Aktuelt · Arkitektur og design · Kunst og museer · Politik
Facebook i april: Penge til museumsreform
Der kommer penge til den museumsreform som snart skal forhandles, Børsen brændte og ministeren kan lide sit arbejde.
Hele den danske museumsverden går og venter på den lovede museumsreform. Det første politiske budskab er dog kommet ud: finanslovsbevillingen til museerne skal øges med 75 millioner kr. årligt – som en fast merbevilling. Mogens Jensen fra Socialdemokratiet skriver:
VI SIKRER 75 MIO KR MERE OM ÅRET TIL MUSEER I NY GENNEMSIGTIG REFORM! Jeg er en glad socialdemokratisk kulturordfører, for i dag løfter vi sløret for de overordnede principper for en reform af museernes statstilskud. Det har længe været en politisk ambition, men endnu er intet af arbejdet blevet til virkelighed. Men nu er tiden inde. SVM-regeringen vil reformere forældet lovgivning og rydde op i tilsandede strukturer for en mere retfærdig og gennemsigtig fordeling af opgaver og midler. Og den glædelige nyhed er, at vi har fundet 75 mio. kr. til et varigt løft af landets museer. Det er en markant styrkelse, som skal understøtte de mange gode museumstilbud i hele landet med plads til forskellighed. Vi skal sikre gode kultur-, kunst- og naturhistoriske museumstilbud i hele landet. Så vi får en bred og fair geografisk fordeling. Holdningerne til en museumsreform er mange og forskellige. Men heldigvis er der enighed om én ting. At der er brug for en løsning, for status quo er ikke en farbar vej. Derfor præsenterer vi nu de overordnede principper for en ny model, som snart vil blive til virkelighed og kan styrke danske museer. Det tilskudssystem, vi har i dag, kan med rette kritiseres for at være uigennemsigtig og ikke i tilstrækkelig grad tilskynde udvikling og egenfinansiering. Det skyldes til dels, at tilskudssystemet er baseret på historisk betingede ordninger. Særligt på baggrund af tilskuddet fra de tidligere amter, som blev videreført med kommunalreformen i 2007. I dag har vi fremlagt regeringens forslag til overordnede principper for en ny model, der sikrer større gennemsigtighed og sammenhæng mellem det tilskud et museum får og de opgaver der løses. For vi har mange gode museer, som er vidt forskellige. Det er en styrke. Men der er behov for et nyt tilskudssystem, der baserer sig på saglige, faglige og objektive kriterier, så det står helt klart, hvilke museer der får tilskud og på hvilken baggrund. Derfor foreslår vi et differentieret tilskud som er afhængigt af hvilke opgaver, man som museum varetager. Samtidig foreslår vi, at et nyt armslængeorgan i Kulturministeriet, skal være ansvarlige for at fastlægge eksplicitte kriterier, så tilskuddet aldrig kommer til at afspejle, hvilke museer vi som politikere kan lide og ikke kan lide. Jeg ser frem til de videre drøftelser af vores forslag til et nyt tilskudssystem, der styrker både bredden og kvaliteten i museumstilbuddene over hele landet. Så vi forhåbentligt – i tæt dialog med museumslivet og med bred politisk opbakning – kan lykkedes med en ny museumsreform, der skaber en mere retfærdig og gennemsigtig fordeling af museumsmidler. Og en tydelig sammenhæng mellem det enkelte museums opgaver og dets tilskud. Det vil være godt for vores museer. Og det vil være godt for Danmark.
Opslaget opnår 70 reaktioner, heraf fire kommentarer. Meldingen om de ekstra 75 millioner kr. til museerne vækker lutter glæde.
Også Jan E. Jørgensen fra Venstre er glad for pengesummen:
Nu sker det! Jeg har hele tiden sagt, at en museumsreform ville fejle, hvis der ikke kom flere penge til området. At vi nu tilfører 75 mio. kroner, er i sig selv et historisk løft af museumsområdet, som jeg er utroligt glad for. Men samtidig er jeg også utroligt glad for, at vi også sørger for, at pengene bliver brugt ordentligt. I en årrække har der ikke været en sammenhæng mellem museernes opgaver og tilskud. Det har kort sagt været fuldkommen tilfældigt, hvilke museer der har fået statstilskud, og systemet har været både uigennemsigtigt og uretfærdigt. Derfor er jeg meget glad for, at vi nu kan præsentere et nyt forslag, hvor vi både tilfører flere midler til at styrke vores museer, men hvor vi samtidig sikrer, at tilskuddene fremover baseres på objektive kriterier, ligesom det skal være lettere for nye museer at opnå statstilskud. Det er godt, for det tidligere system behandlede simpelthen vores skattekroner for lemfældigt. Set med liberale briller er det jo særlig fedt, at vi med de nye principper lægger op til at belønne de museer, der gør det godt, får kunder i butikken og har stor lokal opbakning. Der skal selvfølgelig være en gulerod ved at gøre det godt – det både for borgere såvel som museer. I Venstre håber vi på en bred aftale og ser frem til forhandlingerne.
Opslaget opnår 30 reaktioner, heraf tre kommentarer. En spørger til, hvilke kriterier der vil blive lagt til grund. Hertil svarer Jan E. Jørgensen “eksempelvis besøgstal”. Efterfølgende spørges om der er andre kriterier, hvortil svaret er, ” ja – der er andre parametre”. Dette uddybes dog ikke.
