen udadtil. Det håber jeg så, regeringen vil lytte til,” siger Zenia Stampe.
Opslaget henviser til en artikel på Altinget.dk: Partier presser minister for hjælpepakker til kulturen: “Nu er vi desperate”.
Opslaget opnår 450 reaktioner, heraf 73 kommentarer. Mange undrer sig over, at der kæmpes for kulturen. Andre gør opmærksom på problemet med den høje 180.000 kr. grænse.
Stampe 27. marts
Zenia Stampe skriver:
”Vi må beskytte dansk kultur!”
Det mantra har vi hørt på igen og igen gennem tyve år. Vi har talt SÅ meget om, hvordan vores kultur er under angreb fra islamistiske fundamentalister.
De foragter vores åbne samfund og frie kultur, og når de begår terror mod restauranter, koncerter, festivaller, teatre, museer, aviser og forsamlingshuse, så er det ikke tilfældigt. De gør det for at ramme os netop dér, hvor det gør allermest ondt, på vores kultur. Men vi bøjer os ikke. Vi værner om vores kultur!
Sådan har vi sagt til hinanden. Men hvorfor gælder det så ikke nu? Hvorfor vil regeringen ikke kæmpe for vores kultur, når fjenden er en ondsindet virus? Er der ikke lige så meget hårdtslående symbolpolitik i den kamp, som hvis fjenden var en langskægget islamist?
I kampen mod islamismen behandler vi vores kultur som dronningen i et skakspil, som vi vil gøre alt for at forsvare. I kampen mod coronaen, er kulturen den første bonde, vi ofrer.
Det vil vi ikke være med til. Vi vil forsvare vores kultur uanset hvem eller hvad, der truer den. Jeg håber, at regeringen vågner op.
Opslaget opnår 343 reaktioner, heraf 87 kommentarer. En del kommentarer er glade for opslaget. Men det er tydeligt, at opslaget ”vækker” den gruppe af Zenia Stampe-følgere, som betragter hende som en fjende af folket.
I næste opslag denne dag skriver Stampe:
Gode nyheder fra et tomt Christiansborg😊😊😊Det er lykkedes at sænke indkomstgrænsen for freelancere fra 15.000 til 10.000 kr. om måneden!
Erhvervsministeriet bakser stadig med at finde en løsning på blandingsøkonomi-problemet (det er svært at integrere A-indkomst i systemet). Men Erhvervsministeren har lovet at afsøge løsninger gennem dialog med de relevante organisationer.
Nu rykker det! Det er fanme da til at blive helt forårsglad over! Tak til alle jer kunstnere og kulturfolk, der har knoklet de sidste dage og uger for at kaste lys over problemstillingen og råbe regeringen op. I kan godt klappe jer selv på skulderen. Også klap til min seje formand, Morten Østergaard, der har sørget for at forfølge emnet helt til tops i regeringen!
I det hele taget synes jeg, at hele vores kulturliv fortjener et klap på skulderen i de her dage. I var de første til at mærke konsekvenserne af krisen. Og I var de sidste til at få den nødvendige hjælp (og nogen har endnu fået den, men vi arbejder på sagen og har fornyet tro på, at det lykkes).
I gør en kæmpe indsats for vores land. I giver os fortællinger, oplevelser, underholdning og tankestof. Det er ikke noget, I bliver rige af. Men I beriger til gengæld Danmark.
Derfor skal vi selvfølgelig også holde hånden under jer i disse svære tider. Af hjertet tak ❤️❤️❤️
Opslaget opnår knapt 600 reaktioner, heraf 60 kommentarer.
Det vækker stor glæde, at beløbsgrænsen sænkes. Men der er stadig nogle, som gør opmærksom på problemerne for de mange, som kombinerer flere typer deltidsjobs.
Og denne dags sidste kulturopslag lyder:
Også kulturordfører for De Radikale, Zenia Stampe, har kritiseret kulturministeren. Hjælpepakkerne går nærmest med kirurgisk præcision udenom hele kulturlivet, både freelancerne, men også kulturinstitutionerne. De står faktisk fuldstændig uden sikkerhedsnet, siger Zenia Stampe.
Efter kritikken har kulturministeren givet en håndsrækning til kunstnerne. Blandt andet er bibliotekspengene blevet fremrykket, og regeringen har sænket kravene i hjælpepakkerne, så flere kunstnere vil kunne hente hjælp.
Zenia Stampe kalder hjælpen et lys i mørket, men mener stadig ikke, at det er nok. Hun efterlyser mere hjælp til kulturinstitutionerne som teatre, museer og spillesteder, som hun mener er i fare for at gå konkurs.
…
Damn right! Vi SKAL finde en løsning, så vi stadig har teatre, museer, spillesteder, festivaller, højskoler og aftenskoler på den anden side af krisen.
Opslaget henviser til en artikel på dr.dk: Kulturbranchen er i knæ: Kulturministeren får kritik for manglende hjælp.
Opslaget opnår 116 reaktioner, heraf syv kommentarer. En enkelt spørger om Huskunstnerordningen bliver tænkt med i en kommende hjælpepakke.
Stampe 28. marts
28. marts skriver Stampe:
I morgen har kulturministeren inviteret til forhandlinger om højskoler, aftenskoler og folkeoplysning og mandag er der forhandlinger om medier. Men hvad med resten af kulturen? Musikken, teatrene, museerne, litteraturen, filmen osv.
»Jeg undrer mig, over at resten af kulturen ikke er med. Jeg frygter, at det betyder, at regeringen tror, at kulturen er dækket ind, efter dels at man har sænket grænsen for at få hjælp som freelancer til 120.000 kr., dels arbejder på at selvejende institutioner, der får over 50 procent i statsstøtte, også kan få kompensation,« siger Zenia Stampe.
F.eks. peger Stampe på at mange kunstnere, skuespillere og musikere, som er freelancere ikke vil kunne få støtte, fordi deres B-indkomst skal være mindst 120.000 kr.. Mange i denne gruppe har i realiteten en indtægt som er blandet af A- og B-indkomst og skal derfor have en samlet årsindtægt, som er noget højere end 120.000 kr for at opnå kompensation.
Zenia Stampe nævner også musicals og andre forestillinger med over 1.000 tilskuere, som blev stillet kompensation i sigte, men da bekendtgørelsen kom, gjaldt det kun enkeltstående arrangementer ikke f.eks. turnéforestillinger og andre gentagende arrangementer. Ligesom hun heller ikke føler sig overbevist om at sommerens festivaler er dækket.
»Jeg frygter, der vil være en stor restgruppe, som vi bliver nødt til at gøre noget særligt for. Den erkendelse savner jeg hos ministeren,« siger Zenia Stampe.
Opslaget henviser til en artikel i Berlingske: Skuffede ordførere: »Det er et meget tyndt oplæg«.
Opslaget opnår 226 reaktioner, heraf 65 kommentarer. Kommentarerne er fulde af forhåbninger til, at der bliver skabt en løsning for kulturen bredt. En del er optaget af problemet i hjælpepakken med lønkompensation, som er begrænset til virksomheder med under 50% i statsstøtte. Mange kulturinstitutioner kan derfor ikke opnå hjælp.
Stampe 30. marts
30. marts skriver Zenia Stampe:
Vi står over for et kollaps af store dele af vores kulturbranche.
De har fået at vide, at de ville blive reddet af de generelle hjælpepakker. Men mange er endnu ikke omfattet af hjælpepakkerne. Og dem, der er, er alligevel truet på deres eksistens. For hjælpepakkerne er slet ikke designet til økonomier som deres.
Tag bare de store kommercielle teatre som eksempel. De bruger helt op til 20 mio. kroner på en produktion, som de så skal tjene hjem på de efterfølgende billetindtægter. Nu har de mistet billetindtægterne, og hjælpepakkerne handler kun om deres nuværende faste udgifter og lønudgifter – altså løn til hjemsendte skuespillere, vand og varme osv. Men altså ikke hele den forudgående investering. Den er nu tabt. Det samme gælder mange af de mindre teatre bare i minde målestok.
