Søndag Aften

    Kulturpolitik - med andre ord

    • Arkitektur og design
    • Biblioteker
    • Film
    • Kunst og museer
    • Litteratur
    • Medier og internet
    • Musik
    • Politik
      • EU
      • Finanslov
      • Kommunerne
    • Teater og dans
      • Seneste

        Helt aktuelt

      • Kommunerne: pæn stigning på kulturbudgetter

        februar 6, 2023

      • 2023: kommunernes top-ti

        februar 6, 2023

    Aktuelt · Finanslov · Kunst og museer · Medier og internet · Politik

    Facebook: DR og DF satte dagsorden

    • september 5, 2016
    Share
    Print Friendly, PDF & Email

    Dansk Folkeparti satte dagsorden for Facebookdiskussionerne i august, selv om partiet selv kun er beskedent tilstede på Facebook. Det handlede i høj grad om DR.

    Dansk Folkepartis kronik 4. august i Berlingske Skær DR ned med 25 procent, blev indgangen til mange Facebookdiskussioner om såvel DR som DF.

    Søren Søndergaard fra Enhedslisten er hurtigt til tasterne:
    Dansk Folkeparti vil beskære Danmarks Radio. Ikke for at styrke andre public service-kanaler, men for at give mere plads til kommercielle og profit-orienterede medier. Det vil med garanti betyde mere udenlandsk indflydelse på medierne i Danmark og flere udenlandske programmer. Så meget for de “danske” folkepartister.

    Han uddyber synspunktet i en artikel i Altinget og skriver ydermere:
    Bertel Harder og Dansk Folkeparti vil rundbarbere Danmarks Radio. Ikke for at styrke public service på anden vis, men som en ren spareøvelse. Det vil med garanti betyde færre danskproducerede programmer og mere kommercielt TV fyldt med reklamer. Efter min mening et sølle svar på globaliseringens udfordringer!

    Opslagene fører til 105 delinger og 109 kommentarer, som holdningsmæssigt er ganske spredt.

    Mange mener – ligesom Enhedslisten – at licensen skal ændres til skattefinansiering. Dette fører dog også til en diskussion om selve skattesystemets indretning. En del ser ikke DR og mener, at licensen helt skal afskaffes, eller i det mindste halveres. Nogle synes DR ligner andre kanaler for meget, at der er for mange genudsendelser – dem kan man jo godt spare! Nogle mener, at Venstre vil spare på DR, fordi DR afslører Venstreregeringens politik. Og rigtig mange udtrykker, at “DR er fantastisk”.

    Mogens Jensen, Socialdemokraterne, udtrykker tilsvarende synspunkter:
    DF’s besparelser vil betyde dramatisk mindre dansk produceret tv og radio til danskerne – mere end 5000 timers nyheder, drama, kultur, oplysning og underholdning skæres væk. DF går dermed de udenlandske mediers ærinde! Og på forkert grundlag. DR dominerer ikke det danske mediebillede med 33% af tv-seeningen og 1% af internetlæsningen. DF ødelægger den gode danske/nordiske publicservice-model og Socialdemokraterne er lodret imod!
    Opslaget fører til 194 likes, 49 delinger og 50 kommentarer.

    Langt de fleste kommentarer bakker Mogens Jensen op. Den kollektive “analyse” i kommentarerne er, at det er “DF’s krig mod DR”. Enkelte kritiserer X-faktor, genudsendelser og høje lønninger. En enkelt mener, at DF bryder med armslængdeprincippet.

    Mogens Jensen deler desuden en artikel fra TV2, hvori han tager afstand fra Dansk Folkepartis forslag om at beskære DR med 25%.

    Mette Bock fra  Liberal Alliance er nærmere DF’s synspunkt:
    DR – igen-igen:
    Så vi nået til sommerens DR-debat. Ja, DR skal slankes. Over en periode på 10 år skal tvangslicensen afskaffes, DR omlægges til en abonnementsordning, TV2 sælges og statsstøtten til de gamle medier udfases.
    Til gengæld skal vi ikke, som foreslået af DF, påtage os hverken redaktionelt ansvar eller daglig ledelse inde fra Christiansborg. DF har konkrete forslag til, hvilken kanaler, der skal lukkes eller sammenlægges. Den diskussion vil være overflødig om få år, hvor vi rekvirerer indhold On demand, når og hvor vi vil. Tænk alt det, der kan spares, hvis ikke 8-10-12 kanaler skal fyldes med indhold væg til væg 24/7.
    DR skal ikke konkurrere med det private mediemarked, men differentiere sig fra det.
    Ser frem til at DRs ledelse og bestyrelse selv kommer mere aktivt på banen med konkrete forslag!

