Selv om corona fylder godt i kulturdebatten, var det mest markante i maj Venstres opgør med nylig fortid.
Maj måneds ubetinget mest markante Facebookopslag kom fra Venstres nye kulturordfører, Jan E. Jørgensen, som lagde kraftigt ud ved at trykke på fortryd fortiden-knappen:
Venstre er et kulturbærende parti med 150 års historie. Vi har opfundet folkeskolen, folkebibliotekerne og folkehøjskolen. Derfor er det lidt bittert, at de allerseneste år har stået på besparelser frem for visioner. Det rykker vi på. Nu.
Opslaget henviser til en artikel på Berlingske: Venstre fortryder store beslutninger: Opgøret med DR endte i blå »blodrus« – og 24syv burde stadig leve.
Opslaget opnår 760 reaktioner, heraf 250 kommentarer. Langt de fleste kommentarer kritiserer Jørgensens beskrivelse af Venstres “opfindelser”. En enkelt skriver: “Du glemmer helt at nævne at i også opfandt hjulet, elektricitet, den dybe tallerken, rumfart, og lommebilliard!” Mange kritiserer lukningen af Radio24syv. Og mange, tydeligvis ikke Venstrevælgere, giver ikke meget for Jørgensens “bondeanger”. Interessant nok er der ikke nogen, som udtrykker glæde over de beslutninger, Venstre i sin tid var medansvarlige for.
Genåbning
Ellers var det mest genåbning og hjælpepakker som fyldte i Facebook-debatten. Kulturminister Joy Mogensen fra Socialdemokratiet skriver:
Det er den bedste side af danske demokrati, at 9 ud af Folketingets 10 partier arbejder sammen og tager fælles ansvar i brede aftaler om at åbne Danmark mere og mere op. I den kommende tid vil vi få mange af de kulturoplevelser, vi har savnet, tilbage. Høre god musik på et spillested, gå i teatret og se en film i biografen. Og så bliver det muligt for voksne igen at dyrke rigtig mange sportsgrene. Det er ikke alt, der kan lade sig gøre, og jeg ved, at der stadig er mange, som venter efter at kunne komme igang, eller efter at lukke publikum ind igen. For de fleste af Jer gælder, at så længe smitten holdes stabil med test, coronapas og vaccinationer, så kan vi blive ved med at gå mod stadig mere genåbning. Men festivalernes aflysninger for andet år i træk er en stor sorg at opleve. Festivalerne er nok de største fælles kulturoplevelser, vi har, og de spiller en helt særlig rolle, både for det kunstneriske arbejdsmarked og i så utrolig mange mennesker, der hver sommer arbejder som frivillige for at få det hele til at ske. Vi har tilbage i marts aftalt en kompensationspakke, som holder hånden under blandt andre arrangører og institutioner, der må aflyse. Men derudover har vi vedtaget en stor aktivitetspulje, der støtter flere mindre koncerter og oplevelser. Det er både for at støtte kunstnere og artister og for at skabe et levende og varieret kulturliv i løbet af sommeren, så vi for alvor får tanket op på energi. Selvom coronaen stadig sætter grænser, så vil der være mere end sidste sommer, der kan lade sig gøre. Tak til partilederne for samarbejdet og planen.
Opslaget opnår 180 reaktioner, heraf 70 kommentarer. Kommentarerne er tydeligvis trætte af skiftende retningslinjer for kulturlivet og har svært ved at forstå logikken i, hvor der åbnes og hvor der fortsat er lukket.
I et andet opslag skriver Mogensen:
Med nattens aftale er alle dele af kultur-, idræts- og foreningslivet genåbnet👍🏼😃 Kæmpe tak til alle for at I lader Jer teste og er så gode til at overholde restriktionerne. Det er kun takket være denne forsigtige fremfærd, at vi har kunnet holde kursen mod stadig mere genåbning. Helt konkret er det fra på fredag, at man fx igen kan mødes; – overalt i foreningslivet som voksen mlm 18 og 70 år aftenskoler og folkeuniversiteter – om sangaktiviteter – på Musik- og Kulturskolerne, også hvis man er over 18 år Henover sommeren er ordningen for større stående udendørs arrangementer lempet, så sektionerne kan være op til 500 person, og kvadratmeterkravet er sænket til 2 m2 pr person. Endelig kan coronapasset tjekkes som stikprøvekontrol i frivillige foreninger og på biblioteker.