Det vil betyde døden for mange professionelt drevne virksomheder og institutioner. Museer, teatre, spillesteder, festivaller, revyer, filmselskaber osv. Døden for hele brancher.
Jeg er dybt frustreret. For jeg ser hele kulturlivet stå og ryste. Hvordan de sender desperate nødråb afsted mod regeringen, men kun hører deres eget ekko som svar.
Kan regeringen slet ikke se og høre, hvad der er ved at ske. Det hele ramler, og de tager ikke ansvar. Lidt lappeløsninger i ellevte time hårdt presset af historier i pressen. Men intet lederskab. Det kan vi ikke leve med. Hvis regeringen ikke kan, så må folketinget tage over.
Nu kører jeg til Christiansborg. Og sammen med mine ordførerkolleger fra de andre partier laver vi en liste over de områder inden for kulturen, hvor vi mangler svar: Falder de ind under hjælpepakkerne, og hvis ikke, hvad gør vi så? Og hvis de gør, er det så tilstrækkeligt for at undgå konkurs? Det er det arbejde, kulturministeriet skulle have gjort for tre uger siden, og som vi har efterlyst igen og igen!
Vi vil ikke nøjes med lappeløsninger på et hus, der er ved at brase sammen. Vi vil stoppe det store kollaps. Undgå konkurser og lukninger. Vi vil have en redningsplan for kulturen. Nu!
Og PS: Kunsternes vilkår er også en del af dette arbejde.
Opslaget opnår knapt 800 reaktioner, heraf 134 kommentarer. Der er ovenud stor tilfredshed med Stampes arbejde. En enkelt gør opmærksom på, at der mangler meldinger fra Statens Kunstfond: Hvad sker med allerede givne bevillinger? Hvornår kommer svar fra ansøgninger fra januar? Zenia Stampe svarer, at en melding om bevillinger fra Statens Kunstfond er på vej.
Stampe 31. marts
Zenia Stampe slutter marts med dette opslag:
Hvor er det godt, at der nu er fundet en løsning for landets højskoler og aftenskoler?? Det er også godt, at det endelig er faldet på plads, at kunsterne kan beholde penge fra Statens Kunstfond, selvom deres projekter ikke kan gennemføres?? Men vi er slet, slet ikke færdige??
Kulturministeren meddelte os i morges, at regeringen lige nu arbejder på at åbne de generelle hjælpepakker for de institutioner, der modtager mere end 50 procent i offentlig støtte, og at de også lægger op til at lempe pakken for tabte billetindtægter ved større arrangementer.
Det er også godt, men heller ikke nok. For hjælpepakkerne er ikke indrettet til kulturinstitutionerne, og mange vil derfor trods hjælpepakker lide så store tab, at de vil blive nødt til at dreje nøglen om. Museer, teatre, revyer, festivaller og spillesteder rundt i hele landet vil være tvunget til at lukke. Det kan vi ikke leve med. Det nægter vi at acceptere.
Derfor er vores melding til regeringen: I bliver nødt til at give os en klar tilkendegivelse om, at I vil se på supplerende løsninger og ekstra økonomi. Det kan være i form af et øremærket beløb til en decideret redningspakke for kulturen, det kan være i form af en ordning for tabte billet- og entreindtægter, eller det kan være noget helt tredje. Det afgørende er, at viljen og økonomien er til stede.
Hvis kulturministeren kan sparke døren ind til finansministeren og få sådan et mandat, så vil vi gerne forhandle med hende. Hvis ikke hun kan, så vil vi ikke spilde mere tid med kulturministeren. Så kommer vi selv til at sparke døren ind til finansministeren.
Opslaget opnår godt 400 reaktioner, heraf 78 kommentarer. Der er stor tilfredshed med Zenia Stampes arbejde og mange negative kommentarer til kulturministerens virke.
Kulturministeren om corona
Kulturministerens opslag om corona-krisen er ikke så afsøgende som Zenia Stampes. Gennemgående bebudes og forklares regeringens politik.
Joy Mogensen 6. marts
Allerede 6. marts havde kulturminister Joy Mogensen det første opslag om corona:
Mette Frederiksen og regeringen har i dag opfordret til, at større arrangementer, med mere end 1000 gæster, aflyses. Og også opfordret til, at arrangørerne overvejer at aflyse, udskyde eller tage særlige forholdsregler i forhold til arrangementer med under 1000 mennesker.
Det kommer til at have en stor betydning for hele kultur- og idrætsområdet. Og vi tager det dybt alvorligt. Jeg kan forsikre om, at det er drastiske skridt, som regeringen ikke tager, hvis ikke det var det, der skulle til, for at redde menneskeliv. Jeg ved, at der er institutioner, arrangører og deltagere, der vil være frustrerede. Men lige nu står står hele kultur- og foreningslivet, og landets frivillige organisationer, sammen om en kæmpe opgave og viser et enormt samfundssind. Det kalder på min og danskernes taknemlighed.
Det her er vi nødt til at stå igennem sammen, og jeg beder alle om forståelse for den svære opgave det bliver, at håndtere denne virus, med de mindste menneskelige omkostninger overhovedet muligt. Det er det vigtigste – vi må hjælpes med at passe på hinanden.
Opslaget opnår 174 reaktioner, heraf 14 kommentarer. Holdningerne er her delte. En del mener, at regeringens reaktion er lovligt voldsom (hvilket set i forhold til efterfølgende begrænsninger er tankevækkende!).
Joy Mogensen 15. marts
Kulturministerens næste opslag er 15. marts:
Lønkompensation omfatter også kulturen og idrætten.
Regeringen og arbejdsmarkedets parter er nu klar med en ny, midlertidig lønkompensationsordning med henblik på at undgå at lønmodtagere bliver fyret.
Aftalen er godt nyt – også for de mange lønmodtagere i kulturen og idrætten, der har oplevet, at deres arbejdsplads har mistet indtægter meget brat og stadig går usikker fremtid i møde. Nu kan flere beholde deres job og løn, indtil den ekstraordinære situation på arbejdsmarkedet er i bedring.
Aftalen gælder for lønmodtagere i alle de private virksomheder, herunder også foreninger, fonde og selvejende institutioner, der er ekstraordinært hårdt økonomisk ramt som følge af COVID-19 og derfor står over for at skulle varsle afskedigelser.
Arbejdspladserne kan omfattes, hvis de modtager mindre end halvdelen af deres ordinære driftsudgifter i offentligt tilskud.
Den midlertidige kompensationsordning vil gælde fra 9. marts til 9. juni 2020, dvs også bagudrettet.
Den nye lønkompensationsordning falder virkelig på et tørt sted, men den løser selvfølgelig ikke alle de mange økonomiske udfordringer i vores hårdt pressede samfund. Kultur- og idrætslivet står fortsat med nogle store udfordringer.
Og i regeringen er vi opmærksomme på, at der rundt omkring i landet er mange små enkeltmandsvirksomheder – herunder f.eks. selvstændige kunstnere – der stadig står i en meget usikker situation lige nu.
Jeg vil derfor være i tæt dialog med fagforeninger for danske kunstnere og faggrupper, og vi mødes i den kommende uge.
Arbejdet med at afbøde de mange negative økonomiske konsekvenser af COVID-19 fortsætter.
Vi er ikke i mål. Men dette er et vigtigt skridt.
Opslaget giver 325 reaktioner, heraf 25 kommentarer. Kommentarerne er positive, men mange gør også opmærksom på fortsatte vanskeligheder.
Joy Mogensen 19. marts
Kulturministeren skriver:
Hjælp på vej til de selvstændige – også i kultursektoren
Corona-virussen er en kæmpe udfordring for alle dele af det danske samfund – både sundhedsmæssigt og økonomisk.
Det er nu, vi skal lytte til hinanden og finde de gode løsninger sammen.
I de sidste dage har jeg fået en masse gode input fra kulturlivet. Ikke mindst, når det gælder behovet for at hjælpe freelancere/selvstændige.