    Opslaget får en enkelt deling og 32 kommentarer. Også her stritter kommentarerne i alle retninger. De fleste vil lukke DR, alternativt privatisere. Mange mener DR er ræverødt. At generaldirektørens løn er for høj. En enkelt vover at gå imod strømmen “DR er for alle og ikke kun dig”.

    Allerede inden DF’s kronik havde Mette Bock dog sit bud til DR-debatten:

    Pressens Radioavis – back to basics?
    I anledning af 90-års jubilæet kunne man jo overveje lidt retro: Ved fødslen i 1926 producerede de private medier – avisredaktionerne – nyhederne til Pressens Radioavis i Danmarks Radio, som så distribuerede nyhederne videre som lyd. Spøgefugle vil mene, at det fortsat er tilfældet, da egenproduktionen i nyhedsudsendelserne er til at overse, ikke mindst først på dagen…
    Men alligevel – en af udviklingsmulighederne er jo at se DR som distributør og ikke som producent/konkurrent til det, der med samme kvalitet kan produceres af private. Blot en tanke.

    Opslaget opnår kun 13 likes, ingen delinger endsige kommentarer.

    Brit Bager fra Venstre spørger til samme sag i et opslag:
    DR modtager 3,7 mia årligt i public service midler. Det er dig og mig, der betaler.
    Nu foreslår DF, at vi sparer 25%. Det forslag er jeg meget positiv overfor. Hvad mener du?

    Opslaget afføder 168 likes og 45 kommentarer. De fleste kommentarer mener, der kan spares 100% på DR, licensen skal afskaffes, og DR skal ophøre med genudsendelser. Nogle mener også, at der skal spares på øvrige medier.

    Endelig er der DF selv. Morten Marinus, Dansk Folkeparti, lægger link op til en artikel i Ekstra Bladet om DF i DR-massakre: Disse kanaler skal have kniven.

    En enkelt af de fire kommentarer spørger, om det også betyder 25% nedsættelse af licens. Morten Marinus svarer: “Naturlig skal betalingen sættes ned” og forklarer mere uddybende:

    Vi kigger stadig på andre muligheder. Altså at afskaffe licensen og financierer DR på andre måder evt. over skatten. Men klart at det meste af det DR skal spares skal danskere spare på deres betaling.

    Mere mediepolitik

    Mogens Jensen, Socialdemokraterne:
    Socialdemokraterne vil støtte mere dansk drama med overskydende licensmidler:
    30 mio til public-servicepuljen, heraf 20 mio afsat til nyt historisk drama, da TV-2 mangler den sidste financiering til en tv-serie over Henrik Pontoppidans ”Lykke-Per”.
    30 mio til ny dramaserie på DR.
    12,9 mio til fordeling mellem de regionale TV-2-stationer med henblik på en styrket dækning af kommunal- og regionsrådsvalget i 2017.
    Det er vigtigt at støtte dansk drama. Det har store seertal og har stor interesse i udlandet, hvor danske tv-serier i disse år sælges som varmt brød og medvirker til at profilere Danmark, danske skuespillere og danske produktionsselskaber.

    Opslaget fører kun til få kommentarer.

    Dette gælder også for et andet af Mogens Jensens opslag:

    Sørgelig udvikling på Politiken og Jyllandsposten, hvor dybt kvalificerede teateranmeldere nu også fyres!

    Zenia Stampe fra De Radikale skriver om Den Korte Avis og mediestøtten:
    Karen Bro fra Ekstrabladet har ret, når hun skriver, at Den Korte Avis ikke leverer journalistik. I stedet markedsfører de egne holdninger forklædt som journalistik….Karen Bro konkluderer, at Den Korte Avis ikke leverer journalistik, men markedsfører egne holdninger forklædt som journalistik.
    Tak til Karen Bro for en præcis analyse. Og som en af de ansvarlige bag medieforliget må jeg sige, at det her kalder på politisk handling.
    Selvfølgelig må medier bringe journalistik om alt det svære og problematiske. Selvfølgelig må medier give plads til vilde synspunkter og teorier. Men det går ikke, når man blander de to ting sammen og begynder at markedsføre synspunkter og vilde konspirationsteorier som objektivt journalistik. Eller det vil sige: Det kan man selvfølgelig godt gøre. Men så skal man bare ikke have mediestøtte.

    166 delinger og 101 kommentarer. Næsten samtlige kommentarer tilslutter sig synspunktet.

    Hun følger senere op med dette opslag:

    Det siger bare alt, at andeby.dk, vildmedhund.dk og side6.dk alle har tilmeldt sig Pressenævnet og dermed underkastet sig reglerne for god presseskik – men at Den Korte Avis ikke har. Man går altså mere op i god presseetik på tegneserieredaktioner, dyremagasiner og sex-sider end på Den Korte Avis. Ikke overraskende. Men rystende, at de alligevel bliver belønnet med 150.000 kroner i mediestøtte om året. Det må vi altså have lavet om.

