Aktuelt · Film · Medier og internet
Facebook: #MeToo og kunstneriske uddannelser
#MeToo og de kunstneriske uddannelser var november måneds debattema. I hvert fald hvis det stod til folketingets kulturordførere.
For folketingets kulturpolitikere stod november i kommunal- og regionalvalgkampens tegn. Kulturordførerne brugte mange opslag til at fremme egne partifællers kandidatur. Kulturen kom i baggrunden. To tema fik dog lidt plads, #MeToo-kampagnen og de kunstneriske uddannelser.
#MeToo
Søren Søndergaard fra Enhedslisten:
Man skal være noget nærsynet for at have overset, at der er nogle særlige problemer med ydmygelser og sexchikane i dele af filmbranchen. Ud over at lovgivningen selvfølgelig skal overholdes, så ville det være godt, hvis branchen selv lavede et etisk kodeks, som sætter fokus på ledelsesansvaret og hvad der konkret kan gøres for at imødegå problemerne. Hvis branchen ikke selv kan finde ud af det, så må et sådant kodeks indgå i de kommende forhandlinger om en ny filmaftale. Fælleskassen skal naturligvis ikke proppe millioner i filmselskaber, som ikke kan finde ud af at formulere nogle retningslinjer for, hvordan det imødegås, at medarbejdere bliver ydmyget og sexchikaneret.
Han henviser til en artikel i Politiken: Enhedslisten foreslår nyt etisk kodeks i filmbranchen. “Helt skørt”, siger DF.
Opslaget opnår 124 likes og 5 delinger. Der er 27 kommentarer. Kommentarerne stritter i alle retninger, fra enighed til de som mener, at #metoo-kampagnen går for vidt. Der er også enkelte, som mener, at problemet ikke handler om filmbranchen som sådan, men kun Zentropa. Modsat er der dem, som mener, at problemet også gælder stort set alle andre brancher. Hertil svarer Søren Søndergaard, at der er særlige forhold til filmbranchen, bl.a. på grund af de mange korttidsansættelser.
Mogens Jensen fra Socialdemokratiet skrev:
Jeg er helt enig med filminstuktørernes formand. Sexchikane er i stor grad udtryk for magtmisbrug. Og det er helt uacceptabelt på en hvilken som helst arbejdsplads og i en hvilken som helst situation. Film,- og teaterbranchen må nu i fællesskab sætte fokus på arbejdskulturen og få luget dårligdommene væk…
Han henviser til artikel på dr.dk, Danske Filminstruktører: Sexchikane udtryk for magtmisbrug.
Opslaget opnår 28 likes og 1 deling.
Også Kulturministeren diskuterer ud fra #metoo-kampagnen:
ÅBENT BREV til kulturbranchen fra ligestillingsminister Karen Ellemann og kulturminister Mette Bock:
Med #MeToo-bevægelsen har millioner af kvinder verden over delt historier om overgreb, krænkelser, sexisme og voldtægt. Det gælder også danske kvinder. Politiken har fx fremlagt en rundspørge blandt kvindelige skuespillere, hvor to ud af tre adspurgte siger, at de har oplevet seksuel chikane fra deres overordnede (http://politiken.dk/6203209) Oplevelser, som ikke kan bortforklares som uskyldig flirt, og hvor mange historier er meget voldsomme. Senest sætter 132 klassiske sangerinder med #visyngerud-manifestet også fokus på sexchikanen (http://bit.ly/2zmcjkB).
Som ligestillingsminister og som kulturminister er vi både overraskede og bekymrede over disse fortællinger om magtmisbrug og krænkende adfærd fra overordnede både i – og uden for kulturbranchen. Seksuel chikane er aldrig i orden, men det er ekstra slemt, når der er tale om et ansættelsesforhold, hvor lederne står med magten til at hyre og fyre. Derfor hilser vi velkommen, at Dansk Skuespillerforbund og Producentforeningen har inviteret resten af aktørerne i film-, tv-, og teaterbranchen til møde om, hvordan man kan forhindre chikane, overgreb og mobning.