På den baggrund er jeg rigtig glad for, at regeringen og alle Folketingets partier nu kan præsentere en ny, ambitiøs hjælpepakke, der skal holde hånden under dansk økonomi og hjælpe de mange selvstændige og freelancere, der i disse uger oplever store økonomiske tab.
Aftalen indeholder bl.a. midlertidige kompensationsordninger for de selvstændige og freelancere på kulturområdet og kompensation for faste udgifter.
Kulturministeriet og jeg har – på baggrund af samtaler med kulturlivet – arbejdet for, at ordningerne også kunne omfatte de mange selvstændige og freelancere uden CVR-nummer – som f.eks. kunstnere, musikere mv. Det er lykkedes.
Hjælpepakken omfatter også de selvstændig og freelancere uden CVR-nr., der som konsekvens af COVID-19 forventer at opleve et indtægtstab på 30 pct. I praksis betyder det, at selvstændige kan få dækket 75 pct. af det forventede indkomsttab, dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned.
En anden meget vigtig ting i den nye hjælpepakke er, at vi nu introducerer en kompensationsmodel for virksomhedernes faste udgifter.
I praksis betyder det, at virksomheder med en nedgang på 40 procent kan få kompenseret 25 procent af deres faste udgifter, og virksomheder med en nedgang på mere end 80 procent kan få kompenseret 80 procent af de faste udgifter.
Jeg håber, det kan komme flere aktører i kultursektoren til gavn – f.eks. i filmbranchen.
Samlet betyder hjælpepakken, at vi står bedre rustet til at afbøde corona-virussens skadevirkninger i forhold til vores kulturliv og oplevelsesøkonomien.
Alle dele af vores samfund er lige nu påvirket af corona-virussen, og utrolig mange står i en både usikker og kompliceret situation – det gælder selvfølgelig også kultursektoren.
Kulturministeriet og jeg lytter til alle de gode input, vi får – og tager forslag med videre til de øvrige ministre og ministerier – der arbejder for de generelle løsninger, som kan komme hele samfundet til gavn.
Vi gør, hvad vi kan, for at hjælpe.
Jeg håber, at den nye hjælpepakke – på linje med de mange øvrige initiativer regeringen har taget – kan blive et vigtige skridt i en retning, der skal afbøde skadevirkningerne. Lad os holde dialogen åben! – Og passe på hinanden.
Opslaget henviser til en pressemeddelelse fra Kulturministeriet: REGERINGEN VIL HJÆLPE CORONA-RAMTE FREELANCERE OG KUNSTNERE.
Opslaget giver 134 reaktioner, heraf 23 kommentarer. Der er dels glæde over aftalen, dels mange som påpeger mangler: problemer for de, som tjener mindre end 15.000 kr. månedligt, og problemer for de store institutioner, som mister billetindtægter. Og folkeoplysningen er tilsyneladende glemt.
Joy Mogensen 21. marts
21. marts har Joy Mogensen tre opslag. Først skriver hun:
Jeg har i dag haft et rigtig godt møde med en række fonde, hvor vi har talt om den nuværende situation.
Corona-krisen har ramt hele det danske samfund meget hårdt, og derfor er det mere end nogensinde vigtigt, at vi står sammen om at finde løsninger på de mange store udfordringer.
Fondene spiller en vigtig rolle i det danske samfund – også på kulturområdet, hvor støtte fra fonde mange steder er nødvendige for, at projekter og initiativer realiseres.
Jeg er utrolig glad for, at blandt andre Ny Carlsbergfondet har taget et stort ansvar ved at afsætte 30 mio. kr. til genstart af kriseramte kunstmuseer. Det bliver der hårdt brug for, når vi skal i gang med at starte op igen.
Opslaget henviser til en artikel på berlingske.dk: Ny Carlsbergfondet klar med 30 millioner til kunstmuseer i krise.
Opslaget afføder 57 reaktioner, heraf tre kommentarer. En enkelt spørger: hvad med de kulturhistoriske museer.
I næste opslag skriver kulturministeren:
EN UGE JEG ALDRIG GLEMMER
Det har været en af de uger, som jeg nok altid vil huske. Fra min nye hjemmearbejdsplads har jeg sammen med Kulturministeriets medarbejdere, ordførere og kultur- og idrætsliv i rekordfart kortlagt, igangsat og lanceret omfattende tiltag for at mindske spredningen af corona-virussen, som har ændret vores hverdag.
Samtidig lancerende Regeringen omfattende økonomiske tiltag med de andre partier i Folketinget, der skal afbøde skaderne fra Corona-virussen i hele vores samfund, også kultur- og idærtsverdenen.
Det har omfattet fx en kompensationsordning for selvstændige og freelancere. Den kommer oven i trepartsaftalen om lønkompensation for virksomheder.
Vi er også på vej med tiltag, der skal sikre, at højskolerne ikke rammes uforholdsmæssigt hårdt af skolelukningerne. Dette sker med en lovændring, som giver mulighed for, at skolernes statstilskud kan gøres uafhængigt af elevbetaling.
Og på opfordring fra Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere fremrykker vi nu også den årlige udbetaling af bibliotekspenge til 27. marts. Alle tiltag – store som små – hjælper i det store billede.
Opslaget opnår 380 reaktioner, heraf 18 kommentarer. Opslaget vækker glæde i kommentarfeltet.
Dagens sidste opslag:
Lokale medier er forudsætningen for et velfungerende lokalt demokrati
Derfor er det godt at se så mange tidligere kollegaer fra min borgmestertid været ude og opfordre til, at alle bakker op om de lokale private medier.
I disse dage dækker de lokale medier på fineste vis, hvad Corona-virusen betyder helt tæt på borgerne – her er der ingen Fake News, men alligevel mister de rigtig mange annonceindtægter.
Fra Folketingets side har vi vedtaget en række hjælpepakker, som jeg har fået oplyst, at de lokale private medier også kan få del i.
Jeg vil følge udviklingen nøje, og slutte lørdagen af med at tilslutte mig opfordringen til at støtte op om sit lokale medie👍🏼
Opslaget opnår 26 reaktioner.
Joy Mogensen 23. marts
Spil dansk🇩🇰🎼
Indsatsen mod covid-19 har omfattende konsekvenser dansk kulturliv – også for de udøvende kunstnere.
Danske musikere og komponister er blandt de, som er hårdt ramt. Koncerter er aflyst, og musik spilles ikke i fitness-centre eller lignende.
Derfor mødes jeg i dag med danske radiostationer for sammen at undersøge, om stationerne kan spille ekstra meget dansk musik i den kommende tid.
Når musik spilles, udløser det nemlig penge til rettighedshaverne. (Husk det også gerne på Spotify mm😉) – Det håber jeg, kan være en lille hjælp i den udfordrende økonomiske situation, som danske musikere står i.
Samtidig tror jeg på, at det kan give et ekstra rygstød til det sammenhold, vi oplever på tværs af Danmark lige nu
Opslaget opnår 371 reaktioner. Kommentarerne er glade for kulturministerens opbakning til dansk musik.
Joy Mogensen 26. marts
Joy Mogensen starter dagen med at svare igen på et gennemgående angreb:
Selvfølgelig taler jeg om kultur.
Det har jeg gjort hver eneste dag også efter Corona-krisen startede. I en tid med så stor usikkerhed er det vigtigt at de rigtige oplysninger kommer frem – det gælder både politikere og pressen.
Så den overskrift i dagens Berlingske, der siger at jeg ikke vil tale om kultur nu – ja, den giver slet ikke det rigtige billede af hvordan jeg løser min opgave her i krisen.
Jeg blev spurgt om hvorfor jeg ikke havde afholdt nogen pressemøder, som andre af regeringens ministre, hvorfor jeg ikke var blandt de mest synlige ministre. Og helt ærligt, så nej, så er der ikke noget på mit ansvarsområde der har berettiget at jeg også, som sundheds-, stats- og udenrigsministeren har trommet pressen sammen til et pressemøde. Jeg synes den overskrift som Berlingske giver deres interview med mig i dag, trækker det jeg forsøger at kommunikere ud af kontekst.
