Aktuelt · Biblioteker · Film · Kunst og museer · Medier og internet · Politik · Teater og dans
Kulturens blå/røde regeringsprogram
Med eneret for Søndag Aften – og den kommende blå/røde regering – præsenteres hermed det regeringsprogram, som vil blive offentliggjort sidst i juni.
Uanset hvilken regering, der bliver dannet efter folketingsvalget 18. juni, vil der relativt hurtigt blive udarbejdet et nyt regeringsprogram. Det kommende blå/røde regeringsprogram vil primært tage farve af enten Venstre eller Socialdemokraterne. Ud fra tidligere regeringsprogrammer og såvel de to store partiers meldinger som deres støttepartiers vover vi pelsen og giver dig 1. udkast til det kommende blå/røde regeringsprogram på for kulturen.
En fremsynet kulturpolitik
Regeringen vil arbejde for at styrke og udvikle det frie danske kulturliv i de kommende år. Regeringens ønsker at styrke kvalitet, alsidighed og forskellighed/mangfoldighed. Fundamentet for et levende og stærkt kunst-, kultur- og idrætsliv er den frie ret til at ytre sig – også kunstnerisk. Regeringen vil fastholde armslængdeprincippet i kulturpolitikken.
Kunst og kultur binder samfundet sammen, skaber fællesskaber og viser nye veje og indsigter. Regeringens kulturpolitik omfatter hele Danmark. I mødet med fremmede kulturer bør vi være bevidste om, at vores verden udgår fra Danmark og det danske. Vore historiske og folkelige rødder er afgørende. For stadig at udvikle såvel det enkelte menneskes som den nationale identitet er det nødvendigt at frembringe værker, som både provokerer til nytænkning og står som nationale symboler, der kan binde generationers historie sammen. | Kultur er oplevelse, oplysning, indsigt, udsyn og kreativitet. Et rigt kunst- og kultur- og idrætsliv er en væsentlig forudsætning for den menneskelige og samfundsmæssige udvikling i Danmark. Det er blandt andet gennem medierne, teatret, filmen, billedkunsten, idrætten og musikken, at vi skaber vores identitet som mennesker, som samfund og som nation. Derfor skal vi have gode rammer for idræt samt kulturel og kunstnerisk udvikling i hele landet. |
Regeringen vil sikre en bæredygtig kulturel fødekæde. Det giver kulturlivet er rekrutteringsgrundlag af udøvere, som har potentialet til at bidrage til kulturlivets mangfoldighed med frembringelser af høj kvalitet.
Regeringens politik vil være kendetegnet ved aktiv indsats for øget internationalisering. De mange kulturområder vil blive præget af flere, stærke samarbejdsaktiviteter på tværs af landegrænser. Regeringen vil styrke indsatsen og rådgivningen om EU-støtteprogrammer og nordiske støttemuligheder samt om andre former for internationale netværk.
Kultur til alle – til hele landet/også til børn og unge
Alle danskere skal have mulighed for at opleve den mest sublime kunst/ deltage i kulturlivet.
Særligt børn og unges møde med kunsten og kulturen skal prioriteres. Det er her, vi skaber fundamentet for kunstens udbredelse og et kreativt og innovativt Danmark. Børn og unge skal både gennem
uddannelsesinstitutioner og i deres fritid møde kulturelle tilbud af høj kvalitet, både som aktive deltagere og som kritiske kulturforbrugere.
Regeringen vil iværksætte initiativer, der sikrer, at en større del af kunststøtten kommer hele landet til gode.
Samtidig er det et mål for regeringen, at endnu flere borgere kommer i kontakt med kunsten og kulturens mange udtryksformer. Regeringen vil i samspil med de kulturelle institutioner fokusere på forstærket publikumsudvikling.
Kulturarven
Kernen i al kultur er forståelsen af, hvor vi kommer fra, hvor vi er, og hvor vi bevæger os hen. Hvis vi ikke nærer den kunst og kultur, der har skabt og vedvarende skaber Danmark, mister vi vores fælles kulturelle forankring. Kulturen skal næres og holdes i live. Det er kunsten og kulturarven, der gør samfundet levende. Kulturarven har væsentlig betydning for danskernes identitetsfølelse i en globaliseret verden, og dansk kunst og kultur får i disse år en stigende betydning.
