Søndag Aften

    Kulturpolitik - med andre ord

    • Arkitektur og design
    • Biblioteker
    • Film
    • Kunst og museer
    • Litteratur
    • Medier og internet
    • Musik
    • Politik
      • EU
      • Finanslov
      • Kommunerne
    • Teater og dans
      • Seneste

        Helt aktuelt

      • Museer i farezonen

        juni 2, 2025

      • Museer: Variable tilskud ændres

        juni 2, 2025

    Aktuelt · Arkitektur og design · Film · Idræt · Kunst og museer · Litteratur · Medier og internet · Musik · Politik · Teater og dans

    Den lange dosmerseddel

    • juni 5, 2023
    Share
    Print Friendly, PDF & Email

    Alskens kulturorganisationer sendte et hav af ideer til kulturministeren, inden han offentliggjorde sin kulturpolitiske redegørelse. Her er et udvalg af de mange forbigåede ideer.

    Forud for udarbejdelsen af den kulturpolitiske redegørelse sendte kulturministeren et brev til 58 forskellige kulturorganisationer, -institutioner og -virksomheder, hvori han bad om bidrag fra disse til udarbejdelsen af redegørelsen. Det er vanskeligt at finde elementer fra disse mange bidrag, som rent faktisk er blevet brugt i redegørelsen. Det er da også langt fra alle bidrag, som har overvejelser, som er egnet til en redegørelse.

    Gennemgående indeholder bidragene dog ganske mange tanker og forslag, som kan danne udgangspunkt for videre politiske debatter. Nedenfor – med eneret for Søndag Aftens læsere – finder du et udvalg af de mange forslag, som er kommet fra forskellige dele af kulturlivet.

    Frivillige og administrative byrder

    Det felt som ubetinget får flest ord med på vej i de mange bidrag, handler om frivillige, foreninger og administrative byrder.

    Både Dansk Live og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) efterlyser en samlet indsats for at udvikle det frivillige engagement i kulturlivet. Også DIF ønsker at der arbejdes med frivilligområdet. Der er brug for bedre data om de frivillige og undersøgelser af muligheder og barrierer for at trække flere frivillige ind i foreningsarbejdet.

    DUF gør særligt opmærksom på behovet for at se på regler udenfor Kulturministeriets ressort og peger på problemerne med bankernes hvidvaskregler for foreningerne. AKKS – Amatørernes Kunst & Kultur Samråd ser både hvidvask- og GDPR-reglerne som problemer for foreningerne. Også Dansk Kulturliv, DGI, Kommunernes Landsforening og SAML (Sammenslutningen af Lokale medier) er med i dette kor.

    Dansk Erhverv ønsker også regelforenklinger for de frivillige, men peger også på problemer med regelbyrder for hele kultursektoren og efterlyser et samlet “servicetjek”.

    Uddannelse

    TV2 efterlyser helt konkret en undersøgelse af arbejdskraftsmanglen og løndannelsen i produktionsbranchen for at skabe den rette uddannelsesmæssige dimensionering. Producentforeningen udtrykker et tilsvarende ønske med fokus på spilbranchen.

    Akademiraadet understreger, at de kunstneriske uddannelser skal have fokus på undervisning i materialer, håndværk og praksis. For den visuelle kunst savner man en uddannelse svarende til musikkens MGK-uddannelse. Og så ønsker man, at der igen etableres kunstpædagogiske uddannelser.

    Billedkunstnernes Forbund (BKF) synes at kommunale billedkunstskoler skal omfattes af et regelsæt og dermed kvalitetskrav svarende til det gældende for musikskolerne. Man ønsker styrkelse af billedkunstfaget, både i læreruddannelsen og i folkeskolen. Endelig ønsker BKF at der afsættes flere penge til både Det Jyske Kunstakademi og Det Fynske Kunstakademi.

    Musikskoler

    Mange bidrag ønsker en styrkelse af musikskolerne. Danske ensembler, orkestre og operainstitutioner (DEOO) peger på behovet for at “revitalisere” undervisningen af musikundervisere og -pædagoger, at styrke det faglige indhold og øge antallet uddannelsespladser. Man ønsker reelt en omfattende revurdering af mål og rammer for alle videregående musikuddannelser.

    DEOO ser et væsentligt problem i manglende samarbejder mellem folkeskolernes musikundervisning og landets musikskoler.

    Også Dansk Komponistforening efterlyser en markant styrkelse af musikskolerne, herunder bedre uddannelse af musiklærere- og pædagoger samt lavere egenbetaling for eleverne i musikskolerne. Dansk Musikerforbund peger på samme problemstilling og efterlyser en national vision for musikskolen.