Selvfølgeligt taler jeg om kulturlivets udfordringer, eller hvordan vi får dansk kulturliv gennem denne krise. Selvfølgelig gør jeg det. Hver dag. Og med alle kulturlivets parter. Og så har jeg koncentreret mig om at hjælpe kulturlivet ind i alle de hjælpepakker, der skal holde hånden under Danmark. Og så arbejder jeg hårdt på at få lavet løsninger på de problemer, der ikke er løst endnu.
Selvfølgeligt holder jeg – vi – regeringen – Folketinget hånden under dansk kulturliv også.
Opslaget opnår 600 reaktioner, heraf hele 133 kommentarer. Kommentarerne er gennemgående meget positive til kulturministerens melding. Enkelte præciserer dog, at det, de efterlyser, er en minister, som viser lidt empati med kulturområdet.
I et andet opslag skriver ministeren:
Udbetaling af bibliotekspenge fremrykket
Mange forfattere oversættere, illustratorer og andre skabende kunstnere står lige nu i en usikker økonomisk situation.
Derfor har jeg bedt Slots- og Kulturstyrelsen om at fremskynde udbetalingen af de årlige bibliotekspenge.
Dermed får mere end 10.000 personer udbetalt i alt 183 mio. kr. i dag.
Det er måske en lille ting, men alle tiltag – store som små – hjælper i denne tid.
Opslaget opnår 200 reaktioner, heraf tre kommentarer.
Joy Mogensen 27. marts
Dagen efter skriver Joy Mogensen:
Selvstændiges indkomstkrav sænkes 15.000 til 10.000 kr.
Så skulle det være ganske vidst, at indkomstkravet for kunstnere og alle andre freelancere sænkes, så flere kan få andel i hjælpepakken til selvstændige.
Nu bliver det sådan, at man skal have tjent 10.000 kr. i gennemsnit i b-honorar om måneden for at få mulighed for at søge kompensation i regeringens hjælpepakken til selvstændige.
Dette gælder også selvstændige uden CVR.NR.
Jeg håber, det kan hjælpe endnu flere kunstnere og freelancere.
Vi skal passe godt på hinanden – og på kulturen🍀
Opslaget opnår knapt 500 reaktioner, heraf 38 kommentarer. Sænkningen af grænsen til 10.000 kr. vækker glæde. En del spørger dog til de mennesker, som har forskellige kombinationsindtægter: egen virksomhed med CVR, A- og B-indkomst.
Joy Mogensen 28. marts
”Min grundlæggende opfattelse er, at det værste, der kan ske for kulturlivet i Danmark, er at blive gjort til et ’accessory’ – et tilbehør til samfundet. Kultur er ikke kirsebærret på flødeskummet. Hvis kulturlivet skilles ud fra det øvrige liv eller vores arbejdsmarked, ender man nemlig let med at se kulturen som en overflødighed. Et tilbehør: at være blot til lyst.
Der fortjener kulturlivet virkelig ikke at stå.
Jeg ser – helt omvendt – et deltagende, kulturelt aktivt og skabende menneske som et af formålene med velfærdssamfundet. I øvrigt er overflødigheder også noget, der bliver lettere at undvære, når livremmen skal spændes ind.
Min – og regeringens – indstilling er, at kulturlivet er en essentiel del af det danske samfund, og derfor skal kulturlivet tænkes ind som en naturlig del også af de hjælpepakker, vi arbejder med.”
Det har jeg skrevet i dagens kronik i Politiken (desværre bag betalingsmur)
Der er nogle områder, hvor vi stadig ikke har skabt de løsninger der får det kulturelle Danmark igennem. Derfor har jeg de næste dage indkaldt til drøftelser om hvordan vi sikrer højskoler, aftenskoler, folkeuniversiteterne, de lokale og regionale medier, zoologiske haver og dyreparker. Regeringen undersøger også hvordan vi kan ligestille de institutioner der får mere end 50% offentlig støtte, som ikke lige nu er omfattet af hjælpepakkerne, med resten af aktørerne, så de også kan bæres igennem. I går fik vi flere freelancere omfattet af kompensationsordningerne. Vi arbejder hele tiden på at lave de løsninger der skal til.
Opslaget henviser til Joy Mogensens kronik i Politiken: Joy Mogensen: Lad os indføre Norges nationalord under coronakrisen.
Opslaget opnår 205 reaktioner, heraf 49 kommentarer. Mange efterlyser, at ministeren gør noget for at løse kulturlivets akutte problemer.
Joy Mogensen 29. marts
Joy Mogensen skriver:
Godt nyt til de zoologiske haver og akvarier. Sammen med Erhvervsministeren har vi nu afklaret, at de kan få dækket deres nødomkostninger til at passe godt på dyrene.
Tak til DAZA – Danske Zoologiske Haver & Akvarier – for samarbejdet.
Det er en brik, der er faldet på plads i dag. I morgen venter der forhandlinger igen på kulturområdet, og vi starter også på at løse udfordringerne for de lokale og regionale medier. Vi arbejder hele tiden for at løse de problemer, der ikke er blevet løst i de generelle hjælpepakker. Jeg glæder mig til at fortælle jer mere.
Opslaget opnår 450 reaktioner, heraf 42 kommentarer. Kommentarerne er glade for, at dyrene bliver reddet. Men de fleste spørger: Hvad med resten af kulturen?
Joy Mogensen 31. marts
31. marts er en travl dag i forhandlings-videomøderne:
ENIGHED – 141 mio.kr som hjælp til landets højskoler, aftenskoler og folkeuniversiteter??
Jeg har i dag konkluderer enighed mellem Regeringen og folketingets partier om en kompensationsordning på 141 mio. kr.
Det vil være en hjælp nu og her til landets højskoler, aftenskoler og folkeuniversiteter, som har lidt store økonomiske tab under corona-krisen.
Det er jeg rigtig glad for, da folkeoplysning på fornemste vis kobler nysgerrigheden på viden, sig selv og fællesskabet????
Kulturlivet er hårdt udfordret økonomisk i denne tid – og regeringen og jeg knokler videre for mest muligt at afbøde skaderne.
I dag har vi taget nogle vigtige skridt, og vi arbejder ufortrødent videre.
Opslaget opnår 460 reaktioner, heraf 43 kommentarer. Kommentarerne er glade for aftalen.
I næste opslag skriver Joy Mogensen:
KOMMUNERNE OPFORDRES TIL AT FASTHOLDE STØTTE TIL KULTUR OG IDRÆTSLIV
Det er helt afgørende for det danske civilsamfund, at kommunerne fortsat støtter aftenskolerne og foreningerne – også selvom de er lukkede under Corona-krisen. For at sikre, at kommunerne fortsat udbetaler det budgetterede tilskud til foreninger og aftenskoler under nedlukningen, har Kulturministen efter dialog med bl.a. DGI – vi styrker motion og breddeidræt i Danmark og Dansk Folkeoplysnings Samråd udarbejdet en bekendtgørelse, der gør dette muligt.
Derfor vil jeg og KLs kulturformand Leon Sebbelin gerne sende en opfordring til landets kommuner om at fastholde de lovede tilskud til foreninger og aftenskoler, som de var stillet i udsigt forud for nedlukningerne. Staten forsætter også med at udbetale tilskud til kultur- og idrætslivet ude i kommuner.
Vi ved, at kommunerne står med pressede budgetter, og derfor er det vigtigt, at sige tak til alle de kommuner, som holder hånden under kulturen med ekstraordinær hjælp samt fastholdelse af bevillingerne på trods af aflyste aktiviteter. Kultur er ikke flødeskum, som skal skæres væk under en krise. Kultur er det, som holder os sammen i krisen.
Opslaget henviser til en artikel på kl.dk: Kulturminister og KL: Støt kultur- og idrætsliv som planlagt.
Opslaget opnår 128 reaktioner, heraf seks kommentarer, som bakker op om løsningen.
Endelig skriver Joy Mogensen:
HJÆLP PÅ VEJ TIL DANSKE MEDIER
De skrevne nyhedsmedier er helt centrale for at få nyheder og korrekte informationer ud i alle dele af Danmark – særligt i denne krisetid.
