Aktuelt · Idræt · Kunst og museer · Medier og internet · Politik
Kulturvalgkamp? Den er endnu ikke startet på Facebook.
Facebook i september: DR, Statens Kunstfond og Team Danmark.
Det er i hvert fald ikke på Facebook man kan mærke kulturordførernes begyndende valgkamp. Lidt om DR og regeringens finanslovsforslag blev det til.
Kritik af DR
Birgitte Bergman fra Konservative lægger ud:
DR skal ikke være et skattebetalt Netflix-abonnement! Noget tyder på, at DR har misforstået sin eksistensberettigelse. For at styrke sin ”digitale udvikling” har mediekoncernen valgt at lukke en række populære public service-programmer, så skattekronerne i stedet kan bruges på at øge DR’s digitale tilstedeværelse. Men det er slet ikke meningen, at DR skal være en digital konkurrent til Netflix og alle de andre underholdningsgiganter. Nem underholdning er der nok af, og den slags kan fint produceres på private markedsvilkår. Som politiker vil jeg ikke blande mig i DR-ledelsens beslutninger, men jeg har enormt svært ved at forstå, hvorfor DR vælger at nedlægge oplysende og populære programmer som Detektor og Bagklog, mens talrige underholdningsprogrammer får lov til at overleve. DR har som public service-udbyder et ansvar for at bidrage med kvalitetsprogrammer, der styrker seernes demokratiske forståelse og kendskab til grundværdier i det danske samfund. De skal levere en tydelig formidling af dansk kultur og kulturarv. Alligevel vil DR nedlægge en række af de programmer, som netop bidrager med samfunds- og kulturoplysning. I stedet beholder de programmer, som i højere grad bygger på kommerciel underholdningsværdi. Programmer som fint kunne produceres af private virksomheder. Er det public service at sende ”Matchet på Mælkevejen”, der undersøger om par kan finde deres ”astrologiske match”? Nej, det er pseudovidenskabelig pjat betalt med danske borgers hårdt tjente skattekroner. Til gengæld er det hævet over enhver tvivl, at Detektor, der går magthavere og virksomheder i bedene, fordyber sig og finder fejl, leverer netop det, som DR er sat i verden for: Public service. Hvorfor I alverden vælger DR så at nedlægge sidstnævnte, mens man fortsat bruger penge på programmer som Matchet på Mælkevejen? Det er svært ikke at tænke sit. Selvfølgelig er det klart, at DR løbende må forny sig, så de fortsat har en relevant plads i danskernes medieforbrug. Men det er en komplet misforståelse, at den relevans opnås ved at fokusere på nem underholdning, som hverken er oplysende eller har kulturel værdi. Det er i forvejen en fejltagelse, at DR er begyndt at plastre deres kanaler til med, hvad der mest af alt ligner reality shows. DR har én eneste opgave. Og det er at levere public service, som svært ville kunne overleve på kommercielle vilkår. Derfor skal de selvfølgelig ikke lukke magtkritiske programmer, mens de bruger penge på kalorietomme underholdningsprogrammer, hvis lige findes på samtlige private streamingtjenester.
Opslaget opnår 550 reaktioner, heraf 60 kommentarer. Synspunkterne skifter i kommentarfeltet. Enkelte mener at man lige så godt kan lukke DR. Andre beklager lukning af bestemte programmer. Gennemgående er der meget lidt respekt for de seneste års forandringer i DR.
Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige finder næste angrebsflanke på DR:
INGEN SKAL TVINGES TIL AT BETALE TIL DR! Mette Frederiksen og hendes socialistiske grundlag er kommet i modvind, og står potentielt til at tabe magten. Et af de steder hvor kritikken foregår er på de sociale medier. Fx. På DR nyhedernes side.. Her accepterer folk ikke længere bare den farvede dækning af nyheder og de politiske partier. Folk har fået nok.. Men istedet for at forholde sig til danskernes stigende kritiske stemme, hvad gør DR så?? Jo, de lukker da såmænd bare ned for kommentarsporet. Så de nu, uden kritik, kan fortsætte med deres farvede dækning. En af årsagerne til at folk som jeg skriver kommentarer på deres sider, er jo at vi ikke indgår i artiklerne, da journalisterne oftest går udenom os og spørger de samme. Men nu skal der betales tilbage for de mange millioner som regeringen og støttepartier har givet til DR… og Wupti.. så lukker man da bare ned for den demokratiske samtale, som ofte er kritisk overfor regeringen og støttepartierne. Det må derfor stå højt på listen for en kommende blå regering at få afsluttet denne skattefinansierede propaganda maskine.
