450.000 bøger kasseres
Københavns biblioteker skal inden 2017 reducere bogbestanden med en tredjedel. Det bliver danmarkshistoriens største bogdestruktion.
1. oktober starter Københavns Biblioteker danmarkshistoriens største kassationskampagne. I løbet af et år skal bibliotekerne reducere materialebestanden med 450.000 eksemplarer, svarende til hver tredje bog på hylder og magasiner.
Planen om reduktion af materialebestanden er en del af den overordnede strategiske plan, Styrk Borgerne, som skal målrette bibliotekernes indsats (Læs: Københavns biblioteksplan). Et delelement i den overordnede plan er projektet “Digitalisering og Kassation”. Denne plan indebærer også digitalisering af bøger i bagkataloget. Dette skal ske i samarbejde med øvrige biblioteker og forlagene.
Sådan sorteres bøgerne
For at nå målet om at kassere 450.000 bøger har biblioteksledelsen opstillet en række kriterier, som afhænger af de forskellige materialekategorier:
- Faglitteratur: materialer, der har under 3 udlån i de seneste 2 år, kasseres som hovedregel.
- Faglitteratur – for nogle emnegrupper – kasseres ud fra lidt ændrede kriterier, fx under 5 udlån i 2 år eller under 1 udlån i 2 år.
- Skønlitteratur: alle materialer med under 5 udlån i 2 år kasseres.
- En særlig klassiker-arbejdsgruppe skal sikre, at materialer med klassikerstatus friholdes fra “autokassation”.
- Musik: alle materialer med under 5 udlån i 2 år kasseres.
- Tidsskrifter: der “reduceres markant på eksemplartallet”.
Omlægning af magasiner
Københavns Biblioteker skal fremover ses som én enhed med forskellige fysiske afdelinger. Kommunens materialeindkøb centraliseres til et indkøbsteam med maks. 10 medarbejdere.
Lokalbibliotekernes magasiner ophører (bortset fra lokalhistorie og julematerialer), kun Hovedbiblioteket i Krystalgade har fortsat et magasin.
Københavns kommune er fortsat med i det almindelige bibliotekssamarbejde, så bøger kan bestilles fra andre biblioteker eller fra Statsbiblioteket.
Fremtiden er digital
Den omfattende kassationsplan begrundes med, at “Det er tydeligt, at borgerne flytter sig fra de klassiske fysiske kulturprodukter til digitale platforme”.
Dette er naturligvis en tendens, der ses i hele medielandskabet. Det vanskelige – og ubesvarede – spørgsmål er, hvor hurtigt skiftet sker.
Ifølge Danmarks Statistik er udlånet af bøger i Københavns Biblioteker faldet fra 3.033.447 i 2009 til 2.543.933 i 2014, svarende til et fald på 16%.
I samme periode er antallet aktive lånere steget fra 186.281 til 195.659, svarende til en stigning på 5%.
De digitale tjenester har dog kun begrænset betydning i forhold til dette. På den største digitale tjeneste, ereolen.dk, havde københavnske borgere et samlet udlån på 53.155 i de første 7 måneder af 2015 – optimistisk set svarende til et årsudlån på 100.000. I den måned med størst efterspørgsel, juli 2015, benyttede 6.096 københavnske borgere ereolen.dk.
Bøger til genbrug
Uaktuelle og slidte materialer vil blive bortskaffet til genbrug. Overskydende eksemplarer af aktuelle titler vil indgå i det løbende salg af kasserede bøger og blive doneret til andre institutioner.
Der er i alt 16 mio. bøger på danske folkebiblioteker. Den massive københavnske kassation reducerer således den samlede bogbestand med knapt 3%.
Mange forfattere udtrykker ofte bekymring ved bibliotekernes kassationer. Den samlede udbetaling af bibliotekspenge til forfattere påvirkes dog ikke. Dog vil der ske en mere markant forskydning af bibliotekspenge fra forfattere til bøger med lav efterspørgsel til mere aktuelle udgivelser.
De københavnske biblioteker indkøber årligt omkring 100.000 eksemplarer af forskellige materialer. Hensigten er, at der fremover skal kasseres et tilsvarende antal.
Planen om kassation af de 450.000 bøger skal besluttes på et biblioteksledermøde i Københavns kommune 7. september. Den 21. september orienteres medarbejderne ved et personaletemamøde.
Den indstilling, som kommunens Kultur- og Fritidsudvalg godkendte 19. februar 2015 beskriver ikke, hvor omfattende kassationen er. Her hedder det blot, “Der igangsættes en indsats for at skabe en bedre og mere relevant materialesamling, der er mere overskuelig og tilgængelig for borgerne. Dette forudsætter en omlægning af alle interne processer i håndteringen af materialesamlingen og en omfattende udlugning i materialerne og indebærer, at slidte og uaktuelle materialer bortskaffes, og overskydende eksemplarer sælges til borgerne. Der er særligt blik på materialekategorierne med stærkt faldende udlån som cd’er og dvd’er”.
Medlemmerne af Kultur- og Fritidsudvalget kan næppe have forestillet sig, at hver tredje bog skal kasseres – på baggrund af denne indstilling.
Københavns kommune er i forvejen den kommune med den mindste materialebestand målt i forhold til indbyggertal, 2,2 materialer pr. indbygger. I resten af landet er der i gennemsnit 3,6 materialer pr. indbygger. Efter kassationen vil Københavns Biblioteker have en bestand på 1,5 materiale pr. indbygger.
Der er i budgettet afsat i alt 4,5 mio. kr. til digitalisering og kassation i årene 2015-2017.