Men desværre lider avishusene lige nu store økonomiske tab pga. annonceindtægterne, der lige nu er under pres. Det giver medierne nogle store udfordringer – ikke mindst de små lokale og regionale medier.
I dag har regeringen og medieordførerne haft et godt møde, hvor vi blev enige om, hvordan vi kan hjælpe medierne her og nu. Vi styrker derfor de skrevne mediers kassebeholdning ved at udbetale den samlede produktionsstøtte for 2020 på i alt 368,1 mio. kr. allerede i april måned.
Samtidig giver vi også en håndsrækning til de ikkekommercielle lokale radio- og tv-stationer ved at dispensere for kravet om, at de enkelte stationer er forpligtet til at skulle sende nyproduceret indhold hver uge for at modtage tilskud. At skulle producere og sende nyt indhold på frivillig basis er i sagens natur en udfordring, når borgerne i hele landet opfordres til at holde sig hjemme.
Stor tak herfra til alle de politiske ordførere, der bakker aktivt op omkring løsningen – det gælder Jens Rohde, Søren Søndergaard, Jacob Mark, Britt Bager, Birgitte Bergman, Pernille Bendixen, Pernille Vermund, Uffe Elbæk og Jan Johansen.
Vi er fortsat i dialog om yderligere tiltag på medieområdet, der kan hjælpe de medier, der er særligt økonomisk udfordrede pga. corona-krisen, og jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at vi kan finde nogle gode løsninger.
Opslaget opnår 97 reaktioner, heraf 14 kommentarer. Der er gennemgående glæde over, at der kommer en løsning. En enkelt efterspørger, hvornår teatrene sikres.
Birgitte Bergman først
Blandt de mange andre kulturordførere, som har forholdt sig til corona-krisen, kom konservatives Birgitte Bergman først. 8. marts skriver hun:
Der er masser af jobs på spil.
Aflysning på aflysning hele vejen rundt. Ikke mindst i kultur- og turisme branchen, som rammes hårdt.
Der er brug for handling. Derfor glæder det mig, at Erhvervsministeren Simon Kollerup griber til handling bag fredagens meldinger.
Birgitte Bergman henviser til en artikel på tv2lorry.dk: Lider under coronavirus: “Der er en masse job på spil”.
Opslaget opnår 20 reaktioner.
I et senere opslag skriver Birgitte Bergman:
VI SKAL GIVE TURISMEN EN HJÆLPENDE HÅND
Vores turisme bløder. Ifølge Dansk Erhverv kan 47.000 arbejdspladser inden for turisme- og oplevelsesindustrien være i fare på grund af coronakrisen. Turismen har altså brug for en hjælpende hånd!
Derfor støtter vi også Dansk Erhvervs forslag om at oprette en særlig turismefond, der skal give direkte økonomisk støtte til små- og mellemstore virksomheder i branchen. For turismen skaber lokale arbejdspladser i hele Danmark, og dem har vi ikke råd til at miste!
Opslaget henviser til en artikel på Finans.dk: Dansk Erhverv: Milliardfond skal redde konkursramte turismeselskaber.
Opslaget opnår 12 likes.
Sidst på måneden skriver Birgitte Bergman:
Danskerne har brug for en fri og kritisk presse!
Danske medier bløder. Annonceindtægterne falder markant under corona-krisen, og det betyder, at vi ser fyringer af journalister og andre medarbejdere i mediehusene.
Det er alvorligt, for det er netop i en krisetid som denne, at vi alle har behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Og nej, medierne kan ikke benytte sig af lønkompensationsordningen – ‘det er lidt svært at sende journalisterne hjem’ – der skal skrives og rapporteres.
Jeg sidder i disse dage og timer – og det er lange dage, skulle jeg hilse og sige – og arbejder for en god aftale for medierne. Det er vigtigt, at sikre en bred aftale, der hjælper medierne.
Medierne er vores demokratiske infrastruktur.
Opslaget opnår 35 reaktioner.
Stén Knuth
Stén Knuth, Venstre, er især optaget af civilsamfundets ve og vel:
Der kommer en dag efter corona-krisen, hvor civilsamfundet, foreningslivet og alle de frivillige igen gør det, de er bedst til, nemlig at skabe sunde fællesskaber, hvor danskerne møder hinanden for at skabe aktiviteter og resultater sammen. Indtil det sker, træffer vi forsat beslutninger, som skal være med at styrke indsatsen for at få flere med.
Derfor er det vigtigt: Esports aktive kan løfte Forenings-Danmark.Og derfor bruger jeg så mange kræfter på at støtte hele esports-miljøet i Danmark. Hver dag spiller mere end en halv million danskere esport på playstation og pc’ere. Det er både børn, unge og voksne. Og de udgør et kæmpe potentiale for hele Forenings-Danmark. Både som aktive medlemmer og frivillige ildsjæle og ledere.
Når jeg taler med folk i miljøet fortæller de, at hver gang de formår at trække 100 ind i foreningen, kommer 50 af dem uden kendskab til hvad en forening er, og hvad den tilbyder.
Opslaget henviser til en artikel på sn.dk: Slagelse som centrum for esport.
Opslaget opnår 36 reaktioner.
I det næste opslag skriver Knuth:
Kommunernes investeringer i idræts faciliteter er ikke fulgt med efterspørgslen. Det fastslår DGI, der er moderorganisation for 6.400 idrætsforeninger over hele landet.
Derfor mener DGI, at kommunerne skal huske at investere i idrætsanlæg, hvis corona-krisen fører til, at Folketinget nu lemper det anlægsloft, der begrænser kommunernes investeringer i veje og velfærdinstitutioner og andre anlægsopgaver.
Jeg er enig med DGI. Kloge kommuner investerer også i idrætsfaciliteter. Det giver så mange gevinster. Fordi det får endnu flere til at bevæge sig. Og fordi det også vil gøre det meget lettere at få sikret eleverne i folkeskolen de 45 minutters bevægelse i løbet af en skoledag, som Folketinget har sat som mål.
Opslaget henviser til en artikel i Aarhus Stiftstidende: DGI: Politikere bør tænke idræt ind i lempelse af anlægsloft.
Opslaget opnår 14 reaktioner, heraf to kommentarer.
I yderligere et opslag skriver Stén Knuth:
Der er i den grad brug for mere hjælp til civilsamfundet, foreningerne og de frivillige. Kultur, sport, festivaler, markeder, det folkeoplysende og alt det, som skal tage imod os, når vi er forbi krisen.
Flere skal være dækket, længden på perioden der kan søges i, skal være længere og der skal flere penge i puljerne.
Opslaget opnår 49 reaktioner, heraf fem kommentarer.
I et nyt opslag skriver Knuth:
IDRÆTS- OG FORENINGS-DANMARK BLØDER – KULTURMINISTER VIL FOR LIDT
Tre millioner danskere er frivillige og nyder godt af idræts- og kulturorganisationernes aktiviteter. Og de tre millioner danskere har også brug for et stærkt og rigt fritids- og kulturliv efter corona-krisen. Men det har de jo kun, hvis vi i Folketinget træder til og hjælper dem lige nu. Idræts-, kultur- og foreningslivet i Danmark bløder på grund af corona-krisen – og regeringen vil gøre for lidt for at hjælpe.
-Det er godt, at vi nu endelig har fået regeringen og kulturministeren i tale. Vi har forsøgt at råbe regeringen op i flere uger. Men efter vores forhandlinger i dag, må jeg sige, at vi ikke er tilfredse med, hvad vi hører. Idræts-, kultur- og forenings-Danmark med tre millioner danskere som frivillige og udøvere bløder på grund af corona-krisen, og regeringen vil simpelthen for lidt.
-Jeg kan se og høre, at vi risikerer at slå rigtig meget i stykker for rigtig mange små lokale foreninger og aktiviteter. Nogle steder ting, som aldrig kommer igen, hvis de ikke bliver kompenseret lige nu. Som f.eks. et Sørby Marked, men også håndbold- og fodboldturneringer, festivaler og meget mere.
