Søndag Aften

    Kulturpolitik - med andre ord

    • Arkitektur og design
    • Biblioteker
    • Film
    • Kunst og museer
    • Litteratur
    • Medier og internet
    • Musik
    • Politik
      • EU
      • Finanslov
      • Kommunerne
    • Teater og dans
      • Seneste

        Helt aktuelt

      • De eksklusive streamingtjenester

        marts 6, 2023

      • Bibliotekernes billige e-bøger

        marts 6, 2023

    Aktuelt · Medier og internet · Politik

    Hulknøse Plantage og andre spørgsmål til ministrene

    • oktober 4, 2015
    Share
    Print Friendly, PDF & Email

    Skal træskibe ligestilles med veteranbiler? Er der en sammenhæng mellem læsekampagne og importmoms på magasiner? Skal undervands-amatørarkæologerne certificeres? En minister skal svare på meget fra folketingets kulturudvalgs videbegærlige medlemmer.

    280 spørgsmål nåede folketingets medlemmer at stille til kulturministrene i folketingsåret 2014-2015.  Som tidligere år var det især mediepolitik, der blev spurgt til – hele 85 ud af de 280 handlede om mediepolitik.  51 ud af disse 85 handlede om DR (Underholdningsorkestret, public service-kontrakt og Melodi Grand Prix var naturligvis blandt emnerne).

    Årets højdespringer på spørgsmålslisten var dog uden tvivl arkiverne, som var i fokus i hele 50 spørgsmål. Blandt disse 50 handlede langt hovedparten om flytningen af Erhvervsarkivet fra Aarhus til Viborg.

    Blandt årets andre markante temaer finder man Kulturarv med 33 spørgsmål (fredede bygninger, runesten), Idræt med 31 spørgsmål (matchfixing, fodbold-VM i Quatar) og Hovedstad vs. provins med 24 spørgsmål.

    For den som ikke følger dansk kulturpolitik dybt, vil der blandt spørgsmålene altid være emner, som overrasker i politisk interesse og substans. Men da det er godt at vide, hvad der beskæftiger folketingets kulturudvalg, bringer vi som sædvanligt nogle highlights fra året der gik.

    Christian den 5.s matrikel

    Alex Ahrendtsen (DF) beder ministeren “kommentere kritikken af brugervenligheden på Statens Arkivers hjemmeside af den digitaliserede Christian den 5.s matrikel fra 1680, jf. linket: http://www.historie-online.dk/nyt/bogfeature/b20144500.htm, herunder besvare følgende spørgsmål: – Vil ministeren bede Statens Arkiver forholde sig til kritikken og få rettet op på brugervenligheden?”

    Af ministerens svar fremgår, at en teknisk fejl medførte, at en nødvendig referenceliste ikke blev synlig på nettet. Fejlen er siden rettet.

    Undervands-amatørarkæologer

    Kulturudvalget ønsker at få dette belyst: På Moesgaard Museum foregår der en grundlæggende oplæring af undervands-amatørarkæologerne. Er der planer om at indføre en certificeringsordning for undervands-amatørarkæologerne i Danmark?

    Ministeren svarer:
    Kulturstyrelsen har oplyst mig om, at der på nuværende tidspunkt ikke er planer om at indføre en certificeringsordning for undervands-amatørarkæologer i Danmark.

    Bøsserøv

    Udvalget vil også gerne vide: “Er det ministerens vurdering, at en kommende landsholdstræner, Klavs Bruun Jørgensen, kan være landstræner på et dansk landshold, når han under en håndboldkamp kalder en spiller fra modstandernes hold ”bøsserøv”, fordi han mister besindelsen?”

    Ministerens tager afstand fra selve udtalelsen, men ønsker ikke at blande sig i Dansk Håndbold Forbunds personalepolitik.

    Sagen afføder dog to andre spørgsmål:

    “Er det ministerens vurdering, at det at bruge ordet ”bøsserøv” som en nedsættende bemærkning om en dansk håndboldspiller kan kategoriseres som ”hate speech”, og hvad er ministerens principielle holdning til ”hate speech” i dansk sport, som ministeren er ansvarlig for?”

