Aktuelt · Film · Finanslov · Kunst og museer · Medier og internet · Musik · Politik · Teater og dans
Et travlt år forude
Medieforhandlinger, museumstilskud, scenekunstreform, filmaftale: det bliver ikke et stille år.
2018 ser ud til at blive et særdeles travlt år, når man ser hvilke planer kulturministeren har undervejs.
Medieforhandlinger
Mest kontroversielt bliver uden tvivl forårets forhandlinger om en kommende medieaftale. Både regeringspartierne og Dansk Folkeparti har allerede fremsat en lang række forslag, som alle har det tilfælles, at de svækker DR.
Blandt de mange forslag finder man:
- omlægning fra licens til skattefinansiering,
- besparelse på DR’s ramme med 10-25%,
- større public service-pulje, blandt andet gennem beskæring af DR’s ramme,
- udskillelse af orkestre og koncertsal,
- nedlæggelse af en eller flere kanaler, såvel tv som radio,
- begrænsning i DR’s brug af web.
Regeringen ønsker at fortsætte bestræbelserne på at privatisere TV2.
Den mediepolitiske aftale skal også tage stilling til fremtiden for forsøgsradioen Radio 24/7, hvis sendeaftale gælder indtil 31. oktober 2019.
De mediepolitiske debatter omfatter både den mediepolitiske aftale og mediestøtteaftalen.
Der er ligeledes politiske ønsker om at overføre penge fra de større landsdækkende medier til regionale medier.
En ny mediepolitisk aftale forventes indgået inden sommerferien, hvorefter der skal indgås en konkret public service-kontrakt, som nok vil have større bevågenhed denne gang! Medieaftalen skal virke fra 1. januar 2019.
Museumstilskud
I december modtog Kulturministeren rapporterne fra de to nedsatte visionsgrupper om fremtidens museumstilskud (læs Fremtidens museumstilskud). Allerede 25. januar afholder Kulturministeren en konference, hvor man må forvente, at ministeren fremlægger sine tanker for, hvordan de fremtidige museumsstruktur skal se ud. De to visionsrapporters forslag er så forskellige, at det på forhånd ikke er til at sige, hvad man skal forvente.
Ministeren vil dog være nødt til at forholde sig til samarbejdspartneren, Dansk Folkepartis, ønske om at flytte museumspenge fra hovedstadsområdet til Fyn og Jylland og at flytte penge fra kunstmuseer til kulturhistoriske museer.
Regionale fonde
Som et resultat af finansloven for 2018 skal der etableres både Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond (læs Party i Regionerne). Man må forvente, at ministeren forholdsvis hurtigt spiller ud med vedtægter, retningslinjer og bestyrelser for de to fonde.
Scenekunstområdet
Kulturministeren har ligeledes annonceret ændringer på scenekunstområdet. Hvad dette konkret skal handle om, er ukendt. Reelt kan alle dele af scenekunstområdet være i spil.
Blandt andet kan Det Københavnske Teatersamarbejde blive foreslået nedlagt. Den nuværende bestyrelse er udpeget for perioden 2014 til 2017, men er netop blevet genbeskikket for yderligere et enkelt år. Dette stiller ministeren friere, hvis institutionen skal nedlægges eller ændres radikalt.
Kunstneriske uddannelser
Efter den stærkt negative modtagelse af rapporten om De kunstneriske uddannelser (læs Søndag Aften arkiv) udtalte kulturministeren, at hun ikke ønskede at følge forslaget om tvangsfusionering af uddannelserne. Tilbage står, hvilke initiativer hun så vil tage for at klare de udfordringer, rapporten fokuserer på.
Blankmedieordningen
Ministeren har ligeledes et uafsluttet hængeparti efter rapporten om blankmedieordningen (se Søndag Aften arkiv). Hun har helt undladt at kommentere den rapport, hun bestilte i marts 2017, og som blev offentliggjort i september 2017.
Bog- og litteraturpanel
I april 2014 etablerede Marianne Jelved Bog- og litteraturpanelet, som siden har skabt en ny standard for statistisk materiale på området. Kulturministeren skal tage stilling til, om panelet skal fortsætte og i givet fald udpege nye medlemmer.
Filmaftale
Den gældende filmpolitiske aftale udløber ved årsskiftet 2018/2019. Følger ministeren de sædvanlige rutiner, vil forhandlingerne om en ny filmaftale for alvor spidse til i efteråret 2018.
Finanslov 2019
Der er ikke på forhånd lagt op til særlig dramatik omkring finansloven for 2019. De større diskussioner i forbindelse med finansloven må forventes at være afledte af de politiske aftaler, der indgås i løbet af året. Især medieaftalerne, museumstilskud, scenekunstområdet og filmaftalen kan påvirke finansloven.
Musikhandlingsplan
Den nuværende musikhandlingsplan udløber ved årsskiftet 2018/2019. Handlingsplanerne plejer dog først at være klar nogen tid inde i perioden.
Ny bestyrelse for DR
Normalt er der ikke megen bevågenhed om, hvem ministeren udpeger til forskellige bestyrelsesposter. Man må dog forvente nogen interesse om, hvem ministeren (og partierne) udpeger til bestyrelsen for DR. Den nuværende bestyrelse er beskikket indtil 31. december 2018.