Diversitet vs. kvalitet
Katrine Daugaard fra Liberal Alliance skriver:
Hvis man gik og troede, at CBS’ absurde nye målsætninger om, at tilsidesætte faglighed i optagelsesprocessen til fordel for tossede identitetspolitiske diversitetshensyn var det mest vanvittige der havde ramt en dansk uddannelsesinstitution, så er det bare fordi man ikke har tjekket de kunstneriske uddannelsers charter. 🫣🤯 I fremtiden er det nemlig ikke kunstnerisk talent og højt niveau af færdigheder der skal afgøre, om du kan få en studieplads på en af Danmarks dyreste og fineste kunstneriske uddannelser. I fremtiden skal det have betydning hvilken kønsidentitet, etnicitet, økonomiske, sociale og kulturelle forhold, geografisk baggrund, seksuel orientering samt individuelle psykiske og fysiske forudsætninger du kommer med. Og det er sørme ikke kun de studerende det gælder. Nej, det gælder også de ansatte! 🫣🫨 Det er fuldstændig uacceptabelt. Vi bør altid prioritere de studerende og undervisere, der er dygtigst.
Opslaget opnår 40 reaktioner, heraf otte kommentarer. Kommentarerne er enige med Daugaard.
Børsen brændte
Børsen brændte. Mange var i chock og i vildrede. Dog ikke Helle Bonnesen fra Konservative, som hurtigt sagde, at bygningen skal genopbygges som den var:
Børsen skal genopbygges! 400 års kulturhistorie er brændt. Det er uendeligt trist, og jeg tror vi alle blev ramt af det, da det skete. Det talte jeg om på TV2 News tidligere i dag, hvor jeg satte ord på den kulturarv som Børsen var. Og skal blive igen. Vi mener, at bygningen skal genopbygges, som den var. Tusinde tak til beredskabet som kæmpede for vores allesammens Børsen. Jeg er også dybt berørt over alle dem som hjalp med at redde malerier ud: De ansatte fra Dansk Erhverv, Livgarden, forbipasserende på vej til arbejdet, journalister, køkkenpersonale fra Borgen, folketingsbetjentene. Kulturarv er af og til noget vi først rigtig kan forstå, når vi mister det. Sikke et sammenhold Danmark viste. Vi hænger jo sammen.
Opslaget opnår 40 reaktioner, heraf fem kommentarer. De fleste er enige med Bonnesen. En enkelt vil være fri for alt det Københavneri. En enkelt maner til ro og eftertanke.
En glad minister
Kulturminister Jacob Engel-Schmidt blev interviewet i Politiken, hvorfra han bragte et længere citat:
“Han blev erklæret politisk stendød, men gjorde comeback som kulturminister. På 500 dage har han hevet milliarder hjem til kulturlivet, som knuselsker ham.” Wauw! En skøn sjældenhed i politik har lagt vejen forbi mig – nemlig en positiv artikel om mig og mit arbejde 🎉 Så her kommer lidt stolthed og skamløs pral. Da jeg begyndte som kulturminister, lovede jeg at lytte. Det har givet anledning til myldretidstrafik i min indbakke, i køen i Netto, på sociale medier og på ministerkontoret fra vælgere og et kulturliv med mange inputs og masser af ideer. Helt lavpraktisk har jeg gjort det til en tradition at samle dem, det handler om, før jeg igangsætter reform- eller lovgivningsprocesser. Måske derfor er det lykkedes at lande det første medieforlig i næsten 10 år, få formuleret og vedtaget en økonomisk meget velpolstret og ambitiøs musikhandlingsplan, vedtaget det største løft til Team Danmark nogensinde og vedtaget filmaftale for de kommende år 🎬 Lige nu forhandler vi om fremtidens museer – et område, der har været politisk overset, siden amter blev til regioner 🎨 I denne uge nedsatte jeg en arbejdsgruppe, der skal se på forholdende for vores forfattere i en tid, hvor der bliver læst og lyttet som aldrig før, men hvor indtjeningen er presset af den teknologiske udvikling. Her glemte jeg at invitere børnebogsforfattere og illustratorer med i arbejdsgruppen, hvilket jeg hurtigt blev gjort opmærksom på her på platformen – og derfor hurtigt udvidede gruppen med netop disse to. Tak for hele tiden at gøre mig opmærksom på de blinde vinkler. Så selvom jeg nok ikke kan prale af at være ung kniv, er jeg forhåbentlig stadig skarp. Jeg glæder mig meget til de kommende 500 dage 🙌🏻
Opslaget opnår 350 reaktioner, heraf 40 kommentarer. Stort set alle kommentarer mener, at ministeren gør det godt og at artiklen i Politiken er velfortjent. En enkelt er i en helt anden retning: “Stop med at give støtte til kunstnere, musikere og andet! De kan søge legater og midler ligesom alle os andre. De penge mangler hos de ældre, børn, unge og hospitalerne.”
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 30. april 2024.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur-, medie- og idrætsordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter også mange andre steder.
Temp mail For the reason that the admin of this site is working, no uncertainty very quickly it will be renowned, due to its quality contents.