    Samt:

    “Er det ministerens vurdering, at det blot er tilstrækkeligt med en undskyldning, når man taler nedsættende til en håndboldspiller og bruger ordet ”bøsserøv”, eller bør den pågældende trække sig som landstræner – det er trods alt Danmarks landshold, der er tale om?

    Ministerens svar på disse ekstra spørgsmål henviser blot til det første svar.

    Gråsten Sejlklub

    Ellen Trane Nørby (V) er optaget af forholdene i Gråsten Sejlklub. Hun spørger:

    “Ministeren bedes oplyse, om hun finder det rimeligt, at 250 unge sejlere udelukkes fra stævner og talentarbejde, fordi der ikke kan eller ikke forventes at kunne findes en aftale om genoptagelse af ét ekskluderet seniormedlem i Gråsten Sejlklub, jf. artiklen ”Strid kan ende i suspension af sejlklub” fra JydskeVestkysten den 2. marts 2015?”

    Ministeren vedlægger svar fra de involverede organisationer og skriver i øvrigt:
    “DIF og Dansk Sejlunion er private foreninger, og jeg har tillid til, at deres tvistløsningssystem sikrer både idrætsudøvere, idrætsforeninger og specialforbund imod uretmæssig behandling.”

    Ellen Trane Nørby spørger dog også:

    “Ministeren bedes oplyse, om hun finder det rimeligt, at Dansk Sejlunion og DIF ikke respekterer en beslutning om eksklusion af et medlem i en sejlklub, der er vedtaget af først en bestyrelse og siden 97 pct. af en generalforsamling, og om dette harmonerer med ønsket om et stærkt lokalt idrætsliv bygget på frivillige kræfter, jf. artiklen ”Strid kan ende i suspension af sejlklub” fra JydskeVestkysten den 2. marts 2015?”.

    Hertil henviser ministeren til sit første svar.

    Men så kommer Ellen Trane Nørby igen:

    Vil ministeren, da hun i svaret på KUU alm. del – spørgsmål 143 og 144 på ingen måde forholder sig til de stillede spørgsmål, svare på, om ministeren finder det rimeligt, at 250 unge sejlere udelukkes fra stævner og talentarbejde som følge af uenighed mellem Gråsten sejlklub og DIF omkring ekskludering af ét medlem, samt om ministeren
    generelt mener, at det er fordrende for foreningsdemokratiet, at man underkender en beslutning truffet af 97 pct. af en generalforsamling?

    Ministeren svarer:

    “Danmarks Idrætsforbund (DIF), Dansk Sejlunion og deres medlemsforeninger er alle private foreninger. Vi har foreningsfrihed i Danmark, og det betyder, at foreningerne selv må afgøre, hvordan de vil organisere sig og med hvilke regler, så længe der er tale om et lovligt øjemed. Som kulturminister ønsker jeg at værne om denne Grundlovsfæstede ret for borgerne.”

    Derved afsluttedes folketingsdebatten om Gråsten Sejlklub vist nok.

    Veteranbiler og træskibe

    Anette Vilhelmsen (SF) spørger:
    “Vil ministeren tage initiativer for at sikre, at gamle træskibe får samme status som veteranbiler?”

    Ministerens grundige svar er imødekommende ud fra spørgerens præmisser, men kan dog godt øjne forskelle på de to subjekter og konkluderer derfor: “På den bagrund finder jeg ikke anledning til at tage initiativer for at sikre, at gamle træskibe får samme status som veteranbiler.”

    Det må hænge sammen!

    Michael Aastrup Jensen (V) spørger ”Vil ministeren redegøre for den politiske sammenhæng mellem ministerens initiativer for at få danskerne til at læse mere dansk og skatteministerens forslag om importmoms på dansksprogede magasiner?

    Ministeren svarer: “Jeg går ud fra, at spørgeren sigter til min læsekampagne Danmark Læser og til initiativerne i regi heraf. Jeg kan oplyse, at Danmark Læser har til formål at få befolkningen – især den del af danskerne, der sjældent eller aldrig læser litteratur – til at læse mere skønlitteratur.