    Dansk Musikpædagogisk Forening (DMpF) er selvfølgelig også optaget af musikskolernes virksomhed. Foreningen foreslår lavere brugerbetaling, mulighed for fripladser og øget statslig refusion til lærer- og lederlønninger.

    Danske Musik- og Kulturskoler ser et væsentligt problem i at især landkommuner har svært ved at tiltrække kvalificerede lærere til musikskolerne, så der opstår et nyt B-hold. Organisationen peger også på, at musik- og kulturskolerne ofte står meget isolerede i de enkelte kommuner. Der er brug for nogle nationale greb for at styrke vidensdeling og tværgående samarbejder.

    Musik

    Dansk Live ønsker en revurdering af de nuværende modeller for spillestedsstøtte, som stort set er uforandrede siden etableringen i 1990’erne. Desuden ønsker man en ny nationalscene for populærmusik.

    Dansk Live ser paralleller fra streamingtjenesternes styring af filmmarkedet til internationale aktørers styring af koncertmarkedet. Organisationen foreslår en parallel til den aktuelt diskuterede streamingafgift, hvor internationale koncertarrangører også skal bidrage til udvikling af musikscener udenfor de store byer.

    Dansk Musikerforbund efterlyser en styrkelse af såvel honorarstøtteordningen og transportstøtteordningen. Dette er i mellemtiden sket i form af den nye musikhandlingsplan. Musikerforbundet ønsker at der stilles krav til spillestederne om sociale klausuler med kædeansvar.

    Dansk Komponistforening ønsker, at der stilles krav til de orkestre og koncertarrangører, som bestiller nye værker, at de indgår i koproduktioner, så værker opføres mere end en enkelt gang.

    Film og spil

    Filminstituttet efterlyser en forpligtelse for public service TV-stationerne til at vise danske film. Særligt ser man et behov for at fremme adgangen til dokumentarfilm. Producentforeningen har samme ønske. Producentforeningen ønsker også stærkere krav til at såvel DR som TV2 skal samarbejde med uafhængige producenter.

    TV2 ønsker en hurtig evaluering af den gældende filmaftale. TV2 ønsker også langt større tranparens på rettighedsområdet, så løn og rettighedsbetalinger bliver kendte og offentligt tilgængelige.

    Danske Filminstruktører peger på behovet for at styrke dansk animationsfilm.

    Både Producentforeningen, Danske Biografer og Dansk Erhverv ønsker at det planlagte kulturbidrag (streamingtjenesterne) gennemføres for at sikre den fremtidige finansiering af film og tv.

    Endelig foreslår Producentforeningen, at Danmark får en national handlingsplan for spiludvikling, og at der oprettes et institut for spiludvikling.

    Folkeoplysning

    DIF (tidl. Dansk Idræts Forbund) ønsker at arbejdet med at begrænse de bureaukratiske byrder i foreningslivet fortsættes.

    DIF ønsker også at der udvikles “langvarige finansieringsmodeller” for initiativer som arbejder med social inklusion og bedre trivsel for børn og unge.

    Endelig ønsker DIF at der afsættes flere penge til at bygge idrætsfaciliteter. DGI ønsker at anlægsrammen udvides i takt med befolkningsudviklingen og at der satses på energirenoveringer og innovative byggerier.

    Lokale og Anlægsfonden er optaget af at skabe klimamæssigt bæredygtige løsninger. Man udtrykker ønske om en slags moratorium: der må ikke bygges nye idrætsfaciliteter før man har støvsuget lokalområdet efter eksisterende, funktionsforladte bygninger.

    Idrættens Analyseinstitut ser en række udfordinger i folkeoplysningslovens modeller for tilskud, fx lokaletilskud og afgrænsning af, hvad der er folkeoplysning. Man opfordrer til en gentænkning af støttestrukturer, medlemsbegreber, hvilke aktører som kan opnå tilskud og nye former for lokale samarbejder. AKKS – Amatørernes Kunst & Kultur Samråd ønsker, at amatørkulturens foreninger sidestilles med andre foreninger i folkeoplysningsloven.

    Kulturhusene

    Kulturhusene i Danmark repræsenterer et område, som stort set er helt ude af Kulturministeriets fokus. Organisationen har en række forslag til udvikling af kulturhusene:

    • etablering af 5-10 regionale kulturcentre/fyrtårne.
    • udvikling af nye styrings- og finansieringsmodeller for kulturhusene
    • en særskilt udviklingspulje for netop kulturhusene.

    Kunst og kunsthåndværk

    Billedkunstnernes Forbund ønsker en modernisering af det såkaldte kunstcirkulære, så ikke kun byggeri, men også anlægsarbejder omfattes af reglen om kunstnerisk medvirken.

    Danske Kunsthåndværkere & Designere er også optaget af kunst i det offentlige rum. Man mener at det er skævvridende, når Statens Kunstfonds tilskud til kommunale og lokale billedkunstråd pr. definition udelukker kunsthåndværkere.