Venstre vil hjælpe med flere midler, vi vil kompensere mere og over en længere periode. Og vi vil også kompensere arrangementer med et langt lavere antal deltagere end de 1000, som regeringen stadig taler om.
-Vi taler om kultur- og forlystelses attraktioner, idrætsklubber og kulturelle foreninger, højskoler og andre lokale aktiviteter, som er dybt afhængige af de aktiviteter, som regeringen lige nu får aflyst på stribe. Det er deres åbnings sæsoner, koncerter, festivaler, stævner, sportsbegivenheder og aktiviteter, som gør at de overhovedet kan eksistere. De skaber liv og indhold i danskernes hverdag, og de tiltrækker mennesker fra ind- og udland til alle dele af Danmark. Dem kan vi ikke bare lade i stikken.
Ministeren må se at komme ind i kampen.
Opslaget opnår 125 reaktioner, heraf otte kommentarer. Én kommentar synes Knuths retorik er for hård, en anden at der er vigtigere ting på spil end fremtiden for Sørby Marked. Til dette svarer Knuth, at han også synes det er vigtigt, at der er et velfungerende civilsamfund efter coronakrisen.
Under forhandlingerne skriver Stén Knuth:
IDRÆTS- OG FORENINGS-DANMARK BLØDER – HVAD HAR DU TIL OS, KULTURMINISTER?
Jeg holder fokus “på bolden” og mødes klokken 10.30 igen med kulturministeren for at drøfte, hvordan vi kan holde hånden under Idræts- og Forenings-Danmark, som gør så meget for danskerne.
Jeg håber, hun i dag giver svar på de spørgsmål, jeg stillede til hende under vores forhandlinger søndag.
Som bl.a. Danmarks Idræts Forbund understreger igen og igen, risikerer vi at slå rigtig meget i stykker for rigtig mange små lokale foreninger og aktiviteter.
Vi taler om kultur- og forlystelses attraktioner, idrætsklubber og kulturelle foreninger, og andre lokale aktiviteter, som er dybt afhængige af de aktiviteter, som regeringen lige nu får aflyst på stribe. Det er deres åbnings sæsoner, koncerter, festivaler, stævner, sportsbegivenheder og aktiviteter, som gør at de overhovedet kan eksistere. De skaber liv og indhold i danskernes hverdag, og de tiltrækker mennesker fra ind- og udland til alle dele af Danmark. Dem kan vi ikke bare lade i stikken.
VIL KOMPENSERE MERE OG TIL MANGE FLERE ARRANGEMENTER
Venstre vil hjælpe med flere midler. Vi vil kompensere mere og over en længere periode. Og vi vil også kompensere arrangementer med et langt lavere antal deltagere end de 1000, som regeringen stadig taler om.
Tre millioner danskere er frivillige og nyder godt af idræts- og kulturorganisationernes aktiviteter. Og de tre millioner danskere har også brug for et stærkt og rigt fritids- og kulturliv efter corona-krisen. Men det har de jo kun, hvis vi i Folketinget træder til og hjælper dem lige nu.
Opslaget henviser til en artikel i Berlingske: Flertal vil flytte kulturforhandlinger fra Joy Mogensens bord: »Det, der foregår nu, vil vi ikke lægge navn til«.
Opslaget opnår 26 reaktioner, heraf en enkelt kommentar, som er stærkt kritisk overfor ministeren.
I månedens sidste opslag skriver Stén Knuth:
I dag var jeg med at sikre vigtigt dansk DNA. Alle partier er enige om, at holde hånden under højskoler, aftenskoler og Folkeuniversitet. Det giver tryghed for medarbejderen og noget at stå op til, ung som ældre, når vi er forbi krisen.
Vigtig skridt. Stolt og glad for at tage ansvar.
Men der skal mere til. For hvem kender ikke nogen der hjælper i en forening, ved et festival, ved et sommermarked, eller ved en revy, gymnastikopvisning, fod- og håndboldturnering, som de næste måneder løber af staben. Eller skulle have gjort.
Det er omend ligeså vigtigt at vi også hjælper her. For det er i sandhed også et vigtigt dansk DNA, at være med at støtte det. Om det så er at stå og sælge pølser og øl, eller det bare at være med, fordi det er fedt.
Alt det skal vi også holde hånden under. Derfor har jeg bedt ministeren i dag om en snarlig forhandling, så vi kan sikre de foreninger, der også er med til at holde rigtig mange beskæftige, og som skaber økonomi til årets aktiviteter i foreningen, at de også holdes i live, så vi også har dem når krisen er forbi.
Og jeg har bedt om at den lovgivning vi forhåbentligt vedtager, bliver med tilbagevirkende kraft, fordi foreningsDanmark allerede har aflyst rigtig meget. Det kræver handling og det er nu – foreningsDanmark bløder.
Opslaget opnår 57 reaktioner.
Søren Søndergaard og Mai Villadsen
Også Enhedslistens Søren Søndergaard er optaget af corona-krisen:
Mange potentielle OL-atleter står i et umuligt valg mellem at fortsætte deres træning eller at blive hjemme og beskytte sig mod Corona-smitte. Flere kvalifikationsstævner er aflyst og forhindrer dermed en fair udtagelse. Samtidig vil det være sundhedsmæssigt uforsvarligt at samle hundredetusinder af udøvere, officiels og tilskuere fra hele verden til tæt OL-samvær allerede om få måneder. Japan har hidtil afvist enhver snak om udskydelse, men nu åbnes en dør på klem. Jeg har spurgt Kulturministeren om regeringens holdning. Ikke mindst atleterne har krav på en hurtig afklaring.
Søren Søndergaard henviser til en artikel på dr.dk: Japans premierminister åbner for første gang for OL-udskydelse.
Opslaget opnår 30 reaktioner, heraf fire kommentarer, som alle er enige med Søren Søndergaard.
I et senere opslag skriver Søndergaard:
“Jeg ville opfatte det som upassende, hvis jeg stod og talte om kultur lige nu”, har Kulturministeren sagt til Berlingske. Det synes jeg bestemt ikke. En ting er, at kultur betyder tusindvis af arbejdspladser og turistindtægter til Danmark. Men det er også vigtigt for at komme igennem og ud på den anden side af denne krise på en ordentlig måde. Derfor er der bestemt brug for at tale kultur. Og derfor er der brug for også at understøtte kunstnere og kulturinstitutioner. Hvis Kulturministeren vil gøre det, så har hun vores fulde støtte.
Opslaget henvinser til en artikel i Berlingske Tidende: Kulturminister under pres: »Det er lige nu, at Joy Mogensen burde sparke døren til Statsministeriet ind og råbe: Kulturkrise!«.
Opslaget opnår 107 reaktioner, heraf 17 kommentarer. Nogle er enige i kulturministerens udsagn, en enkelt citerer daværende Kronprins Christian for udtalelsen ved statsbankerotten i 1813: “Fattige og elendige er vi. Lad os nu blive dumme til, saa kan vi gerne høre op at være en stat.”
Også Mai Villadsen fra Enhedslisten er optaget af kulturen efter corona:
Jeg er bekymret for kulturen! 📖📽🎻🎭🎨
Kulturen er så uendeligt vigtigt for sammenhængskraften i vores samfund. Men lige nu bløder kulturen!
I disse dage tror jeg at mange af os bruger bøger, Tv-serier, film, podcasts eller musik til at transportere os til andre verdener og følelser midt i denne enorme krise.
Kulturen bliver virkelig hårdt ramt i denne tid, for den er afhængig af os – af et publikum.
Det har store konsekvenser. Og mange museer lider en voldsom nød lige nu – ligesom musikerne forståeligt frygter at alle sommerens festivaller bliver aflyst.
Derfor presser vi i Enhedslisten lige nu på, for at regeringen fremlægger nogle løsninger for kulturen!
Du kan måske også bidrage hjemmefra! Bestil nogle bøger – giv et årskort til et museum i gave – se dokumentarfilm fra CPH:DOX og lyt til så meget musik du orker!