    Rødding som signal

    Kulturministerens såkaldte Røddingmøde med deltagelse af forskellige mennesker fra kunst- og kulturlivet fik denne konklusion fra ministeren selv:

    De to dage på Røddingmødet har været fyldt med gode oplæg og produktive debatter. Jeg tager afsted fra Rødding med fyldt bagage.

    Også Mette Bock fik noget med i bagagen fra Rødding:

    Bertel Haarder sætter nu endnu en tradition i søen: Røddingsmødet! Det seneste døgn har kulturfolk været samlet på Rødding Højskole for at drøfte, hvordan vi får mere kultur for de kulturinvesteringer, som både det offentlige og private sætter på spil.
    Fint initiativ – desværre var der langt mellem snapsene og de banebrydende, nye ideer. Men jeg værdsætter initiativet – og sidder lige nu på terrassen og overvejer, hvordan vi kan fjerne benspænd og sikre, at det ikke er staten, men kunstnere og civilsamfund, der i fællesskab sikret at vi fortsat har en fælles kultur at mødes omkring.

    Og lidt senere skrev hun:

    Fondene som kulturmæcener:
    I den forgangne uge har jeg besøgt en række kulturinstitutioner: Rødding Højskole, Liselund, Herlufsholm og Christianslyst i Sydslesvig.
    Uden de private fondes investeringer i bygninger, kunst og kulturbegivenheder ville en lang række kulturinstitutioner og kulturelle aktiviteter ganske enkelt ikke eksistere. Så når vi taler kulturstøtte handler det ikke kun om offentlige midler – det handler i høj grad om, at fondene er vor tids kulturmæcener. Vi er desværre i fuld gang med at begrænse deres virke, hvilket er utroligt dumt. Tak til de private fonde!

    Socialdemokraternes Mogens Jensen deltog ikke i selve Røddingmødet, men forholdt sig til den kronik ministeren havde i Jyllands-Posten som afsæt til Røddingmødet.

    Bertel Haarder starter den politiske sæson med en kronik uden visioner. Den indgyder dybest ikke nogen tro på kulturlivet og giver ikke nogle svar på udfordringerne. Kronikken er i stedet en opskrift på, hvordan kunst- og kulturlivet må håndtere de nedskæringer på 640 mio. kr. som ministeren gennemfører de kommende år.
    Alt i kronikken er opskrifter på, hvordan man kan skabe større enheder og nedlægge enheder. Det fremgår, at symfoniorkestre skal lægges sammen, at museerne skal finde sammen i færre enheder – eller samarbejde mere, og det står klart, at han gerne vil nedlægge små storbyteatre.
    Det giver desværre mindre mangfoldighed og færre kulturtilbud. Det er ikke den vej Danmark skal…

    Dette opslag medfører 6 kommentarer, hvoraf kun et enkelt forholder sig til emnet:
    Der peges allerede på, at der er kønsmæssig og social slagside i tankerne her. Men man kan også frygte, at et dominerende fokus på “besøgsforretning” og indtjening kan gøre det vanskeligt for de institutioner som findes at forny sig ved at udvikle nye områder og skabe de public service-tjenester, som kan gøre kulturarven brugbar for stadigt flere.

    Mere om DF

    Zenia Stampe, De Radikale, skriver:
    Dansk Folkeparti foreslår en voldsom besparelse på moderne kunst. Kulturordfører Alex Ahrendtsen siger ”Pengene skal gå fra mærkelige, moderne kunstinstallationer til kulturhistoriske museer, der formidler og fortæller vores historie.” Hvis Alex Ahrendtsen virkelig kendte vores kulturhistorie, så ville han vide, at nazisterne i 1930’erne og 1940’erne havde helt tilsvarende vaner med at nedgøre og ydmyge den ”mærkelige” moderne kunst. DF elsker at blive sammenlignet med nazister, for det giver dem mulighed for at spille offerkortet. Jeg gider ikke at sammenligne DF med nazister, men jeg vil gerne opfordre Alex Ahrendtsen til at læse lidt op på vores kulturhistorie.

    Opslaget får 940 likes, 90 delinger og 122 kommentarer. Langt de fleste kommentarer er negative til Zenias Stampes udsagn “Jeg gider ikke at sammenligne DF med nazister”.

    Mogens Jensen fra Socialdemokraterne, angriber også DF:

    Så ser vi DF og Alex Ahrendtsen i et nyt angreb på ytringsfriheden overfor de mennesker man ikke er enige med. Kunstnere skal “straffes” ved at der fjernes 250 mio fra kunststøtten, fordi nogle kunstnere har ytret sig i flygtningedebatten. Se – det er oprigtigt skamfuldt og et angreb på gode danske værdier.