    Designrådet ønsker at der etableres et udstillingssted for kontemporær kunsthåndværk og design med offentlig finansiering.

    Kunstnerlønninger

    Billedkunstnernes Forbund ønsker krav til offentligt støttede museer, udstillingssteder og andre institutioner om fair betaling for kunstners arbejde ved udstillinger.

    Designrådet er optaget af problemer med lave lønninger og gratis arbejde i hele kultursektoren og ønsker at der nedsættes et udvalg til at analysere problemets omfang.

    Scenekunsten

    Brancheorganisationen Dansk Teater ønsker på den ene side, at der skabes ro om teatrenes rammevilkår. På den anden side ønsker man, at rammevilkårene for især egnsteatre og små storbyteatre bliver efterset og at der skabes mulighed for et tidligere fremsat ønske om særlige regionsteatre. Underteksten i dette er naturligvis flere penge til området.

    Statens Kunstfond

    Danske ensembler, orkestre og operainstitutioner (DEOO) ønsker at flytte driftsstøtte af institutioner fra Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg, idet man mener, at kriterierne for drift og projekt er for forskellige.

    Dansk Musikerforbund peger på samme problemstilling og ønsker at flere kor, orkestre og ensembler opnår fast bevilling på finansloven.

    Arkiver

    Sammenslutningen af Lokalarkiver ønsker at lokalarkiverne skal omfattes af arkivloven. Dette både for at opnå den anerkendelse, der vil ligge i dette, men også for at sikre, at lokalarkiverne faktisk har hjemmel til den indsamling og opbevaring af ofte personfølsomt arkivmateriale, som allerede foregår.

    Sammenslutningen efterlyser også et bedre samarbejde med Rigsarkivet og uddannelse af arkivernes frivillige medarbejdere, som både skal kunne håndtere specifikke arkivdatabaser og databeskyttelsesregler.

    Organisationen Danske Arkiver efterlyser en egentlig arkivredegørelse, som med udgangspunkt i befolkningens ret til indsigt sætter rammer for lovgivning, dokumentationsbehov og sikkerhed for bevarelse af data.

    Museerne

    Det er næppe overraskende, at Organisationen Danske Museer taler ind i den museumsreform, som allerede er på den politiske dagsorden. Et mere konkret ønske er økonomisk genopretning efter corona, som stadig svækker mange museer.

    UKK – Organisationen for Kunstnere, Kuratorer og Kunstformidlere gør opmærksom på, at der fortsat er for mange institutioner, som er vanskeligt tilgængelige for mennesker med handicap, fx manglende kørestolsramper. Man efterlyser en opdatering af handlingsplanen for handicappedes adgang til kulturen fra 1999.

    Medier

    TV2-regionerne ønsker penge til at kunne udvikle et attraktivt streamingindhold. Det er selvfølgelig blevet mere relevant efterhånden som streaming har overhalet flow.

    Interesseorganisationen Danske Medier peger på mediernes muligheder for at sikre såvel udnyttelse om beskyttelse af rettighederne. Især er man optaget af konkurrencen fra techgiganterne og nye AI-redskaber som ChatGPT.

    Internationale monopoler

    Mange er optaget af den nye digitale virkelighed. Helt overvejende ser de fleste tech som en trussel for kulturlivet og ikke som en mulighed.

    Filminstituttet efterlyser en politisk regulering af de aktører, der på grund af deres markedsdominans, spiller en væsentlig rolle for udbredelsen og brugen af dansk indhold, samt for den økonomiske fødekæde.

    Danske Forlag (tidl. Forlæggerforeningen) advarer mod internationale tendenser til monopoldannelser i forhandlerleddet (læs amazon.com) og ønsker derfor politisk fokus på, at der ikke opstår en situation med enkelte forhandlere med en dominerende markedsposition.

    Også TV2 er optaget af risikoen for internationale aktører, som kan omgå den almindelige konkurrence.

    Internationalt

    Dansk Kulturinstitut er alene om at stille forslag, som vedrører internationalt samarbejde. Blandt forslagene er et ønske om at etablere ungdomshuse i lande med skrøbelige demokratier, at der oprettes et kulturinstitut i Tyrkiet, at dansk kunst og kulturliv får en større rolle i udviklingsprogrammer, særligt i Afrika.

    Kønsbalance

    Dansk Komponistforening foreslår en samlet plan indeholdende 11 målsætninger for at sikre bedre kønsbalance i musikbranchens mange led.

    De mange bidrag til redegørelsen er sendt til Kulturministeriet og i et vist omfang offentliggjort på organisationernes hjemmesider. Der er ikke nogen plan om samlet offentliggørelse af alle bidrag.