Opslaget opnår imponerende 10.200 reaktioner, heraf 1.000 kommentarer. Det store kommentarfelt er helt og aldeles enige: den røde propagandavirksomhed DR skal lukkes.
DR’s public service-kontrakt kommer til debat. Birgitte Bergman kritiserer:
Farvel til Public Service i DR. Regeringen lægger op til at løsne DR for en række forpligtelser for bedre at kunne begå sig i den digitale fremtid. Det viser et lækket notat, som Berlingske har fået indsigt i. Men det er en historisk fejltagelse, der kommer til at fjerne de sidste rester af DR’s berettigelse og legitimitet. Helt konkret, så lægger regeringen op til at DR ikke længere skal være en Public Service-institution. I hvert fald i den forstand, som vi hidtil har forstået det. DR skal ikke længere have sit afsæt i ”de kulturelle, demokratiske og historiske grundværdier i det danske samfund” – herunder dansk kultur og kristendommen. Det er ikke længere vigtigt at ”sikre adgang til væsentlig og uafhængig samfundsinformation”. Og DR må fremover gerne sende indhold, der konkurrerer med private, kommercielle udbydere. Det er et opgør med DR som bærende samfundsinstitution og et forsøg på at skabe en statsstyret tech-mastodont, der med næsten fire milliarder skattekroner i ryggen kan gå til angreb på resterne af den kommercielle indholdsbranche – herunder både TV-stationer, radiostationer, podcasttjenester og alle andre udbydere af digitalt indhold. DR’s modsvar har hidtil været at forsøge at følge med strømmen og sende tandløs underholdning, lave podcasts og opbygge en streamingtjeneste, de mener kan konkurrere med Netflix og Disney. Men det er IKKE DR’s rolle. DR er – og skal fremover være – en stor kulturinstitution. Et fyrtårn for kvalitet, godt drama, intelligent børneindhold, videnskab, kultur og religion. Kort sagt alt det, som danner rygraden af vores samfund og som de kommercielle stationer ikke kan få økonomi i. Jeg minder om, at Staten i forvejen ejer en anden TV-station/medievirksomhed, der så fint dækker alle de ting, som DR er på vej til at udvikle – uden at have milliarder i ryggen. Jeg kan godt forstå, at der på de bonede betongulve i Ørestaden breder sig en usikkerhed overfor fremtiden: Kommer vi til at overleve i en digital virkelighed? Men det bør være op til os politikere at berolige og fortælle DR’s ledelse hvordan deres rolle skal være: En sand Public Service-institution. Tæt på danskerne og forankret i dansk kultur, tradition og demokrati – og for langt færre midler!
Opslaget opnår 200 reaktioner, heraf 50 kommentarer. Langt de fleste kommentarer mener at man skal lukke DR.