Opslaget opnår 160 reaktioner, heraf 25 kommentarer. De fleste ser det som en kærkommen aftale. Bedre sent end aldrig, siger andre.
Sommerpakke til debat
Charlotte Broman Mølbæk fra SF skriver:
Vi skal have en sommerpakke der kan give stærke fællesskaber til børn og unge og klar støtte til kulturen 💪💪💪 Alt for mange børn og unge har det svært efter en meget lang nedlukning og de skal hjælpes tilbage i trivsel via fællesskaber i de lokale sportsklubber, foreninger og kulturtilbud. Og vi har allesammen brug for at mødes til koncerter, forestillinger, og opleve gode udstillinger på museerne. Det vil vi give mere mulighed for. Samtidig giver vi en hjælpende hånd til kunstnere, museer, teatre, spillesteder og de mange leverandører der lever af at levere til kulturelle arrangementer. ✔️kultur-fripas til børn og unge ✔️pulje til ekskursioner og aktiviteter i skoler og fritdstilbud ✔️pulje til sommerlejre og andre aktiviteter i idrætsklubber, foreninger og kulturskoler ✔️halv pris på kulturoplevelser ✔️pulje til lokale kulturarrangementer(open calls) Jeg håber vi får en dejlig sommer, hvor det blomstrer med en masse kulturelle oplevelser, vi kan have have sammen. Det trænger vi til 😊🙏😍
Opslaget opnår 620 reaktioner, heraf 70 kommentarer. Det er så at sige et af de opslag, som nåede uden for egen målgruppe. Langt de fleste kommentarer er stærkt negative til SF som sådan, brug af penge til kultur og coronapas. Enkelte peger på, at det er bedre at bruge penge på allerede etablerede støtteordninger end at opfinde nye.
I næste opslag skriver Broman Mølbæk:
Er klar til forhandlinger om hjælpepakker og sommerpakke 💪🤩 Vi har fortsat fokus på 🔹børn og unge skal tilbage i trivsel gennem fællesskaber i kulturen, foreninger og idrætsklubber 🔹kulturoplevelser til ældre, psykisk sårbare og mennesker med handicap 🔹forlængelse af dagpenge 🔹halv pris på kulturelle oplevelser 🔹lokale kulturoplevelser i hele landet 🔹billige tog og færger 🔹nye forhandlinger på hjælpepakker til festivaler, musikbranchen og leverandører Og så skal det vare over en længere periode end sidste år, så der kommer støtte hvor det giver mening.
Opslaget opnår 125 reaktioner, heraf 20 kommentarer. De fleste er glade for prioriteringerne. En enkelt efterlyser tilbud til de, som ikke er børn og unge. En udrykker nervøsitet over tilbud med lave priser: “Hvordan skal vi nogensinde få prisen op igen?” spørges der.
Birgitte Bergman fra Konservative skriver:
Det er rigtigt positivt med en sommerpakke 😊 Turismen, vores oplevelses- og kulturliv; luftfarten, hoteller, restaurantioner, teatret, Tivoli etc. er fortsat hårdt ramt pga restriktioner og ingen turister. Derfor skal der også kompensationer, som minimum til september for virksomheder, som har tab over 45% ifht 2019.
Opslaget opnår 60 reaktioner, heraf syv kommentarer.
Svindel med pakker
Birgitte Bergman fra Konservative skriver:
Svindel er uacceptabelt ! TV2Nyhederne sætter fokus på en sag om mulig svindel med hjælpepakkerne. På kulturområdet har vi en aktivitetspulje. Puljen giver tilskud til, at nye eller allerede planlagte publikumsrettede kulturaktiviteter kan gennemføres under hensyntagen til COVID-19-restriktioner og -retningslinjer for eksempel med reduceret publikumskapacitet. Nu viser det sig, at der har været lige lovlig kreativitet i en ansøgning og at Slots- og Kulturstyrelsens alarmklokker burde have ringet for længst i den pågældende sag, som Ekstrabladet har dækket. Det er helt generelt fuldstændigt uacceptabelt, at snyde med dine og mine penge. Der er brug for at få støttekronerne ud hurtigt. Teatre, spillesteder, museerne etc har det svært forsat. Og brodne kar må ikke give ekstra bureaukrati. Meeeen det skal jo ikke forhindre Slots- og Kulturstyrelsen i at være mere på dupperne og have et blik for hvad en aktivitet, kan have af udgifter.
