Aktuelt · Biblioteker · Film · Finanslov · Kommunerne · Litteratur · Medier og internet · Politik · Teater og dans
Kulturagenda 2014
Søndag Aftens oversigt over de kulturpolitiske brydninger vi ved, der kommer i 2014.
Det er ikke til at vide, hvilke kulturpolitiske debatter der vil fylde i offentligheden. Dog er der en række emner, som allerede er programlagt til behandling i de politiske systemer.
Lovforslag om egnsteatre
I januar fremsætter kulturministeren ændringsforslag til lov om scenekunst. Ændringsforslaget er konkretiseringen af den teaterpolitiske aftale om egnsteatre, som blev indgået i september 2013 (se Søndag Aften arkiv). Lovforslaget har allerede været i høring. Ændringerne vedrører den statslige refusion til kommunerne for drift af egnsteatre, en forsimpling af selve lovteksten samt oprettelse af en pulje, for at provinsteatre kan få støtte til at opføre forestillinger i København og Frederiksberg.
Lovforslag om ophavsret
I januar fremsættes også et lovforslag med ændringer til ophavsretsloven. Forslaget har først og fremmest til formål at gennemføre et EU-direktiv om såkaldt forældreløse værker.
Idrættens struktur
I november 2012 besluttede regeringen, at der skal gennemføres en udredning om idrættens økonomi og struktur i Danmark. Ifølge tidsplanen skulle den samlede rapport offentliggøres december 2013.
Udredningen skal bl.a. beskrive idrættens pengestrømme og en række mulige scenarier for idrættens fremtidige organisering og finansiering. Et af de kontroversielle elementer kan blive den fremtidige arbejdsdeling mellem kommuner og stat.
Biblioteksafgift
I september 2012 nedsatte daværende kulturminister et udvalg, som skulle vurdere muligheder for at inkludere e-bøger i biblioteksafgiftssystemet. Udvalget skulle have aflagt rapport inden 1. juli 2013, men er blevet stærkt forsinket. Det skyldes dels nogle personskift, dels behov for nærmere juridisk afklaring af de foreslåede modeller i forhold til EU-retten. Den nuværende biblioteksafgift bygger også på en accept fra EU.
Dato for offentliggørelse er fortsat uafklaret.
Bogmarkedspanel
Diskussionerne om bogmarkedets trængsler endte til manges skuffelse, uden at der kunne opnås politisk enighed om at komme den betrængte branche til undsætning. Én ting kunne man dog enes om: der skal være bedre overensstemmelse om, hvilke tal man diskuterer. Derfor er det Kulturministerens hensigt at nedsætte et særligt panel af sagkyndige til at følge udviklingen på bogmarkedet.
Det er uafklaret, hvem panelet skal bestå af. Der nævnes såvel eksperter som repræsentanter for en række interesseorganisationer. Panelet skal sammen med blandt andet Danmarks Statistik skabe et mere solidt vidensgrundlag.
Det var forventningen, at panelet ville blive nedsat i løbet af efteråret 2013. Årsagen til forsinkelsen er ikke kendt, men man kan forvente at panelet etableres tidligt i 2014.
Medieaftale
I 2012 indgik regeringen en medieaftale for 2012-2014 med samtlige folketingets partier undtagen Liberal Alliance.
Medieaftalen indeholder i det væsentligste reguleringen af DR, TV-2, Public Service-puljen samt lokale elektroniske medier – og skal altså ikke forveksles med mediestøtteaftalen (som primært handler om dagbladene).
De meldinger, der allerede nu kommer om DR’s virksomhed og relationerne til dagspressen, skal naturligvis ses som parternes tidlige markeringer forud for forhold til de politiske diskussioner.
Filmaftale
Den seneste filmpolitiske aftale for 2011-2014 blev indgået i 2010 mellem samtlige folketingets partier. Filmaftalerne beskriver fx Filminstituttets virksomhed, talentudvikling, biografer, nye digitale medier som spil, digitale distributionsveje og internationalt samarbejde.
Også her kan de hyppigere markeringer fra repræsentanter for branchen ses som indledning til de kommende forhandlinger.
Kulturministeriets uddannelser
Samtlige folketingets partier undtagen Enhedslisten indgik i oktober 2010 en 4-årig aftale om kulturministeriets videregående uddannelser.
En ny aftale må forventes indgået efteråret 2014.
I september 2013 offentliggjordes en udredning med en række forslag til ændringer for de videregående uddannelser for scenekunst (se Søndag Aften arkiv). I december opnåede regeringen en aftale med øvrige partier i aftalekredsen om at acceptere forslagene om, at etablere bachelor- og kandidatuddannelser samt om fusionen til én ny institution. Lovforslag om dette vil blive fremsat i oktober 2014.
Finanslov 2015
Det vil være aldeles dumdristigt at spå om såvel forløb som indhold af finansloven.Det kulturpolitiske år afsluttes givetvis med en ny finanslov. Det vil være aldeles dumdristigt at spå om såvel forløb som indhold af denne.
Der er dog en pulje på 15 mio. kr. årligt til SportEvent Danmark, som udløber ved udgangen af 2014. Dette skal regeringen naturligvis afklare gennem forhandlingerne.