Der er brug for, at de enkelte brancher tager problemet alvorligt og gør op med en tabubelagt kultur, hvor seksuel chikane sker.
Som ministre ser vi frem til at følge arbejdet i kulturbranchen, og vi vil gerne understøtte branchens initiativ ved efterfølgende at indkalde til et møde for at høre om jeres overvejelser og drøfte, hvordan vi eventuelt kan støtte op om arbejdet fremadrettet.
Opslaget opnår 26 likes og 2 delinger samt en enkelt positiv kommentar.
De kunstneriske uddannelser
Diskussionen om de kunstneriske uddannelser (se Søndag Aften arkiv) førte til to opslag fra ministeren:
Vi kan godt bruge kræfterne på at diskutere trusler og mangel på ressourcer. Men det er mit håb og min forventning, at ledelser, medarbejdere, studerende og aftagere også har lyst til at bryde nye veje. Lad os få debat om, hvordan vi sikrer tidssvarende kunstuddannelser på et højt, fagligt niveau.
Ministeren henviser til en artikel i Altinget, Mette Bock: Ingen simple svar på kunstskolernes udfordringer.
Opslaget opnår 4 likes, 1 deling samt 3 kommentarer, hvoraf kun den ene handler om de kunstneriske uddannelser: “Du har sikkert ret i, at spørgsmålet om ressourcer ikke er svaret alene, men det er en del af svaret, som du som minister forhåbentlig er ligeså åben over for at drøfte, som “de andre” skal være åbne over for at drøfte de ting, som her påpeger om bl.a. samarbejde.”
I et efterfølgende opslag skriver ministeren:
Nu er kursen sat. I denne uge har jeg haft nogle konstruktive møder med rektorerne for de kunstneriske uddannelser, hvor vi har talt om mulighederne for at ruste skolerne bedre til fremtiden. Aftalen med de syv statslige uddannelsesinstitutioner er, at jeg i marts 2018 får en fælles tilbagemelding. Skolerne skal komme med løsninger til, hvordan vi kan styrke samarbejdet inden for bl.a. vidensopbygning, internationalisering, tværkunstneriske aktiviteter og uddannelsesmobilitet for de studerende – og hvordan vi kan bruge ressourcerne bedre end vi gør i dag. Jeg ser frem til at følge processen og få rektorernes bud på nye og spændende måder at samarbejde på, der kan løfte skolerne og frigøre ressourcer til dét, det hele handler om – nemlig de kunstneriske uddannelser.
Her henviser ministeren til en artikel i Berlingske, Kulturministeren vil have kunstuddannelser til at samarbejde mere.
Opslaget opnår 9 likes samt 2 irrelevante kommentarer.
Medier
Mogens Jensen, Socialdemokratiet, diskuterer også mediepolitik:
Kulturministeren og regeringen bør nu lægge salget af TV2 i graven og istedet koncentrere sig om at sikre at stationen kan overleve økonomisk og fortsat levere godt tv til danskerne i fremtiden…
Han henviser til en artikel på dr.dk: Kulturministeren: EU-dom kan få betydning for salget af TV2.
Opslaget opnår 35 likes og 1 deling. En enkelt kommentar udvider diskussionen til at spørge, om MTG Danmark (Viasat) betaler skat for de reklamer og indtægter, de har i Danmark.
Og i et andet opslag:
Netflix og andre tjener styrtende med penge på det danske mediemarked. Det er nødvendigt at de også forpligtes til at investere i dansk indhold…
Han linker til artikel på dr.dk: S og DF kræver penge fra Netflix.
Opslaget opnår 45 likes og 2 delinger. En enkelt kommentar siger: “igen en idé, som brugerne kommer til at betale i sidste ende”.
Søndag Aftens gennemgang af folketingspartiernes kulturordføreres opslag på Facebook er baseret på opslag fra 1. til 30. november 2017.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det ikke er alle folketingets kultur- og medieordførere, som har en Facebook-profil, endsige som aktivt bruger Facebook. Naturligvis foregår kulturpolitiske debatter mange andre steder.