Opslaget henviser til en artikel på Ekstra Bladet: Har du set den? Bus spiller musik i gaderne.
Opslaget opnår 43 reaktioner, heraf en kommentarer.
Om samme sag skriver Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige:
4,5 millioner skattekroner brugt på at afholde 3×30 minutters koncert på en bus! Politikerne påstår igen og igen, at der ikke kan spares i det offentlige uden at det vil gå udover grundlæggende kernevelfærd. Del gerne dette opslag og vis, hvad der reelt foregår. Der bliver kanaliseret så mange millioner fra dine og mine lommer over til andre, som med magthaverne velsignende har fingrene langt nede i kassen. De her konkrete midler kommer fra en såkaldt aktivitetspulje, hvor man da lige sidste år besluttede at bruge 300 millioner skattekroner til sådanne projekter. Det var så pudsigt nok en af de aftaler, som andre har travlt med at kritisere os for at sige nej til. Men jeg ville netop ikke være med i aftalen grundet eksempler som det her. Jeg advarede direkte mod det i forhandlingerne, og gjorde opmærksom på at der ikke var kontrol, og at det var forkert brug af skattekronerne. Det er også ansvar at sige nej og sige fra, når politikerne misbruger borgernes skattekroner.
Opslaget opnår 6.500 reaktioner, heraf 600 kommentarer. Alle kommentarer deler forargelsen over misbruget af penge.
Festivaller aflyses
Birgitte Bergman fra Konservative skriver:
Det her er noget svineri ! For to måneder siden indgik vi en aftale med regeringen om festivalerne den 15. marts – arrangør ordningen. Aftalen skulle give festivalerne mulighed for at planlægge og indgå kontrakter, så de var klar til at gennemføre, hvis de fik grønt lys. Der påhvilede arrangørerne et stort ansvar for at indgå kontrakter med underleverandører, kunstnerne, teknikerne etc. Dette for at sikre dem således, at de ville få udbetalt en del af deres kontraktsum, hvis festivalerne endte med at blive aflyst. Men arrangørerne HAR IKKE kunne indgå aftaler fordi regeringen har været 2 måneder om at komme med bekendtgørelsen – som sjovt nok foreligger efter ekspertudvalgets anbefalinger og sidste genåbningsaftale fra 3. maj. Nu er festivalerne så blevet aflyst. Og der er ikke indgået nogen kontrakter. Så nu har regeringen efterladt underleverandører, musikere, teknikere etc. på perronen. Det er simpelthen noget svineri ! En branche som er endnu dårligere stillet end sidste sommer. Det her lugter langt væk af solidaritet for kernevælgerne. Og en total mangel på forståelse af at kultur også er et erhverv.
Opslaget opnår 160 reaktioner, heraf ni kommentarer. Kommentarerne er enige i, at regeringen savner indsigt i erhvervslivets forhold.
Anderledes positiv ser Charlotte Broman Mølbæk fra SF på mulighederne:
Roskilde, Smukfest, Jelling, Northside, Tinderbox, Nibe, Vig, Copenhell og listen fortsætter desværre… 😰🤯😭 Vi får ikke den sommer, vi drømte om. Den sommer vi har så meget brug for. Det bliver desværre ikke i år. Jeg ville så gerne have været på festival til sommer, og jeg ved, der er mange, der har det på samme måde. Nu vil jeg gøre alt hvad jeg kan, for at hjælpe festivalerne igennem endnu en sommer uden musik, fadøl og fællesskab. Vi skal passe på festivalerne og alle dem, der normalt lever af at levere musik eller alle de mange andre ting til festivalerne – og ikke mindst alle de foreninger, der normalt får del i overskuddet. Og så vil jeg presse på for, at vi støtter op om alt det, der kan lade sig gøre💪 Der er trods alt mulighed for at skabe masser af mindre koncerter i hele landet, og det vil være et plaster på såret for både musikbranchen og publikum. Det skal vi bakke op om, så vi ikke får endnu en sommer uden livemusik.
Opslaget opnår 150 reaktioner, heraf 40 kommentarer. Mange glæder sig til de små festivaller, som bliver mulige. Men de fleste har svært ved at forstå aflysningen af de store festivaller, især set i forhold til fx EM i fodbold.
Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige har et helt andet perspektiv:
FESTIVALER BURDE IKKE AFLYSES! Det som foregår på Christiansborg giver ganske enkelt ikke mening. Læs med her… Lad os prøve at kigge lidt på tallene: På nuværende tidspunkt har ca. 1,4 mio danskere fået første stik. Ca. 500 – 600.000 har sandsynligvis haft corona. Altså ca. 2 mio danskere. Hovedparten af folk, som går til festivaler er ikke i risikogrupperne grundet alder, og dem som er, har fået tilbudt vaccine. Tilmed vil både tallet for vaccinerede og tidligere smittede være endnu højere til sommer. Johnson og Johnsen og AstraZeneca bliver gjort frivillige. Partierne bag den fortsatte nedlukningsaftale har netop solgt ideen om coronapas til befolkningen på, at man så kunne åbne op. Ja, Det var jo så en løgn! Ingen har indtil videre kunne fremkomme med dokumentation for at en sæsonvirus som corona pludselig vil toppe om sommeren på den nordlige halvkugle heroppe i Norden, og at den ville kunne komme ud af kontrol i Danmark om sommeren med så mange vaccineret. Kig på hvad tallene var sidste sommer fx i August. Uden mange smittede, uden vacciner, uden coronapas og uden mundbind! Den politiske beslutning om at sætte så restriktive og rigide krav er derfor intet andet end en forlængelse af regeringens overforsigthedsprincip, og jeg forstår ganske enkelt ikke at der er så mange partier, der er villig til at validere dette. Hvornår begynder regeringen og partierne bag aftalen at vise bare en anelse tillid til befolkningen? Det burde de. Og derfor burde der også afholdes festivaler som fx Smukfest til August.
Opslaget opnår 4.300 reaktioner, heraf 400 kommentarer. Langt de fleste er enige i, at der er tale om overforsigtighed. De tror ikke, at det reelt handler om corona, men om regeringens behov for at lukke for befolkningens bevægelsesfrihed.
Zenia Stampe fra Radikale raser:
Jeg er rasende! Regeringen slagter musiklivet. For to måneder siden indgik vi en aftale med regeringen om festivalerne. Aftalen skulle give festivalerne mulighed for at planlægge og indgå kontrakter, så de var klar til af gennemføre, hvis de fik grønt lys. Men endnu vigtigere skulle aftalen tjene som sikkerhedsnet for kunstnerne, teknikerne og underleverandørerne, der ville få udbetalt en del af deres kontraktsum, hvis festivalerne endte med at blive aflyst. Nu er festivalerne så blevet aflyst. Men der er ikke indgået nogen kontrakter. For selvom det er to måneder siden, at vi indgik aftalen, så har regeringen ikke nosset sig sammen til at få den bekendtgørelse færdig, der var en forudsætning for at indgå kontrakter. Så nu står vores musikere, teknikere og andre underleverandører med en tom kalender og uden noget at falde tilbage på. De er endnu dårligere stillet end sidste sommer. Sådan ville Socialdemokratiet aldrig behandle sine egne kernevælgere. Og for lige at gnide ekstra salt i såret, så forlyder det endda, at regeringen vil fremlægge en sommerpakke med gratis færger og museumsbilletter til danskerne. Men intet, der kan skabe nye jobs og indtægter for vores kriseramte live-scene og kunstnere. Vi er mange, der godt kan læse mellem linjerne. Og her har det længe stået klart, at man skal være traditionel lønmodtager og medlem af den socialdemokratiske del af fagbevægelsen for at mærke Socialdemokratiets solidaritet. Resten må Fanden tage. Især hvis de beskæftiger sig med noget så elitært som kunst og kultur. Eller er udlændinge. Solidaritet er for kernevælgerne. Resten må klare sig selv. Jeg håber, at det bliver husket til næste valg.
Opslaget opnår 3.300 reaktioner, heraf 800 kommentarer. Nogle kommentarer er enige med Zenia Stampe, men de fleste pointerer, at Radikale selv har ansvaret som en del af regeringens parlamentariske grundlag.
Foreningslivet
Stén Knuth fra Venstre skriver:
Endnu et skridt mod normalen. Glæder mig enormt over at det nu er op til en selv, at have et gyldigt coronapas, for at deltage i bl.a. idræts og foreningslivet, og der alene skal tages stikprøvekontrol. “Kørekortsmodellen” som Venstre, har kæmpet for.