Opslaget opnår 133 reaktioner, heraf ti kommentarer. Kommentarerne er gennemgående enige med Villadsen. En enkelt mener dog, at kulturen kan klare sig uden støtte.
I et senere opslag skriver Villadsen:
Dagens optur! Endelig indkaldt til forhandlinger om hjælpepakke til kultur- og medier. ❤️
Manglende indtægter fra gæster på museerne, publikum til koncerterne og teaterforestillingerne, annoncekroner til aviserne og elevbetaling til højskolerne presser i disse dage mange helt i knæ.
Det er vores opgave at værne om både kultur og medier. De sikrer sammenhængskraft, nu skal vi sikre dem! ❤️
Opslaget opnår 211 reaktioner, heraf 16 kommentarer, som alle bakker op om Mai Villadsens synspunkt.
Mai Villadsen slutter måneden af med et par opslag om højskoleforhandlingerne:
I disse dage forhandler jeg de fleste vågne timer her fra min stue.
For lige nu risikerer højskolerne desværre konkurser på stribe. ??Brandbjerg Højskole går konkurs i morgen, hvis ikke der kommer en politisk løsning.
Højskolerne er efter min mening fuldstændig grundlæggende kulturarv. De udspringer af Grundtvigs ideer om en skole for livet. Noget vi måske mere end nogensinde har behov for.
Heldigvis kan vi hjælpe fra Christiansborg. Vi kan dække den manglende elevbetaling, som højskolerne i disse dage ikke får. Det skal vi lykkes med!
Opslaget opnår 290 reaktioner, heraf 30 kommentarer. Kommentarerne er glade for, at Villadsen kæmper for højskolerne. Enkelte efterlyser løsning for musikere og for lokalradio og tv-stationer.
I næste opslag skriver Villadsen:
Hurra! Så er der hjælp på vej til højskoler, aftenskoler og folkeuniversitetet!
Vi er i dag blevet enige om af lave en ordning, hvor skolerne får dækket 90% af deres manglende elevbetaling.
Helt vildt vigtigt – nu fortsætter arbejdet for resten af kulturlivet i Danmark!
Opslaget opnår 400 reaktioner, heraf 46 kommentarer. Alle er glade.
Anna Brændemose og Jacob Mark
Vikarierende kulturordfører for SF, Anna Brændemose, skriver:
Kulturinstitutionerne har brug for hjælp!
Der er mange dele af vores samfund, der er enormt pressede. Vi har lukket ned for alt unødvendig aktivitet, og det er der god grund til. Men vi må ikke glemme, at der er nogle, der lige nu står i en svær situation, fordi de hver eneste dag mister det grundlag, de bygger deres arbejdsliv op omkring.
Det er alle spillestederne, som i disse dage har aflyst koncerter.
Det er teatrene, som må udsætte forestillinger.
Det er aftenskolerne, som ikke kan afholde undervisning.
Det er festivalerne, som har måtte melde ud til alle deres gæster, at årets festival er aflyst.
Det er kunstnere, skuespillere, undervisere og freelancere inden for kulturverden som i disse dage oplever, at der ikke er arbejde til dem.
Og mange, mange flere.Jeg ved godt, at det her er en svær tid for alle, og at vi ikke kommer til at kunne sikre alle det samme grundlag, som de havde før covid-19 epidemien. Men vi skal hjælpe flere, end vi gør nu! Både for at sikre, at vi ikke mister vigtige kulturinstitutioner men også fordi det er mennesker som i deres arbejdsliv er afhængige af, at vi hjælper dem nu!
Opslaget opnår 48 reaktioner.
I næste opslag skriver Brændemose:
Flere kunstnere og freelancere kan nu få økonomisk hjælp! Minimumsgrænsen for hvor mange penge man har skulle tjene for at kunne få lønkompensation sænkes nu fra 15.000 kr. til 10.000 kr. om måneden. Det er godt nyt for mange inden for kulturverden.
Opslaget opnår 45 reaktioner.
Anna Brændemose har yderligere et opslag:
Nu skal vi til forhandlinger om kulturen 💪
I morgen skal vi finde løsninger for højskoler, aftenskoler og folkeoplysningen 📚💡
Samtidig har ministeren lovet at fremlægge en løsning for de zoologiske haver og akvarier 🐘🐟🐐
Og der bliver åbnet op for, at kulturinstitutioner der modtager mere end 50% i offentlig støtte kan få adgang til kompensationsordningerne. Der betyder hjælp til teatre og spillesteder 🎭🥁
Jeg er optimistisk og håber, at vi nu kan skabe ro på kulturområdet!
Opslaget opnår 114 reaktioner, heraf 11 kommentarer. En enkelt gør opmærksom på problemerne for udøvende musikere, som mister jobs. Til det svarer Anna Brændemose, at dem vil hun også gerne hjælpe, men at de meget gerne skulle hjælpes gennem aftalen for selvstændige. Hertil svares: det kræver, at de har CPR-nr. Det bekræfter Anna Brændemose.
I yderligere et opslag skriver Anna Brændemose:
Vi har lavet en aftale der hjælper højskolerne!
Rigtig mange højskoler har de sidste par uger haft en usikker fremtid, fordi de har måtte hjemsende deres elever. Derfor har vi besluttet, at de skal have dækket 90% af deres tabte deltagerbetaling fra nedlukningens start frem til starten af juni.
Aftalen omfatter også folkeuniversiteterne og aftenskolerne.Men jeg er stadig bekymret for, hvilke konsekvenser nedlukningen vil have for højskolerne på længere sigt, og om de kan få fyldt deres sommer- og efterårskurser. Derfor er det så vigtigt, at folketingets partier mødes igen i maj og diskuterer fremadrettet hjælp.
Opslaget opnår 24 reaktioner
SF’s medieordfører Jacob Mark skriver:
Rigtig glad!
Vi har lige færdigforhandlet endnu en hjælpepakke – denne gang til alle landets medier som bløder og risikerer at lukke på grund af manglende annonceindtægter.
Beløbet startede meget, meget lavt. Vi har sammen fået det op på 180 mio som kan hjælpe medier, der har lidt store tab. Det bliver en vigtig redningskrans – særligt for de små lokale og regionale medier.
Vi har fået skrevet et krav ind om, at medierne skal tilmeldes Pressenævnet.? Gad vide om Den Korte Avis nu vil tilmelde sig Pressenævnet?? Ellers er der i hvertfald ikke en krone til dem! ?
Og så har vi fået skrevet ind at de store mediehuse ikke bør udbetale eventuelle overskud til aktionærer, men bruge dem på at lave mere god journalistik.
Den frie presse er livsnerven i et demokrati. I SF er vi glade!
Opslaget opnår syv reaktioner.
Pernille Bendixen
Pernille Bendixen, Dansk Folkeparti, skriver:
I dag brød medie forhandlingerne sammen.
Vores tålmodighed med kulturministeren er ved at løbe ud. Kulturen bløder og vi må kun forhandle små del aftaler som i øvrigt er finansieret af kulturen selv. Vi skal med andre ord fodre hunden med sin egen hale.
Det er ganske enkelt useriøst.
Der skal nye penge på bordet og allerede i sidste uge bad vi om at finansministeren kom på banen.
Det udløste en invitation til et møde, hvor vi fik en orientering om hvad man har gjort for at redde de zoologiske anlæg. Det er naturligvis godt at der er fundet en løsning på dem.
Men vi er i 3 uge af krisen nu, hvad laver kulturministeren? Sidder de bare på hænderne? Hvorfor er der ikke indkaldt til møde for HELE kulturområdet?
Og hvorfor har ministeren ikke mandat i en medieforhandling til at tilføre området nye penge, er regeringen komplet ligeglad med kulturen som sammenhængskraften i Danmark, særligt nu i en krise tid men især bagefter når alle de små lokalsamfund skal samle sig og samle Danmark igen.
Jeg er ganske enkelt dybt rystet.
Opslaget opnår 38 reaktioner, heraf fire kommentarer som blot lufter negative kommentarer til regeringen og kulturministeren som sådan.