    Skatteministerens lovforslag indfører moms på dansksprogede magasiner, som er trykt i lande uden for EU og efterfølgende sælges til danske abonnenter. Formålet med skatteministerens lovforslag er at skabe lige konkurrencevilkår på det dansksprogede magasinmarked, således at sådanne magasiner trykt i Danmark ikke stilles urimeligt i konkurrencen med sådanne magasiner trykt i ikke-EU lande.

    Mine initiativer og skatteministerens lovforslag er således ikke relaterede, da de omhandler forskellige områder og forskellige medier.”

    Hulknøse Plantage

    Der kan være enkelte læsere, som ikke kender diskussionen om Hulknøse Plantage. Vi er altså i Brønderslev, og det er en sag, som optager begge sider af folketingssalen.

    Inden valget spurgte Michael Aastrup Jensen (V): “Hvad er ministerens holdning til, at Kulturstyrelsen efter årtier har pålagt Brønderslev Kommune at nedlægge et udkigstårn ved Hulknøse Plantage, og mener ministeren, at Brønderslevs Kommunes ønske om dispensation til at bevare udkigstårnet skal imødekommes?” (spørgsmålets formulering ER bragt uden redigering, red.).

    Daværende kulturminister svarede:

    “Kulturstyrelsen har efter et tilsyn med gravhøjen i Hulknøse Plantage konstateret, at der er opsat et stort udkigstårn på oldtidshøjen, og at færdslen op til tårnet har medført, at der er kommet dybe slidskader ind i de arkæologiske lag. Det er velkendt blandt arkæologer, at der også tæt ved en gravhøjs overflade kan være sekundære begravelser, ligesom der her findes de ydre konstruktionslag, der indeholder værdifulde oplysninger om gravhøjens konstruktion og opbygning. Kulturstyrelsen meddelte derfor Brønderslev Kommune, at tårnet skulle fjernes – dels af hensyn til fortidsmindets bevaring og dels af hensyn til, at det meget markante tårn ødelagde forståelsen af fortidsmindet.

    Det er naturligvis positivt, at kommunes borgere er glade for at besøge fortidsmindet og benytte udsigtstårnet, men benyttelsen skal gå hånd i hånd med beskyttelsen af den gamle gravhøj. Jeg har noteret mig, at Kulturstyrelsen har fundet, at det desværre ikke er tilfældet i den konkrete sag.
    Af Kulturstyrelsens afgørelse fremgår det, at såvel påbuddet om lovliggørelse som afslaget på dispensation kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet.”

    Men derved var sagen ikke færdig. For efter valget har Bjarne Laustsen (S) taget sagen op igen og har for en sikkerheds skyld stillet to enslydende spørgsmål om samme sag:

    “Er ministeren enig med formanden for Hallund-Hollensted Borger- og Idrætsforening – Claus Iversen i, at det er noget flueknepperi, når Kulturstyrelsen vil have fjernet et gammelt udsigtstårn i Hulknøse Plantage og truer med politianmeldelse, hvis ikke tårnet bliver fjernet, fordi det står på en gravhøj, og at det er noget københavneri, når
    Kulturstyrelsen kræver et udsigtstårn, der har stået der i 70 år, fjernet?”

    Ministerens relativt lange svar er et referat af Kulturstyrelsens svar, som han erklærer sig enig i.

    På Røven i Nakskov

    Socialdemokraterne viser i øvrigt en evne til at bruge stærke gloser efter valget. Fx har  Kaare Dybvad (S) spurgt:

    “Mener ministeren, at det er en offentlig opgave at finansiere programrækker, der groft nedgør bestemte landsdele, sådan som det er tilfældet i programrækken ”På Røven i Nakskov”?”

    Dette spørgsmål – og to andre om samme emne -var ikke blevet besvaret før  redaktionens afslutning. Når svaret kommer, kan du selv finde det på folketinget.dk – ellers må du vente til oktober 2016 for at se om vi bringer det til den tid.