Opslaget henviser til en artikel på Ekstra Bladet: Det store overblik: Sådan genåbner Danmark.
Opslaget opnår 11 reaktioner.
Kulturminister Joy Mogensen fra Socialdemokratiet skriver:
Plads til fællesskab og foreningsliv i hovedstaden. Efter et år i skyggen af corona, begynder det at lysne forude, og vi kan så småt løfte blikket og kigge på nogle af de andre udfordringer, som kultur- og idrætslivet bokser med. Jeg er helt med på, at mange i kultur- og idrætslivet stadig kæmper med restriktioner og efterdønningerne af nedlukningerne, og det skal ikke forstås som, at vi ikke har øje for dette. Men nu er vi ved at være derhenne, hvor vi også kan tage fat på de andre opgaver, der er nødvendige at løse for at flytte Danmark frem. Et af de største kulturpolitiske problemer er uligheden i muligheden for at deltage i kultur- og idrætslivet og de fællesskaber, som de giver. Her må man sige, at der er en helt praktisk udfordring i forhold til idrætslivet i hovedstaden. Mens man i resten af landet i gennemsnit er 470 borgere om et idrætsanlæg, skal man i København dele ét idrætsanlæg med 1.400 borgere. Selvfølgelig bor folk tættere i København og har derfor ikke brug for helt så mange anlæg som på landet, hvor folk bor mere spredt. Men selv med det in mente er skævvridningen stadig alt for stor. I København er ventelisterne lange, og børn og voksne må vente alt for lang tid, før de kan få lov til at gå til svømning, fodbold og gymnastik. Det går ud over det aktive idrætsliv, som vi gerne vil have i Danmark. Derfor er jeg virkelig glad for, at vi i regeringen i dag har præsenteret et udspil, hvor vi bl.a. foreslår, at Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune får mulighed for at investere 1 mia. kr. mere i idrætsfaciliteter i perioden 2022-2030. Det vil give de 750.000 borgere, der bor i de to kommuner, langt bedre mulighed for motion og foreningsliv. De fysiske fællesskaber er afgørende i mange menneskers liv. Idrætsanlæggene er den sociale infrastruktur, der muliggør et aktivt liv og fællesskaber. Uligheden i adgangen til at kunne dyrke sport og være i en forening er et af de største strukturelle problemer i dansk kultur- og fritidsliv. Jeg er glad for, at vi nu har så godt styr på pandemien, at vi kan komme i gang med også at udvikle Danmark også på det kulturpolitiske område. Og jeg glæder mig til at samarbejde med kommunerne om at sikre lige muligheder – også for de børn, unge og voksne, der bor i vores hovedstad.
Opslaget opnår 160 reaktioner, heraf 50 kommentarer. Opslaget vækker mestendels glæde, mange synes, det er tiltrængt med bedre idrætsmuligheder i Hovedstaden. Men selvfølgelig er der også mange, der ser det som endnu en anledning til at hævde, at ministeren kun tænker på idræt.
Kasper Sand Kjær fra Socialdemokratiet skriver:
Alle skal kunne gå til sport og idræt! Men det er ikke tilfældet i dag. For alt for mange børn, unge og voksne i Hovedstadsområdet er medlemskabet af en idrætsforening lig med en plads på ventelisten. Det går ikke! For alle skal have muligheden for at blive en del af det fantastiske foreningsfællesskab i vores idrætsforeninger. Og det kræver flere faciliteter, så flere kan få muligheden for at være med. Derfor præsenterer Regeringen i dag vores by- og hovedstadsudspil, som blandt giver København og Frederiksberg mulighed for at investere 1 milliard kroner i nye og bedre idrætsfaciliteter. Det vil give flere mulighed for at blive en del af foreningsfællesskaberne. Og det vil også aflaste kommunerne rundt om København, hvor mange københavnere i dag søger hen i jagten på ledige pladser i foreningerne til børn, unge og voksne. Det er en af de vigtigste kulturpolitiske landvindinger i mange, mange år! I dag er en god dag!
Opslaget opnår 125 reaktioner, heraf 15 kommentarer. Opslaget vækker glæde. Enkelte efterspørger dog også fokus på spejdere.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 31. maj 2021.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.