I næste opslag skriver Pernille Bendixen:
Der skal leveres både mandat og midler til de næste forhandlinger på kulturen. Det forventer vi helt klart, at ministeren nu sætter sig i spidsen for:
Hun henviser til en artikel på ditoverblik.dk: Fortsat pres på minister, trods aftaler om hjælp til kulturen.
Opslaget giver 11 reaktioner.
Biblioteksdebat
Der var også plads til andet end corona på politikernes Facebooksider i marts. Tidligt på måneden skriver Pernille Bendixen:
Vi prøver om ikke budskabet snart står lysnede klart : Bøgerne skal bestå og derfor skal bibliotekerne have en bredere, bedre og større ramme end de har i dag.
Pernille Bendixen henviser til en artikel på Dansk Folkepartis Ditoverblik.dk: Pernille Bendixen: Bøger er vigtige – men biblioteker skal kunne meget mere i dag.
Opslaget opnår 41 reaktioner, heraf 11 kommentarer, som er enige med Pernille Bendixen.
I et andet opslag om samme emne skriver Pernille Bendixen:
Der florerer åbenbart en totalt brøler af misforståelse. I mit forsøg på at nytænke rammerne for bibliotekernes overlevelse, hedder det sig at jeg ønsker at fjerne papirbøgerne. Helt ude i skoven når jeg netop forsøger på at redde dem. Især højtlæsning for børn er essentielt for den sproglige udvikling og derfor ser jeg meget gerne at man lærer forældre, hvor vigtigt det er. Her kan bibliotekerne spille en stor rolle. Del meget gerne dette så den åndsvage misforståelse kan manes i jorden.
Opslaget opnår 62 reaktioner, heraf 18 kommentarer. Kommentarerne er primært fokuserede på, at medier er dårlige til at referere andet end (misforståelse af) overskriften.
Birgitte Bergman, Konservative har dette svar til Pernille Bendixen:
Jeg er lodret uenig med Dansk Folkeparti!
Bibliotekerne bidrager væsentligt til, at vi har en oplyst og dannet offentlighed, der kan bidrage kvalificeret til den almene samfundsudvikling.
Bibliotekerne er et nødvendigt rum for ro og fordybelse i en tid, hvor alt andet synes at trække i den anden retning.
Der er en vigtig demokratisk pointe i, at adgangen til viden og litterær dannelse er gratis og tilgængelig for enhver.
Det er vigtigt, at bibliotekerne fortsat har fokus på formidling af litteratur og viden trykt og digitalt.
Kulturværftet I Helsingør er et strålende eksempel på den nye fremtid for biblioteker. Her er der fokus på kerneopgaven i formidling men også i de fysiske rum, som opfordrer fordybelse, til vores børns læselyst og til de unges videns begærlighed, til nye fællesskaber.
Men det er vigtigt, at vores biblioteker ikke drukner i borgerservice og strikkerklubber, men holder fokus på deres kernevirksomhed. Det samme sker, hvis de i stedet for formidling af litteratur og viden tænker, at de lige så godt kunne være et sted, der udlånte værktøj eller campingudstyr.
Opslaget henviser til en artikel på dr.dk: DF vil ændre biblioteksloven: Vigtigere med samlingssted end bøger.
Opslaget opnår 51 reaktioner, heraf 12 kommentarer. Alle kommentarer er enige med Bergman i, at bibliotekerne fortsat skal udlåne bøger, nogle finder anledning til at fremhæve negative synspunkter om Dansk Folkeparti i øvrigt.
Også Zenia Stampe, Radikale, reagerer på meldingen fra Dansk Folkeparti:
Dansk Folkeparti mener, at bibliotekerne skal fokusere mere på strikkeklubber og mindre på bøger. For bøgerne kan man jo købe på iTunes, og i øvrigt læser de unge slet ikke. Det er godt nok en vild kulturpolitisk melding. Dansk Folkeparti har selvfølgelig ret i, at børn og voksne læser mindre. Men derfra til så bare at skylle en af vores allervigtigste kulturelle udtryksformer ud med badevandet? Nej, nej, nej. Vi skal da tværtimod tage kampen op og bringe bogen og litteraturen tilbage i vores liv og fællesskaber. Og vi skal styrke bibliotekernes indsats for at bygge bro til litteraturen.
Litteratur fører os ind i hovedet på andre mennesker og åbner døren til nye verdener. Vi får lov til at sidde med ved middagsbordet, lytte til skænderierne, smage på maden, læse i dagbogen, mærke vinden på kinden, forelske os, flygte fra mareridtene osv. Når man lukker en bog, er det som at tage afsked med en tabt verden. Det gør altid lidt ondt. (forkortet af red.)
Opslaget opnår godt 750 reaktioner, heraf 123 kommentarer. Zenia Stampe lægger op til at få ideer til læsning, så langt de fleste kommentarer består i læseanbefalinger. Enkelte kommenterer det bibliotekspolitiske og er enige med Stampe.
TV-signal fortsætter
Kulturminister Joy Mogensen, Socialdemokratiet, skriver:
LØSNING PÅ VEJ, SÅ TV-SIGNAL IKKE SLUKKER 31. MARTS
I de seneste par dage har der været rigtig mange borgere, der har været bekymrede for, om det tv-signal, som bruges til udsendelse af antenne-tv, slukker d. 31. marts.
Det er en meget urolig tid og alle har brug for at kunne følge med i nyhederne og myndighedernes informationer, som ændrer sig dag for dag.
Derfor arbejder Kulturministeriet også hårdt på at finde en løsning, så vi forhåbentlig kan udskyde lukningen af tv-signalet til senere.
Jeg er blandt andet i dialog med Folketingets partier, da en udskydelse af slukningen af tv-signalet kræver en hastelov.
Og jeg ved, at Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen er i dialog med teleselskaberne, som skulle overtage de frekvenser, som bliver brugt til at udsende antenne-tv.
Opslaget henviser til en pressemeddelelse fra Kulturministeriet: LØSNING PÅ VEJ, SÅ 150.000 DANSKERE IKKE MISTER TV-SIGNAL.
Opslaget resulterer i 90 reaktioner.
Dette er også en sag, som optager Pernille Bendixen, Dansk Folkeparti:
Hvor er det dog godt, at vi får denne sag om tv signalet hastebehandlet. Mange, især ældre, har et tv, der ikke kan modtage det nye signal. I disse tider ville det have været den værst tænkelige situation at de skulle miste signalet 31/3. Nu forlænges den dato til 1/6 så alle fortsat kan se tv imens krisen hærger.
Her en vejledning til dem, der er i tvivl om deres tv måske skal skiftes ud.
Opslaget henviser til sitet sortsignal.dk, som er Kulturministeriets oplysningssite om lukning af tv-signal.
Opslaget opnår 13 reaktioner.
Radio24syv
Henrik Dahl, Liberal Alliance, skriver:
Åbent samråd med kulturminister Joy Mogensen. Indkaldt af V, DF, RV, K, NB og LA. Altså et flertal i Folketinget.
En af hovedkonklusionerne er, at der er et flertal i Folketinget, der ikke har tillid til Kulturministeriet, Slots- og Kulturstyrelsen og Radio-/TV-nævnet.
Det, vi håber, er, at regeringen og kulturministeren vil tage nogle meget overbevisende skridt til at genoprette tilliden der, hvor den er forsvundet.
Det er meget svært at acceptere, at et næsten autonomt konglomerat af ministerium, styrelse og nævn har uddelt over en kvart milliard kroner til et sammensurium af sammenfaldende og sammenvævede interesser med tråde ind i og ud af Kulturministeriet.
Radio Loud burde rettelig hedde Radio Kulturministeriet. Så grelt er det.
Opslaget opnår 293 reaktioner, heraf 24 kommentarer. Samtlige kommentarer er enige med Henrik Dahl og ser hele sagen som et udtryk for socialdemokratisk kammerateri. Mange ønsker, at der bliver stillet mistillidsvotum til kulturministeren. En enkelt formaster sig dog til, at den tidligere kulturminister måske havde en del af ansvaret.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på de nye ordføreres opslag fra 1. til 31. marts 2020.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.