Støjbergs provokation
Zenia Stampe fra Radikale går til tasterne, provokeret af Inger Støjberg:
Inger Støjberg vil give danskere i 25 kommuner et højere kørselsfradrag og finansiere det ved at tage 800 millioner kroner fra kulturen. Det fortæller hun i dag til Jyllandsposten. 800 millioner kroner er mange penge for et kulturliv, der i forvejen har været hårdt ramt af både nedskæringer og corona-nedlukninger. Så hun bliver naturligvis spurgt, hvad der konkret skal skæres på. Og det eneste, hun nævner, er fire navngivne kunstnere, som hun ikke mener skal have støtte. Der er tale om Carsten Jensen, Erik Clausen, Jytte Abildstrøm og Adam Christensen. Ja, den sidste nævner hun ikke engang ved navn, men omtaler ham bare som en mand i højhælede sko, der spiller harmonika. Men hvad ved hun overhovedet om ham og hans kunst? Han er en både nationalt og internationalt anerkendt kunstner, der laver tekstilkunst, film og musik. Og så er han – med egne ord – transvestit. Det er en del af hans identitet og ikke teater. Og hvad er der galt i det? Hvorfor skal det diskvalificere hans kunst? Adam Christensen er i øvrigt fra Vejen, så man kan heller ikke beskylde ham for københavneri. Men det viser jo bare med al tydelighed, at det for Støjberg ikke handler om at finde nogle penge til provinsen. Det handler mindst lige så meget om at udpege nogle flere syndebukke i en splittende fortælling om Danmark. Det bliver i øvrigt også tydeligt, når man kigger på selve økonomien. For kunstnernes legater er jo en dråbe i fht. de 800 millioner, hun vil skære kulturen med. Carsten Jensen får et indkomstafhængigt hæderslegat på godt 1566 kroner om måneden og i alt giver Kunstfonden hæderslegater for 33 millioner kroner om året. Der er altså langt op til de 800 millioner kroner om året, det koster at give et forhøjet kørselsfradrag. Og især når man som Støjberg samtidig understreger, at der ikke skal tages noget fra landdelsorkestrene og egnsteatrene, fordi de bidrager til kultur i provinsen. Jeg kan så oplyse Inger Støjberg om, at mange af midlerne i Kunstfonden netop går til kultur i provinsen. Mange af de jyske ensembler og orkestre er finansieret gennem Kunstfonden. De skal vel også friholdes? Og hvad med tilskud til forfattermøder rundt i hele Danmark, så man ikke behøver frekventere en af Støjbergs fiktive københavnersaloner for at møde en forfatter? Eller arbejdslegater til kunstnere som Thomas Korsgaard og Stine Pilgaard, der har givet Vestjylland en fuldstændigt vidunderlig litterær stemme. Faktisk har Kunstfonden i mange år haft fokus på at rykke kulturstøtte fra Østdanmark til Vestdanmark. Men igen: Der viser jo bare, at Støjbergs forslag overhovedet ikke har bund i virkeligheden, men bare er en splittelsesfortælling. Og jeg synes, at Jyllandsposten lader Støjberg slippe for let. Når man som avis stiller en forside og et helt opslag inde i avisen til rådighed for at en partiformand kan love en masse danskere 4500 kroner i kørselsfradrag, så skylder man også at spørge kritisk ind til, hvem der skal betale gildet. Det er simpelthen ikke seriøst at lade hende slippe med bare at nævne et par kunstnere, hun ikke bryder sig om, og hvis legater kun udgør en promille af de penge, hun samtidig lover ud. Jeg vil dog takke Støjberg for én ting: Nemlig at sætte kultur på dagsordnen op til folketingsvalget. Jeg og Radikale går til valg på at øge støtten til kulturlivet rundt i hele Danmark. Men sådan noget kan let drukne i en valgkamp. Det kommer det ikke til nu. Og jeg har ikke noget imod at lade danskerne vælge mellem et kørselsfradrag, der bringer os endnu længere væk fra at løse klimakrisen på den en side – og så et rigt og mangfoldigt kulturliv i hele Danmark på den anden side. Så når valget kommer: Husk at stemme for kulturen!
Opslaget opnår 2.300 reaktioner, heraf 300 kommentarer. Kommentarerne bakker entydigt op om Stampes opslag. Enkelte er dog kritiske til offentlige kulturudgifter. Mange får luftet deres fordomme mod Inger Støjberg.