    • Tilbage Kulturdebatter i september
    • Næste De unge ikke-læsere

      Læs også:

    • De eksklusive streamingtjenester marts 6, 2023
    • 3 års spørgsmål november 7, 2022
    • 5 love på vej november 7, 2022
    • Søndag Aftens valgprogram oktober 3, 2022
    • AAA
    • NYHEDSBREV

      Vil du have det månedlige nyhedsbrev?

      • Tidligere udgaver
    • Artikler der fortjener flere læsere

      • Syngende ur i Birmingham
      • Græsk museumsprotest
      • Facebook i marts: snyd med a-skat, moms og woke
      • Arbejderklassen fylder for lidt på museer
      • Vinyl vokser stadig
    • Mest læste

      • Lige mange kulturpenge til vest som øst
      • Medieaftale til 2025
      • Gratis tirsdag til museer for pensionister
      • Det internationale engagement fader ud
      • Finansloven 2023: Småpenge kommer, småpenge går
    • Arkiv

      • marts 2023
      • februar 2023
      • januar 2023
      • december 2022
      • november 2022
      • oktober 2022
      • september 2022
      • juni 2022
      • maj 2022
      • april 2022
      • marts 2022
      • februar 2022
      • januar 2022
      • december 2021
      • november 2021
      • oktober 2021
      • september 2021
      • august 2021
      • juni 2021
      • maj 2021
      • april 2021
      • marts 2021
      • februar 2021
      • januar 2021
      • december 2020
      • november 2020
      • oktober 2020
      • september 2020
      • august 2020
      • juni 2020
      • maj 2020
      • april 2020
      • marts 2020
      • februar 2020
      • januar 2020
      • december 2019
      • november 2019
      • oktober 2019
      • september 2019
      • august 2019
      • juni 2019
      • maj 2019
      • april 2019
      • marts 2019
      • februar 2019
      • januar 2019
      • december 2018
      • november 2018
      • oktober 2018
      • september 2018
      • august 2018
      • juni 2018
      • maj 2018
      • april 2018
      • marts 2018
      • februar 2018
      • januar 2018
      • december 2017
      • november 2017
      • oktober 2017
      • september 2017
      • august 2017
      • juni 2017
      • maj 2017
      • april 2017
      • marts 2017
      • februar 2017
      • januar 2017
      • december 2016
      • november 2016
      • oktober 2016
      • september 2016
      • august 2016
      • juni 2016
      • maj 2016
      • april 2016
      • marts 2016
      • februar 2016
      • januar 2016
      • december 2015
      • november 2015
      • oktober 2015
      • september 2015
      • juli 2015
      • juni 2015
      • maj 2015
      • april 2015
      • marts 2015
      • februar 2015
      • januar 2015
      • december 2014
      • november 2014
      • oktober 2014
      • september 2014
      • august 2014
      • juni 2014
      • maj 2014
      • april 2014
      • marts 2014
      • februar 2014
      • januar 2014
      • december 2013
      • november 2013
      • oktober 2013
      • september 2013
    • Tags

      biblioteker biografer Birgitte Bergman Charlotte Broman Mølbæk Copenhagen Phil corona Dansk Folkeparti Det Kongelige Teater DR e-bøger ebøger Enhedslisten ereolen.dk EU Facebook film Finanslov Joy Mogensen kommuner Konservative kulturarv Kulturministeriet København licens medieaftale Mette Bock Mogens Jensen Morten Marinus Museer Musik musikskoler Nationalmuseet Norge public service Radio24syv scenekunst SF Socialdemokratiet Statens Kunstfond streaming Sverige Søren Søndergaard TV2 Venstre Zenia Stampe
    • Støttet af Statens Kunstfonds Tidsskriftstøtteudvalg
    • Home
    • Aktuelt
    • Hulknøse Plantage og andre spørgsmål til ministrene
        • Arkitektur og design
        • Biblioteker
        • Film
        • Kunst og museer
        • Litteratur
        • Medier og internet
        • Musik
        • Politik
        • Teater og dans
        • Kontakt
        • Nyhedsbrev
        • Om Søndag Aften
        • Privatlivspolitik

        © 1997-2021 Søndag Aften. All rights reserved.