Aktuelt · Litteratur · Medier og internet
Må man sælge brugte e-bøger?
Hollandsk domstol afviser at lukke netboghandel, som sælger brugte e-bøger.
Blandt de mange fordele, der er ved en e-bog, er, at den forbliver uændret. Når bogen er færdiglæst, er der ingen krøllede æselører, ingen duft af tobaksrøg, ingen overstregninger eller andet, som kan formindske bogens kvalitet.
Man har en bog, som bogstaveligt er så god som ny. Og læseren, som har købt e-bogen, har netop en opfattelse af at have købt bogen til eje. Og almindeligvis må man jo gerne videresælge det, man har købt, til andre.
Lige så snart vi er i den digitale verden, begynder videresalg af brugte produkter dog at blive en smule kompliceret.
Dels er der et verifikationsproblem: man skal på en eller anden måde dokumentere, at det man videresælger faktisk er den “original”, man købte og ikke blot en kopi, man selv har lavet. Videresalg af kopier vil utvivlsomt være forbudt. Dette kan der etableres mere eller mindre sofistikerede løsninger for.
Men først og fremmest er der en diskussion om rettighederne til videresalg af brugte e-bøger.
kan digitale produkter som e-bøger sidestilles med fysiske produkter som papirbøger? Kan en tilladelse til at videresælge brugte softwarelicenser fortolkes som et forbud mod at videresælge andre digitale produkter end licenser?EU-retsligt er grundlaget Infosoc-direktivet, som giver spredningsret af originalværker. Dette er i den danske ophavsretslovs § 19 blevet til, at når et eksemplar af et fysisk værk med ophavsmandens samtykke er solgt eller på anden måde overdraget til andre inden for EØS, må eksemplaret som udgangspunkt videresælges. Men der findes ikke en tilsvarende regel for salg af digitale værker, herunder e-bøger og e-musik.
Tom Kabinet
I Holland har hjemmesiden Tom Kabinet vakt diskussion om mulighederne for videresalg af brugte e-bøger.
Tom Kabinet er ikke en e-boghandel i traditionel forstand, derimod en markedsplads for salg af brugte e-bøger. Den som vil sælge en e-bog uploader data og e-bog gratis. Tom Kabinet håndterer økonomien og tager en provision, når e-bogen sælges.
Der er ikke nogen egentlig sikring af, at den e-bog, der videresælges, er “original”. Tom Kabinet håndterer udelukkende e-bøger, der er i formatet e-pub, og som er DRM-fri (Digital Rights Management). Man håndterer ikke bøger fra iBooks, Google Play eller Amazon’s Kindle. Derimod tilføjer Tom Kabinet et vandmærke til alle solgte e-bøger, som sikrer, at massekopiering og -salg af en e-bog ikke kan finde sted.
De brugte e-bøger koster typisk ca. det halve i forhold til almindelige e-boghandlere.
Hollandsk retssag
Den hollandske forlæggerforening (NUV) er ikke tilfreds med Tom Kabinets forretningsmodel, idet man ikke mener, at digitale produkter kan videresælges i EU.
Forlæggerforeningen henviser til en EU-domstolsafgørelse, som tilkendegav, at brugt software kunne videresælges, fordi køber havde købt en licens. Ved køb af e-bøger køber man ikke en licens.
En hollandsk domstol afviste i juli forlæggerforeningens krav om lukning af Tom Kabinet. Domstolen tilkendegav, at der var tale om en gråzone, hvor lukning af Tom Kabinet ville være for drastisk. Domstolen opfordrede forlæggerforeningen til at foretage nærmere juridisk afklaring.
Spørgsmålene er: kan digitale produkter som e-bøger sidestilles med fysiske produkter som papirbøger? Kan en tilladelse til at videresælge brugte softwarelicenser fortolkes som et forbud mod at videresælge andre digitale produkter end licenser?
Mens den juridiske afklaring foregår, sælger Tom Kabinet stadig brugte e-bøger. Som en kompensation til ophavsretshaverne har sitet en mulighed for at donere penge til rettighedshavere. Denne variant er vist ikke tidligere set i e-bogshandlen.