Aktuelt · Kunst og museer · Medier og internet · Politik
Facebook: DR, esport, kulturklippekort
Sommerens Facebook-debatter blev (igen) præget af holdninger til DR. Men også esport, kulturklippekort til unge, museernes besøgstal og kulturudgifter i forskellige lande fik kommentarer med på vejen.
Mogens Jensen, Socialdemokratiet, får lov at lægge for:
Ny undersøgelse fra Epinion viser, at unge danskere mellem 15 og 18 år har høj tillid til public service-indholdet hos DR og TV2. Youtube er den platform, der benyttes mest af de unge efterfulgt af DR. Lad os nu bruge kræfterne på at sikre at endnu mere godt public-serviceindhold når ud til de unge i fremtiden!
Opslaget opnår 78 likes og 2 delinger. De fem kommentarer har intet med opslagets indhold at gøre.
Blandt Morten Marinus’ (Dansk Folkeparti) følgere er der ikke helt samme tillid til DR:
DR inviterer til Gratis Eid fest 😟
Hvorfor er der egentlig at DR og dermed vores licenskroner bruges til at afholde et sådant arrangement, når DR på samme tid har neddroslet et område, hvor man ellers har public service forpligtelser, nemlig om den Danske kristne kulturarv. DR viser endnu en gang, at man ikke ønsker at prioriterer sine public service forpligtelser.
Opslaget opnår 97 likes, 172 delinger og 49 kommentarer. Næsten alle kommentarer ønsker at afskaffe licensen. “Svineri”, skriver mange.
Enkelte forsøger at gøre opmærksom på, at DR har en alsidig forpligtelse.
Kommentarerne får Morten Marinus til at erklære sig enig i at licensen skal afskaffes.
Løn- og personalepolitik
Søren Søndergaard (Enhedslisten):
Hvis en virksomhed modtager penge fra skatteyderne, så er det vel også meget rimeligt, at skatteyderne har indsigt med lønniveauet. Det gælder for Danmarks Radio, men det gælder naturligvis også alle andre medievirksomheder, som modtager millioner i mediestøtte.Linker til artikel i Ekstra Bladet: Lægger pres på medie-toppen: Frem med lønningerne.
Opslaget opnår 284 likes og 26 delinger. Næsten alle 23 kommentarer er enige. Nogle tilføjer ønsket om at privatisere DR, om at alle lønoplysninger i det offentlige skal være åbne, samt at ingen må tjene mere end 1 mio. kr. årligt.
Også Mogens Jensen interesserer sig for DR’s personale:
Jeg byder Sandy French velkommen som ny nyhedsdirektør på DR. Aldrig har behovet været større for troværdig nyhedsformidling på alle medieplatforme, som DR og hun har et særligt ansvar for. Jeg ser gerne at den nye nyhedsdirektør opprioriterer indsatsen på særligt 2 områder
1) flere dybdegående nyhedsmagasiner og indslag
2) stærkere indsats for at nå unge med DR’s nyhedsformidling på de platforme hvor unge befinder sig.
Opslaget opnår 41 likes, 2 delinger og to enige (og en uenig) kommentarer.
Kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance) henviser til eget debatindlæg i Berlingske “Mette Bock: Jeg synes faktisk, at DR har svigtet formidlingen af dansk kunst og kultur, ikke mindst den klassiske musik“.
Opslaget opnår 117 likes, 4 delinger og 20 kommentarer. Det helt gennemgående synspunkt er, at DR skal lukkes. Kun to kommentarer forholder sig til artiklens emne, den klassiske musik. Den ene angriber ministerens hensigter, både hvad angår DR som sådan og besparelsen på Copenhagen Phil. Den anden foretrækker at høre klassisk musik fra udenlandske stationer.
Esport
Naser Khader (Konservative):
Esport – Astralis
Danmark er et af de førende lande for esport, når det gælder selve spillet som sportsgren. I spillet Counter-Strike har vi to danske hold, der ligger på top ti over verdens bedste. Det førende hold er Astralis.