    Skulle der være folketingspartier, som savner ideer til kulturpolitiske markeringer, turde der være rigeligt at tage af fra denne idébank.

    • Tilbage Klar ved ribberne!
    • Næste Kulturredegørelse: samling om kulturen

      Læs også:

    • Krudt, kugler – og kultur juni 2, 2025
    • Facebook i maj: Sproglov, morgensang og kulturpas juni 2, 2025
    • Flere penge til litteraturen juni 2, 2025
    • Flere piger i musikskolerne maj 5, 2025
    • AAA
    • NYHEDSBREV

      Vil du have det månedlige nyhedsbrev?

      • Tidligere udgaver
    • Artikler der fortjener flere læsere

      • Facebook i maj: Sproglov, morgensang og kulturpas
      • Stadig flere i teater
      • Danmark dømt
      • British Council overvejer at sælge af kunstsamlingen
      • Dansk film har det svært
    • Mest læste

      • Sundhedsreform koster kulturen 32 millioner kr.
      • Finanslovsforslaget for 2025
      • 2025: Kommunernes top-10
      • Færdigt arbejde
      • Svensk sortsyn
    • Arkiv

      • juni 2025
      • maj 2025
      • april 2025
      • marts 2025
      • februar 2025
      • januar 2025
      • december 2024
      • november 2024
      • oktober 2024
      • september 2024
      • juni 2024
      • maj 2024
      • april 2024
      • marts 2024
      • februar 2024
      • januar 2024
      • december 2023
      • november 2023
      • oktober 2023
      • september 2023
      • juni 2023
      • maj 2023
      • april 2023
      • marts 2023
      • februar 2023
      • januar 2023
      • december 2022
      • november 2022
      • oktober 2022
      • september 2022
      • juni 2022
      • maj 2022
      • april 2022
      • marts 2022
      • februar 2022
      • januar 2022
      • december 2021
      • november 2021
      • oktober 2021
      • september 2021
      • august 2021
      • juni 2021
      • maj 2021
      • april 2021
      • marts 2021
      • februar 2021
      • januar 2021
      • december 2020
      • november 2020
      • oktober 2020
      • september 2020
      • august 2020
      • juni 2020
      • maj 2020
      • april 2020
      • marts 2020
      • februar 2020
      • januar 2020
      • december 2019
      • november 2019
      • oktober 2019
      • september 2019
      • august 2019
      • juni 2019
      • maj 2019
      • april 2019
      • marts 2019
      • februar 2019
      • januar 2019
      • december 2018
      • november 2018
      • oktober 2018
      • september 2018
      • august 2018
      • juni 2018
      • maj 2018
      • april 2018
      • marts 2018
      • februar 2018
      • januar 2018
      • december 2017
      • november 2017
      • oktober 2017
      • september 2017
      • august 2017
      • juni 2017
      • maj 2017
      • april 2017
      • marts 2017
      • februar 2017
      • januar 2017
      • december 2016
      • november 2016
      • oktober 2016
      • september 2016
      • august 2016
      • juni 2016
      • maj 2016
      • april 2016
      • marts 2016
      • februar 2016
      • januar 2016
      • december 2015
      • november 2015
      • oktober 2015
      • september 2015
      • juli 2015
      • juni 2015
      • maj 2015
      • april 2015
      • marts 2015
      • februar 2015
      • januar 2015
      • december 2014
      • november 2014
      • oktober 2014
      • september 2014
      • august 2014
      • juni 2014
      • maj 2014
      • april 2014
      • marts 2014
      • februar 2014
      • januar 2014
      • december 2013
      • november 2013
      • oktober 2013
      • september 2013
    • Tags

      Alternativet biblioteker biografer Birgitte Bergman censur Charlotte Broman Mølbæk corona Dansk Folkeparti Det Kongelige Teater DR ebøger Enhedslisten ereolen.dk EU Facebook film Finanslov folkebiblioteker idræt Katrine Daugaard kommuner Konservative kulturarv København licens medieaftale Mette Bock Mogens Jensen Museer museumsreform Musik musikskoler Nationalmuseet Norge Radio24syv scenekunst SF Socialdemokratiet Statens Kunstfond streaming Sverige Søren Søndergaard TV2 Venstre Zenia Stampe
    • Støttet af Statens Kunstfonds Tidsskriftstøtteudvalg
    • Home
    • Aktuelt
    • Den lange dosmerseddel
        • Arkitektur og design
        • Biblioteker
        • Film
        • Kunst og museer
        • Litteratur
        • Medier og internet
        • Musik
        • Politik
        • Teater og dans
        • Kontakt
        • Nyhedsbrev
        • Om Søndag Aften
        • Privatlivspolitik

        © 1997-2021 Søndag Aften. All rights reserved.