Aktuelt · EU · Kunst og museer · Litteratur · Politik
Græske kulturreformer
Også græsk kulturpolitik må holde for, når Grækenland skal reformere sig ud af den økonomiske krise. Bogmarkedet ændres dog ikke.
Tidligt i april offentliggjorde den græske regering et omfattende katalog over initiativer, man vil iværksætte for at styrke den græske økonomi. Reformerne handler primært om ændret skattepolitik, administration samt større økonomiske reformer. Men også græsk kulturpolitik bliver omfattet af reformkataloget.
Entré til kulturarv
Den græske kulturarv er ganske enestående, det gælder museer, bygningsværker og arkæologiske udgravninger. Nu skal entrépriserne til de 33 mest velbesøgte museer og arkæologiske steder hæves til et niveau svarende til de øvrige EU-landes.
Betalingssystemet vil blive en kombination af kreditkortsbetaling og elektronisk betaling. Der vil blive en månedlig gratis søndag i sommerhalvåret og to månedlige gratisdage i vinterhalvåret og med særlige rabatter for bestemte socialgrupper.
Reformen træder i kraft allerede i juni i år. Det græske kulturministerium forventer et provenue på 5-10 mio. Euro i 2015 og 20 mio. Euro årligt fra 2016.
Tipspenge
Som i andre lande er tipning og spil ganske udbredt i Grækenland. Der er for øjeblikket 24 online bettingvirksomheder, som formodes at have en samlet årlig omsætning på omkring 3 mia. Euro.
Regering vil nu opkræve en 5-års licens på 3 mio. Euro for hvert spilfirma. Desuden vil man opkræve en årlig licens på 1 mio. Euro fra hvert firma.
Licenssystemet iværksættes i 2. kvartal 2015 og forventes at give et provenu på 125-175 mio. Euro i løbet af det første år.
TV-licenser
Siden Grækenland i 1990 tillod private tv-kanaler, har disse været drevet med blot symbolske afgifter.
Nu vil finansministeriet igangsætte et udbud af tv-licenser efter et auktionsprincip og OECD’s retningslinjer for at sikre fuld transparens om processen.
Auktionen iværksættes i 2. kvartal 2015 og forventes at give et provenu på 350-380 mio. Euro.
Bogpriser
Blandt de mange forslag i OECD’s rapport OECD Competition Assessment Reviews: Greece var på side 124 et forslag om, at Grækenland skal overgå fra nuværende faste til frie priser på bøger, “enhver prisregulering skal ophøre”.
Begrundelserne for forslaget er, at et dereguleret bogmarked vil sikre bedre økonomi og stærkere innovation i den græske bogbranche, og at bøger er det eneste prisregulerede kulturmarked i Grækenland.
Rapporten forholdt sig ikke til, at der i EU netop er undtagelsesbestemmelser for kulturprodukter – og slet ikke til, at nogle af de største EU-lande har faste bogpriser, fx Tyskland og Frankrig.
I alle de markeder, hvor man er gået fra faste til frie bogpriser, er der en standende diskussion om den økonomiske effekt. Ud fra dette er det nok svært at forestille sig, at ændret prisregulering på det græske bogmarked vil være et væsentligt bidrag til styrkelse af den græske økonomi.
Den græske regering har foreløbigt valgt at tilsidesætte dette forslag fra OECD.