Forleden besøgte jeg sammen med min 12-årige søn, som er en gamer og går meget op i esport, det danske esporthold Astralis, som i januar sejrede i ELeauge Major-finalen i Atlanta, hvor de vandt 3,5 mio. kr.
I SydKorea er spillerne nogle af de største sportsstjerner. Ifølge Deloitte ser op mod 150 mio. mennesker esport på verdensplan, og stjernespillerne tjener millioner. I Deloitte forventer man en vækstrate på 25 pct. årligt.
I dag bevæger markedsføring sig i en digital retning, og vil man have fat på de unge, er det esporten, man skal have fat på. Det undrer mig faktisk, at firmaer i Danmark ikke for lang tid siden har erkendt dette
Udover at flere danske firmaer kunne komme på banen, kunne man også hive nogle af de store turneringer til Danmark. Et sådant arrangement ville være godt for Danmark på mange måder. Det bør Erhvervsministeriet og danske virksomheder støtte op om.
Opslaget henviser til en artikel i BT, hvor Khader fremfører samme synspunkt.
Det afføder 168 likes, 2 delinger og 16 kommentarer. Langt de fleste kommentarer er positive, et par er uenige i, at man kan kalde esport for en slags sport. En enkelt foreslår, at der oprettes en slags Team Danmark for esport.
Kulturklippekort
Mogens Jensen ønsker et kulturklippekort til unge:
Det er et super godt initiativ af Det Kongelige Teater at give alle 18-årige mulighed for gratis at opleve en af teatrets forestillinger. Det kan give mod på mere. Socialdemokratiet arbejder også for at kommunerne indfører kulturklippekort til særligt udsatte børn og unge…
Opslaget opnår 85 likes, 2 delinger og 4 enige kommentarer.
Jacob Mark (SF) er på samme spor:
I sidste uge kørte vi Danmark rundt på cykel til fordel for Broen, som er en forening, der hjælper børn og unge med at komme til sport.
Det er nemlig langt fra alle børn og unge, der har råd til det. I Køge indførte vi et “fritidspas.” Det betyder, at de børn, der kommer fra familier uden penge til at betale for kontingenter, kunne få betalt kontingentet. De gik bare hen med deres “pas.”
I fremtiden bør alle kommuner have fritidspas til kultur og sport, fordi alle børn og unge fortjener at blive inkluderet i et stærkt fællesskab. Det koster meget lidt, men giver uendeligt meget igen. Det har jeg skrevet om i BT Sporten i dag.
Han linker desuden til artikel i BT: Gratis idræt til udsatte børn.
Opslaget – som må være sommerens mest likede – opnår 573 likes, 26 delinger og 22 kommentarer. Samtlige kommentarer er enige.
Sammenligning af kulturudgifter
Mette Bock:
Flere har spurgt til en oversigt over EU-landenes samlede kulturudgifter per indbygger. Her er listen. Som det ses, ligger kun Luxembourg over DK.
Oplysningerne er baseret på EUROSTAT Classification of the Functions of Government (COFOG), klassifikation pkt. 08.1 (Recreational and sporting services) og 08.2. (Cultural services). Udgifter til medier indgår ikke.
Belgien – 300 euro
Danmark – 517 euro
Finland – 392 euro
Frankrig – 422 euro
Grækenland – 67 euro
Holland – 377 euro
Irland – 187 euro
Italien – 166 euro
Luxembourg – 876 euro
Portugal – 90 euro
Spanien – 187 euro
Sverige – 487 euro
Tyskland – 237 euro
United Kingdom – 179 euro
Østrig – 328 euro
Bulgarien – 90 euro
Estland – 227 euro
Kroatien – 77 euro
Letland – 169 euro
Litauen – 101 euro
Polen – 115 euro
Rumænien – 59 euro
Slovakiet – 105 euro
Slovenien – 197 euro
Tjekkiet – 155 euro
Ungarn – 151 euro
Opslaget opnår 27 likes, 4 delinger og 13 kommentarer. Kommentarerne deler sig i to grupper: en del som ser tallene som en god begrundelse for at skære yderligere i kulturbudgettet i Danmark, en anden gruppe som spørger til tallenes validitet.