    Der linkes samtidig til denne artikel fra Jyllands-Posten.

    Opslaget afføder 78 likes og 11 kommentarer: Alle kommentarer er enige, dog en enkelt som spørger om de øvrige ikke har nogen humoristisk sans, at forslaget skal ses som “polemisk drilleri”, som der også står i artiklen.

    Og i et senere opslag fra Mogens Jensen:

    Alex Ahrendtsen og DF lovede i Politiken den 27. januar i år 100 mio kr til et nyt vikingeskibsmuseum i Roskilde! Hvor er de på finansloven? Eller er det tulliarderne der ruller igen?

    • Tilbage Göteborgmesse udfordret
    • Næste Public service er ikke for MIG

      Læs også:

    • Facebook i januar: Fra kulturvisioner til Kronborg februar 6, 2023
    • Kulturordførere på plads februar 6, 2023
    • Facebook i november: nye ordførere, VM i Qatar og Pyrus december 5, 2022
    • Nye kulturordførere december 5, 2022
    • AAA
    • NYHEDSBREV

      Vil du have det månedlige nyhedsbrev?

      • Tidligere udgaver
    • Artikler der fortjener flere læsere

      • Fyret for at vise Muhammed-maleri
      • Manchesters kunstfabrik
      • Strejke på British Museum
      • Færre ansatte i kulturbranchen
      • Arbejdsplan for København
    • Mest læste

      • Færrest biblioteksbøger i København
      • Yderligere fald i biblioteksudlån
      • Lige mange kulturpenge til vest som øst
      • Medieaftale til 2025
      • Det internationale engagement fader ud
    • Arkiv

      • februar 2023
      • januar 2023
      • december 2022
      • november 2022
      • oktober 2022
      • september 2022
      • juni 2022
      • maj 2022
      • april 2022
      • marts 2022
      • februar 2022
      • januar 2022
      • december 2021
      • november 2021
      • oktober 2021
      • september 2021
      • august 2021
      • juni 2021
      • maj 2021
      • april 2021
      • marts 2021
      • februar 2021
      • januar 2021
      • december 2020
      • november 2020
      • oktober 2020
      • september 2020
      • august 2020
      • juni 2020
      • maj 2020
      • april 2020
      • marts 2020
      • februar 2020
      • januar 2020
      • december 2019
      • november 2019
      • oktober 2019
      • september 2019
      • august 2019
      • juni 2019
      • maj 2019
      • april 2019
      • marts 2019
      • februar 2019
      • januar 2019
      • december 2018
      • november 2018
      • oktober 2018
      • september 2018
      • august 2018
      • juni 2018
      • maj 2018
      • april 2018
      • marts 2018
      • februar 2018
      • januar 2018
      • december 2017
      • november 2017
      • oktober 2017
      • september 2017
      • august 2017
      • juni 2017
      • maj 2017
      • april 2017
      • marts 2017
      • februar 2017
      • januar 2017
      • december 2016
      • november 2016
      • oktober 2016
      • september 2016
      • august 2016
      • juni 2016
      • maj 2016
      • april 2016
      • marts 2016
      • februar 2016
      • januar 2016
      • december 2015
      • november 2015
      • oktober 2015
      • september 2015
      • juli 2015
      • juni 2015
      • maj 2015
      • april 2015
      • marts 2015
      • februar 2015
      • januar 2015
      • december 2014
      • november 2014
      • oktober 2014
      • september 2014
      • august 2014
      • juni 2014
      • maj 2014
      • april 2014
      • marts 2014
      • februar 2014
      • januar 2014
      • december 2013
      • november 2013
      • oktober 2013
      • september 2013
    • Tags

      biblioteker biografer Birgitte Bergman Charlotte Broman Mølbæk Copenhagen Phil corona Dansk Folkeparti Det Kongelige Teater DR e-bøger ebøger Enhedslisten ereolen.dk EU Facebook film Finanslov Joy Mogensen kommuner Konservative kulturarv Kulturministeriet København licens medieaftale Mette Bock Mogens Jensen Morten Marinus Museer Musik musikskoler Nationalmuseet Norge public service Radio24syv scenekunst SF Socialdemokratiet Statens Kunstfond streaming Sverige Søren Søndergaard TV2 Venstre Zenia Stampe
    • Støttet af Statens Kunstfonds Tidsskriftstøtteudvalg
    • Home
    • Aktuelt
    • Facebook: DR og DF satte dagsorden
        • Arkitektur og design
        • Biblioteker
        • Film
        • Kunst og museer
        • Litteratur
        • Medier og internet
        • Musik
        • Politik
        • Teater og dans
        • Kontakt
        • Nyhedsbrev
        • Om Søndag Aften
        • Privatlivspolitik

        © 1997-2021 Søndag Aften. All rights reserved.