Finanslovsforslaget til debat
Aktive Birgitte Bergman skriver:
Regeringen vil nu slagte Karen Blixen Museet. Det bliver et klart nej tak fra os konservative – museet har en stor værdi og berettigelse! De seneste 4 år har museet modtaget en årlig driftsstøtte på 3 mio. kr. fra finansloven. Den støtte er hele fundamentet for deres drift og sikrer et relevant, åbent museum med cirka 150.000 besøgende uden årlige tab. Blixen tiltrækker kulturturister fra store dele af verden, skolebørn og har en stor lokal betydning. Jeg er dybt forarget – men ikke overrasket – over den måde regeringen kører sin kulturpolitik på, og den måde man nu hænger danmarkshistorien og kulturarven til tørre igen. Det kommer oven på, at Peter Hummelgaard (S-beskæftigelsesminister) har sagt, at de borgerlige bare vil give skattelettelser til folk i Rungsted. Det får mig da til at tro, at det her handler om, at museet netop ligger i Rungsted i Nordsjælland. Jeg har en dyb beundring for Karen Blixen. Hun var foregangskvinde på talrige fronter og er i dag, 60 år efter sin død, læst og elsket over hele verden. Hun gik mod sin tid, stod som alene kvinde og formåede som midaldrende mod alle odds at skabe sig en ny karriere som verdensberømt forfatter, hvor hun berigede verden med fuldkommen nye standarder for litteraturen, der stadig i dag forundrer, henrykker og provokerer. Men Karen Blixen var også pioner, når det gjaldt naturbevaring, og hun skabte en unik og enestående biodiversitet på sin grund, som hun donerede til eftertiden. Det formidler museet i dag som et fredet Fuglereservat med talrige aktiviteter til børn og unge, fagfolk og lægmand. Jeg har besøgt Karen Blixens farm i Kenya flere gange. Og hver gang mødes man med en stor respekt, som Blixen forsat har i Kenya. Der hersker for mig ingen tvivl om, at noget kunst og kultur har en langt større værdi end andet. Og jeg tager gerne en debat om hvad det er staten skal bakke op om og hvad staten ikke skal støtte!
Opslaget henviser til en artikel på Berlingske: Karen Blixen Museum er lukningstruet: K-ordfører er »dybt forarget«.
Opslaget opnår 390 reaktioner, heraf 50 kommentarer. Debattråden kommer vidt omkring. Nogle mener at der allerede er indført diktatur i Danmark, nogle at det er jydejuntaens skyld – ligesom med Jagt- og Skovbrugsmuseet. Nogle vil svare igen med at lukke Arbejdermuseet efter et valg!
Stén Knuth fra Venstre har som idrætsordfører en anden vinkel, besparelsen på Team Danmark:
I Venstre, er vi klar til at fastholde beløbet. Alle kender værdien det bringer. Og så i øvrigt svært at forstå at den ene dag står man med Jonas i gult og hylder frivilligheden og rollemodellerne, og næste dag trækker man tæppet. Det må være en fejl. Så hvis vi skal have flere unge til at kravle helt op på øverste hylde, unge som om dagen står på fisken og om eftermiddagen udlever sine drømme, for at blive rollemodeller for dem der kommer, så må den her regering se at komme ind i kampen, så at sige. Det er jo helt vildt…..
Opslaget henviser til en artikel på Team Danmark: Danske topatleter mister millioner i regeringens finanslov. Opslaget opnår 14 reaktioner, heraf kommentarer.
I et senere opslag skriver Knuth:
BREDDE OG ELITE er hinandens forudsætninger. I Danmark hylder vi de frivillige, ledere, trænere, breddearbejdet som er en hjørnesten i vort samfund. Og vi hylder vores helte når de drager ud i verden og vinder medaljer til Danmark. Det samler os, det gør os stolte, det får unge til at se op til rollemodeller som Vingegaard, Laudrup, Mikkel Hansen og Lisa Kjaer, om det så er OL stjerner eller PL stjerner. Men med regeringens forslag om at skære ned på støtten til Team Danmark må vi forstå, at vi i fremtiden får færre stjerne, rollemodeller og ledestjerner i idrætsverdenen. For det er konsekvensen når vi skærer ned og andre lande opruster for at få fingrene i de flotte medaljer. Havde ministeren i samråd i går, og konklusionen er at regeringens ambitioner er væk på eliteidrættens område. Indsatsen de sidste mange år, har fået det samme beløb år efter år, mens udlandet satser. Nu skærer regeringen ned. Det er vi i Venstre, stærkt imod og vil lukke det hul, samt have en drøftelse af hvad vi vil med eliteidrætten i fremtiden. Det håber jeg kommer til at ske når vi efter valget har fået en ny blå regering, der har ambitioner for Danmark. Og så havde jeg besøg af Søbæk i går – rigtig hyggeligt. Og jeg nåede at fortælle min livshistorier på biblioteket i Slagelse for LOF Slagelse, og konference om den vigtige tværmotorvej på rute 22, fra Næstved til Kalundborg.
Opslaget opnår 120 reaktioner, heraf ni kommentarer. De fleste bakker op om Knuths synspunkt. En enkelt henviser dog til en analyse fra Idrættens Analyseinstitut, som viser at der ikke er den påståede sammenhæng, at elite skaber bredde.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 30. september 2022.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.