Kulturministeren ønsker dog også debat om andet end penge:
Substantiel kulturdebat – om andet end penge:
Jeg glæder mig utroligt meget til at høre forslag til, hvordan vi skaber bedre adgang til kunst og kultur i dette land. For flere mennesker. Jeg efterlyser forslag til, hvordan vi skaber gode udviklingsmuligheder for kunstnerne. Ikke mindst talent og elite. Forslag, der vel at mærke IKKE handler om at sende flere penge, for det har jeg sådan set forstået, at mange gerne vil have.
Set i et europæisk perspektiv er Danmark et af de lande, der støtter kulturen mest.
Jeg efterlyser derfor forslag til, hvordan vi kan gøre det bedre. Og at flere bidrager til forståelsen af, at kultur er det, der binder os sammen. Kunsten kan splitte os ad i uenighed, men det er også vigtigt i et frit samfund. Kulturen er fundamentet for det hele, det vigtigste forsvar for en civilisation. Det, der gør os klogere på os selv – og andre.
Forholder sig til eksistentielle spørgsmål og essentielle forhold i dette menneskeliv.
Med andre ord – bidrag til substantiel kulturdebat efterlyses!
Opslaget opnår 8 likes og 5 kommentarer. Kommentarerne går i flere retninger: nogle vil afskaffe kulturstøtten helt, nogle fjerne licensen til DR, nogle synes, det er for dyrt med broafgifter for at komme til store oplevelser i København.
Ud med Excel-arkene
Mette Bock skriver:
Jo, vi kan gøre det anderledes:
Lige nu diskuteres det, om Finansministeriet har for stor magt. Som ny minister oplevede jeg, at Finansministeriet ikke blot forholdt sig til økonomi – som de skal – men også til politisk substans. Det duer selvfølgelig ikke. Derfor bad jeg om en samtale med finansministeren og dennes departementschef, hvor vi i fællesskab slog arbejdsdelingen fast, jvf ovenstående skillelinje. Det har fungeret udmærket siden.
Jeg har desuden fået kulturpolitikken, sådan helt overordnet, sat på dagsordenen i det såkaldte K-Udvalg.
Når vi som regering forventer fornyelse i den offentlige sektor, skal vi selvfølgelig også selv kunne tage medicinen. Og det oplever jeg faktisk stor lydhørhed overfor.
Det er mennesker (ministre tilhører denne gruppe), der har skabt systemet, som det er. Og derfor kan vi selvfølgelig ændre det, hvor der er behov for det.
Kædestramninger er ikke at foragte. Og jeg er meget fortrøstningsfuld. Ikke mindst fordi vi har en finansminister, Kristian Jensen, der har viljen til samarbejde og forandring.
Opslaget opnår 53 likes, 1 deling og 2 kommentarer, hvoraf den ene handler om opslaget – med et ønske om at komme ud af excel-tyraniet.
Mogens Jensen skriver:
Det duer ikke at museerne bruger vidt forskellige metoder til optælling af gæster. Kulturministeren må sikre at der kommer en ensartet praksis så vi reelt kan sammenligne museernes besøgstal…
Opslaget opnår 19 likes, 2 delinger og fire kommentarer. Kommentarernes primære pointe er ønsket om at fokusere på andre kvaliteter end de kvantitative i vurderingen af museerne.
Mere debat, tak
Kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance): deler et eget debatindlæg fra Jyllands-posten, Museumsstøtten trænger til en støvekost, med ønsket om at folk vil deltage i debatten.
Opslaget opnår 6 likes.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. juni til 31. juli 2017.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter mange andre steder.