Regeringen vil styrke danskernes kendskab til den fælles kulturarv.
Regeringen vil fremtidssikre kulturarven og de store kulturinstitutioner, som brander Danmark internationalt. I den forbindelse vil Regeringen lægge særligt vægt på udarbejdelse af en samlet plan for digitalisering af kulturarven.
Det Kongelige Teater
Regeringen vil indgå en ny flerårsaftale for Det Kongelige Teater.
Det er regeringens mål, at Det Kongelige Teater fortsat skal bestræbe sig på, at give befolkningen den bedste kvalitet inden for scenekunsten, såvel med henblik på at fastholde nationalscenens traditioner som ved nytænkende teatervirksomhed.
Det Kongelige Teater skal være et kulturhus for alle og styrke indsatsen for hele landet.
Biblioteksafgift
Ebøger er en naturlig del af bibliotekernes kulturtilbud. Regeringen vil fremsætte et lovforlag til ændring af biblioteksafgiften, så denne kulturstøtte også kan initiere en fortsat kvalitetsudvikling af ebøger.
Film
Dansk film er en vigtig del af vores kultur. Danske film har høj kvalitet, begejstrer et stort publikum i biograferne og vinder priser.
Regeringen vil følge filmområdet tæt for at sikre at filmbranchen finder nye forretningsmodeller, der passer til den digitale udvikling – herunder også spilområdet og dokumentarfilm. Regeringen vil sammen med branchen igangsætte passende initiativer for at begrænse piratkopiering.
Medier
Frie og uafhængige medier udgør en uundværlig del af det demokratiske samfund. Ytringsfrihed og informationsfrihed er fundamentet for folkestyret. Regeringen vil fremme en mediepolitik, som sikrer pluralisme, alsidighed, oplysning, kritisk journalistik og kvalitet i bredeste forstand.
Regeringen vil følge de aktuelle ændringer i mediebilledet: teknologisk, socialt og markedsmæssigt. Regeringen vil fastholde og udvikle Danmarks public-service-medier DR, TV 2 og TV 2-regionerne.
Regeringen vil igangsætte arbejdet med at privatisere TV2/DANMARK A/S.
I bestræbelsen på at sikre frie og uafhængige medier vil regeringen iværksætte en udredning af forskellige finansieringsformer for den offentlige mediestøtte til elektroniske medier. Udredningen skal foreligge inden udløbet af 2017 og danne grundlag for politisk beslutning om fremtidssikring af varetagelsen af Public Service forpligtelsen for DR og TV 2-regionerne.
Idræt
Sport og idræt er en integreret del af dansk samfundsliv og kulturliv. Breddeidrætten bidrager til vores samfunds sammenhængskraft og folkesundheden blandt andet takket være indsatsen fra de mange frivillige idrætsledere. Regeringen vil fortsat fremme de mange væsentlige samarbejder omkring idrætten: foreninger, kommuner, skoler, institutioner.
Regeringen vil styrke indsatsen for bredere idrætsdeltagelse blandt børn og unge, heriblandt flere aktiviteter til at tiltrække piger.
Regeringen vil fortsætte bestræbelserne på at fastholde et stærkt og dopingfrit sportsliv for både elite og bredde i Danmark.
Eliteidrætten bidrager med forbilleder for de unge og fælles oplevelser for hele befolkningen. Regeringen vil arbejde for, at Danmark fortsat har optimale udviklingsmuligheder for eliteidrætsudøvere.
Regeringen vil fortsætte indsatsen for at tiltrække internationale idrætsbegivenheder til Danmark. Regeringen vil i den forbindelse i samarbejde med de store idrætsorganisationer sikre, at beslutninger i internationale organisationer sker ud fra fair og retfærdige forudsætninger.
Foreningsliv og folkeoplysning
Det danske foreningsliv og det frivillige Danmark som sådan er en del af fundamentet for vores demokrati. Regeringen vil sikre det frivillige foreningsliv og folkeoplysningen frie og gode udviklingsmuligheder, blandt andet gennem samspil med det offentlige, såvel kommuner som stat.